Foto: RIA Novosti
Primul eşantion de desene pe stâncă a fost descoperit la o înălţime de 1.100 de metri deasupra nivelului mării. Descoperirea datează de 2-3 mii de ani. Potrivit oamenilor de ştiinţă, galeria preistorică a folosit ca decor pentru un sanctuar. Mai multe detalii ne oferă Viktor Diakonov, cercetător la Institutul de Studii Umanitare.
„Desenele sunt în mai multe straturi şi create în perioade diferite. S-au descoperit două seturi de desene: într-unul sunt înfăţişaţi oameni, duhuri şi şamani, iar în celălalt – animale mitologice şi păsări. Cele mai multe figuri umane sunt înfăţişate cu capul în jos, ceea ce ar putea însemna duhurile celor morţi, care coboară în „lumea de jos”.
Încă un desen descoperit de cercetători reprezintă graffitti preistoric. Pe o piatră este crestată figura uriaşă a unui om cu mâna întinsă. Cercetătorii încearcă să facă legătura cu mitologia antică.
„Cel mai probabil, în desen este înfăţişat unul dintre personajele popularului mit local despre fata care a luptat cu soarele şi a împietrit. Este deja al doilea graffitti descoperit în Yakutia”, explică etnograful Iuri Slepţov.
Oamenii de ştiinţă presupun că desenele ar aparţine unor triburi necunoscute care ar fi urmaşi ai popoarelor din estul Siberiei. Studiile etnografice de bază urmează să fie efectuate de acum încolo. Specialiştii vor studia detaliat descoperirile şi vor stabili cu exactitate vârsta şi sensul mitologic al lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu