Foto: EPA
|
Grafenul va curăţa apa de radiaţii. Cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii din Moscova şi Universitatea Rice din Statele Unite au descoperit o nouă calitate a grafenului.
Cu toate că este un material cu o rezistenţă mecanică foarte mare şi este format dintr-un singur strat de atomi de carbon, el este capabil să absoarbă substanţele radioactive din soluţiile apoase. Această calitate poate fi folosită la curăţarea zonelor contaminate cu radiaţii, printre care şi centrala nucleară Fukushima.
Particulele microscopice de oxid de grafen se dizolvă cu uşurinţă în apă. Ele absorb ca un burete substanţele radioactive şi se adună în cocoloaşe. Ulterior ele pot fi scoase din lichid şi distruse, de exemplu arse. Aceste calităţi ale grafenului au fost descoperite de chimişti din Rusia şi Statele Unite care efectuează timp de doi ani de zile experimente comune.
Pentru prima oară, grafenul a fost descoperit de Andre Geim şi Konstantin Novosiolov, ambii originari din Rusia. În 2010 ei au primit Premiul Nobel pentru Fizică. Însă nu au fost studiate toate proprietăţile grafenului. În vederea experimentelor, particule ale oxidului de grafen sunt sintetizate la laboratorul Universităţii Rice, iar experimentele au loc la Universitatea „Lomonosov” din Moscova.
Stepan Kalmâkov, unul din autorii experimentului, relatează: „Echipa rusă efectuează toate experimentele radiochimice legate de extragerea de radionucleide din mediile apoase. Colegii americani se ocupă de obţinerea şi studierea proprietăţilor oxidului de grafen. La Universitatea Rice nu există posibilitatea de a efectua cercetările pe care le efectuăm noi. În altă ordine de idei, ei sunt experţi consacraţi în domeniul proprietăţilor chimice ale unor asemenea materiale nanocarbonice. Sperăm să extindem lista obiectelor care pot fi curăţate cu ajutorul acestui material, pe lângă apele subterane contaminate şi a diferitelor deşeuri radioactive”.
Cercetătorul rus este convins că această calitate a grafenului poate fi folosită la o tehnologie principial nouă de curăţare a lichidelor, de exemplu la centralele nucleare. Principalele avantaje sunt simplitatea şi înalta eficienţă.
Oxidul de grafen poate fi folosit pentru perfecţionarea tehnologiilor legate de exploatarea de metale rare, şisturi bituminoase şi hidrocarburi tradiţionale, menţionează Stepan Kalmâkov: „La extracţia substanţelor de minerale utile, printre care se numără elemente rare şi hidrocarburi, la suprafaţă se ridică apa care conţine radionucleide naturale: izotopi de uraniu şi radiu. Este o problemă serioasă. Cu ajutorul oxidului de grafen apa poate fi curăţată, ceea ce se reflectă asupra situaţiei ecologice din jurul zăcămintelor. Pe lângă radionucleide, componente ale deşeurilor lichide radioactive, el este foarte eficient la curăţarea de metale grele, adică poate fi folosit la curăţarea oricăror sisteme de epurare a apei”.
În prezent, urmează ca de la faza de cercetare în laborator să se treacă la comercializarea noii tehnologii.
Sursa: romanian.ruvr.ru