miercuri, 22 august 2012

Top 10 mituri celebre despre ce ne imbatraneste sau nu


Nimic nu pare sa il sperie pe om mai mult decât boala şi îmbătrânirea. În ultima vreme, societatea este obsedată de alimentaţie sănătoasă, mişcare regulată, produse care să ajute la îndepărtarea ridurilor, la mărirea speranţei de viaţă. Pe seama acestor nelinişti au apărut şi o mulţime de mituri care mai de care mai ingenioase în ceea ce priveşte bătrâneţea.
Sunt oare acestea adevărate sau degeaba ne împotrivim că nu vom câştiga niciodată bătălia împotriva timpului? Rămâne de văzut…


Mitul 1. Să slăbeşti este din ce în ce mai greu pe măsură ce îmbătrâneşti
Este adevărat că pe măsură ce avansăm în vârstă metabolismul suferă unele schimbări, însă nu poţi să dai vina în totalitate pe el. Mai ales dacă nu ţi-ai schimbat dieta şi mănânci la fel de multe grăsimi şi calorii ca în tinereţe. Alimentaţia bogată în sare va contribui, de asemenea, la retenţia apei. Şi anumite medicamente luate de persoanele în vârstă contribuie la acumularea în greutate.


Mitul 2. Utilizarea excesivă a produselor cosmetice duce la căderea părului
Căderea părului nu prea are legătură cu utilizarea produselor cosmetice pentru întreţinerea  lui. Foliculii sunt responsabili cu pierderea podoabei capilare, iar dacă produsele cosmetice nu pătrund adânc în piele nu interferează deloc cu creşterea părului. Totuşi, nu trebuie să exagerezi şi foloseşti cantităţi mici de cosmetice atunci când le aplici pe păr.


Mitul 3. Exerciţiile fizice de intensitate mică sunt recomandate persoanelor peste 50 de ani
Deşi orice fel de activitate fizică este mai bună, indiferent de vârstă, decât statul în faţa televizorului, înaintarea în vârstă nu înseamnă oprirea din activitatea fizică. Mulţi oameni sunt induşi în eroare din cauza faptului că le este teamă ca exerciţiile fizice de intensitate mare să nu îi rănească. Totuşi, lipsa activităţii este mult periculoasă pentru sănătate decât exerciţiile fizice intense.

Mitul 4. Suplimentele alimentare încetinesc îmbătrânirea
Deşi sunt marketizate ca un izvor de tinereţe fără bătrâneţe, nici un studiu ştiinţific n-a demonstrat clar că suplimentele alimentare încetinesc îmbătrânirea. Mai mult, studii independente consideră că utilizarea în exces şi pe termen lung a unor astfel de produse nu este deloc sănătoasă. Pentru a vă asigura necesarul de nutrienţi şi vitamine, o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este o idee mult mai bună decât îndoparea cu suplimente.


Mitul 5. Scăderea masei musculare este inevitabilă
Este împământenită credinţa că după împlinirea vârstei de 40 de ani, masa musculară începe să scadă progresiv în fiecare an. Un studiu canadian contrazice această credinţă după ce au analizat celulele masei musculare ale unui grup de adulţi activi cu vârsta cuprinsă între 53 şi 75 de ani şi a unui grup de adulţi sedentari. S-a constat astfel că celulele muşchilor grupului activ erau la fel de eficace precum celulele unui sedentar de 20 de ani. Aşadar, nu îmbătrânirea este de vină pentru pierderea capacităţilor musculare, ci sedentarismul.

Mitul 6. Căderea părului se moşteneşte din partea mamei
Se zice că “vinovaţii” pentru căderea părului la bâtrâneţe sunt strămoşii din partea mamei. Specialiştii în genetică nu au demostrat însă acest lucru. Este adevărat că poţi da vina pe gene când vine vorba despre căderea părului, însă va trebui să analizaţi arborele genealogic atât în familia tatălui, cât şi a mamei.


Mitul 7. Nu e nevoie de creme cu factori de protecţie pe timpul iernii
Chiar şi pe vreme noroasă, razele ultraviolete ale zoarelui răzbat pe suprafaţa pământului. Iar asta înseamnă că vă pot penetra pielea. Ceea ce înseamnă că aveţi nevoie de cremă cu factor de protecţie (cel puţin 30) şi pe vreme rea, şi pe timp de iarnă.


Mitul 8. Pielea deschisă la culoare îmbătrâneşte mai repede
Iată o altă credinţă pe care medicina modernă n-a reuşit să o demonstreze. Cu toate acestea, tenul închis este mai rezistent la soare, datorită concentraţiei mai mari de melanină. Dacă faceţi parte din categoria celor cu tenul deschis la culoare, puteţi preveni apariţia ridurilor cu ajutorul cremelor hidratante. Nu uitaţi de cremele cu factor de protecţie UV.


Mitul 9. Cremele hidratante au efect reversibil asupra semnelor de îmbătrânire
Oamenii de ştiinţă spun că deşi cremele hidratante duc la regenerararea celulelor pielii, iar împreună cu cremele cu protecţie UV contribuie la prevenirea îmbătrânirii, acestea nu au capacitatea de a “călători în timp”.


Mitul 10. Genele determină cât de repede îmbătrâneşti
Deşi părinţii transmit anumite gene, acestea au un rol sensibil mai mic decât factorii exteriori care “bombardează” organismul omului: sedentarismul, fumatul, alcoolismul, stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu