vineri, 6 septembrie 2013

Sfanta Maria Mica - marea sarbatoare a toamnei. Obiceiuri si datini romanesti

Nasterea Maicii Domnului este poate cea mai mare sarbatoare a toamnei si trebuie cinstita cum se cuvine. Descoperiti cele mai frumoase datini si obiceiuri romanesti legate de aceasta zi sfanta!
Pe 8 septembrie se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului, prima sarbatoare din noul an bisericesc care a inceput la 1 septembrie si poate cea mai mare sarbatoare a toamnei. Este ziua cand Dumnezeu a ascultat rugaciunile lui Ioachim si ale Anei, parintii Fecioarei Maria, si s-a indurat de ei, daruindu-le un copil asupra caruia se va revarsa harul Duhului Sfant. Nu uitati ca pe 8 septembrie sarbatorim Nasterea Maicii Domnului, iar pe 9 septembrie ii celebram pe sfintii Ioachim si Ana.

Obiceiuri si datini de Sfanta Maria Mica

Sfanta Maria Mica este sarbatoarea in care Fecioara Maria trebuie cinstita cum se cuvine, prin urmare nu se cade sa efectuam treburi gospodaresti in aceasta zi. Se crede ca va fi “rau de lovitura” in cazul barbatilor daca nu vor asculta aceasta povata din batrani, iar femeilor li se va arde mancarea pe foc sau se va varsa pentru copii.
Conform spuselor din batrani, de la Sfanta Maria Mare (august) pana la sfanta Maria Mica (8 septembrie) bruma nu mai cade, iar plantele tamaduitoare se culeg pana in acest interval. Odata cu sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, plantele campului isi pierd puterea lor de a lecui si de a vindeca, iar apele incep sa se raceasca.
Printre gospodine, de Sfanta Maria Mica exista obiceiul de a imparti cele mai alese fructe ale toamnei (prune si struguri) celor vii in amintirea si pentru pomenirea sufletului celor “adormiti”. Pentru ca in duminica acestei sarbatori este dezlegare la peste, in multe zone ale tarii se respecta traditia, iar pe mese stau la loc la cinste bucatele pe baza de peste.
Maica Domnului este cea care protejeaza indeosebi persoanele de sex feminin si pe cele mai vulnerabile: fetele necasatorite, femeile insarcinate, mamele, copiii, dar nu numai. Oricine se roaga Fecioarei Maria este ascultat, mai ales daca se roaga cu inima curata si credinta multa in ziua in care este cinstit numele sau. Se spune ca astazi, mai mult ca niciodata, Maica Domnului il roaga pe Dumnezeu sa plece urechea la rugaciunile de dezlegare a pantecelor si sa daruiasca copii celor care si-i doresc precum a facut in cazul lui Ioachim si Ana. Maica Domnului este alaturi si de femeile care urmeaza sa nasca, veghiind asupra lor pentru a avea o nastere usoara si prunci sanatosi.
Anumite practici agricole precum batutul nucilor, culesul viei, semanatul cerealelor sau jupuirea cojilor de pe ulmi sunt legate de aceasta sarbatoare. Nucul care se bate in preajma acestei perioade are cele mai mari sanse sa rodeasca anul urmator, iar coaja jupuita a ulmilor este folosita in anumite parti ale tarii pentru legatul vitei de vie. Odata ce sarbatoarea trece, asteptati-va la instalarea in drept a frigului si a capricioasei toamne. Nu degeaba exista zicala din popor: “O trecut Santamarie, leapada si palarie!” Strategic, odata cu racirea vremerii, palariile se agata in cui, urmand sa fie inlocuite in schimb de caciuli. Este motivul principal pentru care insectele isi cauta refugiu si ascunzis sub pamant, iar pasarile calatoare se indreapta spre tinuturi mai calde si mai primitoare.
In Maramures, in functie de cum va fi vremea pe 8 septembrie, se fac previziuni pentru restul toamnei care va veni. Prin urmare, daca va ploua in ziua de 8 septembrie, toamna va fi si ea ploioasa si mohorata. Daca in schimb vremea va fi insorita, urmeaza o toamna indelungata, cu vreme frumoasa si mai putine ploi.
Pe de alta parte, un gest pe placul lui Dumnezeu este aprinderea candelelor in casele crestinilor, in dreptul icoanei Maici Domnului. Se spune ca acea casa va primi binecuvantarea lui Dumnezeu si va fi la adapost de urgia naturii, dar si de foc si alte rele.
O traditie mostenita din batrani spune ca este interzis sa faci focul in vatra in zilele de 7 si 8 septembrie daca nu vrei sa atragi asupra ta necazurile si bolile.
Pentru ca sunt multi cei care isi vor serba pe 8 septembrie onomastica dorim sa le uram si noi zile cu sanatate, fericire si belsug in suflete! La Multi Ani celor care poarta acest nume sfant!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu