joi, 24 ianuarie 2013

Fumătorii care se lasă până la 40 de ani pot trăi aproape la fel de mult ca nefumătorii


Fumătorii  care renunță la viciu când sunt încă tineri pot trăi aproape la fel de mult ca persoanele care n-au fumat niciodată, au descoperit cercetătorii canadieni. 

Beneficiile renunțatului la fumat sunt resimțite la orice vârstă
Beneficiile renunțatului la fumat sunt resimțite la orice vârstă
Chiar dacă se estimează că fumatul reduce cu 10 ani durata de viață a unei persoane, o nouă cercetare a oamenilor de știință canadieni de la Spitalul St.  Michael’s din Toronto arată că oamenii care se lasă de fumat până la vârsta de 40 de ani recâștigă aproape toți acești potențiali ani pierduți, scrie ctvnews.ca
"Mesajul cel mai important este că renunțatul la fumat este benefic", a declarat coordonatorul studiului, Dr. Prabhat Jha.
"Renunțatul la fumat în tinerețe, chiar până la vârsta de 40 de ani, evită aproximativ 90% dintre riscurile asociate fumatului. Iar riscurile sunt foarte mari. Fumătorii trebuie să se aștepte la zece ani pierduți de viață". 
Cercetătorii au studiat Arhivele Naționale de Sănătate ale Statelor Unite și au descoperit că persoanele care n-au fumat niciodată au de două ori mai multe șanse să ajungă la vârsta de 80 de ani decât persoanele care au făcut-o. 
În același timp, au descoperit că persoanele care se lasă la vârste cu prinse între 35 și 44 de ani recâștigă aproximativ nouă ani de viață. Cei care se lasă la vârste între 45 și 54 de ani și 55 și 64 de ani câștigă șase și, respectiv, patru ani de viață. 
Cercetătorii canadieni au subliniat că studiul lor nu trebuie folosit pentru a concluziona că e în regulă să fumezi până la 40 de ani, după care să te lași. Chiar și după ce se lasă, foștii fumători se confruntă cun un risc mai mare de a muri decât nefumătorii. 
Acest risc este însă nesemnificativ în comparație cu riscul la care se expun persoanele care continuă să fumeze. 
"Renunțatul la fumat la orice vârstă aduce beneficii, însă dacă vă lăsați de fumat înainte de 40 de ani, vă apropiați de rata de mortalitate a persoanelor care n-au fumat niciodată", evidențiază Dr. Prabhat Jha.
Omul de știință a explicat că unele efecte secundare ale fumatului rămân după ce o persoană se lasă, în timp ce altele dispar. Spre exemplu, foștii fumători riscă în continuare să se îmbolnăvească de cancer de plămâni mai mult decât persoanele care n-au fumat niciodată, însă riscurile legate de infarct asociate fumatului dispar în timp. 

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu