miercuri, 25 decembrie 2013

Încălzirea globală a dus la schimbarea poziţiei polilor. Oare?

Schimbările climatice din ultimele decenii au dus la modificarea poziţiei polilor Pământului, arată un studiu recent al cercetătorilor americani. Fenomenul s-a produs ca urmare a apariţiei unor schimbări la nivelul distribuției masei la suprafața Terrei.

Simulările computerizate au demonstrat că topirea calotelor glaciare, urmată de creșterea nivelului mărilor și oceanelor, poate afecta distribuția masei la suprafața planetei noastre. Acest lucru poate duce la rândul său la modificarea axei Terrei, efect care a fost deja confirmat prin măsurători ale poziţiilor polilor. Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a descoperit însă că topirea gheţarilor cauzată de încălzirea globală are propria contribuţie la modificarea poziţiei polilor, relatează 
newscientist.com.

Încă din anul 1899, de când poziţia polilor a început să fie monitorizată, Polului Nord și-a modificat constant poziția, avansând spre sud cu circa 10 centimetri pe an. În ultimii ani însă se observă o modificare bruscă a acestui trend. Încă din anul 2005, Polul Nord a început să se miște către est, deplasarea sa ajungând azi la aproximativ 1,2 metri.

„Topirea ghețurilor și creșterea nivelului oceanelor explică în proporție de 90% mișcarea către est. Forţele care au determinat schimbarea bruscă sunt schimbările climatice”, a declarat Jianli Chen, unul dintre autorii studiului. Chen și echipa sa au calculat că o contribuție substanțială la modificarea poziţiei polilor o are topirea ghețurilor din Groenlanda (care pierde 250 de gigatone de gheață în fiecare an), urmată de ghețarii montani (cu 194 de gigatone anual) şi de Antarctica (cu 180 de gigatone de gheață pe an).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu