vineri, 11 octombrie 2013

EXPLOZIV. Gheorghe Oancea, fost procuror militar demantelează MAFIA care a pus STĂPÂNIRE pe Rosia Montana. Pagini ascunse, pagini pierdute dintr-o istorie murdara, impanata cu fapte penale pana la cel mai inalt nivel

 
Cum s-a îngropat dosarul "Roşia Montană".
AURUL, la schimb cu aderarea la NATO. PUBLICAT.
Miercuri, 9 Octombrie 2013.
 
 
Dezvăluiri incredibile despre dosarul Roşia Montană. Invitat, miercuri seara, în emisiunea "Jocuri de putere", Gheorghe Oancea, fost procuror militar care a instrumentat dosarul, a povestit că, în 2003,şefa ANRM ar fi primit o notă de la premierul român de la acea vreme pe care era o rezoluţie care spunea că închiderea afacerii Roşia Montană constituie un impediment pentru intrarea României în NATO. La acea vreme, premier era Adrian Năstase.
 
 

Fostul procuror militar Gheorghe Oancea, care a instrumentat dosarul de la Roşia Montană, a făcut dezvăluiri uimitoare la Realitatea TV. Oancea spune, printre altele, că premierul Adrian Năstase a transmis şefei ANRM, Maria Stratulat, că blocarea afacerii Roşia Montană ar fi un impediment în calea aderării României la NATO.
 
 
Fostul procuror a aflat despre neregulile afacerii RMGC în timp ce ancheta cazul unui ofiţer MAPN care ar fi vândut către Gabriel Resources nişte documente secrete privind Roşia Montană. Oancea spune că, în cele din urmă, a transmis dosarul către PNA.
 
"Găsesc că această afacere e o escrocherie care mie mi se pare că s-a împiedicat undeva şi nu pot să agreez să accept că se poate acoperi aşa ceva. Dosarul a fost identificat, are nr. 11/P/2003, priveşte pe maiorul MApN Tănase Nicolae, şi care a fost la mine în cercetare pentru infracţiuni la siguranţa naţională. Sesizarea mi-a fost făcută de SRI. Am văzut un fragment din expunerea domnului Maior la Comisia pentru SRI şi am văzut că Serviciul a dat vreo 500 de rapoarte, informări şi că n-a sesizat niciodată Parchetul... Nu, domnilor. Este dosar care se poate verifica. Dosarul a venit numai în urma unei sesizări SRI. Respectivul era maior în cazul Direcţiei Topografice a MAPN şi vânduse materiale dobândite prin activitatea sa profesională Roşiei Montană, companiei private, Gabriel Resources. Am început cercetările, era în 2003. Am văzut documente, actele care au constituit începutul afacerii, o parte din dezvoltarea afacerii, parte substanţială, fără încheierea afacerii", spune Gheorghe Oancea.
 
"Am primit după câteva luni de cercetare un document emanat de la MApN prin care eram notificat că faptele pentru care era cercetat ofiţerul nu mai subzistau întrucât documentele secrete presupuse a fi vândute au fost declasificate. A trebuit să mă conformez unei probe de asemenea natură, am dat soluţie de NUP pentru ofiţerul în discuţie,dar pentru că aveam şi documente care priveau nişte fapte care indicau o escrocherie care viza aurul de la Roşia Montană. Mi s-au părut lucrurile extrem de suspecte.Documentele din dosar mi s-au părut extrem de suspecte", adaugă Oancea.
 
 
Dosarul, spune fostul procuror militar, a apărut ca urmare a sesizării SRI.
Printre lucrurile suspecte observate de fostul procuror: perimetrul minei s-a mărit de patru ori, iar 80 de tone de minereu au plecat spre Australia, aparent pentru analize. Nu în ultimul rând, cei de la Roşia Montană au sponsorizat o conferinta a comunitatii de informatii care a avut loc în România în 2001 sau 2002.

"Acest dosar s-a format ca urmare a sesizării SRI. Tot eu, la vremea aceea, am avut nevoie de nişte date esenţiale, respectiv stabilirea locaţiilor de unde s-au recoltat cca 80 de tone de minereu, reprezentând 8 containere care au fost expediate în Australia,pentru examinarea conţinutului de metale preţioase a solului. Toată afacerea a început cu un protocol de cooperare încheiat între Gabriel Resources şi Regia Cuprului şi Aurului Deva, care avea ca obiect o asociere între partenerul străin şi această regie şi care avea ca obiect reexploatarea haldelor de steril prin mijloace tehnologice de ultimă generaţie", a explicat Oancea
 
 


 
Procurorul a găsit suspect faptul că minereul este trimis în Australia."Unii care reexploateaza haldere de steril nu au nevoie sa trimita 80 de tone de minereu pt analize de specialitate", spune el. "Am sunat pe adjunctul directorului SRI, Vasile Iancu, şi am cerut să-mi trimită doi ofiţeri. Le-am cerut să identifice locaţiile de unde s-au recoltat probele. S-au întors şi au spus că nu au reuşit. Mi s-a părut extrem de suspect", adaugă Oancea.
 
 
O altă problemă este mărirea inexplicabilă a perimetrului minei. "Ştiam că încă de pe vremea Mariei Teresa această mină, până la momentul în discuţie avea perimetrul de 12 kmp", a spus ea. Ulterior, perimetrul minei a crescut de patru ori, la 43,2 kmp.
 
 
Oancea a precizat că avea impresia că cineva umbă cu un ruscsac de bani şi dă în toate direcţiile.
"Nu mai stiam ce sa cred. În 2001 sau 2002 in Romania a avut loc o conferinta a comunitatii de informatii, în timp ce faceam ancheta - astia de la Roşia Montană au sponsorizat conferinta comunitatii de informatii. Aveam aproape certitudinea ca cineva umbla cu un rucsac de bani si da in toate directiile ", a spus Oancea.
 

 
Cazul instrumentat de Oancea a fost închis după ce MAPN a declasificat documentele vândute de ofiţerul urmărit. Prin urmare, procurorul a înaintat întreg dosarul, care i se părea dubios, către PNA.
 
 
 
"Am dat solutie in dosarul ofiterului si trebuia sa trimit restul dosarului la PNAintrucat mi s-a parut o cauza complexa si importanta.
 
 
Am zis sa informez procurorul general, era Tanasa Joitami-a zis faceti-mi si mie o nota sa informez cu situatia de fapt constatată de dumneavoastră, iar dosarul sa-l tineti la dvs pana va spun eu. Am stat cu dosarul in fiset, si i-am dat dumnealui nota aceea", a relatat Oancea.
 


 
Ulterior, fostul procuror militar a avut o întâlnire cu preşedinta ANRM de la acea vreme,Maria Stratulat, care i-a spus că a primit o notă de la primul ministru de la acea vreme pe care era o rezoluţie care spunea că închiderea afacerii Roşia Montană constituie un impediment pentru intrarea României în NATO.




 

"Am avut o întâlnire la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi, în biroul doamnei preşedinte de la acea vreme, Maria Stratulat, cu acel prilej mi-a spus că a primit o notă de la primul ministru de la acea vreme pe care era o rezoluţie, rezoluţie care spunea ceva de genul că închiderea afacerii Roşia Montană constituie un impediment pentru intrarea României în NATO, chestiune care a fost transmisă la Londra de către premierul canadian, un anume domn Chretien. Rezoluţia o primise de la primul ministru, în 2003, de la premierul de la acea vreme, Adrian NăstaseEu am presupus ca era vorba de nota mea pe care o dadusem procurorului general", spune Oancea.
 

 


 

 
"Am reusit sa transmit dosarul la PNA odata cu schimbarea procurorului general. Venise domnul Ilie Botoş, dar dansul nu cunoaste nimic de acest dosar", mai spune Oancea, care precizează că apoi nu a mai auzit nimic de acest dosar. De atunci, el a mai vorbit pe tema dosarului atât cu Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiţiei, cât şi cu europarlamentarulVictor Boştinaru.
 

 
INREGISTRAREA INTEGRALA A EMISIUNII JOCURI DE PUTERE

 
=================================
 
==============================================


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu