miercuri, 22 ianuarie 2014

16 motive suplimentare pentru care chimenul negru este „remediul pentru orice, inafara de moarte”

Scris de 

Acum ceva timp am scris un articol despre Nigella Sativa(chimen negru, negrusca, negrilica) intitulat „Remediul pentru orice, inafara de moarte”. Acest articol descria cercetarile efectuate pe multe cai prin care semintele de chimen negru(Nigella Sativa) constituie un aliment medicinal cu potential de salvare a vietii, si este unul dintre cele mai populare articole de pe site-ul nostru.
Incepand cu pasajul „Aceasta umila, dar imens de puternica samanta omoara MRSA(Stafilococus aureus multiplu rezistent, la mai multe tipuri de antibiotice), vindeca acele corpuri otravite de arme chimice, stimuleaza regenerarea celulelor beta muribunde din pancreasul diabetic, si face inca si altele, despre care putini stiu ca exista”, articolul a rezumat cercetarile publicate si revizuite incrucisat despre 10 dintre remarcabilele beneficii de sanatate ale semintei:
 • Diabetul de tip 2: Doua grame de negrusca pe zi a avut ca rezultat reducerea glicemiei a jeun (pe stomacul gol), micsorarea rezistentei la insulina, sporirea functiei celulelor beta, si reducerea hemoglobinei glicozilate la subiectii umani.
 • Infectia cu Helicobacter Pylori: Negrusca poseda actiune utila anti H. Pylori, comparabila cu terapia tripla de eradicare.
 • Epilepsie: Negrusca este traditional cunoscuta ca avand proprietati anticonvulsive. Un studiu din 2007 despre copiii epileptici, a caror afectiune era refractara la tratamentul medicamentos conventional, a gasit ca un extract apos a redus semnificativ actiunea epileptica.
 • Hipertensiune : Utilizarea zilnica a 100 pana la 200 de mg de extract de negrusca, de doua ori pe zi, timp de 2 luni, a avut un efect de micsorare a presiunii sanguine la pacientii cu usoara hipertensiune.
 • Astm: Timochinona, unul dintre constituentii activi principali ai Negellei Sativa (chimenul negru), este superior medicamentului fluticazona la modelul animal de astm.  Un alt studiu, de data asta pe subiecti umani, a gasit ca extractele de chimen negru (negrusca) cu apa fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic asupra cailor respiratorii afectate de astm.
 • Tonsilofaringita acuta: caracterizata prin inflamarea amigdalelor sau faringelui (dureri in gat), majoritar virala in origine, capsulele de negrusca (in combinatie cu Phyllanthus niruri) au fost gasite ca alinand semnificativ durerea de gat, si reducand nevoia de analgezice (impotriva durerii) la subiectii umani.
 • Vatamari datorate armelor chimice: Un studiu pe oameni, aleatoriu si controlat prin placebo asupra pacientilor vatamati de arme chimice a gasit ca extractele de chimen negru realizate cu apa fierbinte au redus simptomele respiratorii, suieraturile de piept, si valorile de test ale functiei pulmonare, si au mai redus nevoia de tratament medicamentos.
 • Cancer la colon: Studiile la nivel celular au descoperit ca extractul de negrusca se poate compara favorabil cu agentul chimic 5-fluoruracil in suprimarea cresterii cancerului la colon, dar cu un profil de siguranta mult mai inalt. Cercetarile pe animale au gasit ca uleiul de negrusca are semnificative efecte inhibitorii asupra cancerului la colon la cobai, fara efecte secundare observabile.
 • MRSA (Stafilococ auriu multiplu rezistent): Negrusca are actiune antibacteriana impotriva izolatilor clinici de Stafilococcus aureus rezistent la meticilina.
 • Dependenta/sevrajul de opiacee: Un studiu facut asupra a 35 de dependenti de opiacee a gasit ca negrusca constituie o terapie eficienta pe termen lung pentru dependenta de opiacee.
De atunci cercetarile biomedicale asupra chimenului negru au continuat sa infloreasca, cu inca 78 de studii publicate si citate de baza de date MEDLINE a Bibliotecii Nationale de Medicina in decursul ultimelor luni.

Aici sunt inca 16 beneficii suplimentare de sanatate care se adauga unei liste in continua crestere:

 1. Previne vatamarile datorate radiatiei: Uleiul de Nigella sativa (UNS) si componentul lui activ, timochinona, protejeaza tesutul cerebral de stresul nitrozativ indus de radiatii.
 2. Protejeaza impotriva vatamarilor datorate infarctului: Extractul de timochinona din Nigella Sativa a avut un efect protector impotriva vatamarii asociate cu infarct experimental.
 3. Previne dependenta de morfina si toxicitatea ei: Extractul alcoolic de Nigella Sativa reduce preferinta conditionanta asociata locului indusa de morfina,Nigellia sativa un indicator al intoxicarii, dependentei si tolerantei la morfina
 4. Previne vatamarea rinichilor asociata diabetului: Extractul de timochinona din Nigella Sativa a avut efecte protectoare asupra nefropatiei diabetice experimentale.
 5. Previne aderarile post-chirurgicale: Acoperirea suprafetelor peritoneale cu ulei de Nigella Sativa dupa trauma peritoneala este eficienta in micsorarea formarii de aderari peritoneale la un model experimental.
 6. Previne neurotoxicitatea asociata bolii Alzheimer: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa a avut efecte protectoare in cazul diabetului experimental; a prevenit neurotoxicitatea si apoptoza indusa A?1-40 la modelul celular.
 7. Suprima cresterea cancerului la san: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa inhiba cresterea tumorala si induce moartea programata a celulelor (apoptoza) la un model de cancer la san xenogrefa la soarece.
 8. Prezinta proprietati anti-psoriasis: Extractul alcoolic din seminte de Nigella Sativa prezinta actiune anti-psoriazis, consistenta cu utilizarea ei medicinala in medicina traditionala.
 9.  Previne patologia cerebrala asociata cu Parkinsonul: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa protejeaza neuronii de cultura impotriva toxicitatii ?SN indusa sinaptic, o patologie observata la creierele pacientilor cu Parkinson si dementa insotita de corpi Lewy.
 10.  Omoara celulele canceroase cerebrale agresive ale glioblastomului: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa prezinta actiune de omorare a celulelor glioblastomului.
 11.  Omoara celulele leucemice: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa induce apoptoza mediata mitocondrial in cazul de leucemie acuta limfoblastica in vitro.
 12.  Suprima cresterea canceroasa a ficatului: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa previne cancerul indus chimic la modelul de boala al cobailor.
 13.  Previne patologiile diabetice: Extractul de timochinona apos si alcoolic de Nigella Sativa in doze mici are un efect de micsorare a zaharului si ameliorare asupra regenerarii insulelor pancreatice, indicand valoarea lui ca agent terapeutic in controlul diabetului zaharat.
 14. Suprima cresterea celulelor cancerului cervical: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa prezinta proprietati antiproliferative, apoptotice si anti-invazive la o tulpina de celule de cancer cervical.
 15.  Previne vatamarile cerebrale datorate intoxicarii cu plumb: Extractul  de timochinona de la Nigella Sativa amelioreaza stadiul vatamarilor cerebrale datorate intoxicatiei cu plumb la cobaii Sprague Dawley.
 1. Omoara celulele cancerului cavitatii bucale: Extractul de timochinona de la Nigella Sativa induce moarte celulara programata(apoptoza) la celulele canceroase ale cavitatii bucale.
De ce o atat de puternica samanta nu este inca pe radarul majoritatii comunitatilor medicale si nutritionale? Stim ca samanta de susan poate depasi Tylenolul in reducerea durerilor de artrita si poate reduce factorii de risc ai bolilor cardiovasculare intr-o maniera care sa faca invidioase statinele, si stim ca semintele de in micsoreaza tumorile de san si prostata, dar beneficiile chimenului negru sunt inca in mare masura subraportate si subutilizate.
Interesant, in ciuda acestui unghi mort, si ca pentru a confirma imensul potential al chimenului negru ca agent vindecator, Nestlé, gigantul alimentar la nivel planetar cu baza in Elvetia, a solicitat un brevet pentru utilizarea Nigellei Sativa pentru „a preveni alergiile alimentare”, in anul 2010 (publicatia Nestlé despre brevete internationale WO2010133574). Aceasta este o incercare evidenta de a-si insusi cunoasterea traditionala si a utiliza semintele sau extractul de planta pa baza unui brevet care sa fie proprietatea intelectuala a firmei atunci cand este utilizat ca ingredient alimentar sau medicament.
