Astăzi, 11 iulie, este Ziua Internaţională a Populaţiei. Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană şi alte structuri mondiale profilate pe demografie fac previziuni sumbre. Una dintre acestea se referă la faptul că trei sferturi din europeni vor dispărea în nici o sută de ani. Situaţia României este mai alarmantă decît oriunde în lume. Se spune că una dintre cauzele pentru care numărul oamenilor se împuţinează este lipsa hranei. O explicaţie cel puţin ciudată, în condiţiile în care resursele naturale ale ţării noastre, dacă ar fi bine gestionate, ar putea asigura mîncare pentru peste 100 de milioane de oameni, adică de 5 ori mai mulţi decît populaţia actuală a României.
Zimbabwe, condusă de mult-hulitul Robert Mugabe, altfel un erou al Continentului Negru, dispune de asemenea condiţii, inclusiv cîte două recolte pe an la unele culturi, încît ar putea hrăni întreaga Africă. Specialiştii înşişi recunosc faptul că Planeta noastră ar putea asigura cele necesare traiului pentru 35 de miliarde de oameni. În ceea ce priveşte România, estimările existente arată că una dintre cauzele principale ale scăderii populaţiei o constituie îmbătrînirea acesteia, în paralel cu diminuarea alarmantă a numărului de nou-născuţi. Sînt bine cunoscute măsurile care au condus spre o asemenea situaţie. Mamele sînt nevoite să opteze între un concediu de 2 ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei, şi un concediu de un an, cu o indemnizaţie mai mare. O altă cauză a scăderii populaţiei pe teritoriul naţional o constituie plecarea masivă a românilor în străinătate – se vorbeşte de cca. 4 milioane de oameni -, în căutarea unui mijloc de supravieţuire. Ca număr de locuitori, România ocupă astăzi locul 7 în cadrul Uniunii Europene, după Germania, Franţa, Regatul Unit, Italia, Spania şi Polonia. În perioada următoare, această statistică se va modifica semnificativ în defavoarea României. Deosebit de îngrijorător este şi declinul demografic al Europei, specialiştii vorbind chiar de o adevărată „iarnă“ demografică. În următoarea sută de ani, majoritatea covîrşitoare a europenilor de la începutul Secolului XXII vor avea peste 60 de ani. Îmbătrînirea Europei pînă în 2050 va fi mai accelerată în Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, România şi Spania, unde vîrsta medie va fi de peste 55 de ani. „Cînd o societate îşi pierde voinţa de a se reproduce, îşi pierde vitalitatea“, declara un cunoscut specialist în domeniu, preşedintele Institutului pentru Cercetarea Populaţiei din SUA, Stephen W. Mosher. Acelaşi Mosher confirma: „La cinci secole după ce ciuma neagră a devastat Europa, populaţia aceluiaşi continent este decimată de o plagă albă… Multe naţiuni se află deja pe o spirală descendentă, a morţii, înregistrînd pierderi semnificative din populaţie în fiecare an. Ascultaţi cu atenţie şi veţi auzi geamătul înăbuşit al popoarelor ce se sting“.
Sînt multe alte lucruri care vorbesc despre o criză a depopulării, despre o scădere drastică a nivelului de viaţă în ultimul secol, despre exploatarea sălbatică a resurselor naturale şi distrugerea criminală a echilibrului ecologic, despre viziunea materialistă şi hedonistă a generaţiilor de după cel de-al II-lea război mondial, care nu mai pun nici un preţ pe întemeierea familiei, pe dorinţa de a avea copii, care devin, în mod paradoxal, duşmanul nr. 1 al societăţii – în fuga nebună după bani şi profit. La nivel planetar, populaţia va ajunge, de la 7 miliarde în 2010, la 5 miliarde, la începutul Secolului al XXII-lea. Să nu uităm faptul că ţările care conduc lumea au cheltuit aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru reducerea fertilităţii în statele subdezvoltate, iar acest proces continuă în mod criminal şi în pofida celui mai elementar drept al omului, indiferent de culoare sau zonă geografică. E greu de crezut că, de Ziua Internaţională a Populaţiei, vom afla măcar cîteva soluţii pentru salvarea omenirii de la distrugere şi autodistrugere. Singura certitudine este continuarea războaielor pentru cucerirea supremaţiei mondiale şi acapararea a noi pieţe de desfacere…
Sursa: Surse.org Un Proiect Open Source