luni, 5 ianuarie 2015

Tradiții și superstiții de BOBOTEAZĂ. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul


Boboteaza încheie şirul Sărbătorilor de Iarnă. Credinţele din popor spun că în această zi se sfinţesc apele, ca să se alunge duhurile rele, şi se deschid cerurile.
În lumea mistică a satului românesc, fiecare sărbătoare, pe lângă semnificaţia sa religioasă, a dobândit, de-a lungul timpului, şi o sumedenie de legende şi superstiţii pe care unii gospodari le mai urmează cu sfinţenie şi acum, în mileniul trei.
Tradiţii Bobotează: Ce se face în Ajunul Bobotezei
Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, oamenii nu mănâncă de dulce - adică nu consumă carne, ouă, lapte, brânză - cu credinţa că astfel vor fi sănătoşi şi protejaţi de rele tot timpul anului. Cei mai credincioşi ţin post negru.
Tot în Ajun se „rânduieşte“ cum va fi vremea peste an, se ghiceşte viitorul şi se fac farmece şi descântece de dragoste, se arată în cartea „Tradiţii şi obiceiuri româneşti“, scoasă de revista Flacăra. În dimineaţa de Ajun, înainte de aprinderea focului, se strâng cenuşa din sobă şi gunoiul din casă şi sunt păstrate până la primăvară când se pun peste straturile cu legume ca să dea rod bogat. Se mai crede că dacă, în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, ei vor face multe fructe. Seara, înainte ca oamenii să se ducă la culcare, se iau cărbuni din vatră şi sunt denumiţi cu numele tuturor membrilor familiei. Se crede că primul care va muri va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede, potrivit crestinortodox.ro.

O altă legendă populară zice că animalele din grajd ar vorbi la miezul nopţii (din 5 spre 6 ianuarie) despre locurile unde ar fi fost ascunse comori. În aceeaşi noapte se deschid cerurile, iar omul care vede asta va fi binecuvântat de Dumnezeu. Fete îşi leagă pe degetul inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc şi pun busuioc sub pernă ca să-şi viseze ursitul. O credinţă populară zice că acele fete care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. În Ajunul Bobotezei nu trebuie să te cerţi cu nimeni din familie şi să nsa: uru dai sau să împrumuţi nimic din casă, nici măcar jăratec din vatră. Boboteaza sau „spălarea“ de rele Pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot când vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru leac. În satele şi oraşele de lângă apă există obiceiul că tinerii se întrec care să aducă primul la mal crucea aruncată de preot. Tradiţia populară zice că acela care se aruncă în apă, în această zi, va fi ferit de toate bolile. Se mai crede că atunci când preotul aruncă crucea în apă dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi. Tot de Bobotează nu se spală rufe şi se zice că nu e voie să te speli pe cap deoarece se murdăreşte apa sfinţită.

Sursa: adev.ro/RECLAMA - SEMINAR 10.01.2015 2015 - ANUL NOILOR INCEPUTURI
Un anunt pentru un seminar deosebit pe o noua tema:

“Bine v-am gasit Dragi Colegi, cautatori de Lumina si Iubire!

Mihaela Popescu, Profa de Geogra si Manu Stejar va invita Sambata, 10.01.2015, ora 10:30, la un nou seminar intitulat:

“2015 - ANUL  NOILOR INCEPUTURI ”.

Tematica intalnirii este urmatoarea:

1. 2015 - anul echilibrului si noilor inceputuri / semnificatii
Meditatie de relaxare, echilibrare, purificare si conectare la energiile planetare/Soarelui Central /Cristului Interior.

Coordonator: Mihaela Popescu (Profa de Geogra)


2. Oglinzi verbale si energetice in Dacia lui Zamolxe si in parapsihologia moderna; metode practice de utilizare in viata cotidiana.

Coordonator: Manu Stejar3. Frecventa retelei de diamant si Intelepciunea Divina Feminina; conexiuni cu Romania de ieri /azi /viitor.
Meditatie de conectare la retelele planetare, frecventa de diamant a Sinelui Divin, conexiuni cu piramidele din spatiul romanesc si unirea cu Energiile Divine Feminine.

Coordonator: Mihaela Popescu (Profa de Geogra)

Seminarul va avea loc intre orele 10:30-15:30, sambata,  10.01.2015, in Bucuresti. Locatia va fi anuntata prin e-mail, celor care doresc sa participe la eveniment.
Va rog sa confirmati participarea  la adresa de e-mail:

mihaela_popescu2007@yahoo.com


Investitia participantilor, in afara de timpul alocat, va fi de tip donatie. Se recomanda o donatie minima de 30 roni."


SATURN IN SAGETATOR-ZBOR DE ZI


Sarbatorile ne-au adus un cadou astral deosebit prin trecerea stapanului Timpului,Saturn in semnul de foc al Sagetatorului.Intrand in acest semn de lumina si stralucire ne vom imbaia in energii ce ne convoaca si indeamna la actiuni dincolo de limitele permise,activand laturile pozitive,ne dau tel,dinamism,
perseverenta,minte agera.
Dupa intuneric urmeaza lumina,dupa noapte zi,dupa
amorteala,viata,asta e diferenta dintre Saturn in
Scorpion si Saturn in Sagetator care tasneste luminos
si descrie prin sageata lui o noua traiectorie de destin.
Saturn pasind in casa a 9-a patrunde in sfera progresului,intelepciunii,stiintelor si studiilor inalte,a calatoriilor lungi si a depasirii granitelor permise prin
gandire,filozofie si cunoastere trasand prin rigoarea,perseverenta si claritatea lui o noua viziune asupra viitorului.In acest sens intuitia va ocupa primul loc reprezentand punctul nostru de autenticitate.

"Intuitia este un salt de la nimic la existenta,de asta ratiunea o neaga.Ratiunea o neaga din cauza ca e incapabila s-o intalneasca.Ratiunea poate intalni fenomenele care pot fi impartite in cauza si efect."

Intuiţia este cea mai înaltă treaptă a scării, scara conştiinţei. Această scară are trei trepte: prima şi cea mai de jos este instinctul; a doua, cea din mijloc, este intelectul; iar a treia, cea mai de sus, este intuiţia.
În toate trei este folosită particula in. Lucrul acesta este semnificativ. El înseamnă că aceste calităţi sunt înnăscute. Ele nu se pot învăţa, nu există niciun mod de a le dezvolta cu ajutor din afară.”
Intuiţia îţi oferă posibilitatea de a-ţi da răspunsuri la întrebări fundamentale – nu în mod verbal,ci în mod existenţial.OSHOSaturn in Sagetator inseamna zbor,libertate,eliberare,extindere,expansiune.Dar inacelasi timp inseamna incredere si dragoste de viata.Important e sa fim noi insinesi sa aprindem acea lumanare interioara,iar destinul va face restul alimentand acea flacara ca pe un foc ce va deveni o constanta in viata noastra prin caldura si emotia dragostei. Saturn in Sagetator este acceleratorul in a gasi modalitati de umplere a mintii cu energii pozitive ce tin de viata si viitor permitand a crea ceva din nimic.Odata facuta aceasta trecere de la Scorpion la Sagetator vom simti acel suflu cald binefacator ce va aduce schimbari de bun augur.Ceva care vine in sprijinul acestuitranzit  este si intrarea Soarelui in Capricorn ce in acest an 2014 aduce o alta senzatie pentru sarbatori si Anul Nou mai vibranta ,mai insufletita  dupa anii anteriori in care sobrietatea si vascozitatea Scorpionului si-a spus cuvantul prin blocaje,stagnari si amorteala.Anul 2015 debuteaza cu o alta energie ce anima ce confera o nota pozitiva si optimista.Acest fapt este intarit si de alinirea in semnul Capricornului a cinci planete:Soare,Luna,Mercur,Venus si Pluto alaturi de Uranus in Berbec si Saturn in Sagetator.E ca un cadou de sarbatori pe care il deschizi si are o multime de surprize si care iti da acel zambet inconfundabil de placere fara nici o unda de indoiala.Si cele doua semne Capricorn si Sagetator aduc aceasta bucurie descatusanta pentru toata lumea ca un moment de binecuvantare divina.Ceea ce in ultimii ani a fost intr-un stand by acum incepe sa se miste si sa aduca schimbari non stop ca o orchestratie in care se prevede pentru 2015 a fi un an foarte dinamic cu premize de crestere pozitiva pentru fiecare individ pana in 2017 cat tine tranzitul planetei Saturn in Sagetator.


Sagetatorul este focul viu ce da pofta de viata,bucurie dupa intunecatul,tristul.plictisitul si deprimantul semn al Scorpionului.Fara nici o comparatie este tonul la o noua viata,la o noua lume cu un nou sens si scop.
Desi Saturn este o planeta a controlului si a limitelor in Sagetator constituie un
paradox prin ceea ce simbolizeaza:focul,ce contine energii ce nu cunosc limitele si
inseamna ca ele se vor extinde dand nastere la provocari si noi experiente.E ca un zbor fara temeri si care inseamna ceva nou ca un nou inceput,dar diferit de ceea ce inseamna in semnul Berbecului.Planeta "profesor"vine cu o recompensa sau un bonus dupa acesti ani de blocaje in care
rabdarea si intelepciunea au fost punctul forte.Acum energiile odata schimbate,
corectate,modificate,rafinate se poate obtine succesul garantat.Iar pentru cei care au inteles acest lucru trigonul Jupiter in Leu,Uranus in Berbec si Saturn in
Sagetator amplifica motivatia si reintregesc realitatea pentru un viitor mai bun.
E germenele unei etape de crestere dupa perioada dureroasa pe care tocmai am
incheiat-o si care a dus la iluminare spirituala dar in care toti am cunoscut fenomenul de moarte si sfarsit intr-un fel sau altul.Oricum perioada care urmeaza
da o anumita stralucire vietii,deschide o noua fila in traiectoria destinului marcand
pentru toata lumea un sens pozitiv,de crestere,menire si expansiune.
Focul Sagetatorului este clar ca lumina zilei si insufleteste prin acel "ceva" ce devine molipsitor si reconfortant.Regula de baza e dragostea si dorinta de viata.
Iar cheia succesului este conexiunea,legatura intre"eu"ca individualitate si "noi"
ca lume exterioara creand o noua realitate.Un rol important il are liberul arbitru,iar
oamenii ca mase vor deveni o forta pentru ca numai impreuna isi pot realiza obiectivele.Muzica pe care ne-o imprima acest tranzit este de repornire a motoarelor vietii intr-o miscare cu totul noua,aratandu-ne ca se poate.Si totul
printr-o iubire neconditionata fata de viata si oameni.Regula veche nu mai e valabila :"se poate face si ceea ce nu se poate ".Asta e turnura anilor 2015-2016-2017.totul natural,cu simtire pentru identitate,adevar si alegeri justificate.Altruismul si serviciul de grup constituie reperele anului 2015.

Drum drept si lumina!Namaste!

Sursa: primit pe mail,
Multumiri Mira