joi, 17 ianuarie 2013

TOP 6. Alimente pentru un somn liniștit


Alimentele care aduc somnul sunt cele ce conțin triptofan. Acest aminoacid esențial este utilizat de creier împreună cu vitamina B6, nicotinamida și magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmițător care are rolul, printre altele, să transmită mesaje la unul dintre mecanismele biochimice ale somnului. Pe lângă inducerea somnului, triptofanul atenuează migrenele, reduce starea de anxietate, tensiunea nervoasă și este un antidepresiv natural. Iată un top al alimentelor care conțin triptofan și sunt recomandate de medici pentru a fi consumate seara:
Lactatele. Un pahar de lapte sau un iaurt slab v-ar putea aduce somnul mai repede și ați putea avea o noapte mult mai liniștită. Lactatele sunt bogate în proteine care conțin triptofan. 
Oul. Și albușul de ou conține cantități importante de triptofan și proteine. Medicii spun că asigură un somn liniștit. Recomandarea este să fie băut crud, cu cel puțin o oră înainte de culcare. 33 de grame de albuș de ou crud conțin 999 mg de triptofan.
Mâncăruri pe bază de soia. O gustare din soia furnizează organismului 40 de grame de proteină și 575 mg de triptofan. Soia conține steroli vegetali pe bază de plante care te pot ajuta să adormi mai ușor.
Nucile și semințele. Pe seară, cu aproximativ două ore înainte de culcare, puteți să pregătiți câteva gustări pe bază de semințe.  O ceașcă de semințe de dovleac conține 33 mg de proteine și 578 mg triptofan. De asemenea, semințele de susan și floarea soarelui conțin substanțe nutritive și induc starea de somn.
Carnea de curcan. E indicat să o mâncați la cină. O porție de piept de pui de curcan are 350 mg de triptofan. Această carne este considerată o sursă importantă de proteine slabe, este mai ușor de digerat și conține mai puține grăsimi saturate decât carnea roșie. 
Unt de arahide, migdale sau nuci. Cu aproximativ două ore înainte de culcare puteți să mâncați în combinație cu câțiva biscuiți din cereale integrale. Medicii spun că are cantități importante de triptofan și somnul va fi liniștit.  
(Autor: Ionuț Fantaziu)
Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu