Cruciferele sunt foarte bogate in vitamine si prezinta o matrice organica foarte buna pentru corpul nostru. Aceste legume contin compusi ce pot stopa agentii cauzatori de cancer si totodata ajuta la detoxifierea organismului. Au un continut bogat de enzime, printre care glutationul si chinona, cu proprietatea de a elimina substantele nocive din organism. Studiile au aratat ca persoanele care consuma crucifere se supun unor riscuri mult mai mici de a se imbolnavi de diverse forme de cancer. Un studiu efectuat in Singapore a demonstrat ca fumatorii care mananca legume crucifere in mod regulat pot evita in proportie de pana la 69% cancerul pulmonar. La modul mod ideal, ar trebui sa mancam cel putin trei portii de legume crucifere pe saptamana, iar pentru a profita din plin de nutrientii benefici din aceste legume, ar trebui sa le consumam cat mai proaspete.
1. Varza alba
Virtutile terapeutice ale verzei, acest aliment atat de comun pentru noi, sunt cunoscute inca din antichitate, planta fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sunt de necontestat, astfel incat varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, fiind o adevarata farmacie naturala. Varza este bogata in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive, dar sa nu uitam ca, in cele mai multe cazuri, tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea (sarmale sau varza calita cu carne de porc sau afumatura). In schimb, nimeni nu s-a plans vreodata de deranjamente dupa ce a mancat o salata de varza proaspata, cu ulei de masline, zeama de lamaie, piper si marar.
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.
Caracteristici:
- Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor.
- Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante.
- Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule.
- Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurand eliberarea toxinelor.
- Este aperitiva si antidepresiva. Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca starile de tristete sau de melancolie. Bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece.
- Alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa.
- Contine un principiu hipoglicemiant, care o recomanda in regimul pentru diabetici.
2. Varza murata
Contine multe vitamine, microelemente si saruri minerale, acid ascorbic, vitamina C (prelucrarea termica moderata – oparirea – favorizeaza cresterea cantitatii de vitamina C), acid folic (mai ales in frunzele verzi exterioare), magneziu (restabileste vitalitatea persoanelor suprasolicitate).
Specialistii in dietologie considera ca, pentru unii bolnavi, varza murata este mai utila decat cea proaspata, datorita faptului ca bacilii acidolactici produsi in procesul de fermentare o imbogatesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12, care inlatura oboseala si anemia si ajuta in combaterea imbatranirii. Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii stricti si la persoanele varstnice. Ea genereaza palpitatii, slabiciuni, pierderi de memorie si scaderea auzului.
In anul 1948, in varza s-a descoperit o substanta antiulceroasa: vitamina U, care protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor. In varza murata sunt prezente si alte vitamine si microelemente, saruri minerale, glucide si substante organice care stimuleaza producerea de suc gastric si bila. Substantele anticancerigene care blocheaza cresterea tumorilor se formeaza in varza murata in procesul de fermentatie.
3. Varza rosie
Este o varietate a verzei albe. Insa, pe langa culoare, intre varza rosie si cea alba sunt si alte diferente, extrem de importante. De pilda, stim ca varza alba are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele. Ei bine, varza rosie contine de pana la 8 ori mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina, iar pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume au un rol important ca medicament.
4. Conopida
Membra a familiei cruciferelor alaturi de varza, broccoli, napi si varza de Bruxelles, conopida este un aliat de nadejde in lupta organismului cu substantele toxice. Atunci cand ficatul nu actioneaza eficient impotriva toxinelor, acestea afecteaza celulele organismului si pot duce la formarea de tumori canceroase. Fitonutrientii din conopida contribuie la optimizarea functiilor ficatului, care neutralizeaza substantele toxice. Sulforafanul este un compus care se formeaza atunci cand legumele crucifere sunt mestecate sau tocate si care produce enzimele ce curata organismul de toxinele cancerigene.
Numita de celebrul Mark Twain „varza cu studii superioare”, conopida are o istorie lunga de 2500 de ani. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii au facut studii din care rezulta ca fitonutrientii din conopida aduc beneficii si sistemului cardiovascular. Acestia mentin colesterolul la un nivel optim si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor si a trigliceridelor.
La fumatori, un consum regulat de conopida scade riscul de cancer la plamani cu 70%, iar la nefumatori cu 30%. Insa, daca esti fumator, nu considera acest procent un imbold pentru a continua sa te bucuri de tigari…
5. Broccoli
Inrudita cu varza si conopida, broccoli este o leguma cu o valoare nutritionala exceptionala, care ajuta la mentinerea unei vieti lungi si sanatoase. Cercetari recente in domeniul fitoterapiei au aratat ca broccoli are in compozitia sa substante cu efecte benefice in pastrarea starii de sanatate a organismului si chiar in vindecarea sau incetinirea evolutiei unor boli cronice, cum ar fi cancerul. Unul dintre studiile care demonstreaza efectele benefice ale acestei legume a fost realizat in SUA si a vizat pacientii bolnavi de cancer la vezica urinara. Astfel, un grup de oameni de stiinta de la universitatile Harvard si Ohio au descoperit ca unul dintre compusii din broccoli ajuta atat la prevenirea imbolnavirii de cancer de vezica, cat si la stoparea progresului acestei boli.
Sulforafanul reduce cu 70% numarul moleculele cunoscute sub denumirea ROS (Reactive Oxygen Species), a caror aparitie in organism este cauzata de hiperglicemie. Hiperglicemia poate provoca cresterea nivelului ROS din organism chiar si de trei ori peste limita normala. Prin urmare, broccoli este un aliment de mare ajutor diabeticilor. Sulforafanul distruge bacteria Helicobacter pylori, raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus fitochimic previne, de asemenea, leucemiile, cancerul de san, cancerul gastric, cancerul de prostata, melanomul malign.
Prin continutul in antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei. Broccoli previne osteoporoza, deoarece are un continut crescut de calciu, aproape de echivalentul laptelui in alimentatie. O cana de broccoli contine 74 mg calciu si 123 mg vitamina C, care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Cercetarile realizate la University of East England au aratat ca broccoli joaca un rol decisiv in protejarea articulatiilor, oprindu-le degradarea. Mai precis, substantele continute de leguma blocheaza enzimele ce provoaca distrugerea articulatiilor.
6. Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles arata exact ca o varza normala, numai ca in miniatura. Asemanarea nu este intamplatoare, deoarece ambele fac parte din familia de leguminoase Brassica. In schimb, varza de Bruxelles poate fi consumata mai tot anul, perioada de cules fiind de toamna pana primavara devreme. E originara din tarile bazinului Marii Mediterane, unde si acum creste spontan. Cultura a fost formata de legumicultorii belgieni si s-a extins in tarile din centrul si vestul Europei, apoi in SUA si Japonia. In tara noastra se cultiva pe suprafete mici in gospodarii auxiliare.
Planta are o mare valoare alimentara, fiind bogata in foarte multe substante nutritive. In primul rand, constituie o sursa excelenta de vitaminele K si C. Totodata, contine: folati, vitamina A, mangan, potasiu, complexul de vitamine B, calciu, fier, triptofan si o mare cantitate de fibre. Datorita acestor proprietati, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea sau ameliorarea a numeroase afectiuni: artrita reumatoida, boli cardiovasculare, tulburari ale sistemului digestiv. Ca si suratele ei din familia cruciferelor, contine sulforafan, o substanta dovedit anticancerigena.
Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Nu trebuie sa aiba foi galbene sau o textura moale. Aceasta leguma se pastreaza proaspata la frigider timp de 10 zile, intr-o punga de plastic, fara a fi spalata. Daca vreti sa congelati varza de Bruxelles, trebuie sa o tineti mai intai la aburi 3-5 minute. Astfel, ea poate fi consumata si dupa un an de zile.
Sursa: sfatulparintilor.ro