joi, 24 ianuarie 2013

Minunea din umbra dezastrului nuclear. Imagini inedite de lângă Cernobîl


Locuințele și fermele colective abandonate de cei 300.000 de locuitori după explozia reactorului din 1986 s-au transformat între timp în mlașitini și păduri, devenite cămin pentru numeroase specii de animale. Zona din jurul Cernobîlului a devenit, spre surprinderea cercetătorilor, una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa, fără nicio intervenție din partea oamenilor, scrie Totb.ro.

Animalele sunt stăpâne după dezastrul de la Cernobîl
Animalele sunt stăpâne după dezastrul de la Cernobîl / FOTO: slate.com

În primii ani de după explozie, când nivelul de radioactivitate era foarte ridicat, cercetătorii au descoperit nenumărate exemple de mutații, cum ar fi malformațiile, nanismul, gigantismul sau alte anomalii, însă doar în rândul plantelor. Animale malformate nu au fost observate, acestea murind în sălbăticie sau fiind mâncate de prădători înainte să fie descoperite, arată un amplu articol din Slate. 
Fostul ”deșert” radioactiv nu s-a dovedit însă un mediu propice pentru dezvoltarea tuturor speciilor de animale: rândunelele, berzele sau porumbeii sunt printre speciile care au abandonat teritoriul. La rândul lor, animalele de talie mică sunt mai vulnerabile la efectele radioactivității decât animalele de talie mare.

Una dintre concluziile celor care studiază acest fenomen contraintuitiv, care face dintr-un mediu ostil și contaminat, un mic paradis al animalelor este aceea că oamenii sunt mult mai grav afectați de radioactivitate decât animalele.
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu