joi, 19 septembrie 2013

Plante medicinale care combat stresul

Aşa cum este cel mai adesea definit, stresul reprezintă răspunsul nespecific al organismului faţă de orice solicitare a sa şi poate fi considerat ca fiind o schimbare radicală ce are loc în ambianţa individului, şi care conduce la un răspuns particular al structurii individuale a omului.
În prezent, un mare număr de oameni sunt preocupaţi de descifrarea mecanismelor stresului şi de identificarea influenţelor acestuia asupra sistemului psihic, fizic şi fiziologic. De asemenea, există un mare interes pentru descoperirea unor modalităţi de depăşire a stresului şi de contracarare a efectelor sale.
 • Stimuli stresanţi
Potenţial, orice stimul extern sau intern care creşte sau scade sub un anumit prag poate constitui un factor stresant, afectând starea fizică şi psihică normală a unei persoane. Prin aceasta stresul, reprezintă o măsură internă a organismului de menţinere a unor indicatori de echilibru funcţional.
Astfel, de exemplu, zgomotul poate fi stresant atunci când creşte peste un anumit nivel, dar şi atunci când scade sub un anumit nivel, sau când lipseşte cu desăvârşire. În general, când este vorba de realizarea unei anumite performanţe, indiferent în ce domeniu, solicitările de genul excesului sau deficitului produc un dezechilibru între reacţiile solicitate şi capacitatea individuală de realizare a acestora.
Noţiunea de stres subliniază interdependenţa organismului ca întreg. Stresul măsoară de fapt unitatea anatomică, biochimică, energetică şi psihică a fiinţei individuale, precum şi gradul de acordare a structurii individuale cu mediul în care se află.
 • Situaţii generatoare de stres
În general situaţiile generatoare de stres pot fi de natură fizică (de exemplu, zgomot, temperatură, umiditate), psihică (de exemplu, frică, angoasă, bucurie bruscă, tristeţe), psihologică (de exemplu, teamă de esec, furie reprimată) sau socială (de exemplu neadaptare sau excludere socială).
Toţi acesti factori acţionează convergent asupra organelor corporale şi totodată asupra punctelor organismului, generând felurite procese de reglare (de tip feed sau feed-before), care se desfăşoară simultan atât la nivel endocrin, biochimic, energetic, psihic şi mental. O altă clasă de stimuli capabili să producă stres sunt cei care pot interveni brusc într-un moment sau altul al vieţii noastre cotidiene, producând modificări radicale.
Sunt aşa numitele evenimente din viaţă reprezentând circumstanţe de schimbare semnificativă în cursul obişnuit al vieţii: promovarea profesională, decesul unei persoane apropiate, divorţul, îmbolnăvirea, căsătoria, naşterea unui copil, pensionarea, problemele juridice, schimbările domiciliului, conflictele sociale sau conflictele din familie.
De asemenea, activitatea profesională poate fi plină de evenimente care pot genera stări de stres. De exemplu, situaţiile în care nu putem lua decizii sau cele care duc la suprasolicitarea capacităţii unui individ, conduc la stres. S-a observat că  profesiile cele mai predispuse la stres sunt acelea care se caracterizează printr-o capacitate de control redusă corelată cu solicitări sau cerinţe mari.
Un rol covârşitor în apariţia stărilor de stres îl are şi mediul familial şi social în care cel în cauză îşi desfăşoară activitatea. Astfel, performanţele şcolare sau profesionale nu sunt atât de mult legate de gradul de dotare al individului, ci mai ales de felul în care acestea se integrează în mediu.
 • Efectele stresului
Stresul are un efect puternic perturbător, atât direct, cât şi indirect, asupra integrităţii fiziologice şi psihologice a unei persoane. Consecinţele situaţiilor stresante asupra organismului sunt foarte variate. Însă există mari diferenţe între oameni în ceea ce priveşte suportarea stresului şi răspunsul la agenţii stresanţi.
Din punct de vedere fiziologic, în situaţiile de stres, în organism pot să apară stări de tensiune musculară, intensificarea sudoraţiei, tulburări de respiraţie, modificări hormonale, creşterea presiunii sanguine, insomnie, tulburări digestive, infarct. Răspunsul fiziologic la stres este reglat de sistemul endocrin.
Reacţiile emoţionale la stres includ fenomene ca anxietatea, culpabilitatea, însingurarea. Funcţia de cunoaştere este alterată, generând anxietate, dificultate în concentrare, uitare, suprasensibilitatea la critică, tulburări comportamentale, lentoare în gândire şi vorbire.
 • Stresul şi sănătatea
Sănătatea fizică şi psiho-mentală a omului sunt corelate. Între ele există o relaţie de reciprocitate. Factorii stresanţi reprezintă principalii factori de risc în declanşarea atât a bolilor somatice, cât şi a celor psihice.
Răspunsul la stres depinde de tipul constituţional şi temperamentul persoanei, de starea ei vitală, de specificul fazelor ciclice ale ritmului vital, precum şi de mulţi alţi factori de natură energetică. Tocmai de aceea, înţelegerea propriilor stări de stres, precum şi depăşirea acestora reprezintă un complex proces de autocunoaştere şi auto-transformare binefăcătoare.
 • Plante cu efect antistres
Trei fraţi pătaţi – partea aeriană
Soc – flori
Roiniţă – frunze
Sulfină – partea aeriană
Pătlagină îngustă – frunze
Lofantus – frunze
Captalan – frunze

 • Îmbunătăţirea imunităţii
Cercetătorii scoţieni au administrat unui grup de subiecţi câte o serie de preparate naturale însumând 3 grame de acid linoleic conjugat zilnic, administrat în unităţi de câte 1 gram la fiecare masă, timp de 12 săptămâni, apoi au testat modificările survenite la nivel imunitar. Ca urmare a acestei secvenţe procedurale a fost observată creşterea cu 30% a nivelului unuia dintre cei mai importanţi markeri de imunitate, o semnificativă creştere a capacităţii de apărare a organismului, precum şi o mărire considerabilă a rezistenţei la factori alergeni.
Un alt studiu norvegian a urmărit 157 de indivizi obezi, dar fără alte probleme de sănătate, examinând efectele adăugării de acid linoleic conjugat asupra scăderii în greutate şi sănătăţii în general. Rezultatele studiului au dovedit o reducere a procentului de grăsime corporală excedentară la persoanele examinate, precum şi o reducere a nivelului de colesterol total.
De asemenea, au fost observate şi alte efecte benefice: reducerea absorbţiei lipidelor, reducerea producerii de cortizol şi creşterea sensibilităţii la insulină, accelerarea metabolizării grăsimii şi eliberarea lipidelor în circulaţia sanguină, reducerea lipogenezei (producerea de grăsime), reducerea apetitului excesiv, accelerarea metabolizării grăsimilor, chiar şi pe durata somnului, eliminarea grăsimii din organism prin eliminarea acesteia prin scaun, creşterea producerii de căldură, optimizarea funcţionării mitocondriilor, menţinerea masei musculare optime, reducerea nivelului de proteină C reactivă – marker al inflamaţiei în organism, reducerea nivelului de colesterol şi trigliceride, creşterea biodisponibilităţii calciului în organism.
Acidul linolenic conjugat este un acid gras omega-6 ce joacă un rol esenţial în reducerea durerilor articulare, în întărirea imunităţii şi a menţinerii sănătăţii pielii.Acidul linoleic conjugat se află în cantităţi mari în seminţele oleaginoaselor şi, în cantităţi mai mici, în organele verzi ale majorităţii plantelor.
Se găseşte în uleiul din miez de nucă (49g/100g), în uleiul de floarea-soarelui (35g/100g), în uleiul de soia (35g/100g), în uleiul de in (30g/100g), în alunele de pădure (15g/100g de parte comestibilă), în nuci (10g/100g de parte comestibilă), în seminţele de floarea-soarelui (8g/100g de parte comestibilă), în susan (7g/100g de parte comestibilă), în arahide (6g/100g de parte comestibilă) şi în seminţe de dovleac (6g/100g de parte comestibilă).
Este important ca aceste uleiuri să fie presate la rece, întrucât tehnologia de fabricare a uleiurilor rafinate implică temperaturi ridicate ce distrug nutrienţii pe care îi conţin.
Acidul linoleic conjugat se găseşte de asemenea în lactate şi în anumite plante medicinale. A fost dovedit de exemplu că şofrănelul (Carthamus tinctoris) este bogat în ulei de cartamină, acesta fiind bogat în acizi linoleici, dintre uleiurile esenţiale şi vegetale. De asemenea, planta de limba mielului (Borago officinalis) este bogată în fitonutrienti, minerale şi vitamine. Se ştie că planta de limba mielului conţine acizi grasi esenţiali precum acid gama-linoleic în concentraţie de 17-20% şi de aceea planta este renumită pentru efectul antiinflamator.
Totodată, limba mielului conţine o cantitate însemnată de vitamina C (60% din doză zilnică recomandată per 100 g), vitamina A (140% din doză zilnică recomandată),vitamina B3 (niacin), fier (41% din doză zilnică recomandată), calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc. În medicină tradiţională, limba mielului era utilizată pentru a reduce tusea, febră, durerile menstruale, reumatismul, eczemele.
 • Alimentaţia şi sistemul imunitar
Anumite cercetări de statistică alimentară realizate recent la nivel european au confirmat faptul că persoanele care consumă frecvent salate proaspete şi fructe, şi care, în plus, nu sunt supuse la stres, se confruntă mult mai rar cu boli infecţioase decât media populaţiei, în timp ce persoanele care nu consumă niciodată sau foarte rar legume şi fructe, precum şi cei care fumează şi trăiesc într-un stres continuu, sunt mult mai expuşi la gripă sau răceli.
Conform statisticilor realizate, din numărul total al bărbaţilor, doar 8,7% mănâncă zilnic salată şi 14,3% legume. După studii laborioase şi îndelungate, s-a ajuns la concluzia că hrana pe care consumăm e decisivă pentru calitatea şi durata vieţii şi că sistemul imunitar poate fi influenţat în bine prin alimentaţie. Astfel că, fiecare dintre noi ne-am putea reduce riscul îmbolnăvirii alimentându-ne corect.
Oamenii sunt din ce în ce mai constienţi de cât de important este să-şi menţină sănătos sistemul imunitar până la o vârstă înaintată şi acest aspect poate fi realizat mai ales prin alegerea înţeleaptă a alimentelor. Prin studiile moderne au fost identificate anumite substanţele bioactive care influenţează benefic sistemul imunitar şi anume vitaminele A, B6, C şi E, zincul, seleniul, cuprul, fierul şi unele substanţele vegetale secundare precum beta-carotenul sau lycopenul.
Decisive pentru activitatea sistemului imunitar sunt şi grăsimile. Studiile recente confirmă faptul că imunitatea organismului creşte o dată cu eliminarea sau reducerea grăsimilor din alimentaţie. Recomandările specialiştilor nutriţionisti pentru o zi sunt o porţie de legume crude, o porţie de legume fierte, o dată pe zi salată, de două ori pe zi fructe, una dintre mese putând fi înlocuită cu un pahar de suc proaspăt de fructe.
Rezultatele sunt şi mai bune dacă meniul conţine o varietate mare de legume şi fructe. Ranjit Chandra, imunolog la Universitatea Carolina de Nord, a efectuat cercetări vreme de 30 de ani pentru găsirea unui regim alimentar care să întărească imunitatea. Cercetătorul a observat că reducerea combativităţii celulelor imunitare este rezultatul însumat al câtorva factorilor de risc major şi anume stresul, alcoolul în cantităţi mari, nicotina, sedentarismul şi alimentaţia incorectă.
Celulele corpului uman produc în masă substanţe protectoare, dar pentru aceasta au nevoie de sprijin “culinar” adecvat. “Daţi-mi o eprubeta cu sânge colectat de la o persoană şi pot să vă spun exact dacă aceasta consuma o cantitate suficientă de fructe si legume”, afirma cercetătorul american.
Cercetătorul amercican a realizat următorul test, menit să demonstreze efectul legumelor asupra organismului: 23 de bărbaţi nefumători, cu greutate normală, între 27-40 de ani au consumat vreme de două săptămâni o hrană săracă în caroten, după care li s-au introdus, zilnic, pe parcursul a câtorva săptămâni, fie câte 330 ml suc de rosii, fie câte 330 ml suc de morcovi, fie câte 10 g pulbere de frunze spanac. O dată pe săptămână li s-a controlat sângele.
Rezultatul a fost remarcabil. Sucul de roşii a fost cel mai eficient, subiecţii care l-au consumat prezentând cele mai bune valori în ceea ce priveşte antioxidanţii. În mod evident, lycopenul prezent în roşii s-a dovedit a fi un “captator” de radicali mai puternic decât beta-carotenul.
Un pahar de suc de roşii conţine până la 30 mg de lycopen, în timp ce 100 g roşii nu conţin decât 3 mg. De fapt, organismul valorifică cel mai bine sucul de roşii. În primul rând, pentru că celulele vegetale prelucrate oferă lycopen decât roşia proaspătă întreaga şi, în al doilea rând, pentru că grăsimea, de pildă o lingură de ulei de măsline adăugată la suc, usurează absorbţia lycopenului de către intestin.
 Efectul anticancerigen al roşiilor a fost confirmat în 1999 de şi de Edward Giovannucci, medic la Universitatea Harvard. El a efectuat 72 de studii specifice, iar concluzia sa este aceea că pe măsură ce consumul de roşii e mai mare, implicit cantitatea de lycopen din sânge creşte şi în consecinţă este redus riscul îmbolnăvirii de cancer la pancreas, intestine, prostata sau sân.
Prof. Andrei Gămulea, revista “Lohnaul”, nr.25

Zahărul este cel mai periculos drog, susţine şeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam

Şeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam – oraşul olandez unde vânzarea canabisului este legală – s-a pronunţat pentru o reglementare strictă a zahărului, relatează cotidianul britanic The Telegraph.
‘La fel ca alcoolul şi tutunul, zahărul este de fapt un drog. Guvernul are un rol important. Utilizarea zahărului trebuie descurajată, iar utilizatorii avertizaţi asupra pericolelor la care se expun’, a recomandat Paul Van der Velpen, pe site-ul său GGD /Geneeskundige en Gezondheidsdienst/.
‘Poate părea o exagerare, dar zahărul este cel mai periculos drog actual şi poate fi procurat cu uşurinţă de oriunde’, a insistat acesta.
Responsabilul olandez a evocat studii care afirmă că zahărul, spre deosebire de grăsimi sau alte alimente, perturbă apetitul şi creează o dorinţă necontrolabilă de a continua consumul, efect folosit, acuză el, de industria alimentară pentru a creşte cererea.
‘Zahărul dă peste cap mecanismul apetitului. Cei care consumă zahăr vor tot mai mult, chiar dacă nu le mai este foame. Daţi-i cuiva ouă şi se va opri din mâncat. Daţi-i fursecuri şi va mânca într-una, chiar dacă îl doare stomacul’, a explicat Van der Velpen.
‘Zahărul este de fapt o formă de dependenţă. A renunţa la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunţa la fumat. De aceea dietele nu funcţionează decât temporar. Mai potrivită este terapia pentru adicţie’, a mai apreciat acesta.
În opinia responsabilului olandez, trebuie impuse taxe pe zahăr şi stabilite limite legale privind cantitatea de zahăr care poate fi adăugată în alimentele procesate. Mai mult, ambalajele dulciurilor şi al băuturilor îndulcite ar trebui să conţină avertismente similare celor de pe cutiile de ţigări, în sensul că ‘zahărul creează dependenţă şi este nociv pentru sănătate’.
Numărul obezilor din Olanda s-a dublat în ultimele două decenii, iar în prezent peste jumătate din olandezii adulţi şi unul din şapte copii sunt supraponderali, într-o ţară cunoscută, printre altele, pentru crochetele sale, notează Telegraph.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Puterea extraordinară a imaginaţiei creatoare

Omule nebunule, tu faci minuni fără să ştii şi nu cunoşti aproape deloc puterea formidabilă a gândirii tale. Să ştii că tot ce închipuieşti este realizabil şi se face direct proporţional cu încrederea ta… De ce te fereşti oare să stai de vorbă cu tine însuţi, descoperindu-te astfel un perfect zeu?” (Tudor Arghezi)
Vizualizarea mentală se bazează pe principii simple. În lucrarea sa „Principiile psihologiei” , William James (1842 – 1910), părintele psihologiei americane, a arătat că mintea funcţionează ca o parte a organismului si că subconştientul ajunge să manifeste, la un moment datorice imagine care a fost menţinută şi susţinută cu o credinţă fermă în minte.
El afirmă: „Acţionează ca şi când lucrul pe care ţi-l doresti există deja şi el se va concretiza cu siguranţă, împlinind astfel dorinţa ta puternică”.
La rândul său, Joseph Murphy scrie în cartea „Puterea extraordinară a subconştientului tău” că „sentimentul care însoţeste vizualizarea este foarte important. De aceea trebuie să simţiţi orice sugestie pe care o trimiteţi către subconştient ca şi când aceasta reprezintă o realitate”.
Subconştientul este sensibil la imagini mentale şi putem să îl influenţăm deoarece imaginile sunt cele care introduc în fiinţa noastră o idee de durere sau una de bucurie.Subconştientul înregistrează tot ceea ce se petrece ca şi cum s-ar derula într-un prezent continuu, nefăcând distincţia dintre trecut şi viitor. El primeşte orice informaţie îi furrnizăm sub formă de imagini sau sugestii mentale şi le stochează, asemeni unei baze de date, din care putem ulterior să accesăm, printr-o practică adecvată, datele pe care le conţine.
A vizualiza înseamnă a ne imagina mental un obiect, o acţiune sau o fiinţă până când această imagine capătă o puternică senzaţie de realitate, conducând la realizarea cât mai rapidă a ceea ce se vizualizează. Aşadar, prin intermediul puterii noastre de imaginaţie, putem vizualiza în mintea noastră orice obiect sau fenomen dorim să ne împlinească. Dar nu întotdeauna un obiect vizualizat de cineva va avea aceleaşi caracteristici cu acelaşi obiect văzut de altcineva, deoarece ceea ce „văd” oamenii depinde de personalitatea lor, de starea lor de spirit şi de ceea ce-i interesează în acel moment
Joseph Murphy spune: „În profunzimile subconştientului sălăşluiesc înţelepciunea nesfârşită, puterea şi bogăţia fără limite. Toate acestea aşteaptă să fie descoperite şi canalizate în mod corect şi benefic. Este timpul să vă cunoasteţi disponibilităţile latente, pentru ca ele să capete o formă concretă în această lume.”
„O imagine clară şi bine susţinută în minte valorează cât mii de cuvinte”, spune un proverb chinezesc. Gândirea vizuală, imaginativă a  fost folosită de către oameni chiar înainte de a-şi dezvolta gândirea verbală, raţională. În trecutul îndepărtat, oamenii erau conectaţi direct la natura înconjurătoare, şi în consecinţă apăreau în mod natural comunicări cu elementele supranaturale, creaţii mitologice, perceperea divinităţii în tot ce-i înconjura.
Cuvintele au început apoi să înlocuiască imaginile vizuale şi astfel, de-a lungul timpului, raţiunea a substituit aproape în totalitate imaginaţia creatoare. Astfel, tot ceea ce era natural şi în armonie cu divinitatea s-a diminuat şi a fost înlocuit cu raţionamente abstracte, reci, fără consistenţă şi valoare. Majoritatea filosofilor regăsesc în condiţia omului aşa-zis civilizat un handicap major: incapacitatea acestuia de a percepe naturalul, armonia, simbolismul, frumuseţea ce sălăşluieste în întreaga natură, eliminarea sacrului şi a misterului din viaţa noastră, lipsa fanteziilor şi a reveriilor.
Astfel, omul care era în permanentă comuniune cu divinul se transformă în omul-maşină, omul dominat de tehnologie, ce funcţionează el însuşi ca un mecanism automat.
În vechime, când oamenii trasau o linie dreaptă, un cerc, o cruce, o linie şerpuită reprezentau o adevărată ştiinţă nemuritoare. Simbolurile sacre serveau drept instrumente de adorare a divinului sau forme de comunicare, fără a fi nevoie de cuvinte.
Confucius spunea că „simbolurile reglementează lumea, nu cuvintele sau legile”.Astfel, înţelegând simbolurile şi modul în care ele se manifestă în creaţie, putem ajunge la esenţă. Din punctul de vedere al filosofiei hermetice, folosirea simbolurilor sacre şi menţinerea lor în minte atrage după sine rezonanţa cu energiile specifice acelui simbol sau imagine sacră.
De exemplu, YANTRA-ele si MANDALA-ele sunt imagini sacre utilizate în India de peste 2000 de ani de către yoghini. Prin focalizarea fermă şi continuă a atenţiei asupra acestor elemente simbolice se stabileşte rezonanţa cu energia lor subtilă specifică, obţinându-se în final o stare de uniune a celui care se concentrează asupra lor cu aspectele divine reprezentate de acele forme sacre. Prin vizualizare se obţine această formă de identificare cu semnificaţia esoterică a imaginii alese şi aceasta presupune o veritabilă experienţă interioară.
 • Fiecare fiinţă devine gradat ceea ce gândeşte
„Graţie imaginaţiei creatoare perfect controlate, noi elaborăm descoperiri geniale şi concepem proiecte îndrăzneţe pe care apoi, cu anticipaţie, le putem vizualiza CLAR. Fără imaginaţia creatoare, care facilitează REZONANŢA cu o mulţime de energii subtile, benefice, creatoare din MACROCOSMOS, oamenii ar trăi ghidaţi numai de dorinţele şi impulsurile primare. Întotdeauna noi începem prin a ne imagina, în mod creator si benefic, o anumită transformare, apoi, dinamizaţi lăuntric de energiile subtile din MACROCOSOMOS cu care intrăm în REZONANŢĂ, urmărim să o realizăm cu ajutorul capacităţii noastre de gândire şi a inteligenţei, după care, la un moment dat, în cazul succesului, constatăm că totul se transformă aşa cum noi ne-am imaginat anterior.”
Pentru a avea rezultate remarcabile în practică trebuie, pentru început, să învăţăm să gândim pozitiv, să fim optimişti şi deschişi spre orice transformare lăuntrică. Prin exerciţiu, prin practică consecventă şi perseverentă, cu răbdare vom reuşi să realizăm chiar şi cele mai dificile posturi corporale, tehnici de respiraţie controlată. Cea mai bună modalitate de a reuşi aceasta este ca atunci când realizăm o postură corporală pe care încă nu o stăpânim prea bine din cauza lipsei de flexibilitate, de echilibru şi a rigidităţii structurii noastre fizice, să ne vizualizăm şi totodată să ne mentalizăm executând perfect acea postură. În acest fel, efectele specifice acelei posturi vor apare foarte repede şi vor fi mult amplificate.
Tehnica vizualizării creatoare constă în a ne formula o idee-forţă şi a o percepe cu ochii minţii ca şi când ea ar fi deja concretizată. Această mentalizare trebuie să fie susţinută si menţinută suficient de mult timp în mintea noastră pentru a ajunge „să prindă rădăcini” şi ulterior să se împlinească în realitate. Orice lucru pe care ni-l imaginăm în acest mod va deveni la fel de real ca orice obiect material care se află în jurul nostru.
Fiecare dintre noi poate să-şi modifice structura corpului, modul de a gândi precum şi modul său de viaţă, exact aşa cum îşi doreşte. Puterea de care ne folosim pentru a realiza toate acestea este imaginaţia creatoare, la care se adaugă voinţa de a susţine aceste transformări şi credinţa în reuşită deplină.
Dacă aceste elemente sunt însoţite de bunăvoinţă, dragoste şi linişte interioară, atunci cu siguranţă întreaga viaţă ne va fi plină de împliniri şi succese binemeritate. Din punct de vedere al predominanţelor energetice pe anumiţi centri de forţă (CHAKRE), se ştie că fiinţele care au centrul de forţă SWADHISTHANA activat în mod armonios prezintă o imaginaţie bogată şi activă, sunt fiinţe puternic impresionabile şi prezintă capacitatea de a-şi transpune verbal percepţiile.
Swami Shivananda afirmă:
Cel care se concentrează intens şi meditează profund asupra lui SWADHISTHANA CHAKRA şi asupra energiilor sale ascunse corespondente nu se mai teme deloc de apă. El obţine mari puteri psihice, imaginaţie creatoare genială, cunoaştere intuitivă şi se bucură de o stăpânire perfectă a funcţiei sexuale şi a simţurilor. De asemenea, el cunoaşte cu uşurinţă lumile sublime astrale. Pasiunea înlănţuitoare, mânia, ataşamentul, orgoliul, gelozia şi alte impurităţi psihice sunt uşor şi complet eliminate de el. Fiinţa în cauză îşi regenerează corpul fizic, rămâne tânăr şi ajunge să cucerească moartea.”
Prin intermediul vizualizării creatoare, al cărei mecanism este extrem de eficient şi perfect realizabil, omul devine gradat ceea ce gândeşte, aşa cum se afirmă în textele înţelepciunii. Cu ajutorul puterii mentale, noi devenim creatorii succesului sau eşecului nostru în orice activitate ne lansăm.
Înţelegem astfel că noi suntem direct şi singurii responsabili de fericirea sau suferinţa noastră, de libertatea sau îngrădirea propriei noastre fiinţe. Folosindu-ne din plin imaginaţia creatoare benefică şi puterea de vizualizare mentală ne putem trezi şi dezvolta capacităţile interioare latente şi putem deveni conştienţi de natura noastră divină.

 • Imaginaţia creatoare ne stimulează tendinţa spre perfecţiune
Imaginaţia creatoare ne transformă gradat în fiinţe umane benefice, deschise, gata mereu să iubească şi să evolueze. Ea ne trezeşte şi ne amplifică iubirea şi ne diversifică puterea de a crea, oferindu-ne posibilitatea de a evada fulgerător din realitatea individuală prin intermediul vizualizării mentale dirijate. Energia subtilă a imaginaţiei creatoare ne dinamizează capacitatea de a concepe uimitoare teorii ştiinţifice sau de a revela simbolismul ascuns, inerent realităţii şi ideile forţă ale lui DUMNEZEU.
Fiecare fiinţă umană acţionează, simte şi înfăptuieşte în conformitate cu ceea ce îşi imaginează că este adevărat despre propria sa persoană şi despre tot ceea ce o înconjoară. Acesta este un fenomen perfect normal, un proces al funcţionării creierului uman.
Este deja binecunoscut faptul că există diferenţe între funcţiile emisferei stângi a creierului şi cele ale emisferei drepte.
Emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului şi este implicată în gândirea logică, analitică, în funcţiile verbale şi matematice, iar emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului şi este responsabilă cu orientarea în spaţiu, dezvoltarea aptitudinilor artistice, structurarea imaginii corporale, capacitatea de a sintetiza structura lucrurilor fără a le analiza concret.
De cele mai multe ori, majoritatea oamenilor îi privesc cu suspiciune pe yoghini, mistici şi metafizicieni. Clarviziunea, premoniţiile, talentele mediumice, comuniunea extatică prin rugăciune cu Dumnezeu şi chiar genialitatea sunt de multe ori privite ca o ameninţare la adresa echilibrului societăţii. Aceşti oameni consideră că nu putem obţine rezultate concrete în viaţa noastră, decât prin muncă asiduă, că numai prin efort fizic şi intelectual susţinut vom putea avea o viaţă împlinită, lăsând la o parte reveriile şi imaginaţiile noastre. Această mentalitate ţine de o predominanţă a emisferei stângi a creierului, în care totul este analitic, calculat şi logic.
Cu toate acestea, în mod paradoxal, printr-o dinamizare a jumătăţii drepte a creierului, aparent rigidă şi limitatoare, noi putem intra cu uşurinţă în legătură cu potenţialul nostru lăuntric nebănuit şi, printr-o adecvată dezvoltare a capacităţilor latente, putem avea acces la trăiri şi experienţe spirituale uluitoare. Prin folosirea cu succes a imaginaţiei creatoare, vom putea să învingem obstacolele de tot felul pe care le întâlnim de-a lungul vieţii şi de asemenea să ne bucurăm din plin de rezultatele muncii noastre.
Comparativ cu modul de acţiune al oamenilor la care predomină emisfera stângă a creierului, cei care au activată predominant emisfera dreaptă vor avea reuşite mai mari şi mai evidente în ceea ce întreprind, vor fi mai optimişti şi mai încrezători în forţele proprii şi mult mai senini şi destinşi decât ceilalţi.
Secretul constă în a vizualiza ce fel de viaţă îţi doreşti să ai, să menţii cu ardoare această imagine a vieţii tale, să te bucuri de reuşită chiar înainte de a o avea şi să fii ferm convins că aşa se va petrece.
Sistemul nervos nu face diferenţa dintre o experienţă imaginată şi una reală. În ambele cazuri el reacţionează automat la informaţia pe care creierul i-o transmite. Informaţiile care vin din exterior, culese de diferitele organe de simţ, se transmit sub forma unor impulsuri nervoase către creier, care le descifrează, interpretează şi evaluează, generând apoi imagini sau idei mentale. Aceste imagini sau idei care ne apar ne fac să avem diferite convingeri sau păreri despre un fenomen exterior şi ne determină să reacţionăm într-un anumit fel.
Astfel, vom acţiona şi vom simţi nu în conformitate cu ceea ce sunt de fapt lucrurile în realitate, ci în funcţie de imaginea pe care o are mintea noastră despre ele. Deşi acest lucru poate să pară la prima vedere o limitare, el are valenţe transformatoare profunde.
Bazându-ne pe faptul că sistemul nervos nu discerne între o experienţă imaginată şi una reală, ne vom putea vizualiza ca având anumite aptitudini sau calităţi pe care dorim să le trezim în fiinţa noastră şi, menţinând vie această imagine în minte, rezultatele reale nu vor întârzia să apară. În felul acesta, imaginaţia creatoare ne va stimula tendinţa spre perfecţiune.
Toţi oamenii aspiră să fie fericiţi, dar puţini ştiu că suntem liberi să trăim această stare minunată oricând dorim.
De cele mai multe ori, oamenii caută reţete complicate pentru a dobândi fericirea, neţinând cont că marile adevăruri ale vieţii sunt simple, creatoare si dinamice.Folosindu-ne imaginaţia creatoare, putem intra în rezonanţă cu starea de fericire, de bine si cu armonia universală. Sf. Pavel spunea: „ câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun, orice virtute şi orice laudă, la acestea să vă fie gândul”(Filipeni, 4:8)
Joseph Murphy afirmă:
„Experimentarea continuă a acestor binefaceri constituie o părticică din viaţa eternă la care se referea Iisus când afirma că lucrurile cele mai importante sunt pacea, armonia, siguranţa, libertatea individuală  si fericirea şi că acestea sunt intangibile, deoarece nimeni nu vi le poate răpi. Ele provin din esenţa divină a fiinţei dumneavoastră. Cine meditează asupra acestor calităţi va intra imediat în rezonanţă cu sursa lor, subconştientul umplându-se cu ideile lor forţă. Acestea sunt o parte din adevăratele comori «pe care nici molia, nici rugina nu le strică» (Matei 6: 20)”
Daciana Matei, “Lohanul” nr.25

Biserica de sub lac – lăcaşul acoperit de ape

În verile toride, în satul Beliş din judeţul Cluj, de sub un lac, îşi face apariţia o biserică, care datează din secolul XIX.
 În perioadele în care seceta mistuie recoltele localnicilor, din adâncurile Lacului Beliş-Fântânele, ies la suprafaţă ruinele unei biserici construite de primii pastori care s-au aşezat în acele locuri.
Beliş este un sat situat în Transilvania, la o altitudine de peste 1000 m, în zona munţilor Gilău. Nu există documente care să ateste data la care a fost întemeiat Belişul sau când a fost construită Biserica de sub lac. Totuşi, unii istorici merg pe ideea că această comună a fost intemeiată de ciobanii care îşi petreceau mult timp prin zonă datorită păşunilor cu iarbă fragedă care făceau deliciul oilor.
Deoarece zona îi ajuta să-şi practice meseria mai bine, fără să mai străbată munţii,ciobanii şi-au construit aici locuinţe permanente. Primele documente care menţionează Belişul, comuna aşezată la 1000m altitudine în zona cuprinsă între Munţii Gilăului şi Bihor Vlădeasa, datează din 1737.

 • Legenda Bisericii de sub lac
Legenda spune că, pe vremea comunismului, în sat, s-a anunţat că o viitură puternică avea să vină. Această veste a ajuns şi la urechile celor de la Bucureşti, care au hotărât să ridice un baraj puternic în jurul satului, iar toţi locuitorii să se mute pe dealul neroditor al ungurilor.
Atunci, biserica, simbolul satului Beliş, a fost evacuată. Au fost luate icoanele, candelabrele şi tot ceea ce se putea lua din biserică, încărcate într-un car şi duse cât mai departe de viitura care avea să lovească satul.
Odată cu locuitorii, a fost mutat şi cimitirul, care înconjura biserica. Locuitorii, împreună cu preotul satului, au mutat osemintele în noul sat. După retragerea localnicilor, apa a năvălit asupra satului iar biserica a dispărut încetul cu încetul în lac, iar în locul ei a rămas doar un luciu de apă.
Moţii, români neaoşi cu frică de Dumnezeu îşi amintesc că Biserica de sub lac era situată după vechea datină în centrul satului pe o fâşie de pământ înaltă, ca să fie mai aproape de cer şi să poată fi văzută de oriunde.
Înainte ca biserica să fie înghiţită de ape definitiv, aceasta era vizibilă de oriunde te uitai , deoarece era construită pe o măgură, iar casele locuitorilor erau construite în jurul bisericii parcă gravitând continuu, atrase de o forţă nevăzută a ochiului uman.
 Indiferent de anotimp, biserica rămânea un punct de reper pentru moţi. Bătută de ploaie şi acoperită de omătul alb, turla bisericii a stat mereu de veghe asupra satului şi a celor pe care îi adăpostea la nevoie şi în zilele de sărbătoare.
Deşi apa poate distruge de-a lungul timpului orice urmă de pictură, pe zidurile acestei biserici se mai pot observa picturile care împodobeau pereţii bisericii şi întruchipau îngeri şi scene biblice cunoscute.

 • Cum ajungeţi la Biserica de sub lac
Pentru turişti, silueta lăcaşului de cult ce iese de sub ape în fiecare vară secetoasă a devenit obiectiv trecut pe lista “de vizitat”. Este singura urmă care a mai rămas din Beliş. În restul anului, când e inundată până-n vârf, ca să-i afli fundaţia trebuie să o cauţi la 30 de metri sub luciul apei în costum de scafandru.
Este o adevarată minune faptul că în ciuda condiţiilor nefavorabile biserica a rămas în picioare şi că se mai pot distinge portrete din vechile fresce.
Pentru a ajunge la Beliş trebuie să urmaţi drumul european E60 Oradea-Cluj-Braşov, iar de la  Huedin  pe DJ101 până la destinaţie.
Datorită peisajului de munte, zona Belişului este recomandată pentru tratamentul surmenajului fizic şi intelectual. În apropiere, turiştii au şi alte obiective culturale ce merită vizitate: biserica fortificată de la Văleni şi cetăţile Rădesei, Cheile Galbenei şi Izbucul Galbenei, Peştera Urşilor, Gheţarul Scărişoara, Piatra Ponorului.

Beneficiile sucurilor preparate in casa! Tipuri si ce fel te ajuta

suc1
Beneficiile sucurilor preparate in casa nu sunt o noutate pentru noi. In afara de calitatile lor nutritive, sucurile sunt de asemenea delicioase si usor de preparat si consumat.
Sucurile naturale ne pot aduce aportul de vitamine de care avem atat de multa nevoie. 
Atunci cand gatim, foarte multe dintre vitamine si minerale ce se gasesc in legume, se pierd datorita procesuli de fierbere, atunci cand bem sucuri naturale preparate in casa ne incarcam organismul cu toate vitaminele, mineralele si fibrele pe care acestea le ofera. Un alt beneficiu al sucurilor naturale este ca sunt foarte usor digerabile. Contin foarte multi nutrienti, ce pot fi asimilati usor si folositi la fel de usor de catre organism.
Trebuie sa preparam suc natural in casa doar atat cat sa consumam pe moment.
Depozitarea acestuia in frigider poate duce la pierderea proprietatilor sale sanatoase. Iata cateva tipuri de sucuri ce le putem prepara in casa si ce vitamine contin:
Sucul de mere. Sucul de mere contine foarte multe vitamine: C si P si substante: calciu, magneziu, zinc, saruri, fier, nichel, cobalt. Nu este recomandata consumarea acestuia in caz de probleme la nivelul stomacului: gastrite, ulcer sau pancreatita.
Sucul de struguri. Sucul de struguri este foarte sanatos pentru organism deoarece contine o cantitate mare de potasiu. Este foarte benefic pentru organism si ajuta sistemul nervos si este recomandat in caz de oboseala.
Sucul de struguri poate reduce nivelul de colesterol si poate ajuta inima pentru o buna functionare. Acesta poate avea efect laxativ, deci poate fi un bun diuretic si are efecte anti-bacteriene.
Sucul de tomate. Sucul de tomate stimuleaza organismul reducand riscul aparitiei cancerului. Este indicat in cazul femeilor care alapteaza si poate ajuta la digestie. Nu este recomandat in cazul problemelor la nivelul stomacului: ulcer, gastrita etc.
Sucul de sfecla. Sucul de sfecla contine foarte mult zahar si o multime de vitamine: C, P, B1, B2, PP si o multime de potasiu, fier si saruri. Poate ajuta impotriva stresului, reduce excesul de greutate si lupta impotriva insomniei.

Horoscopul toamnei: Ce prezic astrele pentru fiecare zodie


Nativa din Berbec va avea multe cheltuieli neprevăzute. Descoperă previziunile astrelor pentru zodia ta şi află care va fi situaţia ta financiară în această toamnă
.


Fecioară (23 august – 22 septembrie)Din fericire pentru tine, banii vor veni destul de uşor în această toamnă. Ai posibilitatea de a câştiga mai mult ca de obicei, iar sursele vor fi neaşteptate. De la bonusuri, la cadouri şi chiar moşteniri. Eşti dispusă să cheltui o sumă importantă pentru o excursie sau o vacanţă, dar şi pentru o persoană dragă din viaţa ta.


Balanţă (23 septembrie - 22 octombrie)


Îţi va fi greu să ai o abordare clară asupra banilor tăi în această toamnă. Oricât de mult ţi-ai dori să economiseşti, pur şi simplu nu-ţi ies planurile. Situaţia ta financiară va avea de suferit pentru că încurcăturile se vor ţine lanţ o perioadă, în special la jumătatea lui octombrie.


Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)În această toamnă este posibil să apară cheltuieli care privesc partenerul de viaţă. Va trebui ca o parte din veniturile voastre comune să se îndrepte spre remedierea unor probleme apărute pe neaşteptat. Din fericire, veniturile tale vor fi constante, iar acest lucru îţi oferă o senzaţie de siguranţă.


Săgetător (22 noiembrie - 21 decembrie)Vei fi nevoită să iei decizii cu privire la situaţia ta financiară în această toamnă, decizii care te vor afecta până la începutul anului viitor. Trebuie să fii prudentă şi să te gândeşti de ori înainte de a hotărî. Ai putea avea unele conflicte cu o persoană despre care crezi că îţi afectează cumva posibilitatea de a câştiga mai mult sau de a economisi.


Capricorn (22 decembrie - 20 ianuarie)

Banii vor fi o problemă pentru tine în această toamnă. Încurcăturile, neînţelegerile şi cheltuielile apărute fix când simţeai că ţi-ai mai revenit în plan financiar vor veni să-ţi tulbure liniştea.
Iar dacă aşteptai să primeşte nişte bani, este posibil ca unele întârzieri să-ţi dea emoţii serioase. Nu face promisiuni care te obligă să cheltui şi mai mult.

Vărsător (20 ianuarie - 18 februarie)

Stai bine cu banii în toamna aceasta. De fapt, eşti una dintre puţinele native ale zodiacului care nu vor avea dificultăţi financiare în acest sezon.
Ajutorul tău vine din partea unei prietene, rude sau colaboratoare, care te va susţine cumva să-ţi sporeşti veniturile. În a doua jumătate a lui octombrie este totuşi indicat să fii ceva mai prudentă şi să eviţi cheltuielile exagerate.

Peşti (19 februarie - 20 martie)

Amabilitatea de care dai dovadă se poate întoarce împotriva ta în această toamnă, cel puţin din punct de vedere financiar. Nu împrumuta bani şi nu te baza pe încrederea unor persoane pe care nu le cunoşti prea bine. Tot tu vei suferi în final. Dacă eşti prudentă, vei putea trece fără mari încurcături financiare peste aceste sezon.

Berbec (21 martie - 20 aprilie)

Vei avea parte de numeroase cheltuieli neprevăzute în această toamnă, care îţi vor strica serios planurile. Veniturile nu daua semne că ar creşte, iar acest lucru îţi îngreunează şi mai tare situaţia. Eclipsa de Soare din Casa Banilor, de la începutul lui noiembrie, te îndeamnă să iei decizii riscate în plan financiar. Ai grijă să nu regreţi!

Taur (21 aprilie - 21 mai)

Chiar dacă venitul tău propriu nu dă semne că ar avea cum să crească în toamna asta, vei avea totuşi ceva mai mulţi bani. Partenerul de viaţă sau un alt membru al familiei tale va reuşi cumva să sporească veniturile. Iar pentru că meritele nu îţi aparţin, ar fi indicat să reduci cheltuielile şi să-ţi cenzurezi tendinţa de a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie imediată sau urgentă.

Gemeni (22 mai - 21 iunie)

Vei fi nevoită să ajuţi cu bani un membru apropiat al familiei, iar acest lucru îţi va da planurile peste cap în această toamnă. Pe de altă parte, evenimentele sociale la care trebuie să participi te vor face să scoţi mai mulţi bani din buzunar decât si fi dispusă. Din fericire, vei fi norocoasă în ceea ce priveşte banii, dar trebuie să ai grijă cum îi cheltui.

Rac (22 iunie - 21 iulie)

Vor fi necesare discuţii şi decizii importante cu privire la bani în această toamnă. Trebuie să iei unele hotărâri alături de partenerul tău de viaţă sau de alţi membri ai familiei. De asemenea, sfatul unui avocat, notar sau consultat financiar s-ar putea dovedi util la un moment dat. Marte, plasat în casa Comunicării, va fi responsabil pentru această agitaţie şi această fugă după cele mei bune decizii.

Leu (22 iulie - 22 august)

În această toamnă, încurcăturile financiare îţi vor da serios planurile peste cap. Oricât de mult te-ai strădui, banii nu îţi ajung niciodată. Este posibil ca şi dorinţele tale arzătoare şi nevoia de a fi în pas cu moda să fie vinovate pentru cheltuielile masive pe care le faci. Sursa:  REALITATEA.NET