vineri, 3 ianuarie 2014

5 alimente cu efect NOCIV şi alternativele lor sănătoase

Nu trebuie să renunţi de tot la pâine, ci doar să o alegi pe cea din făină integrală şi să nu o consumi în cantităţi exagerate.
Există alimente pe care le poţi înlocui cu altele mai sănătoase, dar şi mai hipocalorice pentru a nu-ţi afecta silueta, explică celebrul Dr. Oz. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la plăcerile tale culinare de tot, ci doar să găseşti cele mai bune alternative la alimentele nesănătoase pe care le ai în dietă. Astfel, apetitul pentru ele va scădea considerabil şi le vei substitui pentru totdeauna sau nu vei mai simţi nevoia să le consumi des.
Iată câteva dintre aceste alimente pe care Dr. Oz îţi recomandă să le înlocuieşti pentru a beneficia de o sănătate şi o siluetă de invidiat:
1. Pâinea din făină albă rafinată
Pâinea făcută din făină albă rafinată este una dintre cele mai proaste alegeri pe care le poţi face pentru sănătatea ta. Făina rafinată şi albită din comerţ este lipsită de fibre, prin urmare rămâne doar un praf alb fără nutrienţi, dar care în contact cu un lichid se transformă într-o pastă gelatinoasă care se lipeşte de intestine.
Soluţia: înlocuieşte pâinea albă cu cea făcută din făină integrală de grâu, secară, orz, ovăz. Acest tip de făină este obţinută prin măcinarea bobului întreg de cereală, astfel că produsul final conţine fibre esenţiale pentru digestie, dar şi o multitudine de substanţe hrănitoare.
2. Zahărul rafinat
Prin înlocuirea şi reducerea consumului de zahăr rafinat, atât sănătatea ta, cât şi silueta vor avea numai de câştigat. Specialiştii ne avertizează că zahărul rafinat hrăneşte cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat. De asemenea, este responsabil şi pentru apariţia numărului tot mai ridicat de cazuri de obezitate.
Zahărul rafinat îşi pierde toţi nutrienţii în urma proceselor la care este supus, în vreme ce zahărul nerafinat sau brut îşi păstrează intacte aceste substanţe benefice. Prin rafinare, în compoziţia zahărului se formează şi alte substanţe dăunătoare, cum ar fi acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic. Acestea nu există în zahărul nerafinat sau brut.
Soluţia: înlocuieşte zahărul rafinat cu unul nerafinat, dar consumă-l cu moderaţie şi pe acesta.
Chiar dacă are la fel de multe calorii ca zahărul rafinat, măcar conţine şi câteva substanţe nutritive care lipsesc cu desăvârşire în varianta rafinată - fosfor, magneziu, potasiu, calciu şi fier. Fii foarte atentă să scrie pe etichetă că este nerafinat.

3. Spaghetele

Dr. Oz îţi recomandă să eviţi pastele făinoase din făină albă şi să le înlocuieşti cu cele din făină integrală. De asemenea, poţi să foloseşti un dovleac copt pe care să-l razi cu o furculiţă pentru a obţine un aspect de spaghete. Amestecă spaghetele din dovleac cu sosul tău preferat. Conţinutul caloric va fi unul mult mai mic, de aceea nu-ţi va afecta silueta.

4. Sucurile carbogazoase


Au un conţinut ridicat de zahăr şi aditivi care sunt periculoşi pentru sănătate. De asemenea, s-a demonstrat că până şi sucurile carbogazoase dietetice te pot îngrăşa, chiar dacă au îndulcitori artificiali în loc de zahăr rafinat, avertizează Dr. Oz. 

Soluţia: sucurile din fructe şi legume pe care le poţi face acasă.

5. Lactatele fără grăsimi


Aceste produse nu conţin grăsimi, dar asta nu te scuteşte de un conţinut caloric ridicat. De ce? Simplu, explică Dr. Oz care menţionează faptul că producătorii au obiceiul să adauge diverşi substituţi cum ar fi zahăr, făină sau agenţi de îngroşare care măresc conţinutul caloric al produsul respectiv. Prin urmare, nu ai grăsimi, dar ai un surplus de alte ingrediente care aduc un aport la fel de ridicat de calorii, favorizând îngrăşarea. În plus, studiile arată că eşti tentată să consumi o cantitate mai mare din acel aliment care se presupune că te fereşte de un surplus de calorii.

Soluţia: alege lactatele cu un conţinut mai mic de grăsime şi nu le consuma în cantităţi exagerate. De asemenea, poţi să cumperi lapte de vacă proaspăt pe care să-l pui laşi la temperatura camerei ca să fermenteze şi să obţii lapte bătut.
Sursa: www.obiectiv.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu