Această ipoteză are la bază un studiu realizat de către specialiști cu privire la nivelul stratului de gheață din Antarctica. Începând cu 1970 și până în zilele noastre stratul de gheață a suferit modificări considerabile. Topirea mantiei albe din Antarctica nu este o poveste, ci un fapt real pe care orice specialist trebuie să-l accepte. Încălzirea globală este principalul factor care face de la an la an stratul de gheață să devină mai subțire.
Potrivit lui Claire Parkinson, un om de ştiinţă de la Goddard Space Flight Center al NASA, “încălzirea globală este un fenomen real și ar trebui ca omenirea să se aștepte la reversul medaliei în acest caz”.
Teoria schimbării axei de rotației a planetei noastre a luat naștere în urma ideii care dezvoltă distribuția masei de gheață de la poli. Este posibil ca într-o zi această distribuție să nu mai fie una uniformă și astfel greutatea să apese doar pe o singura parte a Terrei, ceea ce ar putea duce la modificarea axei de rotație.
Pe lângă acest fenomen, mai există și cutremurele extrem de puternice care modifică frecvent axa Terrei. Potrivit oamenilor de știință ruşi, aceste două cauze pot produce o rupturo într-o bună zi și axa de rotație a planetei să se modifice. Atunci repercusiunile își vor face simțită prezența și viața va simți modificări dramatice.
Oamenii de știință au dezvoltat un posibil scenariul cu privire la acest fenomen și ne anunță că în clipa următoare modificării direcției de rotație a Terrei, vânturi extrem de puternice se vor produce. Acestea vor mătura totul în calea lor, doar munții vor fi singurii care vor rămâne neclintiți. Pământul va rămâne acoperit de nori groși de mizerie și praf pentru ani mulți, ceea ce înseamnă că Soarele nu va mai putea fi zărit. Numeroase cutremure cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter se vor produce în diverse zone ale globului, iar distrugerea parțială sau totală a biosferei va fi o certitudine. Temperatura va scădea în anumite locuri ale globului, în timp ce în celelalte va crește considerabil. Astfel, polii din ziua de astăzi ar putea să fie acoperiți de verdeață, în timp ce alte zone vor fi acoperite de gheață.