vineri, 19 aprilie 2013

Rusia ameninţă România. Cum răspunde Ministerul de Externe


Secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, a declarat că sistemul SUA/NATO de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva şi nu ţinteşte Federaţia Rusă, el neputând fi utilizat pentru scopuri ofensive, scrie Agerpres. Oficialul român a subliniat că ultimele declaraţii ale Rusiei cu privire la scutul antirachetă echivalează cu o ameninţare la adresa României.

24 de interceători antirachetă vor fi instalaţi în România
24 de interceători antirachetă vor fi instalaţi în România

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a reiterat, în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate la Bratislava, că sistemul SUA/NATO de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva şi nu ţinteşte Federaţia Rusă, el neputând fi utilizat pentru scopuri ofensive.

Potrivit oficialului român, care a participat joi şi vineri la Conferinţa Internaţională de securitate GLOBSEC 2013, desfăşurată la Bratislava, există atât argumente tehnice, care nu permit transformarea acestui sistem strict defensiv într-unul ofensiv, dar şi argumente juridice - de exemplu, Acordul româno-american din septembrie 2011 interzice utilizarea sistemului din România pentru alte scopuri decât în legitimă apărare, în conformitate cu Carta ONU. De asemenea, a arătat secretarul de stat, există argumente tehnice (ca numărul de interceptori ce vor fi amplasaţi, viteza lor, locaţia amplasării) care arată că sistemul nu poate afecta capacitatea de descurajare strategică a Rusiei. 

"Dincolo de argumentul militar şi tehnic, care este evident şi obiectiv, din punct de vedere juridic trebuie spus cu toată claritatea că orice ameninţare cu folosirea forţei este interzisă de normele imperative ale dreptului internaţional. A spune că un sistem strict defensiv poate afecta capacitatea de descurajare strategică a altui stat, iar acest aspect poate atrage fixarea, 'ca ţintă' a unei retalieri, a elementelor componente ale sistemului defensiv în cauză, este echivalent cu o ameninţare cu folosirea forţei, care nu poate fi acceptabilă în dreptul internaţional de astăzi ", a spus secretarul de stat român, citat într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri de MAE.



Cu aceeaşi ocazie, oficialul român a subliniat că participarea ţării noastre la European Phased Adaptive Approach (EPAA) reprezintă atât un succes românesc în relaţia bilaterală cu SUA, cât şi o reafirmare a României ca un aliat credibil şi solid în cadrul NATO. 

Eveniment de tradiţie în Europa Centrală, înfiinţat în urmă cu 7 ani, GLOBSEC a devenit un important forum central-european de politică externă şi securitate, oferind ocazia unor întâlniri între factori politici de nivel înalt  şi experţi de renume din Europa şi SUA. Pe termen lung, îşi propune să devină o platformă de reflecţie internaţională, care să plaseze Europa Centrală în fluxul gândirii strategice transatlantice şi să contribuie, din perspectiva acestei regiuni, la alcătuirea agendei transatlantice de securitate, politică externă şi economică.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu