Cu peste 30 de ani in urma oamenii de stiinta au observat faptul ca micotoxinelecontaminasera hrana (cerealele)
cu care erau crescute animalele si ca acest lucru afectea dezvoltarea sexuala normala a tinerelor scroafe. Acest fapt a rezultat in sindroame estrogene si pubertate precoce. Cercetari recente facute pe oameni in Statele Unite, confirma acum faptul ca aceasta contaminare a animalelor care mai departe devin hrana noastra, afecteaza in mod decisiv dezvoltarea sexuala a tinerelor fete.
Cerealele, considerate odata fundatia piramidei alimentare, au devenit in ultima vreme un fel de „omul negru” al alimentatiei. Pe de o parte datorita asa zisei incompatibilitati evolutionare (ex. Dieta Paleo), iar pe de alta parte datorita discutiilor legate de modificarile genetice facute in special la cereale de catre companii precum Monsanto sau pentru faptul ca in corp cerealele se transforma in „zahar” si acestea sunt doar o parte din semnele de intrebare. Se pare insa ca o si mai mare problema pare sa murdareasca numele cerealelor, indiferent ca sunt varietati organice sau conventionale si este vorba aici de ceva ce insasi natura produce si anume asa zisele micotoxine.
Ce sunt micotoxinele?
Micotoxinele sunt metaboliti toxici secundari produsi de organisme din regnul fungi, cunoscute mai bine ca mucegai. Daca te hranesti cu astfel de cereale sau cu produse din animale hranite cu astfel de cereale , este o sansa buna ca sa fii fost deja expus la o infestare cu mucegai si cu micotoxine . Si asta mai ales datorita faptului ca nu mai putin de un sfert din resursa de hrana a lumii este contaminata astfel.
Hrana contaminata in acest mod poate duce la conditii adverse extreme , chiar moartea. In 2004 in Kenia, o eruptie de aflatoxicoza datorata contaminarii porumbului cu aflatoxina a dus la 317 de bolnavi si 125 de morti. Atunci cand porumbul a fost testat , nivelele de aflatoxina erau cu 55% mai mari decat normele permise de guvernul kenian.
Micotoxinele interfereaza cu functionarea normala a glandelor endocrine
Un studiu revolutionar, publicat in revista The Science of Total Environment in 2011, a descoperit ca micotoxinele care interfereaza cu functionarea glandelor endocrine , numite zearalenone (ZEA) si care sunt produse de ciuperci microscopice numite Fusarium graminearum, au fost gasite in 78,5% din probele de urina prevelate de la tinerele fete care au participat la acest studiu.
Micotoxinele ZEA se gasesc in cereale precum porumb , orz, ovaz, grau sau orez dar calatoresc pe lantul alimentelor gasindu-se in concentratii mai mari in carnea de la vite, ovine, gaini si oua si chiar se gasesc si in bere. Studiul a reusit sa gaseasca o legatura clara intre alimentele contaminate pe care le consumau tinerele precum carne de vita si floricele si rezultatele testelor de urina.
In mod interesant, derivate din micotoxinele ZEA, au fost patentate ca si contraceptive orale. De asemenea in conformitate cu un articol recent, “[zearalenonele] au fost folosite in America inca din anul 1969 pentru a imbunatatii ratele de ingrasare a vitelor. Dovezi despre raul facut astfel de oameni survin din nenumaratele date de pubertate precoce si de faptul ca Uniunea Europeana a interzis asemenea practici. Si alte cercetari au confirmat legatura dintre micotoxine si pubertatea prematura (http://www.greenmedinfo.com/article/oestrogenic-mycotoxin-exposures-and-precocious-pubertal-development)
In cercetari facute acum peste 30 de ani (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC243572/) porcii hraniti cu porumb infestat cu zearalenone au produs sindroame estrogenice incluzand marirea uterului, inflamarea vulvei si a glandelor mamare precum si pseudosarcina.
Cercetari la nivel molecular facute pe proprietatile negative pe care le au micotoxinele ZEA asupra sistemului endocrin, au aratat ca acestea au o afinitate aparte mai mare asupra fixarii pe receptorii de estrogen , fata de alte elemente care afecteaza acest sistem precum DDT sau bisfenol A. Nici macar flora intestinala sanatoasa nu poate lupta si dezintegra zearalenonele, ceea ce nu se intampla in cazul bisfenolului A.
In mod surprinzator , studiul facut pe tinerele fete , a fost singurul facut vreodata pentru a evalua potentialul distructiv al micotoxinelor ZEA asupra estrogenului. Acest lucru indica nu numai pericolul existent dar si cata nevoie de alte studii este necesara in acest domeniu. Exista deja o lista de peste 40 de micotoxine care prezinta pericole destul de mari si care sunt reglementate in peste 100 de tari. Si cu toate astea majoritatea dintre ele nu au fost inca caracterizate si evaluate pentru potentialul lor de risc asupra sanatatii.
Ce putem face pentru a evita micotoxinele?
Din pacate , atat produsele organice cat si cele conventionale sunt susceptibile la a fi infestate cu micotoxine in mod egal. Nici daca aceste produse sunt gatite , concentratia de micotoxine nu este micsorata. Asa ca se pare ca solutia ar fi de a ne indeparta de consumul de cereale , in special de cele care nu sunt proaspete sau de origine incerta.
De asemenea, usturoiul s-a demonstrat a fi capabil de a diminua efectele adverse ale toxicitatii cu ZEA, ceea ce il face pe acesta preferat in mancarurile cu cereale.
Dar inainte de a arunca cu pietre trebuie sa intelegem ca natura are propriile sisteme de reciclare. Mucegaiul, ciupercile, bacteriile fac parte din aceste sisteme. Ele insa nu ataca decat plantele care sunt slabite sau ranite. Datorita felului in care sunt crescute multe plante in ziua de azi , stropite cu foarte multe chimicale si lipsite de mineralele pamantului afectat si demineralizat, in special cerealele ajung sa fie foarte slabite si astfel devin tinta micotoxinelor si a altor ciuperci si bacterii. Acestea sunt de obicei hranite animalelor iar apoi aceste animale sunt hranite oamenilor.
Asa ca aveti grija ce mancati, fiti consumatori constienti , fiti consumatori informati!
Surse pentru acest articol cuprind:
- USDA.gov, International Trade and Food Safety, Chapter 6, Mycotoxin Hazards and Regulations, Erik Dohlman
- Lauren Lewis, Mary Onsongo, Henry Njapau, Helen Schurz-Rogers, George Luber, Stephanie Kieszak, Jack Nyamongo, Lorraine Backer, Abdikher Mohamud Dahiye, Ambrose Misore, Kevin DeCock, Carol Rubin, . Aflatoxin contamination of commercial maize products during an outbreak of acute aflatoxicosis in eastern and central Kenya. Environ Health Perspect. 2005 Dec ;113(12):1763-7. PMID: 16330360
- Elisa V Bandera, Urmila Chandran, Brian Buckley, Yong Lin, Sastry Isukapalli, Ian Marshall, Melony King, Helmut Zarbl. Urinary mycoestrogens, body size and breast development in New Jersey girls. Full Free Text. Sci Total Environ. 2011 Oct 3. Epub 2011 Oct 3. PMID: 21975003
- INTERNATIONAL PROGRAMME ON CHEMICAL SAFETY review on Zearalenone
- G G Kuiper, J G Lemmen, B Carlsson, J C Corton, S H Safe, P T van der Saag, B van der Burg, J A Gustafsson. Interaction of estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta. Endocrinology. 1998 Oct ;139(10):4252-63. PMID: 9751507
- Akiyama, H., Toyoda, M., Kato, M., Igimi, S. & Kumagai, S. (1997) The degradation of several mycotoxins by human intestinal microflora cultured by continous flow culture system. Mycotoxins, 44, 21-27.
- Hans P van Egmond, Ronald C Schothorst, Marco A Jonker. Regulations relating to mycotoxins in food: perspectives in a global and European context. Anal Bioanal Chem. 2007 Sep ;389(1):147-57. Epub 2007 May 17. PMID: 17508207
- Carlo Brera, Carla Catano, Barbara de Santis, Francesca Debegnach, Marzia de Giacomo, Elena Pannunzi, Marina Miraglia. Effect of industrial processing on the distribution of aflatoxins and zearalenone in corn-milling fractions. J Agric Food Chem. 2006 Jul 12 ;54(14):5014-9. PMID:16819910 - micotoxinele
http://viataverdeviu.ro