vineri, 8 noiembrie 2013

Regele Olandei: Modelul social european postbelic a murit - Adio pensii, concedii plătite, servicii medicale și venit disponibil


Regele Olandei: Modelul social european postbelic a murit
"Din cauza evoluțiilor sociale, precum globalizarea și îmbătrânirea populației, piața noastră a muncii și serviciile publice nu mai sunt potrivite pentru necesitățile timpurilor noastre. Statul clasic al bunăstării din a doua jumătate a secolului XX evoluează încet dar sigur către 'o societate participativă', în care se așteaptă ca cetățenii să aibă grijă de ei înșiși sau sa creeze soluții la nivelul societății civile pentru probleme precum pensiile", a declarat marți regele Willem-Alexander al Olandei, citind în fața parlamnentului de la Haga prezentarea făcută de guvern pentru noul buget.
"Reformele necesare iau timp și reclamă perseverență", a spus regele, "dar ele vor fi baza pentru crearea de locuri de muncă și pentru restabilirea încrederii". Regele Olandei a mai spus că în această perioadă oamenii se așteaptă ”și vor să ia propriile lor decizii, să-și organizeze propriile vieți și să aibă grijă unii de ceilalți”.
”Tuturor celor care pot li se cere să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și pentru cea a persoanelor apropiate”, a anunțat guvernul olandez, prin vocea regelui Willem-Alexander.
Societatea participativă imaginată de guvernul Olandei a început deja să se creioneze în realitatea de zi cu zi: beneficii sociale precum ajutoarele de șomaj, subsidiile pentru sănătate au fost tot mai mult reduse în ultimii zece ani. Vârsta de pensionare a fost ridicată la 67 de ani și se așteaptă ca pragul sa crească. Regele a mai declarat că servicii sociale precum îngrijirea bătrânilor, ajutoarele pentru șomeri și serviciile dedicate tineretului vor fi transferate în sarcina autorităţilor locale, astfel încât costurile să fie stabilite în funcție de realitățile economico-sociale ale fiecărei regiuni.
"Financial Times" caracterizează discursul regelui drept cel mai abrupt anunț făcut până acum în Europa cu privire la încheirea unei epoci. Oricât ar fi pus acest discurs pe seama calculelor politice interne din Olanda, unde coaliția dintre liberali și laburiști aflată la putere încearcă să nu se discrediteze total și să prezinte austeritatea drept o necesitate istorică, discursul regelui poate marca începutul unui drum pentru întreaga Europa, un drum care nu va mai duce niciodată către prosperitatea pe care statele UE au cunoscut-o înainte de 2008.
”Ei vorbesc despre o societate participativă. Aceasta înseamnă, de fapt, că fiecare e pe cont propriu”, spune Arnoud Boot, profesor de economie la Universitatea din Amsterdam. ”În întregul discurs nu am auzit macar o dată cuvântul ’vârstnic’. Singura dată când regele l-a pronunţat a fost cu referire la mama sa”, spune liderul partidului pensionarilor din Olanda, 50-Plus.
Ceea ce un cap încoronat a transmis uneia dintre cele mai bogate națiuni din Europa nu este oare valabil și pentru statele mult mai putin dezvoltate ale Uniunii? De altfel, regele Olandei nu este primul care anunță încetarea contractului social dintre stat și cetățeni. A făcut-o în urmă cu doi ani președintele Băncii Centrale Europene, care, într-un interviu pentru "Wall Street Journal", anunța că ”Modelul social european este mort”. Acest model pe care Europa şi-a bazat prosperitatea după Al Doilea Război Mondial a dispărut (“has gone”), considera Mario Draghi, amintind de formula economistului german Rudi Dornbusch: “Europenii sunt atât de bogaţi încât îşi pot permite să plătească oamenii ca să nu muncească”.
Politicienii nu îşi permit să piardă electorat făcând asemenea declarații. Sarcina acestor anunțuri dure le revine bancherilor centrali. Este și cazul României, unde guvernatorul Mugur Isărescu anunță, printre rânduri, un viitor similar și pentru țara noastră. La fel și al său consilier Adrian Vasilescu, care arată deseori că modul de viață al românilor din urmă cu cinci ani nu va mai reveni pentru actualele generații.
Vârsta de aur a Europei postbelice s-a încheiat, ne transmit liderii europeni.
Ceea ce în urmă cu doar câteva generații reprezenta un imens progres (asigurările de șomaj obligatorii introduse în perioada interbelică, pensiile introduse în aceeași perioadă, alături de alocațiile familiale, accesul gratuit la servicii medicale și chiar de apariția Ministerelor Sănătății, concediile plătite care au dus la nașterea de facto a turismului) nu mai este pus acum sub semnul întrebării, ci de-a dreptul anulat.
Treptat, liderii naţionali şi cei de la Bruxelles încearcă să pregătească cetățenii pentru o reîntoarcere la ”normalitatea secolului XIX”, cea în care o gospodărie din înaintatele țări occidentale cheltuiau mare parte din venit pe hrană, băutură și tutun, cu o proporție şi mai mare în țările mediteraneene.
"După 1945, elementul definitoriu al relației a devenit păienjenișul de beneficii sociale și strategii economice prin care statul își servea supușii-nu invers”, scria istoricul britanic Tony Judt. "Acum însă suntem pregătiți pentru a ne întoarce către realitatea secolului XIX, când relația dintre cetățean și stat era un compromis variabil între nevoile militare și revendicările politice, iar obligaţia străveche de a-şi apăra glia contrabalansa, pentru cetățenii deveniți suverani, drepturile moderne.”
Noile realități sunt mult mai periculoase decât par. Ele implică nu numai securitatea societală, ci și națională. ”Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, contractul social european este pe cale de a se rupe. Dacă această problemă nu va fi abordată și dacă elitele nu reușesc să-și reconcilieze interesele cu cele ale alegătorilor, fundamentele politice ale UE se vor eroda”, arată o analiză Stratfor dedicată surprinzătorului mesaj regal din Olanda.
Aceeași analiză arată că este ceasul al 12-lea pentru ca guvernele europene să mai poată decide între deschiderea dezbaterii pentru formarea unei federații europene sau continuarea actualei expectative, în speranța că economia UE își va reveni fără modificari politice majore. La fel, alegătorilor europeni li se picură în ureche că Europa se va putea întoarce la nivelul ante-criză fără reforme semnificative.
Olanda, o națiune de negustori și navigatori, legată comercial pe uscat de Germania și pe mare de Marea Britanie și care știe că în situații delicate inacțiunea este cea mai proastă politică, este prima care deschide dezbaterea despre schimbarea radicală a UE, dar și a modului de viață a sute de milioane de oameni. Alegerile europene din 2014 sunt considerate un pas decisiv către o nouă Europă, cu partidele conservatoare asumându-şi rolul de factor al schimbării, dar uitând însă că cei zece ani ai Comisiei Barroso nu au însemnat decât sacrificarea modelului social european și folosirea acestuia din urmă pentru realizarea unei pieței unice incapabile să facă față unei crize.
Sursa: cotidianul.ro

 E CLAR PRIETENI ! 
        DUPA CE VA DEPASI TOATE CRIZELE (FINANCIARE, POLITICE,
 
        MILITARE, RELIGIOASE SI MORALE), LUMEA SE VA RESTARTA
 
        INTR-O NOUA ORDINE MONDIALA, CARE VA SEMANA FOARTE 
 
        TARE CU O MARE....DEZORDINE ! 
 
        FITI OPTIMISTI !!!
Matrial semnalat pe mail
Multumim CS

LA MULTI ANI TUTUROR CELOR CARE POARTA NUMELE ARHANGHELILOR MIHAIL SI GAVRIL!










Sfintii Arhangheli sa te ocroteasca si sa te indrume mereu pe calea plina de bucurii a reusitelor.


La Multi Ani fericiti acum si intotdeauna !

 









Arhanghelul Mihail,inger al adevarului si dreptatii,sa va stea alaturi mereu, la bine si la greu, sa va lumineze calea si sa va arate destinul! 

Arhanghelul Gavril, inger al bunei vestiri, sa va calauzeasca pasii  si sa va fie mereu alaturi!
 ,,La multi ani!"

SFATUITOAREA - ALINA - MIHAELA




http://www.youtube.com/watch?v=lOMtbsXPppk






http://www.youtube.com/watch?v=ZtzUTICYLv8

“Pana aici am venit cu voi“ - parintele Arsenie Boca

In anii '50, parintele Pantelimon a fost calugar la manastirea Brancoveanu, de la Sambata de Sus, din Fagaras. Pe urma, a suferit pentru credinta in temnitele comuniste mai multi ani. I s-a interzis sa reintre in manastire si abia in 1980 s-a adapostit la Ghighiu, unde a fost preotit si unde slujeste si azi. Interviul pe care il publicam a fost realizat in toamna anului 2007.

"Un cuvant ca de foc" 
- Cum l-ati cunoscut pe Parintele Arsenie Boca?
- Aveam vreo 18 ani cand am mers sa-l vad pe Parintele despre care se dusese vestea, la manastirea Sambata de Sus, din Fagaras. El era in mijlocul unei miscari de reinviere duhovniceasca grozava. Duminica de duminica se adunau puhoaie de oameni din toti muntii din jur, la Sambata, sa-l vada si sa-l asculte pe Parintele Arsenie. Avea un cuvant ca de foc si o putere foarte mare asupra oamenilor. Eram curios ce fel de om al lui Dumnezeu este acesta, de vorbeste atata lume despre el. Si am stat in multime cuminte, pana s-a terminat predica. Atunci, Parintele a venit printre oameni, ii privea scurt si le spunea ce trebuinte au si ce sa faca. La un moment dat, il vad ca se uita spre mine si-mi spune: 

"Copile, sa te duci sa faci armata si apoi sa ma cauti. Numai atunci vom vorbi despre calugarie". Am ramas intepenit. Eu nu venisem cu gandul sa ma calugaresc, ci doar sa-l vad, dar dupa ce l-am vazut, mi-a trecut prin minte fulgerator ca as vrea sa-i fiu alaturi in manastire.
- Si ce-ati facut? 

- Am tacut, mirat ca mi-a cunoscut gandul, si la o vreme am plecat. N-am mai dat pe la manastire un an, doi, pana m-am dus in armata si acolo m-a cutremurat pentru prima data puterea lui Dumnezeu si mi s-a intarit convingerea ca trebuie sa ma calugaresc.

- In ce fel vi s-a aratat puterea lui Dumnezeu? Ce s-a intamplat?
- Eram pe un camp, adunati in front, cateva plutoane de soldati. Si un ofiter ne vorbea despre noile timpuri care se deschid si ca noi, astia de la tara, care avem gargauni in cap si credem in Dumnezeu, ar trebui sa punem mana pe carte, sa ne luminam si sa devenim de ajutor tarii. Ne spunea ca Dumnezeu nu exista si ca numai pregatirea profesionala si ravna ne pot salva. Altcineva nu-i sa ne ajute. Si deodata s-a scuturat cerul si a inceput sa ploua cu galeata si sa trasneasca. Trasnetele erau tot mai aproape de noi. Al treilea fulger a lovit niste brazi chiar in spatele nostru si a izbucnit valvataie mare. Atunci, toti am scapat armele din maini, am cazut in genunchi si ne-am facut cruce. Chiar si ofiterul cel indracit. Pe urma, s-a potolit ploaia si ne-am reluat pozitiile. Eu am zambit, iar ofiterul m-a vazut. "Ce razi, ma? Si de ce ti-ai facut cruce?" I-am raspuns: "Eu mi-am facut cruce ca sa ma apere Domnul. Dar dumneavoastra de ce v-ati inchinat, daca nu credeti in Dumnezeu?" A tacut suparat.
- Dupa ce v-ati satisfacut stagiul militar, v-ati dus la Sambata?
- Da. De data asta, eram hotarat sa ma calugaresc. Si Parintele Arsenie m-a intampinat ca si cum eram cunostinte vechi. Trecusera cativa ani... Am inceput sa muncesc pentru manastire, sa asist la slujbe si sa fac totul pentru a fi tuns in monahism. 

"Cand te privea, te paraliza"

- Cum vi-l amintiti pe Parintele Arsenie din acea vreme?
- Nu era voinic, ci subtire si inalt. Dar desi era destul de fragil, parea extrem de puternic. Avea o atitudine foarte darza, mandra, si se impunea unde aparea, fara nici un efort. Puterea lui era mai ales in ochi. Cand te privea, te paraliza. Avea o autoritate care venea din interior prin privire, ca o forta in fata careia nu-ti ramane decat sa te supui. Nu era nevoie sa faca vreun gest, caci iti spunea din ochi ce sa faci. Te facea sa plangi sau sa te bucuri, dupa cum iti era sufletul, usor sau greu de pacate.
- Dar de unde ii venea aceasta putere? Era foarte tanar, avea in jur de 30 de ani pe-atunci. Cand a avut timp sa creasca duhovniceste atat de mult?
- De la Dumnezeu, de unde altundeva? Avea o putere de rugaciune mare, iar Dumnezeu le da mult acelora care stiu sa se roage. Lui i-a dat darul acesta de a patrunde in sufletul fiecaruia si de a-i
cunoaste pacatul. Si vazand lumea ca Parintele ii stie betesugurile si ii da si leacurile, fara sa apuce sa se marturiseasca, a crezut in el ca e omul lui Dumnezeu si l-a ascultat.
- Magnetismul pe care il exercita asupra maselor era harul divin...
- Pai, da... La rastimpuri, Dumnezeu trimite popoarelor oameni care sa le arate calea, oameni pe care ii intareste in duh si carora le da multe daruri. Un astfel de om a fost Parintele Arsenie. Eu am credinta ca Parintele Arsenie a avut aceasta forta duhovniceasca deosebita, prin care a facut si minuni, pentru ca ne apropiem de Marea Judecata, de a doua venire a lui Hristos. Cu cat e mai aproape Parusia, cu atat ne trimite Dumnezeu oameni mai puternici, ca sa salveze ce se poate salva, caci El nu vrea sa ne piarda.

"Nu pot sa va mantuiesc, ci doar sa va trezesc"
- Cum se purta Parintele Arsenie cu cei mai tineri?

- L-am cunoscut destul de bine si pot sa va spun ca nu am vazut un om cu o putere 
mai mare asupra oamenilor si a lucrurilor. Supunea totul, nu prin vointa, ci prin credinta si prin exemplul personal. El lucra cot la cot cu noi si cauta sa ne invete pe cei incepatori cum sa ne comportam, cum sa muncim, cum sa ne rugam, sa facem cinste manastirii si sa ne imbunatatim duhovniceste.
- Avea si momente cand glumea sau cand era afectuos?
- Pe cat de aspru era la o prima privire, pe atat de bun era dupa ce-l cunosteai. La inceput ti se parea biciul lui Dumnezeu. Aspru la purtare, aspru cu sine, aspru cu pacatul. Dar daca ii urmai sfatul si te pocaiai, atunci il vedeai cat e de bun. Pe noi, calugarii mai tineri, ii placea sa ne invete diverse lucruri, de la literatura si pictura pana la munca la grajd. De multe ori glumea si radea cu noi si era foarte bland. Se inasprea doar in fata pacatului. Lucra cu noi si nu cerea nimanui sa faca mai mult decat putea. Ca manastirea era atunci o ruina. Peste 200 de ani a fost ruina. Si am lucrat mult s-o refacem. Nu te chema la munca, ci se apuca primul de treaba si toti il urmam. Erau multi studenti. Uneori, se batea cu zapada cu noi. 
Spunea ca e bine sa ne comportam cum ne e varsta, ca avem timp sa devenim seriosi si sa uitam de joc.
- Va amintiti vreun sfat pe care-l dadea mai des?
- Parintele a vazut ca lumea il iubea si se temea ca unii pot cadea in idolatrie. Si le spunea tuturor: "Voi veniti dupa cuvant de folos si apoi asteptati sa va mantuiesc, dar eu nu pot asta. Eu pot doar sa va trezesc din pacatele in care traiti. Pentru ca viata asta e scurta, iar cealalta e vesnica si n-as vrea sa plangeti la ziua Judecatii". De aceea, Parintele nu prea primea sa i se sarute mana. Totusi, unora le permitea. Si l-am intrebat de ce pe unii din oamenii care vin la el ii lasa sa-i sarute mana. Mi-a zis: "Acestia ma vad pentru ultima oara". Erau din cei care se opuneau comunismului si care apoi au murit in munti si in inchisori. 
- L-ati vazut vreodata nervos pe parintele Arsenie?
- Nu. Avea o seninatate de mare rugator. Dar cand se supara, se incrunta putin, fara sa i se intunece chipul. Iar daca erai vinovat, te privea de simteai ca nu-i poti ascunde nimic. 
- Era vorba numai de autoritate sau si de dragoste?
- Dragostea la el o simteai daca-l cunosteai, cum am spus. Era ca acei tarani care-si saruta fiii doar in somn. Cand greseai, nu te certa, nu ridica glasul, dar te privea intr-un anume fel. Cum si atunci cand meritai laudat, nu iti cauta in coarne, ci te privea si stiai ca meriti sa fii laudat. 
- L-ati vazut vreodata plangand?

- Da. Plangea cand se ruga. L-am surprins odata la chilie, cu lacrimi pe obraji. 
Pe urma si in altar l-am vazut lacrimand, cand slujea. Plangea pentru pacatele oamenilor. Ii era necaz ca oamenii nu vor sa se indrepte si se duc astfel de la Fata lui Dumnezeu.
- Parintele e considerat un sfant, mai ales de catre ardeleni. De ce exista in Ardeal un cult pentru parintele Arsenie?
- Pentru faptele lui bune. El era exact dupa cuvantul lui Dumnezeu. A scos poporul din intuneric. L-a invatat cum sa traiasca dupa cuvantul Domnului. Poporul a simtit dragostea lui. Pentru ca a fost samanta buna, samanta semanata de Parintele rodeste si astazi. 
- Cum vorbea Parintele: direct sau in pilde?
- Pacatele le spunea pe fata, de cele mai multe ori public, dar tainele le spunea in pilde. Avea obiceiul de a spune verde in fata pacatele unora, pentru a-i invata si pe altii. Dupa Liturghie, se adunau multi in 
curtea manastirii, parintele trecea si se oprea la fiecare. O femeie i-a spus: "Parinte, nu-mi merge bine deloc". Iar el: "Stiu, dar stii si tu de ce, aminteste-ti de cei pe care i-ai ucis" - caci femeia facuse avort. Alta data, un baiat si o fata au venit la el si i-au cerut binecuvantare sa se casatoreasca, iar parintele le-a spus sa nu se cunune, fiindca sunt frati si mult vor patimi daca fac pacatul acesta. Ei nu l-au crezut si s-au cununat, au facut trei copii, unul surdo-mut si doi indraciti.
- V-ati spovedit la sfintia sa. Cum era ca duhovnic: dur sau ingaduitor? 
- Era mult rabdator. Nu spovedea pe oricine si nu dadea canoane. Caci stia ca poti sa faci formal canonul si sa fii tot cu gandul la pacat. Si ca, daca nu-ti da canon, dar tu te caiesti cu adevarat, vei fi mai ravnitor la rugaciune si te vei infrana mai bine de la pacat.
- Nu erau si oameni care se indoiau de Parintele?
- Ei, ba da. Mereu sunt si din acestia. Odata, un taran i-a injurat pe cei care se duceau la Parintele Arsenie si pe loc i s-a strambat gura. N-a mai putut s-o deschida, nici sa bea apa. L-au dus oamenii la manastire si Parintele s-a apropiat de caruta in care se gasea amaratul si l-a intrebat: "Ce ti-a facut, bade, Arsenie? Ia deschide gura si graieste!". Si pe loc omul a putut deschide gura sa vorbeasca, s-a aruncat in genunchi si a inceput sa planga si sa se caiasca pentru ce spusese. 

O minune a Parintelui Arsenie, dupa moarte
- Cat ati stat langa Parintele Arsenie?
- Destul de putin, cam un an, ca apoi l-au arestat. Mai tarziu ne-au arestat si pe noi, pe mine si pe inca cinci calugari, ca nu voiam sa plecam din manastire si eram considerati "agitatori mistici".

- Stiti cum a fost arestat Parintele Arsenie?
- Au venit intr-o zi cinci securisti si un procuror. Dar Parintele stia dinainte ca vor veni sa-l ridice, ca asta era darul sau. Si cand au ajuns acolo, i-a intampinat Parintele Arsenie: "Mai, stiu de ce ati venit, dar duceti-va acasa, ca daca vede lumea ca ma luati, o sa va alunge cu pietre. Vin singur maine dimineata la voi". Astia n-au mai zis nimic, au plecat cu privirile in pamant. 
- Le era frica de el?
- Poate ca nu. Dar se temeau de revolta oamenilor, ca era mai la inceputul terorii, prin '48, cand inca nu se stia cum reactioneaza lumea si se auzea deja despre partizanii din munti. Iar Parintele era in legatura cu partizanii, pe care ii ajuta si-i spovedea. Poate si de partizani s-au temut securistii.
- V-ati revazut mai tarziu cu Parintele Arsenie?
- Da, mereu, pana la sfarsit. Dupa ce a iesit din inchisoare, Parintele a fost luat sub protectie de Patriarhul Justinian... Picta la Schitul Maicilor si acolo l-am revazut pentru prima oara dupa inchisoare. Si, vorbind odata cu sfintia sa, mi-a spus pe nepusa masa: "Sa te duci acasa, la Fagaras, si sa ma vorbesti de rau. Daca nu ma vorbesti de rau, la mine nu mai ai ce cauta!". Eu l-am intrebat ce sa spun. Si el: "Lasa, ca te taie pe tine capul". Adica, voia sa spuna ca de rau stim sa vorbim toti. N-am zis nimic, dar n-am facut asa.

- Si ce-a spus data urmatoare cand v-ati vazut? 
- Picta, si cand am deschis usa mi-a zis: "Ti-am spus sa nu mai vii la mine daca nu ma vorbesti de rau". La care i-am raspuns: "Pai, daca te vorbeam de rau, Parinte, nu ma mai vedeai". "De ce?" "Imi spargeau capul oamenii". Si a ras.
- De ce v-a pus la incercarea asta?
- Cred ca din doua motive: sa vada ce simte poporul, daca il apara, daca ii spune ca e vorbit de rau... Si apoi, sa vada daca mai judec corect dupa inchisoare.
- Ati trait vreo fapta minunata ca urmare a puterii duhovnicesti a Parintelui?
- Sunt mai multe, dar nu le pot povesti, pentru ca lumea nu le-ar intelege. Mi-a zis o data: "Veniti la mine, va dau sfat, dar voi asteptati si minuni. Sa stiti ca mai mult o sa va ajut dupa ce voi pleca la 
Domnul, decat acum". Si a avut dreptate. Eu i-am simtit mereu ajutorul dupa ce a murit. Si am trait o minune, acum trei ani. M-am dus la parastasul care i se face Parintelui anual la manastirea Prislop. Nu mai fusesem, si am zis sa merg sa slujesc pana nu mor. A fost foarte frumos. Pe la ora patru dupa masa, am plecat indarat spre Bucuresti, cu cineva cu o masina. Numai eu si soferul. Dar tot drumul am simtit ca in masina mai era cineva langa noi, pe bancheta din spate. Si, va spun adevarat, masina n-a venit pe pamant pana aici, la Barcanesti.
- Cum adica?
- Plutea... Am ajuns in trei ore, desi la dus am mers opt ore. Pe drum am intalnit stopuri, accidente, dar nu ne-am oprit, pe toate le-am depasit, parca prin aer. Ma uitam la omul care conducea
 si ma intrebam de ce trece pe rosu, doarme? El nu spunea nimic, nu spuneam nici eu. Parca ne temeam sa vorbim. Cand am ajuns aproape de manastire, aici, masina a inceput sa se auda cum merge pe pamant. Si a zis soferul: "Masina noastra merge pe pamant". L-am intrebat: "Ce-ai simtit, omule?". Si el: "Am simtit pe cineva in spate si altceva nimic. Eu n-am condus pana aici, stiu ca masina a mers singura". Si-am auzit atunci o voce in spate: "Pana aici am venit cu voi". Cand m-am intors, nu era nimeni. 
- Ati mai povestit intamplarea aceasta cuiva?
- Nu, ca oamenii de azi nu mai cred.
- Ce invatatura mai de pret v-a ramas de la Parintele Arsenie?
- Sa fim pregatiti de moarte, prin felul in care traim, ca sa dam bun raspuns la judecata de apoi. Si prin curajul marturisirii, sa spunem adevarul cu orice risc. L-am ascultat, drept pentru care am fost inchis. 
- Erati pregatit de moarte?
- Da. Si acum sunt.

http://www.formula-as.ro/2008/803/spiritualitate-39/amintiri-despre-arsenie-boca-9057-print 

Un clujean a trăit la Prislop o experienţă pe care nu o va uita niciodată. Raţionalul îl face să spună că era doar o rază de soare dar fiind şi credincios, omul crede că a avut parte de un semn divin. „Totul s-a întâmplat vinerea trecută. La un moment pe când filmam mormântul părintelui Arsenie, pentru a avea o amintire de la Prislop, am văzut pe ecranul camerei o rază luminoasă. Am crezut că este o rază de soare şi atunci am ridicat camera spre soare. Razele soarelui erau însă de culoare gălbuie, cums e şi pot vedea, fiind şi spre seară, dar raza albă pe care am filmat-o cobora direct pe mormântul lui Arsenie Boca”, povesteşte clujeanul care a filmat scena.

La mormântul de la Prislop timpul are altă valoare. Totul parcă durează o clipă deşi ceasul indică faptul că au trecut ore. „Am ajuns la mormântul plin de flori. Este un loc magic unde timpul parcă nu se măsoară în ore sau minute. Deşi ni s-a părut că am stat cîteva minute de fapt am petrecut peste două ore. Şi pomi din jur parcă sunt alţii. Cei de acolo spuneau că şi iarna pomii rămân verzi şi nu le cad frunzele. Un alt lucru fără explicație pe care l-am simțit a fost acela că la întoarcere distanța de la Prislop până la Hunedoara parcă a fost parcursă în câteva secunde, ca și cum mașina ar fi plutit”, a povestit Mircea

La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu? Ultima parte


La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu? Ultima parte

Rusia şi China sunt în ascensiune continuă, în timp ce resursele militare şi economice ale SUA par în scădere accentuată. China, fiind pe punctul de a deveni prima economie mondială, aspiră şi la acapararea pieţelor americane din Asia de Sud-Est, devenind principala ameninţare la adresa puterii militare a SUA, în zona Pacificului de Vest.

Creşterea performanţelor tuturor categoriilor de forţe chinezeşti (cu precădere a forţelor aeriene) depinde în mare măsură de livrarea de către Rusia a componentelor sale de ultimă generaţie. Acest aspect ar putea împinge Washingtonul către o înţelegere cu Kremlinul pentru a tempera avântul Chinei, oferind ceva la schimb, Kremlinul având nenumărate atuuri gata pregătite care să tenteze partea americană. De la a renunţa să mai vândă Chinei avioanele sale de bombardament supersonic Tu-22 M3, până la restricţionarea livrării motoarelor PS-90A21, fără de care China nu-şi poate constitui flota aeriană de transport greu, bazată pe noul Xian Y-20.
Refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea în subsidiar a faptului că viitorul este imprevizibil şi că poziţia SUA în ceea ce priveşte amplasarea scutului se poate schimba la 180 de grade, de la o zi la alta. Concesia făcută gratuit de România intereselor strategice străine prin găzduirea scutului antibalistic de la Deveselu, intitulată „piatra de hotar a parteneriatului cu SUA”, expune România la tipuri de ameninţări inexistente până acum.
Cotidianul spaniol El Mundo a publicat, în ediția on-line, un document strict secret care arată cum sunt clasificate statele în funcție de interesele SUA. România nu apare în primul grup de „Cooperare totală” format din patru state, nici în al doilea de „Cooperare concentrată” format din 18 state, nici în al treilea de „Cooperare limitată”, care include naţiuni precum Franţa, India şi Pakistan. Rămâne cea de-a patra categorie, care se referă la ţările ostile intereselor SUA.
România a devenit şi mai dependentă politic de SUA, întrucât a fost, este şi va fi condusă numai de oameni politici incompetenţi, puşi doar pe căpătuială şi care nu înţeleg încotro se îndreaptă America, fiind incapabili să facă piruete diplomatice, sincronizate odată cu partenerul de peste Ocean. „Pentru decidenţii de la Bucureşti, scutul antirachetă a devenit un echivalent al unui firman din perioada medievală, numai că de această dată firmanul este emis la Washington”, este de părere profesorul universitar Nicolae Ţăran.
Într-o viitoare criză regională, unde Rusia s-a dovedit în trecut a fi expertă, în a o genera şi a o exploata, România ar fi avut marea şansă să conteze, ca jucător deloc influenţabil. Numai că dacă SUA vizează brusc alte obiective decât cele ale României, America nu-i va permite acesteia să-şi urmărească interesul naţional, România devenind pentru SUA doar o monedă de schimb. Angajamentul SUA faţă de securitatea Europei de Est, „cel de neclintit şi de lungă durată” se va dovedi cât de curând o gargară abisală, în ceea ce priveşte România. Într-o asemenea situaţie, cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze un compromis în defavoarea României, dacă nu cumva o va vinde la schimb. Lăsând totodată România să se descurce singură cu resentimentele acumulate de Rusia faţă de ea, în contul „scutului” antibalistic de la Deveselu.

Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_11_06/La-ce-serveSte-americanilor-scutul-antibalistic-de-la-Deveselu-Ultima-parte-9464/

La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu? Partea a II-a

La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu? Partea a II-a

Apără scutul de la Deveselu coasta de est a teritoriului SUA de eventuale rachete balistice intercontinentale lansate de Rusia?

Traiectoria majorităţii rachetelor balistice lansate din nord-vestul Rusiei către teritoriul SUA trece peste Polul Nord, în acest caz ele fiind permanent în afara razei maxime de acţiune a interceptoarelor SM-3 Block IB de la Deveselu. Doar o mică parte din rachetelor balistice lansate din nord-vestul Rusiei care vizează coasta de est a teritoriului SUA survolează nord-vestul Europei şi oceanul Atlantic. Şi în acest caz, traiectoria rachetelor se află la 1.400 km mai la nord, cu 900 km în afara razei maxime de acţiune a interceptoarelor SM-3 Block IB de la Deveselu. De altfel, pentru apărarea coastei de est a teritoriului SUA există deja un scut antibalistic funcţional, plasat în estul Oceanului Atlantic. El este format din cinci fregate norvegiene din clasa Fridtjof Nansen, trei fregate germane din clasa Sachsen, patru fregate olandeze De Zeven Provincien, patru distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke şi o fregată spaniolă din clasa Álvaro de Bazán, toate Aegis, echipate cu rachete Standard Missile. Franța, pe lângă propriul scut antibalistic pe uscat, mai utilizează şi nava Monge (A601), echipată special pentru urmărirea traiectoriei rachetelor balistice lansate de pe submarinele franceze și monitorizarea lansărilor de rachete spațiale aeriene. Etapa de zbor a rachetelor balistice aflate deasupra Scutului Atlantic, fiind mai aproape de apogeu, permite rachetelor SM-3 Block IB o probabilitate mai ridicată de interceptare a rachetelor balistice.
Pe 29 octombrie 2013, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat un test de verificare inopinată a forţelor de descurajare nucleară, a apărării spaţiale şi a flotei şi aviaţiei de bombardament strategic. Întrucât ultimul test a avut loc în iulie anul curent, este de presupus că de curând algoritmul de ripostă al Rusiei a suferit modificări care necesitau o verificare în noua configuraţie. Forţele nucleare strategice cu baza pe uscat au efectuat o lansare a unei rachete balistice RS-12M Topol de la centrul spațial Pleseţk şi a altei rachete balistice RS-20V Voievoda de la baza Dombarovski (la graniţa cu Kazahstan).
Două submarine din clasa Delta III/IV au lansat din imersiune câte o rachetă balistică intercontinentală R-29RMU. Toate cele patru rachete lovind cu precizie ţintele din poligonul Kura aflat în Peninsula Kamceatka. Trebuie amintit faptul că rachete balistice intercontinentale ruseşti au lansat pe timpul zborului generatoare „anti-scut” de generaţia a treia. Este vorba de ţinte false (sistemul Terek) în spectrul caloric, pe bază de plasmă care reproduc „semnătura” focoaselor nucleare independente care pătrund în atmosferă şi care sunt programate să intre în funcţiune atunci când racheta balistică ajunge în raza de acţiune a unei baterii antibalistice. Rachetele balistice ruseşti mai dispun şi de emiţătoare de microunde de mare putere (echipamentul Atropus) care „orbesc” sistemele de detecţie şi urmărire în infraroşu şi radar ale interceptoarelor SM-3 Block IB ajunse deja în spaţiul cosmic.
Simultan cu acestea, în poligonul Kapustin Iar din zona Astrahan instalaţii antibalistice S-300 Favorit şi S-400 Triumf au executat trageri asupra unor rachete balistice cu rază scurtă de acţiune 9K720 Iskander şi OTR-21 Tocika.

Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_11_05/La-ce-serveSte-americanilor-scutul-antibalistic-de-la-Deveselu-Partea-a-II-a-0240/