duminică, 12 august 2012

Declaraţie ŞOCANTĂ a Monicăi Macovei: "Eu cred că urmează un război civil"


Europarlamentarul PDL Monica Macovei spune că se aşteaptă "la un război civil" pentru că îi este clar că cei de la USL, "un grup infracţional organizat", aşa cum se spune în interceptările dosarului Dobre, nu se vor lăsa.Macovei lansează un avertisment sumbru
Macovei lansează un avertisment sumbru


"Nu a mai existat ce se întâmplă de acum două luni în România: de asta am spus că suntem la marginea lumii şi mă aştept, cum vorbeam noi în pauza de publicitate, la un război civil. Lumea să înţeleagă că e foarte grav", a declarat ea, la Realitatea Tv.

"Eu cred că urmează un război civil pentru că aceşti oameni, USL-ul, nu se lasă, aşa cum arată aceste stenograme, e bine că le avem şi avem ce e în mintea lor. Este un grup infracţional organizat, aşa se definesc, din care unii pleacă ca să, citez, ca să nu-şi petreacă bătrâneţile la puşcărie. Despre asta vorbim, deci aceşti oameni au provocat toată situaţia în care ne aflăm. (...) E grup infracţional organizat la conducerea României, ei se definesc aşa", a insistat Macovei.

Anterior, Macovei fusese întrebată cum de reuşeşte să îi convingă pe cei din UE despre lucrurile care se întâmplă în România. "Da, sunt foarte influentă. Ce spun eu se regăseşte şi în declaraţiile Comisiei Europene şi ale lui Merkel, lui Barroso, eu cred că românii trebuie să fie mândri că au un om între ei atât de influent în afară şi ştiţi ce înseamnă asta? Că au încredere în mine, fiindcă nu i-am minţit niciodată", a susţinut ea.


Sursa:  REALITATEA.NET

Tornadele înfricoşătoare de la MAREA NEAGRĂ, surprinse în imagini


Un fenomen care i-a înfricoşat pe turişti şi pe pescarii turci de pe coasta Mării Negre.

Tornade la Marea Neagră
Tornade la Marea Neagră / FOTO: liveleak
Nu sunt aşa de frecvente şi de puternice precum cele din alte colţuri ale lumii. Tornadele sunt însă un fenomen întâlnit la Marea Neagră. Imaginile surprinse pe coasta turcească, şi postate pe site-ul Live Leak, sunt grăitoare în acest sens.


Sursa:  REALITATEA.NET

Misterul piramidelor pierdute, desluşit cu ajutorul Google Earth


Două situri pe care s-ar putea afla piramide străvechi egiptene au fost localizate cu ajutorul Google Earth de cercetăroarea americană Angela Micol, potrivit archaeologynewsnetwork.blogspot.com.

Siturile posibilelor piramide, localizate cu ajutorul Google Eart
Siturile posibilelor piramide, localizate cu ajutorul Google Eart / FOTO: archaeologynewsnetwork.blogspot.com.au

Unul dintre situri conţine o formă piramidală destul de vizibilă, cu o mărime de aproximativ 45 de metri, dar şi alte trei forme mai mici. Aşezarea eventualelor piramide ar fi similară cu cea existentă pe platoul Giza.

Pe al doilea sit se pot vedea patru forme de mărimi ceva mai mari.

Egiptologul Nabil Selim a confirmat faptul că siturile localizate de Micol nu au fost cercetate, în teren, până acum. El a apreciat că una dintre formele desluşite cu ajutorul Google Earth ar putea corespunde cu o piramidă specifică Dinastiei XIII.


Sursa:  REALITATEA.NET

IREAL! Oraşul destinat EXCLUSIV FEMEILOR


Arabia Saudită plănuieşte să construiască un oraş industrial destinat exclusiv femeilor. Este o încercare de a respecta cutumele conservatoare islamice, dar şi de a oferi femeilor şansa de a -şi urma carierele, scrie Daily Mail.

Arabia Saudită va avea un oraş industrial destinat femeilor
Arabia Saudită va avea un oraş industrial destinat femeilor

Municipalitatea din oraşul Hafuf, aflat în estul ţării, speră să atragă investiţii de peste 100 de milioane de euro şi să creeze în jur de 5.000 de locuri de muncă în industria textilă, farmaceutică şi alimentară.

Oraşul va avea companii conduse de femei şi linii de producţie doar pentru femei.

Nu este un lucru obşnuit pentru Arabia Saudită. Deşi Sharia nu interzice femeilor să muncească cot la cot cu bărbaţii, statisticile arată că doar 15% din întreaga populaţie de sex feminin este reprezentată în câmpul muncii.

Într-o societate patriarhală, precum cea saudită, se presupune că rolul femeii este mai degrabă acela de a soţie şi mamă.

Măsura este parte a unui plan mai amplu privind egalitatea de drepturi în Regat. Anul trecut, Regele Abdullah a anunţat că femeile vor avea dreptul să voteze şi să candideze la alegerile locale din 2015. Totuşi, Arabia Saudită este singura ţară din lume care interzice femeilor să conducă o maşină.  


Sursa:  REALITATEA.NET

Un distrugător american s-a ciocnit cu un petrolier în strâmtoarea Hormuz


Un distrugător lansator de rachete american a intrat duminică în coliziune cu un petrolier japonez în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, a anunţat Flota a V-a a Statelor Unite cu baza în Bahrain, relatează AFP.

Distrugătorul american USS Porter (Imagine de arhivă)
Distrugătorul american USS Porter (Imagine de arhivă)
Coliziunea accidentală a avut loc către ora locală 1.00 (1.00, ora României) între USS Porter, "care efectuează operaţiuni de securitate maritimă" în Golful Persic, şi petrolier, a precizat Flota a V-a americană într-un comunicat.
"Nimeni nu a fost rănit în timpul coliziunii, care s-a produs în apropiere de Strâmtoarea Hormuz", o strâmtoare strategică tranzitată de peste o treime dintre exporturile maritime mondiale de petrol, se precizează în comunicat.
Petrolierul este în continuare operaţional, iar avariile produse distrugătorului sunt pe cale să fie evaluate, a adăugat aceeaşi sursă.

Prezenţa navelor militare americane în strântoare are un rol foarte clar, acela de a împiedica o eventuală blocare a căii maritime de către Iran. 

Aproximativ o treime din petrolul transportat pe mare trece prin strâmtoarea Hormuz, din Golful Persic, potrivit statisticilor oficiale.

Este vorba despre cea mai mare parte a petrolului exportat de Arabia Saudită, Iran, Emiratele Unite Arabe, Kuwait şi Irak, dar şi de gazul natural lichefiat exportat de Qatar. Blocarea strâmtorii ar provoca creşterea explozivă a preţului petrolului.

Navele americane de război patrulează în regiune pentru a asigura securitatea căii maritime. Experţii agenţiei private de informaţii Stratfor au precizat că, în cazul în care Iranul ar decide să blocheze strântoarea, SUA ar fi practic obligate să răspundă agresiv.

Stratfor apreciază însă că Iranul, care nu doreşte să se angajeze într-un conflict, foloseşte ameninţarea cu blocarea strâmtorii ca o armă de descurajare a adversarului.


Sursa:  REALITATEA.NET

Imagini spectaculoase: “furia” Soarelui surprinsă în culori violente (VIDEO)


O erupţie solară intensă a avut loc săptămâna trecută, iar o sondă spaţială a NASA a reuşit să filmeze imagini extraordinare ale acestui eveniment cosmic

Solar Dynamics Observatory (SDO), un vehicul spaţial de explorare, a surprins momentul în care un filament de plasmă ultra-fierbinte a ţâşnit din Soare, formând un arc care a unit două pete solare (zone cu activitate magnetică intensă, dar cu temperatură mai scăzută decât restul suprafeţei solare).
În filmările realizate cu ajutorul unor filtre pentru ultraviolete, filamentul apare într-o culoare violacee, proiectat pe suprafaţa solară colorată predominat în verde şi galben.
Erupţia a provocat şi o ejecţie de masă coronală (CME), un fenomen ce constă în aruncarea în spaţiu a unui "nor" masiv de plasmă (particule încărcate electric), care, din fericire, n-a provocat probleme, deşi uneori astfel de fenomene pot afecta comunicaţiile prin satelit şi reţelele de tensiune de pe Pământ.
Activitatea solară se desfăşoară ciclic, cu o periodicitate de 11 ani, iar Soarele se află acum într-o fază activă a actualului ciclu (numit Ciclul Solar 24), care va atinge maximum de intensitate în 2013.
Sursa: Mail Online

CUTREMUR ÎN VRANCEA


Cutremur în Vrancea cu magnitudine de 3.2, anunţă Institutul de Fizică a Pământului.

Cutremurul din zona Vrancea s-a produs în urmă cu puţin timp la o adâncime de 150 de kilometri. Localităţile aflate aproape de epicentru sunt, conform infp.ro:  Nereju (6km), Nistoresti (12km), Gura Teghii (13km),Lopatari (16km),Andreiasu de Jos (21km).


Cele două cutremure puternice care au avut loc sâmbătă după-amiaza în nord-vestul Iranului s-au soldat cu 227 de morţi şi 1.380 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ, revizuit în scădere, prezentat duminică de ministrul de Interne Mostapha Mohammad Najar la televiziunea de stat.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs duminică în vestul Chinei, la frontiera dintre Xinjiang şi Tibet, o regiune puţin locuită, a anunţat Institutul american de geofizică USGS.


Gruparea Monaco sau gașca milionarilor cu dosare penale ar fi pregătit un recensămînt instantGruparea Monaco sau gașca milionarilor cu dosare penale ar fi pregătit un recensămînt instant
Pe Facebook și pe bloguri circulă de o săptămînă tot felul de texte despre Gruparea Monaco, un soi de gașcă a marilor beneficiari ai tranziției românești.
Toți sunt multimilionari și toți au cîteva semne de întrebare deasupra capului. Unii chiar dosare penale. În fapt este vorba de cîteva găști de afaceriști români, aciuați la Monaco (românii au izbutit astfel să ducă în ridicol și conotațiile unui principat de vis!) care își toacă banii în vacanțele de vară petrectute în Monte Carlo. Iată textul care circulă pe bloguri și pe Facebook în variante mai mult sau mai puțin aemănătoare.
”Recensământul Instant este un instrument dezvoltat de Gruparea Monaco la solicitarea Guvernului României. El vine în sprijinul Ministerul Administrației și Internelor și urmărește sprijinirea eforturilor Ministerului de a realiza un recensământ al populației într-un timp foarte scurt și extrem de costeficient, în vederea reactualizării listelor electorale. Recensământul Instant a fost dezvoltat în colaborare cu specialiștii MAI și a fost omologat ca metodologie internă de lucru prin certificatul ISOM412/08/2012. În ciuda simplitudinii sale aparente, Recensământul Instant este un instrument care, în urma unor calcule complexe, poate estima cifra finală a persoanelor cu drept de vot din România cu o eroare de 0.7%. Tot ce trebuie să faceți este să dați SHARE la această imagine. Veți putea câștiga chiar și un autoturism Dacia Logan – tras la sorți între participanții la recensământul instant!
GRUPAREA MONACO – Lista completă:
Dragos Dobrescu: 130-150 de milioane de euro. Imobiliare. Casă de vacantă în Monaco. Pasiune: vânătoarea. Unul din liderii “Grupării Monaco”.
Radu Dimofte: 53 de ani. 400-420 de milioane de euro. Imobiliare, construcții. Reședintă: Monaco, 7 Av. Princesse Grace, Houston Palace, Monte Carlo 98.000. Pasiune: vânătoarea.
Gabriel “Puiu” Popoviciu: 53 de ani. 400-420 de milioane de euro. Imobiliare, hoteluri, restaurante. Băneasa Investment. Reședință: Monaco, Houston Palace. Vecin cu Radu Dimofte.
Gheorghe “Bebe” Ionescu: 54 de ani. Avere: nu a fost evaluată. Fost director general FPS, fost director în compania Sidex International Ltd, asociat – prin intermediul soției cu Adriean Videanu, numit în consilii de administrație la Petrom, Eximbank, BCR de către ministerul Economiei. Casă în Monaco.
Radu Budeanu: 22 milioane de euro. Patron CanCan Media. Tabloide. Un cunoscător al Principatului Monaco.
Adriean Videanu: 43 de ani. Om de afaceri, fost ministru de stat pentru coordonarea activitătilor în domeniul economic, fost primar al Bucureștiului, fost ministru al Economiei, lider PDL. Apropiat de Gheorghe “Bebe” Ionescu și Gabriel “Puiu” Popoviciu. Un vizitator des al Principatului Monaco.
Raul Doicescu: 63 de ani. 22-30 de milioane de euro. Bog’Art. Construcții. Un vizitator des al Principatului Monaco.
Rares Mănescu: 43 de ani. Vicepresedinte PNL. Apropiat al lui Dragos Dobrescu.
Sorin Blejnar: Avere neevaluată. Bugetar. Fost sef al ANAF. Un fin cunoscător al Principatului Monaco.
Codruț Marta. Declarație de avere: peste 1 milion de euro. Afacerist, fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Prieten cu Dragoș Dobrescu, Radu Dimofte, Elan Schwartzenberg, Ion Țiriac și alți membri ai Grupării Monaco. Apartament în Monaco. Pasiune: vânătoarea, doamnele și băutura.
Frații Bogdan și Constantin Buzăianu. Bogdan Buzăianu: 90-100 de milioane de euro. Trader. Fondator al Energy Holding. Casă de vacantă: în Monaco și Elvetia.
Elan Schwartzenberg: 45 de ani. 50 de milioane de euro. Domenii: media, imobiliare, publicitate, firme off-shore. Patron Realitatea TV.
Ion Țiriac: 73 de ani. 1 miliard de euro. Domenii: auto, imobiliare, banking, asigurări. Casă de vacantă: Monaco. Pasiune: vânătoarea.
Dan Petrescu: 1 miliard de euro. Asociat în afacerile familiei Țiriac: Unicredit Țiriac Bank, holdingul Rocar, plasamente imobiliare. Rezident Monte Carlo, Av. Princesse Grace, Columbia Palace.
Nicolae Dumitru, zis Nicu Niro: 47 de ani. 40 de milioane euro. 15 firme. Dragonul Roșu, Complexul Europa, Grand Hotel du Boulevard, Niro Impex 93, Niro 95 Impex, Micro Prod, Central Residencial Park, Servinvest 95, Niro Comercial, Isoconstruct, Yins International Trading Group, Overland Guard, Flora International, Cafeneaua Veche, Zona Balcanilor. Casă de vacanță: Avenue de la Madone, Monaco.
Dan Fisher: 350 de milioane de euro. Imobiliare, turism, off-shore. Apropiat al multor guvernări de după 1989. Rezident Monaco.
Cristian Burci: 47 de ani. 300 de milioane de euro. Controlează grupul International Railway Systems, Astra Vagoane Arad, Meva Turnu Severin, Romvag Caracal, Servtrans, Cupon Pro. Rezident Monaco.
Carmen Adamescu: Soția lui Dan Grigore Adamescu. Avere familia Adamescu: 1 miliard de euro.
Dan Grigore Adamescu, 64 de ani, om de afaceri, deține: Asta Asigurări, Unirea Shopping Center, Topex, Medien Holding (trustul care deține România Liberă), acțiuni la Baumeister, Mega Construct (energie), City Business Center, Modern Business Center, Rex International, Pullman, Mega Vision. Apartament Av. Princesse Grace, Columbia Palace, Monaco.
Cătălin Voloşeniuc: Fiul ultimului director al Bancorex, Vasile Voloseniuc. Un tradițional client al Principatului Monaco.
Bobby Păunescu: 220 de milioane de euro. Regizor și scenarist. Hoteluri, media, proiecte rezidențiale. Un client al Principatului Monaco.
Gruparea Monaco, formată din oameni de afaceri români de succes își propune pentru perioada 2012 – 2016 dezvoltarea și implementarea unei serii de măsuri, elaborate în spiritul filantropiei, responsabilității sociale și a costeficienței, având ca beneficiari cetățenii României.
Prima măsură privește minireferendumul anunțat de Ministerul Administrației și Internelor și va fi lansată luni, 6 august 201”.
În loc de concluzii
De reținut că luni, 6 august, Augustin Zegrean a cerut listele permanente actualizate, iar marti, 7 august, a fost lansată celebra erată, menită a întoarce pe dos rezultatele referendumului.
Greu de spus dacă milionarii români care nu se înghit în țară s-au unit la Monte Carlo, unde fiecare încearcă să arate că este mai bogat și mai deștept decît ceilalți, într-o grupare filantropică, într-o bandă sau într-o asociație cu scopuri umanitare. Un lucru reiese totuși cu claritate. Că în România sau pe aiurea cineva încearcă să îi lege de picior lui Victor Ponta pe toți milionarii urmăriți de Parchet, de Fisc, de poliție sau de domnișoare în căutarea unei partide istorice.  

Alimentul care anihileaza toate bacteriile cu care vine in contact


Cercetătorii australieni au fost uimiţi să descopere un remediu general chiar sub nasul lor – mierea de albine naturală – pe care au catalogat-o drept “cel mai eficient” medicament natural.

Noul studiu a arătat că mierea de albine omoară fiecare tip de bacterie pe care cercetătorii le-au pus în contact cu acest aliment, inclusiv “superbacteriile” rezistente la antibiotice care ameninţă spitalele şi care omoară pacienţii din întreaga lume.


Unele bacterii au devenit rezistente la fiecare medicament antibacterian prescris în mod obişnuit. Însă, oamenii de ştiinţă au descoperit că mierea de albine Manuka, aşa cum este cunoscută în Noua Zeelandă, sau mierea de albine de tufiş, aşa cum este cunoscută în Australia, a ucis fiecare bacterie sau patogen cu care a fost testată.
Această miere de albine se aplică extern şi acţionează asupra infecţiilor pielii, a muşcăturilor şi a tăieturilor.
Acest tip de miere provine doar de la albinele care se hrănesc din copacii de tei nativi din Australia şi Noua Zeelandă. Descoperirea are un impact major asupra medicinei moderne şi poate duce la apariţia unei întregi game de produse bazate pe miere pentru a înlocui antibioticele şi cremele antiseptice.

Proprietăţile curative ale diferitelor tipuri de miere au fost cunoscute de culturile indigene de mii de ani şi acoperirea rănilor cu acest produs era o practică obişnuită înainte de apariţia antibioticelor.
Majoritatea bacteriilor ce cauzează infecţii în spitale sunt rezistente la cel puţin un antibiotic şi există o nevoie urgentă pentru noi moduri de a trata şi controla infecţiile de suprafaţă. Noile antibiotice au tendinţa de a dispărea de pe rafturi pe măsură ce bacteria pe care o atacă devine rapid rezistentă. Multe companii farmaceutice au abandonat producţia antibioticului din cauza dificultăţii de recuperare a costurilor. Dezvoltarea unor alternative eficiente ar putea însemna salvarea mai multor vieţi.
Cercetătătorii au declarat că lucrul fascinant era că nici o bacterie pe care oamenii de ştiinţă au testat-o pe miere, inclusiv superbacteriile precum cea mâncătoare de carne, nu a reuşit să dezvolte o imunitate. Aceştia au spus că un compus din miere numit metilglyyoxal, toxic în esenţa sa, combinat într-un mod necunoscut cu alţi compuşi neidentificaţi din miere, provoacă bacteriilor “o insuficienţă la mai multe sisteme”.

Sursa: Finaciarul 

Iata si un link oferit de o cititoare, pentru cei care doresc sa isi procure mierea Manuka:
Sursa: danielroxin.blogspot.ro

O CALE DE URMAT


 (Spicuiri)

MAREA REFORMĂ ISLANDEZĂ DIN 2008 - o revoluţie despre care presa tace.

Data publicarii: 26.04.2011
Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineânțeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.
În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate, marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic.O revoluţie împotriva puterii care i-a adus pe islandezi la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu? Iata pe scurt, istoria evenimentelor:
2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.
2009 . Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului, in bloc.
Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze sa le plateasca lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% interese.
2010 . Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că se va consulta poporul. La referendumul, organizat în luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
- Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toti bancherii implicati, pleaca din ţară.
- În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.
- Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane.
Adunarea constituţională începe activitatea în februarie 2011, prezinta un proiect de constituţie bazat pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară. Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative. Aceasta este scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:
- demisia guvernului în bloc,
- naţionalizarea băncilor,
- un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice,
- închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni. 
S-au menţionat aceste lucruri în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talksourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînţeles că nu.
Cetăţenii islandezi au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.
Sursa: Rapcea.ro
România poate să urmeze modelul economic şi democratic islandez
Editorial | 29-12-2011

Neoconservatorii şi neoliberalii americani care au dus lumea post-capitalistă la dezastru, prin promovarea unui capitalism financiar de tip Caritas, bazat pe împrumuturi şi speculaţii de brokeraj, încearcă să ne inducă teoria falsă că există un singur fel de economie de piaţă, coordonat de multinaţionalele şi băncile lacome. România, prin marionetele sale politice finanţate de guvernul american şi mângâiate pe creştet ca handicapaţii de ambasadorii SUA, a intrat într-o sarabandă a împrumuturilor şi spre faliment. Copiii noştri vor trăi în sărăcie şi vor plăti penalităţi la uriaşele dobânzi din împrumuturi la rechinii financiari de pe Wall Street şi la slugile lor de la Casa Alba. S-a dovedit că profesorii de economie de la Harvard sau Yale erau pe statele de plată ale multinaţionalelor, corporaţiilor şi agenţiilor de brokeri pentru a le preda studenţilor un singur model de capitalism, cel financiar şi bancar, în beneficiul câtorva magnaţi internaţionali. Adevărul este că există şi un alt tip de capitalism, cel adoptat de Islanda. Un articol recent publicat pe PressEurop dezarticulează teoria unui singur gen de economie de piaţă: „Respingând prin referendum salvarea băncilor şi rambursarea datoriei externe a ţării, islandezii au arătat că este posibil să scape de legile capitalismului şi să-şi ia în mâini destinul, se bucură un istoric spaniol. 
Se ştie de la Oscar Wilde încoace că o hartă fără insula Utopia este o hartă care nu merită efortul. Totuşi, faptul că Islanda a trecut de la fetiţa cea frumoasă a capitalismului târziu la un proiect de democraţie reală, ne sugerează că o hartă fără Utopia nu este doar nedemnă de privirea noastră, ci şi o înşelăciune din cauza unei cartografii defectuoase. Farul Utopiei, că o vor sau nu pieţele, a început să emită semnale slabe de avertizare restului Europei.
Islanda nu este Utopia. Se ştie că nu pot exista regate de libertate în imperiul necesităţii capitalismului târziu. Dar este recunoaşterea unei absenţe dramatice. Islanda este dovada că nu capitalul deţine întregul adevăr despre lume, chiar şi atunci când aspiră să controleze toate hărţile de care dispune. Prin decizia ei de a frâna roata tragică a pieţelor, Islanda a stabilit un precedent care poate ameninţa cu ruperea coloanei vertebrale a capitalismului târziu. Deocamdată, această mică insulă, care face ceea ce se spunea că este imposibil pentru că este ireal, nu pare să se plece în faţa haosului, deşi o face în linişte. Câte informaţii avem despre Islanda şi câte despre împrumuturile pentru Grecia? De ce Islanda se găseşte în afara unor medii care ar trebui să ne spună ce se întâmplă în lume? Până acum, a fost un patrimoniu al puterii definirea a ceea ce este real şi ce nu, ceea ce se poate gândi şi realiza şi ce nu. Hărţile cognitive folosite pentru a ne cunoaşte lumea au ţinut întotdeauna spaţii ascunse în care rezidă barbaria care susţine domeniul elitelor. Aceste puncte oarbe ale lumii sunt însoţite deobicei de eliminarea opusului lor, insula Utopia. Și a scris-o Walter Benjamin: orice document de cultură este în acelaşi timp un document de barbarie. Aceste elite, ajutate de teologi şi economişti, au definit ce este real şi ce nu. Ceea ce este realist, în acord cu această definiţie a realităţii, şi ceea ce nu este şi prin urmare este o aberaţie a gândirii pe care nu trebuie să o luăm în consideraţie. Adică, ceea ce trebuie să facem şi să gândim şi ce nu. Dar s-a făcut în acord cu fundamentul puterii şi al violenţei sale: temutul concept al necesităţii. Este necesar să se facă sacrificii, spun ei cu un gest plin de nelinişte. Fie ajustarea, fie catastrofa inimaginabilă. Iar capitalismul târziu şi-a expus logica într-un mod pervers hegelian: tot ce este real este în mod necesar raţional şi invers. În ianuarie 2009, poporul islandez s-a revoltat împotriva arbitrarităţii acestei logici. Manifestările pacifice ale mulţimii au provocat căderea cabinetului conservator al lui Geir Haarde. Guvernul a căzut în sarcina stângii în minoritate parlamentară care a convocat alegeri în aprilie 2009. Alianţa Social-democrată a primului ministru, Jóhanna Sigurðardóttir, şi Mişcarea Stânga-Verde şi-au reînnoit coaliţia guvernamentală cu majoritate absolută. În toamna lui 2009 s-a început prin iniţiativă populară redactarea unei Constituţii prin intermediul unui proces de adunări ale cetăţenilor. În 2010, guvernul a propus crearea unui consiliu naţional constitutiv ai cărui membri trebuieau să fie aleşi la întâmplare. Două referendumuri (al doilea în aprilie 2011) au respins plata către bănci şi plata datoriei externe. Și în septembrie 2011 fostul prim-ministru Geeir Haarde a fost trimis în judecată pentru responsabiliatea sa în timpul crizei. Să uităm că lumea nu este o tragedie greacă, în care roata destinului sau a capitalului se învârte fără să ţină cont de raţiunile oamenilor, înseamnă să negăm realitatea. Înseamnă să ignorăm că această roată este mişcată de fiinţe umane. Tot ceea ce ne putem imagina ca posibil este tot atât de real precum ceea ce pieţele ne spun că este realitatea. Posibilitatea şi imaginaţia, recuperate în Islanda, ne învaţă că ele sunt tot atât de adevărate precum necesitatea pantagruelică a capitalismului. Trebuie doar să ascultăm acest apel ca să descoperim capcana în care se doreşte să credem. Nu există altă alternativă, pretind ei. Oare vreunul dintre cei care ne anunţă sacrificii s-a deranjat să verifice harta lumii?” 

Islanda e condusă prin referendumuri şi adunări populare de tipul străvechiului „thing” scandinav – întrunirea tuturor bărbaţilor - care hotărăşte soarta naţiunii. Islandezii au avut curajul să se rupă ombilical de FMI şi Banca Mondială şi să refuze modelul capitalismului falimentar american. Ei i-au băgat la puşcărie pe guvernanţii, care au făcut împrumuturi pe spinarea poporului şi au aplicat, ca slugile, interesele multinaţionalelor şi coorporaţiile străine. Islanda e un model economic şi democratic de urmat şi pentru ţara noastră. Cine le dă dreptul conducătorilor actuali să amaneteze viitorul copiilor noştri cu împrumuturi uriaşe, care le plătesc românii săraci? Poate a venit vremea ca România să fie condusă în urma unor referendumuri sau consultări populare, cum era în istorie: sfatul ţării în evul mediu sau marea adunare naţională la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Să luăm exemplu Braziliei şi Argentinei, care au refuzat dictatul FMI şi Băncii Mondiale şi acum sunt în rândul economiilor cele mai dezvoltate din lume. Marionetele politice de la Bucureşti trebuie să plătească pentru incompetenţa lor indusă de 20 de ani în interesul multinaţionalelor şi marilor puteri străine. Islanda demonstrează că se poate un altfel de capitalism şi o democraţie participativă.
Ionuţ Ţene

MODELUL ISLANDEZ. Referendumul şi atitudinea cetăţenilor

Cetăţenii islandezi au respins prin vot, la începutul lunii aprilie, un nou plan al autorităţilor de la Reykjavik de a plăti eşalonat Marii Britanii şi Olandei pierderile de nu mai puţin de 4 miliarde de euro suferite de aceste ţări din cauza prăbuşirii sistemului bancar islandez, crah survenit în 2008.
Rezultatele parţiale ale acestui referendum indică o victorie cu 58 % a celor care au răspuns "nu" la intenţiile Guvernului. "Oamenii au ales cea mai proastă opţiune", este reacţia premierului Islandei, Johanna Sigurdardottir.
"Nu plătim greşelile băncilor"
Planul era ca Islanda să plătească cele 4 miliarde într-o perioadă de 30 de ani, între 2016 şi 2046, cu diferite dobânzi - 3,3 la sută pentru Marea Britanie şi 3 la sută pentru Olanda.
Însă islandezii s-au opus, aşa cum au făcut-o şi la referendumul similar organizat în martie 2010, cu diferenţa că tabăra opozanţilor a fost zdrobitoarea atunci, numărând 93 % din totalul voturilor. Structurarea propusă islandezilor anul trecut urmărea plata datoriei între 2016 şi 2024, cu o dobândă de 5,5 la sută.
Dar majoritatea votanţilor a considerat că nu trebuie să plătească pentru greşeşlile unei bănci şi că o asemenea reparaţie financiară faţă de Marea Britanie şi Olanda ar atârna mult prea greu pe bugetul islandezilor. Conducerea de la Reykjavik a transmis că, în situaţia dată, nu va mai încerca un al treilea referendum. 
Lupta continuă în justiţie
Subiectul este însă departe de a fi încheiat pentru că autorităţile din Marea Britanie iar Olanda ameninţă cu acţionarea Islandei în justiţie în faţa unei curţi internaţionale.
Insula nordică riscă foarte mult în condiţiile date. Aderarea la Uniunea Europeană devine improbabilă, la fel ca şi posibilitatea finanţării datoriilor prin credit extern. 
Scandalul "Icesave"
Necazul a început în 2008, când banca islandeză Landsbanki - care deţinea conturi de economii în Marea Britanie şi Olanda sub numele "Icesave" - a dat faliment. 400.000 de britanici şi batavi - cu economii cumulate de circa 4 miliarde de euro - au rămas fără bani şi au fost compensaţi de guvernele naţionale.
Sub presiunea diplomatică exercitată de Marea Britanie şi Olanda, parlamentul islandez a votat o lege care prevedea despăgubirea celor două ţări. Însă preşedintele Olafur Ragnar Grimsson a refuzat să o semneze, ajungându-se astfel la primul refedendum, cel din 2010.
Atitudinea cetăţenilor islandezi vizavi de această problemă nu este însă o surpriză într-o ţară în care un partid condus de un actor, Jon Gnarr, a reuşit, în 2010, să câştige alegerile locale din capitala Reykjavik, devenind primar al capitalei. Aşa cum nu ar fi de mirare ca fermitatea lor să aibă, în final, câştig de cauză. 
-------------------------------------------------------------------------------
Acum doi ani, vulcanul Eyjafjallajökull, din Islanda îşi proiecta cenuşa asupra mass-mediei din întreaga lume. Perturbările din traficul aerian erau monitorizate zilnic. În schimb un alt eveniment cu totul remarcabil, legat de mica ţară nordică nu lăsa nicio urmă în pleiada ştirilor negative.
Prin măsuri nemaiîntâlnite în alte ţări, Islanda reuşea să depăşească criza economică, dând în acelaşi timp dovadă de o înţelegere profundă a democraţiei şi de respect faţă de proprii cetăţeni.
Înainte de criză, băncile locale elaboraseră un sistem financiar prin care fuseseră atraşi patru sute de mii de depunători din Olanda şi Marea Britanie, contra unor dobânzi destul de consistente. Datoria acumulată de bănci faţă de aceştia se ridica la patru miliarde de euro.
... mare ar fi bucuria noastră ca cenuşa islandeză să acopere pentru totdeauna modelele celor lipsiţi de principii ...
Odată cu declanşarea crizei economice mondiale din 2008, principalele bănci din Islanda au început să se clatine puternic. În scurt timp a avut loc naţionalizarea lor. PIB-ul Islandei a scăzut cu peste 6%, moneda naţională s-a prăbuşit, iar bursa şi-a încetat activitatea.
În 2009 sub presiunea străzii, primul ministru a demisionat şi au fost convocate alegeri anticipate. Situaţia economică era critică. A fost propusă o lege prin care populaţia Islandei urma să plătească datoria de patru miliarde de euro menţionată mai sus într-un interval de cincisprezece ani cu o rată a dobânzii de 5,5%. Oamenii au ieşit din nou în stradă.
În ianuarie 2010 preşedintele a refuzat ratificarea acestei legi şi a anunţat că va consulta populaţia printr-un referendum. În martie 2010 un covârşitor procent de 93% s-a opus achitării datoriilor private de la buget. Guvernul a pornit o investigaţie pentru a determina cine se face responsabil de declanşarea crizei. Mulţi bancheri şi directori de calibru au fost arestaţi. O parte au reuşit să părăsească ţara, dar sunt căutaţi prin Interpol.
Islanda a beneficiat de un acord stand-by cu FMI-ul în valoare de 4,6 miliarde de euro. Pe acest fundal se punea problema rescrierii constituţiei de către cetăţeni. Vom reveni cu detalii asupra acestui eveniment. Au mai fost luate şi alte măsuri de gestionare a crizei, cum ar fi „acordul 110%”, în urma cărora Islanda începea o creştere economică sănătoasă, care se estimează că va continua.
Prin refuzul statului - consimţit prin referendum naţional - de a forţa populaţia să plătească datoriile făcute de marile bănci, Islanda a respins reţeta impusă de marile imperii financiare care au ajuns să domine o bună parte din lume prin subminarea autorităţii statale. Este profund injust ca datoriile făcute de cineva să fie plătite de altcineva, respectiv de populaţia unei întregi ţări.
Datorită lăcomiei scăpate de sub control, marile bănci forţează din ce în ce mai mult ajutor din partea statelor, din ce în ce mai slabe, ajutor care vine neîntârziat. Cu alte cuvinte, două entităţi de natură diferită şi cu puteri diferite discută şi cad la înţelegeri, dar pe banii altcuiva. Lucrurile nu se opresc aici. Redresate prin bani publici, băncile deseori îşi împrumută salvatorii cu dobânzi din ce în ce mai mari. În minţile tot mai copleşite de sărăcie, datoriile private încep a fi identificate cu cele publice, iar cu cât se persistă mai mult în greşeală, haina naturalului ne învăluie mai tare.
Dar macro-reţeta este mult mai periculoasă, ea instaurând treptat o justiţie deviată. A apărut în ultimii ani un principiu destul de straniu, anume „Too big to fail” în traducere:Prea mare pentru a cădea. Fără să necesite vreo explicaţie, dacă este lăsat să funcţioneze, poate genera un întreg codex de legi strâmbe. Băncile trebuie să funcţioneze ca toate celelalte societăţi comerciale. Cele care se administrează în mod corect merită să supravieţuiască. Dar în ceea ce le priveşte pe cele menţionate mai înainte, cu riscul de a folosi cuvinte demodate, falimentul este singurul care poate opri mânjirea unor principii corecte. Iar Islanda pare că a înţeles perfect acest lucru.
Există de asemenea un concept, acela al răspunderii politice, care acoperă adevărata responsabilitate a unora dintre cei aflaţi la putere, care ar fi de natură juridică. Vom şti oare vreodată dacă nu cumva crizele sunt provocate? Îi vom şti pe cei responsabili? Le vom şti scopurile? Greu de spus. Dar Islanda înţelege din nou, făcând un prim pas şi aducând pe cei vinovaţi în faţa justiţiei. De la bancheri corupţi până la un fost premier.
Nu ştim dacă pentru Islanda, termenul de revoluţie este cel mai potrivit, dar acela de model, cu siguranţă că este. Unul care merită propagat şi care sperăm să ocupe mai multe pagini în viitor. Şi mare ar fi bucuria noastră ca cenuşa islandeză să acopere pentru totdeauna modelele celor lipsiţi de principii.

Pentru conformitate C.M.

BUCURIA - Calea Noului Pamant - Eckhart Tolle


Pe Noul Pamant , bucuria va inlocui dorinta ca forta motrice, forta motivationala din spatele actiunilor. Bucuria nu vine din ceea ce faceti, ci curge din interiorul vostru spre ceea ce faceti.

Va veti bucura de orice activitate in care veti fi pe deplin prezenti - orice activitate, nu numai aceea care reprezinta atingerea unui scop. A trai in prezent este sa fii constient de viata ta in fiecare clipa. Atunci cand faceti din prezent, nu din trecut sau viitor, punctul focal al vietii voastre, capacitatea voastra de a va bucura de ceea ce faceti – si, prin aceasta , calitatea vietii voastre – creste exponential.

Nu trebuie sa asteptati ca “ceva semnificativ” sa apara in viata voastra pentru a va putea bucura, in sfarsit , de ceea ce faceti.
Sindromul “dorintei de a incepe sa traiti” este una dintre cele mai obisnuite “amagiri” ale starii inconstiente. Inconstienta este identificarea cu mintea conditionata: " Mintea cere permanent, doreste permanent, pretinde constant, si naste frustrare pentru ca traieste din asteptari. Bucuria inseamna sa intri in propria fiinta (Osho Bucuria -Fericirea care vine din interior)."

Este mult mai probabil ca expansiunea si schimbarea pozitiva la nivel exterior vor veni in viata voastra daca va puteti bucura de ceea ce faceti deja, in loc sa asteptati vreo schimbare ca sa va puteti bucura de ceea ce faceti. 

Atentie: ceea ce nu suferiti sa faceti, mai bine Nu faceti! Iesiti din acea activitate!
Bucuria produsa de ceea ce faceti, combinata cu un tel sau o viziune intru indeplinirea careia lucrati, devine Entuziasm. Chiar daca aveti un tel, ceea ce faceti in momentul prezent trebuie sa ramana punctul focal al atentiei voastre, altfel iesiti din armonia cu Scopul Universal.
Ca scop tintiti catre o activitate in care sunteti implicati si prin care sunteti in legatura cu alte fiinte umane si cu intregul; sa va imaginati ca prin ceea ce faceti inspirati nenumarati alti oameni si le imbogatiti vietile. Simtiti cum activitatea respectiva bucura, implineste , aduce profunzime , nu doar vietii voastre, ci si vietii semenilor. Simtiti cum sunteti un canal prin care curge energia in beneficiul tuturor. Aceasta inseamna ca telul este deja o realitate interioara in minte si simtire iar entuziasmul este forta care transpune planul mental in dimensiunea fizica.
Prin intermediul Bucuriei ne conectam la Forta Universala.
Traiti in starea de abandon si simtiti Unitatea cu Intregul si Sursa.


fragment din “Un Nou Pamant” de Eckhart Tolle