Specialiştii menţionează că furtunile geomagnetice reprezintă o perturbare a câmpului magnetic al Terrei. Cauza acestor furtuni constă în interacţiunea fluxurilor de vânt solar cu magnetosfera Terrei.

Furtunile magnetice nu au consecinţe grave, deşi unii oameni pot să fie afectaţi de ea, spune academicianul Aleksandr Jelezniakov de la Academia Rusă de Cosmonautică.

„Cei care suferă de boli cardiovasculare sunt afectaţi de astfel de fenomene naturale. Dacă e să ne referim la mijloace tehnice, astfel de ejecţii solare pot afecta activitatea mijloacelor de telecomunicaţii, a utilajului energetic. Dar în timpul instalării lor se ţine cont de aceşti factori naturali. Se pot înregistra unele întreruperi ale activităţii sateliţilor, dar este vorba doar de mici întreruperi, deoarece aparatele cosmice foarte rar se defectează în întregime. Deşi au existat şi astfel de cazuri. Cosmonauţii care lucrează acum la Staţia Spaţială Internaţională, la proiectarea căreia s-a ţinut cont de astfel de fenomene, nu sunt în pericol. Şi la proiectarea sistemului de apărare antirachetă s-a ţinut cont de astfel de fenomene. Şi este puţin probabil ca furtunile magnetice să-l afecteze”.

Cu atât mai puţin posibile sunt cazurile în care elemente ale scutului antirachetă ar putea să se declanşeze spontan. Însă în aviaţie prognozarea furtunilor geomagnetice este foarte necesară, menţionează Pavel Ivanov, redactor şef la revista de aviaţie spaţială Aviapanorama.

„Analizarea în detaliu a statisticii accidentelor de avion a demonstrat că accidentele cauzate de acţiunile greşite ale echipajului depind într-o oarecare măsură de condiţiile geofizice”.

Experţii afirmă că puterea unei furtuni magnetice nu poate fi prognozată cu exactitate. Pe discul solari nu pot fi măsuraţi toţi parametrii ejecţiei de plasmă, care o provoacă. Însă ei pot fi înregistraţi în apropiere de Terra, cu ajutorul unui satelit special. Acest lucru se întâmplă cu o oră-două înainte de furtună. Atunci cercetării dau „alertă de furtună”.



Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_10_03/Cum-afecteaza-furtunile-magnetice-Terra-5224/