Potrivit  Third World Network Briefing Paper/Document Rezumativ al Retelei Lumea a Treia, din iulie 2012:
“Solicitarile gigantului elvetian par invalide, intrucat utilizarile traditionale ale Nigellei Sativa anticipeaza cu claritate aplicatiile brevetului Nestlé, si cercetarile savantilor din tarile in curs de dezvoltare au validat deja aceste utilizari traditionale, si au descris suplimentar, in termeni stiintifici contemporani, insasi proprietatile medicinale ale chimenului negru, pe care Nestlé cauta sa le pretinda ca fiind propriile sale “inventii”.
Nestlé pretinde ca proprietate intelectuala orice uz al unui compus receptor opioid pentru a trata sau preveni alergiile, in mod specific timochinona si, mai specific, administrarea de timochinona sub forma de material vegetal de la Nigella Sativa(seminte). 3 Tipul de alergie alimentara de cel mai mare interes este tulburarea stomacala si diareea. ”
Vestea cea buna este ca nici un astfel de brevet nu a capatat inca aprobarea, si pana acum, acest aliment este inca disponibil in mod gratuit. Pentru actualizari despre cercetarile asupra chimenului negru, mergeti la Pubmed.gov, si inscrieti-va pentru actualizare prin e-mail pentru cuvantul cheie “nigella sativa,” si veti fi printre primii care sa aflati despre noile cercetari asupra acestei uimitoare seminte, pe masura ce acestea apar din mediul biomedical.
Surse pentru acest articol cuprind:
[i] Adem Ahlatci, Abdurahman Kuzhan, Seyithan Taysi, Omer Can Demirtas, Hilal Eryigit Alkis, Mehmet Tarakcioglu, Ali Demirci, Derya Caglayan, Edibe Saricicek, Kadir Cinar. Radiation-modifying abilities of Nigella sativa and Thymoquinone on radiation-induced nitrosative stress in the brain tissue. Phytomedicine. 2013 Nov 21. pii: S0944-7113(13)00432-7. doi: 10.1016/j.phymed.2013.10.023. [Epub ahead of print]
[ii] Mohammad Akram Randhawa, Mastour Safar Alghamdi, Subir Kumar Maulik. The effect of thymoquinone, an active component of Nigella sativa, on isoproterenol induced myocardial injury. Pak J Pharm Sci. 2013 Nov;26(6):1215-9.
[iii] Milad Anvari, Atefeh Seddigh, Mohammad Naser Shafei, Hassan Rakhshandeh, Amir Hossein Talebi, Mohammad Reza Tahani, S Mohsen Saeedjalali, Mahmoud Hosseini. Nigella sativa extract affects conditioned place preference induced by morphine in rats. 2012 Oct;32(2):82-8. doi: 10.4103/0257-7941.118537.
[v] Ahmet Sahbaz, Firat Ersan, Serdar Aydin. Effect of Nigella sativa oil on postoperative peritoneal adhesion formation. J Obstet Gynaecol Res. 2013 Oct 7. doi: 10.1111/jog.12172.
[vi] Norsharina Ismail, Maznah Ismail, Musalmah Mazlan, Latiffah Abdul Latiff, Mustapha Umar Imam, Shahid Iqbal, Nur Hanisah Azmi, Siti Aisyah Abd Ghafar, Kim Wei Chan. Thymoquinone Prevents?-Amyloid Neurotoxicity in Primary Cultured Cerebellar Granule Neurons. 2013 Nov;33(8):1159-69. doi: 10.1007/s10571-013-9982-z. Epub 2013 Oct 8.
[vii] Chern Chiuh Woo, Annie Hsu, Alan Prem Kumar, Gautam Sethi, Kwong Huat Benny Tan. Thymoquinone Inhibits Tumor Growth and Induces Apoptosis in a Breast Cancer Xenograft Mouse Model: The Role of p38 MAPK and ROS.  2013 Oct 2;8(10):e75356. doi: 10.1371/journal.pone.0075356. PMID: 24098377
[viii] Shashi Rajput, B N Prashanth Kumar, Kaushik Kumar Dey, Ipsita Pal, Aditya Parekh, Mahitosh Mandal. Molecular targeting of Akt by thymoquinone promotes G1 arrest through translation inhibition of cyclin D1 and induces apoptosis in breast cancer cells.  2013 Nov 13;93(21):783-90. doi: 10.1016/j.lfs.2013.09.009. Epub 2013 Sep 15. PMID: 24044882
[ix] Lalitha Priyanka Dwarampudi, Dhanabal Palaniswamy, Muruganantham Nithyanantham, P S Raghu. Antipsoriatic activity and cytotoxicity of ethanolic extract of Nigella sativa seeds.  2012 Oct;8(32):268-72. doi: 10.4103/0973-1296.103650. PMID:24082629
[x] A H Alhebshi, A Odawara, M Gotoh, I Suzuki. Thymoquinone protects cultured hippocampal and human induced pluripotent stem cells-derived neurons against?-synuclein-induced synapse damage. Neurosci Lett. 2013 Sep 27. pii: S0304-3940(13)00873-2. doi: 10.1016/j.neulet.2013.09.049. PMID: 24080376
[xi] Ira O Racoma, Walter Hans Meisen, Qi-En Wang, Balveen Kaur, Altaf A Wani. Thymoquinone inhibits autophagy and induces cathepsin-mediated, caspase-independent cell death in glioblastoma cells. 2013 Sep 9;8(9):e72882. doi: 10.1371/journal.pone.0072882. PMID: 24039814
[xii] Landa Zeenelabdin Ali Salim, Syam Mohan, Rozana Othman, Siddig Ibrahim Abdelwahab, Behnam Kamalidehghan, Bassem Y Sheikh, Mohamed Yousif Ibrahim. Thymoquinone induces mitochondria-mediated apoptosis in acute lymphoblastic leukaemia in vitro. . 2013 Sep 12;18(9):11219-40. doi: 10.3390/molecules180911219. PMID: 24036512
[xiii] Subramanian Raghunandhakumar, Arumugam Paramasivam, Selvam Senthilraja, Chandrasekar Naveenkumar, Selvamani Asokkumar, John Binuclara, Sundaram Jagan, Pandi Anandakumar, Thiruvengadam Devaki.Thymoquinone inhibits cell proliferation through regulation of G1/S phase cell cycle transition in N-nitrosodiethylamine-induced experimental rat hepatocellular carcinoma. 2013 Oct 23;223(1):60-72. doi: 10.1016/j.toxlet.2013.08.018. Epub 2013 Sep 3. PMID:24012840
[xiv] Samad Alimohammadi, Rahim Hobbenaghi, Javad Javanbakht, Danial Kheradmand, Reza Mortezaee, Maryam Tavakoli, Farshid Khadivar, Hamid Akbari. Protective and antidiabetic effects of extract from Nigella sativa on blood glucose concentrations against streptozotocin (STZ)-induced diabetic in rats: an experimental study with histopathological evaluation. PMID: 23947821
[xv] Cagri Sakalar, Merve Yuruk, Tugba Kaya, Metin Aytekin, Salih Kuk, Halit Canatan. Pronounced transcriptional regulation of apoptotic and TNF-NF-kappa-B signaling genes during the course of thymoquinone mediated apoptosis in HeLa cells. Mol Cell Biochem. 2013 Nov;383(1-2):243-51. doi: 10.1007/s11010-013-1772-x. Epub 2013 Aug 14.PMID:23943306
[xvi] Khaled Radad, Khaled Hassanein, Mubarak Al-Shraim, Rudolf Moldzio, Wolf-Dieter Rausch. Thymoquinone ameliorates lead-induced brain damage in Sprague Dawley rats. PMID: 23910425
[xvii] Ehab Abdelfadil, Ya-Hsin Cheng, Da-Tian Bau, Wei-Jen Ting, Li-Mien Chen, Hsi-Hsien Hsu, Yueh-Min Lin, Ray-Jade Chen, Fu-Jenn Tsai, Chang-Hai Tsai, Chih-Yang Huang. Thymoquinone induces apoptosis in oral cancer cells through p38? inhibition.
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro/16-motive-suplimentare-pentru-care-chimenul-negru-este-remediul-pentru-orice-inafara-de-moarte/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu