Foto: EPA
În cele ce urmează, vom vedea împreună care este cu adevărat rolul pe care-l joacă scutul antibalistic de la Deveselu, în viziunea americanilor.
Apără scutul de la Deveselu vreo parte a teritoriului SUA de rachetele balistice intercontinentale lansate din Orientul mijlociu?
Distanța parcursă de o rachetă balistică intercontinentale, lansată din Orientul Mijlociu pe direcția nord, având ca ţintă atât coasta de est cât şi cea de vest a SUA şi care survolează Polul Nord, este de 9-10.000 km. Întreg traiectul acesteia se află în afara razei de acţiune a interceptoarelor Standard Missile SM-3 Block IB de la Deveselu şi a celor navale de pe distrugătoarele Aegis americane din clasa Arleigh Burke dislocate în Europa. Aceeaşi rachetă, lansată din acelaşi punct, poate lovi doar coasta de est a SUA, dacă urmează direcția vest şi survolează Europa şi oceanul Atlantic, ea având de parcurs 14.000 km. Rezultă că în cazul lansării de rachete balistice intercontinentale din Orientul mijlociu, direcţia cea mai probabilă de lansare fiind prima din cele două, scutul antibalistic de la Deveselu nu protejează absolut de loc teritoriul SUA.
Apără scutul de la Deveselu vreo bază a SUA din Europa de rachetele balistice lansate de Rusia?
Silozurile de lansare a rachetelor balistice, aparţinând forţelor strategice ale Federaţiei, se află în nord-vestul teritoriului acestui stat. Pentagonul va rămâne în 2017 cu şapte baze majore în Europa: cinci în Germania (Wiesbaden, Grafenwoehr, Kaiserslautern şi Stuttgart Ansbach), una în Italia (Vicenza) şi una în Belgia. La acestea se adaugă temporar baza navală Rota din Spania, de unde se aprovizionează cele patru distrugătoare americane AEGIS din clasa Arleigh Burke. Traiectoria rachetelor balistice lansate din nord-vestul Rusiei către aceste obiective militare americane se află permanent la 800-1.000 km în afara bătăii maxime a bateriei de interceptoare SM-3 Block IB de la Deveselu. Ele putând fi combătute în etapa finală a traiectoriei cu bateria americană de rachete MIM-104 Patriot dislocată la Ustka, Toruń, Morag în Polonia şi cu cele de acelaşi tip de pe teritoriul Germaniei.
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu