joi, 17 ianuarie 2013

Descoperire SPECTACULOASĂ la Alba. Cel mai vechi obiect REALIZAT DE OM


Deși, pentru un necunoscători obiectul arată "ca o simplă piatră", acesta a fost realizat de Omul de Neanderthal, care, în peregrinările sale de acum aproape 50.000 de ani prin județul Alba, a șlefuit un vârf de lance.

Un vârf de lance de aproape 50.000 de ani, expus la Alba
Un vârf de lance de aproape 50.000 de ani, expus la Alba / FOTO: www.alba24.ro

Vărful de lance este cea mai veche descoperire arheologică găsită pe teritoriul județului Alba. "Avem de-a face cu o unealtă paleolitică, datată undeva la 50.000 – 35.000 ani înaintea erei noastre. Această piesă a fost confecționată inițial pentru a fi folosită ca vârf de lance, de suliță, iar ulterior, în urma unei deteriorări a fost folosită ca racloar, adică o piesă pentru răzuit blănuri", a spus arheologul Ilie Lascu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, scrie alba24.ro.

"Dorim să realizăm cercetări arheologice în zonă și să încercăm să identificăm existența unei așezări paleolitice", a mai explicat Lascu. Istoricul Liviu Zgârciu a spus că în acea perioadă așezările umane nu erau stabile ci oamenii erau nomazi, călătoreau, sălășluiau câteva luni într-un loc, după care își continuau periplul. Aceasta este cea mai plauzibilă explicație a găsirii acestui obiect în județul Alba, pe terasă și nu într-o peșteră.

Artefactul a fost găsit în anul 2009, în localitatea Pianu de Jos din județul Alba.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu