joi, 17 mai 2012

Teoria GAIA. Cercetătorii la un pas de a demonstra că Pământul este VIU


Cercetătorii de la Universitatea din Maryland (SUA) au făcut o descoperire care ar putea demonstra teoria Gaia, adică faptul că pământul este un sistem care se autoreglează, deci un organism viu, scrie wired.com

Teoria Gaia, numită după zeiţa greacă a Pământului, susţine că planeta noastră este un organism uriaş. Conceptul a fost formulat pentru prima dată în anii 70 de James Lovelock şi Lynn Margulis. Aceştia spuneau că toate organismele sunt un singur sistem. Viaţa în ansamblul ei interacţionează cu mediul fizic în aşa fel încât menţine Pământul locuibil şi îmbunătăţeşte perpetuarea vieţii.
Controversata ipoteză a fost privită cu scepticism în mediile ştiinţifice, însă acum o echipă formată din geologi, geochimiştişi biologi marini condusă de Harry Oduro a dezvoltat o metodă prin care pot urmări mişcările sulfului în organismele din ocean, din atmosferă  şi de pe pământ. Cercetătorul a realizat un studiu, analizând circuitul sulfului în natură.
Oduro a pus bazele unei mașinării speciale prin care să urmărească mișcarea sulfului în natură. Prin acest experiment cercetătorul britanic vrea să demonstreze veridicitatea teoriei Gaia prin care se susține că într-adevăr Pământul este un organism viu ca oricare altul.
Cercetarea porneşte de la faptul că sulful este un element esențial în fiziologia organismelor vii, care joacă un rol important atât în schimbările climatice, cât şi în sănătatea organismelor şi a ecosistemelor. Examinând diferenţele din izotopi, cercetătorii au reuşit să găsească o combinaţie unică  a izotopilor aceluiaşi element radioactiv.
"Ceea ce a făcut Harry a fost să conceapă o modalitate de cercetare pentru a izola şi de a măsura compoziţia izotopică de sulf", a spus James Farquhar, profesor la Universitatea Maryland.


Sursa: REALITATEA.NET
Două cutremure în Banat şi unul în Marea Neagră


Un cutremur de 3 grade pe scara Richter s-a produs noaptea trecută în Banat. Cutremurul a fost urmat de un altul, de magnitudine mai joasă - 2,8 pe scara Richter.

Cutremurele s-au produs la cinci, respectiv patru kilometri adâncime, astfel încât vorbim despre seisme de suprafaţă. 

Tot noaptea trecută s-a produs un cutremur în Marea Neagră, de 3,3 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Sursa: REALITATEA.NET


AVERTIZARE NASA: Pământul, ameninţat de 4.700 de asteroizi


Aproximativ 4.700 de asteroizi vin îndeajuns de aproape spre Pământ pentru a reprezenta un pericol, a relevat NASA. Conform agenţiei spaţiale, asteroizii cu real pericol sunt destul de mari să treacă prin atmosfera Pământului fără să fie afectaţi şi să provoace astfel dezastre.

Asteroizii sunt în medie mai mari decât un stadion de fotbal şi se apopie de Pământ cu o viteză de peste 8 milioane de kilometri pe oră.
Până acum, doar 20-30 la sută dintre asteroizii cu potenţial periculos au fost descoperiţi.
Observaţiile au fost realizate cu ajutorul programului WISE, care foloseşte razele infraroşu pentru a scana căldura asteroizilor.
Ultime date confirmă că există un număr dublu de asteroizi periculoşi decât se credea înainte.


Sursa: REALITATEA.NET