vineri, 19 aprilie 2013

Foștii angajați ai FMI o comit din nou Austeritatea: Erori grosolane în ''studiul serios'' invocat de CE


Austeritatea: Erori grosolane în
După eroarea de calcul a FMI privind multiplicatorii bugetari, descoperită în lună ianuarie, din cauza căreia se pare că FMI a aplicat măsuri de austeriate care au avut consecinţe de trei ori mai periculoase decât cele estimate, este rândul unei alte instituţii prestigioase să sufere la capitolul credibilitate. Articolul ’’Creştere în perioade de îndatorare’’, publicat de doi economişti reputaţi de la Harvard University, foşti angajaţi ai FMI, s-a dovedit a fi eronat. Articolul, publicat în 2010, arată că în ţările cu o datorie de peste 90% din PIB, creşterea economică este una negativă, pe când în realitate s-a dovedit, trei ani mai târziu, că aceste ţări pot atinge o creştere şi de 2,2%.
Grav este că această eroare, comisă într-un studiu care a folosit datele colectate imediat după Al Doilea Război Mondial şi mergând până în 2009, a fost comisă utilizând metode de ponderare greşite între datele provenind din ţări diferite şi că în tabelele Excel folosite la acest calcul a fost descoperită o eroare grosolană de formulă.
Şi mai grav este însă că studiul eronat a fost utilizat pentru a justifica programele de austeritate de către comisarul european Olli Rehn, care a evocat ’’un studiu foarte serios’’, dar şi de secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, care a invocat acelaşi ’’studiu excelent’’, al foştilor angajaţi FMI. În cazul Franței, acelaşi studiu a fost citat în introducerea la proiectul de lege a finanţelor publice din 2010, care subliniază riscurile majore la care se va expune Franţa, dacă depăşeşte pragul datoriei publice de 90%.
Eroarea din studiul celor doi economişti a fost descoperită de confraţii lor de la Universitatea din Massachusetts, Amherst Thomas Herndon, Michael Ash şi Robert Pollin. Ei au verificat teoria anterioară pe cinci ţări (Australia, Austria, Canada, Danemarca şi Belgia). Au ajuns la concluzia că la datorii de peste 90% dinPIB nu se poate vorbi de o scăderea economică garantată, ci, dimpotrivă, chiar de o creştere economică de până la 2,2%. Totul pornind de la aceleaşi date că şi cei doi foşti economişti ai FMI.
Le Monde scrie că nu ar trebui să fie decât un singur pas între descoperirea acestei erori şi reevaluarea la nivel decizional a politicilor de austeritate în SUA şi Europa. Însă ultraliberalul cotidian britanic Financial Times scrie că ’’este foarte dificil să ştim dacă studiul lui Reinhardy şi Rogoffr a schimbat cu adevărat cursul politicii economice în curs de elaborare sau dacă el a fost utilizat doar ca justificare a posteriori a unor măsuri ce erau oricum inevitabile.’’
Pragul de 90% al datoriei publice a devenit, o dată cu studiul dovedit acum eronat, un prag psihologic, care ocupă un loc important în previziunile economice internaţionale. Spre exemplu, Reuters scrie că membrii G20 urmează să studieze la Washington propunerea de a limita datoriile lor la 90% din PIB.
Pentru economistul Evariste Legeuvre, citat de Le Monde, lecţia ce trebuie învăţată în urmă acestor erori este că ’’în economie nu există praguri’’ şi că economiştii nu trebuie luaţi drept ţapi ispăşitori. Însă, spune Lefeuvre, economiştilor li se poate reproşa că au manipulat în mod partizan calculele lor, pentru a supralicita nişte rezultate, fără a insista asupra calculelor sensibile şi asupra marjelor de eroare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu