miercuri, 22 ianuarie 2014

NASA: "Este ceva cu totul deosebit, nu am mai întâlnit până acum". Ce a descoperit pe Marte roverul Opportunity


NASA: "Este ceva cu totul deosebit, nu am mai întâlnit până acum". Ce a descoperit pe Marte roverul Opportunity

O misterioasă rocă de dimensiunea şi forma unei "gogoşi" a apărut în mod surprinzător în faţa roverului Opportunity, aparţinând NASA, stârnind controverse între oamenii de ştiinţă cu privire la modul în care a apărut şi la originile sale, anunţă CNN, potrivit Agerpres. 

Descoperirea acestei roci a fost făcută publică cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la asolizarea roverului autonom Opportunity la suprafaţa Planetei Roşii.

Cercetătorul Steve Squyres, de la NASA, a explicat însă audienţei că misterul nu este atât cum a ajuns acolo respectiva rocă, ce nu apare în primele seturi de fotografii ale zonei realizate de rover, ci mai degrabă ce fel de rocă este. Conform lui Squyres, roca respectivă a fost probabil scoasă din sol şi răsturnată de una dintre roţile roverului.

Cercetătorul NASA a precizat că în 'centrul acestei roci este ceva cu totul deosebit, ceva ce nu am mai întâlnit până acum'.

"Are un conţinut foarte bogat în sulf, în magneziu şi conţine de două ori mai mult mangan decât orice altă rocă de pe Marte pe care am analizat-o. Suntem complet nedumeriţi, dar în acelaşi timp toată lumea se bucură de această descoperire şi ne contrazicem şi ne certăm între noi cu privire la originea acestei roci", a adăugat el.

Roverul Opportunity a asolizat pe Marte la 25 ianuarie 2004, la câteva săptămâni după 'fratele său geamăn', roverul Spirit. Din 2012 la suprafaţa Planetei Roşii operează şi mult mai performantul rover Curiosity.


Sursa: http://jurnalul.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu