Ieri seară am așteptat cu nerăbdare să văd ce se va întâmpla cu ISON la trecerea pe la periheliu. Din nefericire, veștile sunt proaste.
Cometa ISON nu a supraviețuit, aceasta este știrea cea proastă. A avut de înfruntat temperaturi uriașe, de până la 2700 grade Celsius și s-a luptat cu gravitația Soarelui, de care s-a apropiat până la 1,17 milioane de km. Din păcate, nucleul cometei, care este alcătuit din gheață, în proporție de 30-50%, nu a putut supraviețui acestor condiții extreme și s-a dezintegrat. Deși este posibil ca o parte din cometă, dacă a mai supraviețuit ceva din ea, să mai fie vizibilă pentru instrumentele astronomice, cu siguranță nu vom avea spectacolul ceresc, pe care îl așteptam cu multă nerăbdare.
Cometa ISON apropiindu-se de periheliu. Aceasta este o fotografie compozită, realizată pe 28 noiembrie, ora 1430 GMT, pe baza imaginilor transmise de SDO (Soarele din centrul imaginii) și SOHO. (Credit: ESA&NASA/SOHO/SDO)
Dezintegrarea cometei ISON surprinsă de sondele SOHO și Stereo.
Încerc să nu fiu prea dezamăgit. Vor mai trece și alte comete pe lângă Soare. Cu siguranță va exista și una care să ne ofere spectacolul de care nu am avut parte în acest an.
PS După ce am postat această știre am fost sunat de către prietenul Cătălin Beldea. El speră că totuși s-ar putea să vedem cometa ISON, deoarece o parte din nucleu a supraviețuit.
În această imagine transmisă de SOHO se poate vedea partea din nucleul cometei ISON, care a supraviețuit trecerii la periheliu. (Credit: NASA/ESA/SOHO)