vineri, 4 octombrie 2013

Breaking News. Roșia Montană, se califică pentru statutul de patrimoniu universal. Lista UNESCO. Un asemenea raport nu are ce căuta în libertate!

 
De ce nu ajunge Roșia Montană pe lista UNESCO 
 
2010, 8 septembrie. În România aterizează un grup de trei experți britanici în arheologie romană. Așa cum citim într-un mail* primit de Hegedus Csilla, pe atunci consiliera ministrului Kelemen Hunor, aceștia au fost „dl Michael Dawson, prof. David Mattingley și prof. Andrew Wilson“. Wilson este directorul Institutului de Arheologie al Universității Oxford, Mattingley e profesor la Universitatea Leicester, iar Dawson – directorul unei firme (CgMs Consulting) care se ocupă de consultanță în domeniul construcțiilor și arheologiei și folosește experți de calibrul celor deja prezentați. 

Firma a fost angajată de Ministerul Culturii din România să evalueze valoarea arheologică a muntelui Cârnic din Roșia Montană, muntele în care există 70 de kilometri de galerii, dintre care șapte sunt din epoca romană. (adresa Dawson) Cei trei monștri sacri ai arheologiei au făcut o vizită la Roșia Montană în perioada 8 – 12 septembrie 2010, iar în urma vizitei au redactat Raportul de expertiză asupra semnificației sitului (Statement of significance, Carnic Massif, Rosia Montana). Conținutul raportului este secret și încă n-a fost câștigat procesul care să-i oblige pe miniștrii care i-au urmat lui Kelemen să-l facă public.

Englezii ar fi onești dacă i-ar lăsa miniștrii. Solicitat de Fundația „ProPatrimonio“, domnul Dawson a povestit că au făcut vizita în România, că au vizitat siturile arheologice din Roșia, că au avut acces la documente ale Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) și că au redactat Raportul folosind criteriile pe care le folosește și UNESCO pentru acordarea statutului de „patrimoniu universal“. Conținutul raportului – care a fost expediat pe 29 septembrie 2010 ministerului, în atenția doamnei Hegedus Csilla – este accesibil, explică englezul, doar cu acordul celui care l-a plătit, respectiv Ministerul Culturii. Acordul lipsește.

Iar miniștrii mint de rup. La solicitările făcute de „ProPatrimonio“ sub semnătura președintelui organizației, Șerban Cantacuzino, și de Centrul independent pentru dezvoltarea resurselor de mediu – președinte Dan Mercea –, răspunsurile miniștrilor, când au existat, sunt halucinante. Ultima probă este răspunsul expediat de ministerul condus de Daniel Barbu (Adresa raspuns solicitare CIDRM) pe 12 iulie 2013, adică acum câteva săptămâni: după ce sunt transmise solicitantului copii după un ordin al ministrului Kelemen și o notă redactată de doamna Hegedus Csilla – ambele dedicate finanțării și organizării deplasării englezilor și a directorului Mircea Angelescu din partea ministerului la Roșia –, ministerul afirmă cu seninătate că nu are știință de existența unui asemenea raport. Evident căRaportul este menționat fix în documentele pe care ministerul tocmai ce le pusese la dispoziția solicitanților.

Ce poate să conțină raportul? Faptul că toți miniștrii Culturii susținători ai mineritului au blocat accesul la raport ne permite să presupunem că e posibil ca britanicii să fi ajuns la concluzii inacceptabile pentru RMGC, de exemplu să spună că, după criteriile UNESCO, masivul Cârnic, Roșia Montană, se califică pentru statutul de patrimoniu universal. Un asemenea raport nu are ce căuta în libertate. De aceea credem că Daniel Barbu a ales soluția ministrului marilor contracte pierdute, Dan Șova.
Mircea Toma
* Corespondența privată e confidențială, mulțumiți-vă că am citit-o eu!
Sursa:
http://www.kmkz.ro/investigatii-2/rosia-verde/de-ce-nu-ajunge-rosia-montana-pe-lista-unesco/

Articol preluat de pe http://romaniamegalitica.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu