joi, 17 ianuarie 2013

Vitamina C – remediu pentru viaţă


vitamina_cUn remediu  împotriva tuturor bolilor. Probabil cea mai genială dintre invenţiile naturii este vitamina C, sau acidul ascorbic, cum o numesc specialiştii. Dacă s-ar decerna medalia de aur la o olimpiadă a substanţelor nutritive, ea ar fi câştigată, fără nici un dubiu, de Vitamina C. O substanţă mai preţioasă nu se găseşte pe tot pământul. Citiţi mai jos tot ce merită aflat despre acest superantibiotic.
Originea vitaminei C
Cu miliarde de ani în urmă, a existat o perioadă când natura a fost nemulţumită de felul cum se dezvoltau plantele şi microorganismele. Pur şi simplu, totul lâncezea. Pretutindeni creşteau doar muşchi, alge, licheni, nimic nu voia să se ridice de la pământ ori să se pună în mişcare. „Am nevoie de o substanţă foarte simplă”, şi-a spus atunci natura, după ce cugetase o vreme, „una uşor de construit din elementele pe care le am la îndemână, o moleculă compusă din carbon,hidrogen şi oxigen. Ar trebui să fie destul de mică şi de agilă, ca să poată trece mai repede decât altele prin toate barierele metabolismului. Şi atât de dinamică, încât să impulsioneze evoluţia pe pământ.” Aşa a inventat natura molecula de vitamină C. Animalele îşi produc în general singure această substanţă care le asigură imunitatea. De aceea, ele nu răcesc niciodată. Când o vulpe colindă noaptea prin viscol ore întregi în căutarea prăzii, metabolismul ei fabrică vitamina C din glucoză. De fiecare dată, exact în cantitatea necesară.
 O vitamină pentru plante, animale şi oameni
La animalele inferioare şi ulterior la cele superioare, vitamina C a reprezentat catalizatorul tuturor reacţiilor vitale. De fapt, abia prezenţa ei a făcut posibilă viaţa şi mişcarea. Deci nu e de mirare că „fiinţele imobile”, plantele, consumă şi necesită relativ puţină vitamină C. Cu cât este mai dinamic, un animal sau un om are nevoie de o cantitate mai mare de vitamină C. În ascensiunea pe scara progresului biologic de la animal la om, vitamina C a fost un participant tot mai activ. Fără ea, ne-ar fi imposibil să percepem deosebirile dintre culori, să onştientizăm trecerea timpului, să trăim bucuria şi entuziasmul. Necesarul de vitamină C a crescut odată cu evoluţia formelor de viaţă.
 Funcţiile vitaminei C
În organismul uman, vitamina C are două mari funcţii: întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului. Ea este cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.
Întărirea imunităţii
În sistemul imunitar, vitamina C este duşmanul neînduplecat al oricăror agenţi patogeni, al paraziţilor, virusurilor, microbilor şi,în primul rând, al radicalilor liberi, care fug de ea ca gazela deleopard. Față în faţă cu moleculele de vitamină C, radicalii liberi n-au nici o şansă. Şi, întrucât ei ne aduc îmbătrânirea şi în final moartea, se poate afirma că vitamina C este cel mai eficient apărător al tinereţii.
 Cheia pentru o viaţă fericită
E absolut firesc să ne trezim dimineaţa, întâmpinând noua zi cu speranţă şi bucurie, aşa cum fac animalele. Dacă un om se dă jos din pat fără chef, descurajat şi plin de gânduri negre, înseamnă că există o perturbare în biochimia creierului şi a nervilor săi. Un asemenea fenomen nu are voie să se petreacă. Vitamina C joacă aici un rol considerabil, ea poate fi chiar cheia care ne deschide calea spre o viaţă mai fericită.
 Vitamina C pentru un ţesut conjunctiv rezistent
Vitamina C mai are de îndeplinit în corpul nostru o funcţie suplimentară, defel neglijabilă. Ea consolidează ţesutul conjunctiv. În acelaşi timp, tonifică şi netezeşte pereţii tuturor vaselor de sânge, de la cele mai mari până la capilarele de dimensiuni microscopice. Cu vitamina C, varicele şi hemoroizii se retrag, iar ridurile şi încreţiturile pielii dispar.
 Vitamina C pentru gingii sănătoase şi dinţi puternici
Cu un aport consistent de vitamină C vă întăriţi dinții şi gingiile mai bine decât cu orice pastă. Mâncaţi o lămâie pe zi şi veţi putea muşca din măr fără grijă. Acest proces de fortificare se manifestă vizibil la gingii şi la alveolele maxilarului, oasele cu cel mai mare consum de calciu din corpul nostru. Calciul singur se deplasează prea lent pe drumul său spre celule, atunci când ele îl aşteaptă în cantităţi mari. Combinat însă cu vitamina C, el formează compuşi – aşa-numiţii chelaţi -, astfel fiind transportat de urgenţă la destinaţie, prin curier rapid. Efectele se observă mai ales în aprovizionarea cu calciu a dentinei, materialul din care sunt construiţi dintii. În absenţa vitaminei C, eficiența calciului scade la jumătate.
  Vitamina C stabilizează greutatea corporală
Acesta este un lucru extrem de important pentru toate persoanele supraponderale şi obeze: vitamina C este aliatul principal al celor care doresc să devină supli. Interesant de remarcat este şi faptul că animalele, trăind în libertate, îşi menţin greutatea corporală stabilă până la sfârşitul vieţii, cu ajutorul vitaminei C.
 Reglator al procentului de fier
Vitamina C are şi alte funcţii în organismul nostru: ea „eliberează” fierul din peretele intestinului şi din splină şi îl transferă în sânge, pentru a permite aprovizionarea cu oxigen a celulelor.
 Repararea ţesutului conjunctiv
Vitamina C joacă un rol preponderent în repararea şi regenerarea ţesutului conjunctiv. De aceea, ea este de mare ajutor la contuzii şi loviri, precum şi în prevenirea şi tratarea diverselor traumatisme suferite de sportivi.
 Lista de verificare: carenţa de vitamina C
Primele semne care indică un deficit de vitamină C pot fi: sângerarea gingiei, răcelile frecvente, tendinţa de inflamare a mucoaselor, varicele, hemoroizii, excedentul de greutate corporală, oboseala persistentă, nervozitatea, dificultatea de concentrare, stările depresive, tulburările somnului, riduri, încreţituri ale pielii, talpa gâştei la ochi, căderea părului, slăbiciune generală, lipsa de farmec şi carisma.
Sursa: holisterapi.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu