miercuri, 22 august 2012

ISRAEL: Costul URIAŞ al unui RĂZBOI cu IRANUL


Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul din cauza programului nuclear al Teheranului, a estimat marţi firma de cercetare BDI-Coface, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul
Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul / FOTO: IMEMC

Pagubele economice directe ar urma să se ridice la 47 miliarde de shekeli, echivalentul a 5,4% din Produsul Intern Brut al Israelului în 2011, susţine BDI-Coface. Pagubele indirecte ar urma să se ridice la 24 miliarde shekeli pe an în următorii trei-cinci ani ca urmarea colapsului activităţilor.

BDI-Coface subliniază că cele 32 de zile de război cu Libanul în 2006 au provocat reducerea cu 0,5% a ritmului de creştere economică al Israelului. În plus, distrugerile provocate proprietăţilor civile şi infrastructurii au costat economia alte 1,3 procente din PIB.

'În situaţia unui război de o amploare, durată şi pagube similare este posibil să ne aşteptăm la pagube de 167 miliarde de shekeli', a aunţat BDI-Coface.

Războiul cu Libanul a afectat în principal în zona de nord a Israelului, care asigură doar 20% din producţia ţării. 'Este rezonabil să presupunem că în cazul unui război va fi implicat şi centrul ţării, care este responsabil pentru 70% din activitatea economică a Israelului', a avertizat BDI, adăugând că, în 2011, Produsul Intern Brut al Israelului s-a ridicat la 870 miliarde shekeli.

Luna aceasta guvernatorul Băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, a avertizat şi el că un eventual război cu Iranul va declanşa o criză economică.

În schimb, retorica unor politicieni israelieni privind un posibil atac al Israelului asupra facilităţilor nucleare ale Iranului înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie s-a amplificat în ultima lună.

Potrivit unui sondaj efectuat recent în statul evreu, mai mult de 60% dintre israelieni se opun unui atac împotriva Iranului fără sprijinul SUA, şi doar 27 la sută susţin o astfel de mişcare.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu