COMENTARIU SFATUITOAREA:
Pericolul e mare, atat pentru cei aflati la conducere, cat si pentru simplii cetateni. Luati aminte cine spune asta si trageti singuri concluziile.
© Colaj: Vocea Rusiei
În primăvara anului 2013, am prognozat că „ghioceii” revoltelor de la Sofia vor încolţi şi în România. Presa din România, mai întâi a acuzat Vocea Rusiei de „instigare la violenţă”, iar apoi s-a bucurat de faptul că spiritul „primăverii europene” nu a ajuns şi la Bucureşti. Surprinzător pentru cei care credeau în adormirea şi resemnarea perpetuă a populaţiei, „ghioceii revoltei” au răsărit la Pungeşti, iar ideologia anti-sistem începe să devină din ce în ce mai populară. Atunci când la sărăcie se adaugă o cumplită umilinţă naţională, atunci când structurile de forţă ale statului devin apărători ai intereselor americane în lupta cu cetăţeanul de rând, se conturează premisele necesare unei reeditări a anului 1907. Am făcut această comparaţie într-un articol anterior, menţionând că guvernul va fi nevoit să suporte consecinţele unui „lung şir de măsuri nepopulare care vor trebui implementate pentru acoperirea găurilor din buget”, concluzia fiind că „în anumite circumstanţe, anul 2014 ar putea deveni o reeditare a anului 1907”. Reacţia „comentatorilor de dreapta” a fost previzibilă. Statul rus a fost acuzat de destabilizarea situaţiei din România, trasându-se şi o paralelă „istorică” pe baza acuzaţiilor de organizare a răscoalei de la 1907 de către Imperiul Rus. Vremurile se schimbă, dar clişeele propagandiştilor rămân constante.
Recent, echipa de analiză a grupului media The Economist a publicat o evaluare a riscurilor de manifestare a unor „tensiuni sociale” în diverse ţări. Analiştii de la Economist Intelligence Unit consideră că România „se confruntă cu un risc ridicat de izbucnire a unor tensiuni sociale în 2014”. În grupul ţărilor caracterizate de acest risc ridicat au mai fost incluse: Albania, Belorus, Bulgaria, Burundi, Camerun, Ciad, Cambogia, Haiti, Honduras, Iran, Republica Moldova, Pakistan, Filipine, Nicaragua, Pakistan, Portugalia, Africa de Sud, Turcia, Togo şi Ucraina. Frumoasă companie, nu?
Este simptomatic că analistul Laza Kekic de la EIC atrage atenţia asupra unor factori de risc care au fost menţionate în analizele publicate de Vocea Rusiei:
„Printre factori de instabilitate se numără inegalitatea pronunţată a veniturilor, politicile guvernamentale ineficiente, nivelul scăzut al indemnizaţiilor sociale... Un factor de o importanţă deosebită remarcat în ultimul timp pare să fi fost erodarea încrederii în guvern şi în instituţii: o criză a democraţiei”.
Această situaţie a fost descrisă în articolul "2014 = 1907?" publicat pe 11 decembrie:
„Ţăranii şi ecologiştii bătuţi cu bestialitate de jandarmii români în numele profiturilor unei companii americane oferă o imagine concretă, o dovadă cât se poate de palpabilă a relaţiei de inamiciţie între stat şi cetăţean. În momentul în care mintalul colectiv disociază conceptul de „stat” de ideea de „patrie”, iar un patriot al ţării devine automat un inamic al statului, începe numărătoarea inversă a prăbuşirii sistemului”.
Am ajuns într-o situaţie inedită în care observatorii situaţiei din România, indiferent de afilierea lor geopolitică, atrag atenţia asupra riscurilor unor serioase probleme sociale. Atât Vestul cât şi Estul văd aceste riscuri, dar se pare că decidenţii de la Bucureşti preferă să le ignore. Mai mult ca sigur, această strategie se va dovedi a fi păguboasă.
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu