O echipa condusa de catre Dr. John Stamatoyannopoulos, de la University of Washington, profesor asociat si cercetator in stiinta genelor si a medicinei a descoperit un al doilea cod ascund in ADN. Acest al doilea cod contine informatii care schimba modul in care cercetatorii citeau instructiunile continute in ADN si interpreteaza astfel mutatiile ce au loc pentru a intelege starea de sanatate sau boala.
De cand a fost descifrat codul genetic in 1960, cercetatorii au presupus ca acesta este folosit exclusiv pentru a scrie informatii despre proteine.
Cercetatorii de la UW au fost uimiti sa descopere faptul ca in codul genetic exista doua limbaje separate. Unul dintre ele descrie modul de producere a proteinelor, iar celalalt informeaza celulele despre modul de control al genelor. Unul dintre limbaje este scris peste celalalt, de aceea acest al doilea limbaj a ramas ascuns atata timp.
“Pentru mai bine de 40 de ani, am crezut ca schimbarile ADN-ului ce afecteaza codul genetic au efect numai in modul in care sunt produse proteinele”, spune Stamatoyannopoulos.
“Acum stim ca aceasta presupunere de baza in legatura cu citirea genomului uman, era doar o perspectiva pe jumatate asupra subiectului. Aceste noi descoperiri subliniaza faptul ca ADN-ul este un mediu extrem de performant pentru stocarea informatiilor, pe care natura il exploateaza in moduri neasteptate”.
Codul genetic foloseste un alfabet cu 64 de litere, numite codoni, iar unele dintre ele – pe care cercetatorii le numesc duoni, pot avea doua intelesuri, una in legatura cu secventele de proteine si cealalta legata de controlul genelor. Aceste doua intelesuri par sa fi evoluat in paralel.
Cercetarea efectuata face parte din ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements Project - Proiectul Enciclopediei Elementelor ADN), care tinteste catre descoperirea locurilor unde sunt stocate functiile biologice in genomul uman si care sunt directiile de dezvoltare ale acestora.
“Faptul ca in codul genetic se pt scrie simultan doua feluri de informatii inseamna ca multe dintre schimbarile ADN-ului, ce par sa modifice secventele de proteine, pot de fapt sa cauzeze boli din cauza intreruperii progamelor de control ale genelor, sau chiar sa avem de-a face cu ambele fenomene in mod simultan”., spune Stamatoyannopoulos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu