De ce Grecia, Spania, Italia, Portugalia şi atât de multe alte ţări experimentează în acest moment condiţii asemănătoare unei depresiuni economice? Din cauză că au o datorie mult prea mare. De ce au o datorie atât de mare? Din cauză că au permis să devină sclavii bancherilor. Împrumuturile de bani de la bancheri au permis unei naţiuni să aibă un standard de viaţă mai ridicat pe termen scurt, dar întotdeauna ele vor genera un standard de viaţă mai mic pe termen lung.
De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece întotdeauna va trebui să plăteşti înapoi mai mulţi bani decât ai împrumutat. Iar atunci când ajungi în punctul în care eşti împrumutat la un nivel de peste 100% din PIB, practic te îneci în datoria respectivă, arată Theeconomiccollapseblog.com.Cantităţi uriaşe de bani care ar fi putut furniza servicii esenţiale şi stimula economia se îndreaptă spre achitarea datoriei publice. Astăzi, cetăţenii Greciei, Spaniei, Portugaliei şi Italiei experimentează un standard de viaţă cu mult sub cel care ar trebui să fie, deoarece bancherii i-au prins în spirala fără sfârşit a datoriilor. Din păcate, majoritatea oamenilor care locuiesc în respectivele ţări nu au nici cea mai mică idee referitoare la cauza principală a problemelor lor.
Adevărul este că nici o naţiune suverană de pe Pământ nu ar trebui să fie nevoită să împrumute nimic de la altcineva. În teorie, nu este nimic care să oprească un guvern să tipărească bani fără datorie şi să îi pună în circulaţie. Însă, nu acesta e modul în care funcţionează lumea.
În schimb, guvernele noastre împrumută bani care au fost aruncaţi în existenţă din neant de către băncile centrale. Care este sensul acestei acţiuni? De ce guvernele noastre nu îşi crează proprii bani?
Dacă guvernul Greciei ar fi emis în mod direct valută grecească în toţi aceşti ani, atunci, această ţară ar fi fost o naţiune cu o datorie zero, iar acum nu ar fi fost în mijlocul unei depresiuni profunde.
Aşadar, de ce nimeni nu propune să treacă la un astfel de sistem? În schimb, toată lumea încearcă să găsească o modalitate prin care grecii să treacă prin această depresiune şi să continue să-şi plătească datoriile neviabile.
Este o adevărată tragedie ce s-a întâmplat cu Grecia. În acest moment, oraşul Boston are o economie mai mare decât întreaga naţiune a Greciei.
Însă, asta se întâmplă atunci când permiţi bancherilor să prindă în capcană datoriei o ţară întreagă.
Însă, asta se întâmplă atunci când permiţi bancherilor să prindă în capcană datoriei o ţară întreagă.
Sistemele bancare centrale ale lumii sunt proiectate să întreţină spirale ale datoriilor fără sfârşit, care transferă averea în mod sistematic de la oameni, prin intermediul guvernelor, în mâinile celor super-bogaţi.
Uitaţi-vă la ce se întâmplă în SUA. Datoria naţională americană este acum de peste 5000 de ori mai mare decât era atunci când a fost creată Rezerva Federală.
Grecia, Spania, Italia, Portugalia şi restul naţiunilor din lumea occidentală nu au intrat în datorii din greşeală. Acest lucru s-a întâmplat conform unui plan. Si putem vedea ce se întâmplă atunci când sistemul începe să se destrame, dacă privim la ceea ce se întâmplă în acest moment în Grecia şi Spania.
Următoarele puncte reprezintă 11 lucruri care se pot întâmpla atunci când permiţi ţării tale să devină înrobită de bancheri:
1. La un moment dat naţiunile care se îneacă în datorii trebuie să implementeze “măsuri de austeritate” într-o încercare de a rămâne solvabile.
Acest lucru cauzează încetinire economică şi o creştere a şomajului. Vedem acest lucru că se produce în Grecia, Spania şi în mai multe alte ţări în acest moment.
În ultimii patru ani, economia grecească s-a contractat aproape până la 25%. Săptămâna aceasta s-a anunţat că rata şomajului în Grecia a crescut până la 23,1%. Cu un an în urmă era de doar 16,8%.
În Spania, rata şomajului este şi mai mare. Aceasta a atins un prag de 24,6% şi unii analişti se aşteaptă ca aceasta să atingă 30%. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă aceste naţiuni nu ar fi avut o datorie aşa de mare.
2. Progresul economic poate merge de fapt în sens invers într-un sistem care se bazează pe datorii.
În Grecia, un număr mare de cetăţeni au renunţat la maşinile proprii şi au început să folosească bicicletele.
Costurile mari ale taxelor de drum, de combustibil şi reparaţii forţează cetăţenii greci să renunţe la maşini într-un număr din ce în ce mai mare. Potrivit biroului de statistică al guvernului, numărul de maşini de pe drumurile greceşti s-a redus cu peste 40% în fiecare din ultimii doi ani. Între timp, peste 200.000 de biciclete au fost vândute în 2011, mai mult cu aproape 25% faţă de anul precedent.
3. Sistemul tău bancar se va prăbuşi la un moment dat, în mod inevitabil.
Fiecare bulă a datoriei se sparge la un moment dat şi autorităţile din întreaga Europă încearcă cu disperare să nu permită sistemului bancar european să facă implozie totală, Însă, în ciuda eforturilor depuse, oamenii îşi retrag în continuare banii din băncile din sudul Europei într-un ritm alert.
Urmăriţi retragerile ce au loc în Spania.
Ieşirile de capital din Spania s-au mărit de peste patru ori în mai şi au ajuns la 41,4 miliarde de euro, în comparaţie cu luna mai a anului 2011, potrivit cifrelor puse la dispoziţie de banca centrală spaniolă.
Cifrele indică faptul că în primele cinci luni ale anului 2012, un total de 163 de miliarde de euro au părăsit ţara. În timpul aceleiaşi perioade a anului 2011, Spania a înregistrat intrări nete de capital de 14,6 miliarde de euro.
4. În toate ţările cu un sistem bazat pe datorie, taxele vor creşte la un moment la niveluri ridicole.
Atunci când taxa pe venit a fost introdusă în SUA în anul 1913, majoritatea americanilor se aflau în categoria de impozit de 1%. De-a lungul anilor au existat nenumărate promisiuni potrivit cărora taxele vor fi limitate, dar acele promisiuni ajungeau să fie încălcate.
Chiar dacă oficialii oferă “reduceri de taxe” pe de o parte, aceştia reuşesc să strângă pe altă parte câte zece taxe diferite.
Politicienii noştri adoră să inventeze noi moduri de a ne taxa fără să simţim. În Franţa, de exemplu, preşedintele socialist proaspăt ales spune că partidul său plănuieşte să mărească rata de impozitare de top până la 75%.
Totuşi, chiar dacă politicienii noştri ne taxează până la moarte (şi chiar şi după…), cu toate acestea ei tot reuşesc să adune munţi gigantici de datorii.
5. Valuta proprie devine, încet dar sigur, fără valoare.
Majoritatea oamenilor nu realizează acest lucru, dar inflaţia reprezintă o taxă. Fiecare ban pe care îl deţinem momentan într-o bancă îşi pierde constant din valoare. Acest lucru se întâmplă din cauză că într-un sistem bazat pe datorie cantitatea totală de bani şi cantitatea totală de datorie se presupune că va continua să se extindă.
Din momentul creării rezervei Federale, dolarul american a scăzut în valoare cu peste 95%. Acest lucru nu a fost un accident. Valoarea fiecărei valute majore din lume s-a redus constant.
6. Atunci când lucrurile devin suficient de rele, vor începe protestele din stradă.
Aici, este suficient să amintim că în urmă cu câteva săptămâni, peste un milion de funcţionari publici au ieşit pe străzi, în 80 de oraşe spaniole diferite.
7. Când o economie bazată pe datorie se prăbuşeşte, banii devin tot mai puţini şi deficitele au tendinţa de a se produce.
Priviţi doar la ce se întâmplă în Grecia. Deficitul medical a devenit o problemă serioasă. Următorul fragment face parte dintr-un articol din Bloomberg:
“Mina Mavrou, care conduce o farmacie într-o suburbie de clasă mijlocie în Atena, petrece câteva ore pe zi implorând fabricanţii de medicamente, comercianţii şi colegii să vâneze medicamente pentru clienţi. Medicamentele care ar putea salva vieţi apar pe ecranele farmaciştilor sub formă de “liniuţă”,ceea ce înseamnă că produsele nu se află pe stocul lor sau că aceştia nu pot comanda cât de multe unităţi au nevoie.
“Atunci când vedem linia roşie, ne vine să plângem – spune Mavrou. Situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece”
Cele 12.000 de farmacii care pot fi găsite la aproape fiecare colţ de stradă din oraşele greceşti sunt capilarele bolnave ale unui sistem complex de a obţine tratament pentru pacienţi. Instituţiile ce se ocupă de acest departament au declarat deficite în ceea ce priveşte jumătate din cele mai utilizate 500 de medicamente ale ţării.”
8. Populaţia va deveni atât de disperată încât vor începe să se organizeze în benzi criminale care să jefuiască marile magazine pentru a obţine mâncare şi provizii.
Atunci când oamenii nu au de muncă şi nu îşi pot hrăni familiile se trezesc adesea făcând lucruri pe care nu şi le-au imaginat vreodată că le-ar face.
9. Dacă lucrurile ajung să fie suficient de rele, chiar şi serviciile esenţiale pot începe să îşi sisteze activitatea.
Autorităţile din Grecia sunt îngrijorate în mod legitim că ar putea existaîntreruperi în furnizarea de gaze naturale şi de electricitate. Furnizorii lasă facturile neplătite pentru o perioadă lungă de timp şi într-o zi milioane de greci se vor trezi şi vor observa că alimentarea cu energie a fost tăiată.
Regulatorul de energie al Greciei RAE a declarat pentru Reuters vineri, 10 august 2012, că va cere o şedinţă de urgenţă săptămâna viitoare pentru a avertiza cu privire la un colaps al sistemului ţării de gaze naturale şi electricitate, puternic avariat de datoriile naţiunii.
10. Într-o depresiune economică, mulţi oameni încep să-şi piardă complet speranţa.
Un număr din ce în ce mai mare de părinţi din sudul Europei sunt puşi în faţa unor situaţii atât de disperate încât îşi abandonează copiii.
Următorul fragment este dintr-un articol recenet CNBC:
Următorul fragment este dintr-un articol recenet CNBC:
“Potrivit SOS Villages, o fundaţie de caritate europeană, care încearcă să ajute familii în vederea depăşirii problemelor financiare înainte să se producă abandonul, anul trecut peste 1.200 de copiii din Grecia şi 750 din Italia au fost abandonaţi. Aceste cifre reprezintă un număr aproape dublu faţă de cei 400 abandonaţi anul trecut în Italia şi cei 114 abandonaţi în Grecia în anul 2003.”
11. La fel cum a fost în timpul Marii Depresiuni din anii ’30, există o creştere a sinuciderilor atunci când o economie se prăbuşeşte.
Grecia nu s-a mai întâlnit niciodată cu o rată a sinuciderilor atât de mare. Iar dacă trăieşti în SUA, trebuie să acorzi mai multă atenţie la ceea ce se întâmplă în Europa, deoarece America va trăi în condiţii similare foarte curând.
La fel ca în Europa, americanii au permis să fie înrobiţi de bancheri şi acum suferă consecinţele. Din păcate, majoritatea americanilor nu ştiu cum au ajuns în această situaţie. SUA a acumulat cea mai mare datorie din istoria lumii şi economia se va prăbuşi la un moment dat.
Un studiu a descoperit că 64% dintre toţi americani dispun de mai puţin de 1000 de dolari în contul lor bancar.
Si chiar dacă economia SUA este pe punctul de a intra într-o nouă recesiune economică, majoritatea americanilor încă achiziţionează lucruri inutile şi le plătesc cu carduri de credit pe care nu ar trebui să le folosească.
Dacă vreţi să vă faceţi o idee încotro ne îndreptăm cu toţii, priviţi spre Grecia şi Spania, aceste ţări trec prin iadul economic, şi cu toţii ne vom alătura lor cât de curând. Pregătiţi-vă cât mai puteţi.
Sursa: Financiarul
Sursa: danielroxin.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu