Protestul “Occupy Wall Street” a luat startul luna trecuta, cand cateva sute de persoane s-au adunat in fata celei mai mari burse din lume – New York Stock Exchange. Randurile protestatarilor au fost serios ingrosate in ultimele saptamani, cand acestora li s-au alaturat veterani de razboi, sindicate, someri, elevei, studenti si organizatii non-guvernamentale.
Peste 15.000 de oameni au iesit miercuri pe strazile New York-ului, protestand impotriva bancherilor de pe Wall Street, potrivit
ABC News. Demonstrantii au iesit si pe strazile altor mari orase din SUA: in Washington cateva sute de persoane au format un procent simbolic de “99%”, incercand astfel sa atraga atentia asupra inegalitatii veniturilor din SUA, unde 1% din americani controleaza cea mai mare parte a bogatiei din tara.
Protestatarii din Washington sunt nemultumiti de problemele din sanatate, invatamant, infrastructura, precum si pe banii cheltuiti in operatiuni militare, noteaza
voanews.com. Pentru toate acesta, ei dau vina pe marile companii americane.
“Am cheltuit 3 trilioane ca sa ne trimitem copii in razboi… sau poate nu toti copii, doar pe cei de culoare si pe cei saraci”, striga cei iesiti in strada.
Ca si in New York, anti-capitalismul a fost tema principala a protestelor din Washington. Oamenii au scandat in fata unor edificiilor guvernamentale si in Freedom Plaza.
Proteste de strada au mai existat in cartierele financiare din Los Angeles, Philadelphia, Salt Lake City si orasul Anchorage, din Alaska, scrie publicatia
San Francisco Chronicle.
Websiteul
Occupy Together sustine ca miscarea are sustinatori in 670 de orase americane. Mai jos regasiti o harta publicata de
Huffngtonpost.com cu sustinatorii de pe
Facebook ai miscarii „Occupy Wall Street”, precum si cu locurile unde ar trebui sa aiba loc evenimente organizate de acestia.
Protestele sunt asteptate sa depaseasca in curand granitele SUA. Alex Gard este unul dintre organizatorii "Occupy Melbourne," un grup pornit pe
Facebook care are acum 2.000 de membri, planuieste sa iasa in strada pe 15 octombrie. Apeluri similare au fost facute si in alte orase australiene, precum Sidney, Brisbane sau Perth.
In Spania si Italia au aparut pagini similare care au 42.000, respectiv 20.000 de sustinatori.
Protestele din ultimele trei saptamani nu au fost lipsite de indicente, pe Youtube fiind publicate mai multe clipuri in care politia raspunde in forta miscarilor de strada.
In Los Angeles, politia a arestat circa 11 demonstranti care intrasera intr-un sediul al Bank of America si se asezasera in holul principal, refuzand sa paraseasca cladirea.
Sursa imagine: Adrian Kinloch / Flick
Sursa infografic: motherjones.com
Sursa:
wall-street.ro