vineri, 6 septembrie 2013

DESCOPERIRE incredibilă dedesubtul Oceanului Pacific


Cel mai mare vulcan din lume se ascunde sub Oceanul Pacific, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature Geoscience, informează LiveScience.


DESCOPERIRE incredibilă dedesubtul Oceanului Pacific
DESCOPERIRE incredibilă dedesubtul Oceanului Pacific / FOTO: science20.com

Denumit Tamu Massif, acest uriaş vulcan surclasează la toate categoriile vulcanul Mauna Loa din Hawaii, ce era considerat, înainte de această descoperire, cel mai mare vulcan terestru. Mai mult decât atât, Tamu Massif este doar cu 25% mai mic decât Olympus Mons de pe Marte, cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, conform lui William Sager, geolog la Universitatea din Houston şi coordonatorul acestui studiu, scrie Agerpres.ro. 

"Suntem de părere că este vorba despre o clasă de vulcani care nu a fost recunoscută înainte", susţine Sager. "Pantele sunt foarte line. Dacă te-ai afla pe acest vulcan ţi-ar fi foarte greu să-ţi dai seama în ce parte coboară panta şi în ce parte urcă", a mai adăugat el. 

Tamu se întinde pe 650 de kilometri dar are doar aproximativ 4 kilometri înălţime. El a erupt în continuu timp de câteva milioane de ani la începutul Cretacicului, acum aproximativ 144 de milioane de ani. De atunci nu a mai dat semne de activitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu