marți, 26 iulie 2011

Mai multe teorii pun la indoiala varianta oficiala a atentatelor de la 11 septembrie

Cine a orchestrat de fapt atentatele de la 11 septembrie 2001? Mulţi sunt convinşi că versiunea oficială este o mare minciună. Unii au vrut să vadă dincolo de presupusa mistificare. Iar o parte dintre aceşti oameni aflaţi în căutarea adevărului despre atentatele de la 11 septembrie 2001 au schiţat tot felul de teorii ale conspiraţiei. Opt ani de zile trecuţi de la cea mai neagră zi din istoria modernă a Statelor Unite au fost suficienţi pentru ca o industrie înfloritoare a conspiraţiei să se hrănească pe săturate. Au rezultat cărţi, filme, pagini de Internet, toate încercânt să pună într-un fel sau altul sub semnul întrebării varianta oficială. Mai jos vă prezentăm teoriile cele mai proeminente care şi-au făcut loc în imaginaţia colectivă. Construite cu atenţie şi sedimentate în timp, nici una dintre ele nu a reuşit să se impună în faţa variantei oferite de către oficialităţile americane.
1. Demolarea controlată a turnurilor gemene
Această teorie susţine că cele două turnuri World Trade Center au fost culcate la pământ în urma unor explozii controlate. Focul şi dărâmăturile care au stat, oficial, la originea prăbuşirii celor două clădiri au fost puse la îndoială de o serie de voci neîncrezătoare reunite în jurul publicaţiei Journal of 9 11 Studies. Alţi sceptici au spus că cele două turnuri nu s-ar fi putut prăbuşi complet, simetric şi la viteza la care au făcut-o dacă nu s-ar fi adăugat o energie suplimentară care să slăbească structura acestora. Două rapoarte federale, apărute în 2002 şi 2005 au contracarat versiunile lansate de către fanii conspiraţiilor.
2. Pentagonul nu a fost atins
Mulţi cred şi azi că nici peste clădirea Pentagonului, un alt obiectiv atins de atacurile din 11 septembrie, nu s-a prăbuşit zborul 77. Asta pentru că din primele imagini de la locul impactului lipseau urmele unui asemenea accident, precum resturi din fuselaj. Alţi agitatori de spirite au insistat că Pentagonul a fost atins, de fapt, de o rachetă lansată chiar de către reprezentanţi din guvernul SUA. Thierry Meyssan, un jurnalist francez a scos chiar o carte, Pentagate în care încearcă să dovedească într-un volum acest lucru. O alte carte a sa, 9/11: The Big Lie găseşte ţap ispăşitor pentru atacuri o parte a armatei americane care dorea să instaureze un regim militar. Ziarul Liberation a numit cartea “o ţesătură de acuzaţii nebune, făcute fără nici o dovadă”.
3. Avioane cu telecomandă
O versiune la fel de speculată este cea care susţine că, în loc să urmeze rute prestabilite, cele patru avioane care au rămas în istoria neagră a zilei de 11 septembrie 2001 au fost ghidate de la sol. Aceste teorii au fost uşor demontate deoarece acestea nu au luat în considerare faptul că telefoanele date de pasagerii aflaţi în ele susţineau că acestea au fost acaparate de terorişti. Mai mult, reprezentanţii companiei Boeing au susţinut ulterior că aparatele de zbor pe care le fabrică nu pot fi sub nici o formă dirijate de la sol.
4. Evreii lipsă
În cele din urmă, teoria care i-a pus pe cei mai mulţi pe gânduri a fost cea a evreilor lipsă. Mulţi afirmă că în data de 11 septembrie 2001, 4.000 de evrei nu ar fi venit la serviciu la World Trade Center. Cu toate acestea, rapoartele finale au demonstrat că între 10 şi 15% dintre victime (între 270 şi 400 de persoane) erau evrei, ceea ce indică faptul că nu a existat o absenţă masivă. Toate aceste teorii au fost infirmate de Departamentul American de Stat. Alţi evrei, de data aceasta agenţi secreţi, ar fi fost la curent cu iminenţa atacurilor. Potrivit New York Times, FBI-ul ar fi arestat cinci evrei care filmau turnurile incendiate şi care se bucurau de dezazastru.
O psihoză care nu cedează
Deşi s-ar crede că cei mai mulţi dintre americani nu sunt de partea teoriilor fanteziste despre 9/11, un articol de acum trei ani din Time arată că statisticile dau destul câştig de cauză faniilor conspiraţionişti. Astfel, 36% dintre locuitorii SUA susţineau că este “foarte posibil” sau “oarecum posibil” ca autorităţile să fi permis atacurile sau să le fi dirijat.

Ultimul înscris în lista celor care au propria versiune este actorul Charlie Sheen, cunoscut pentru rolurile sale din Scary Movie şi Major League. Potrivit publicaţiei The Telegraph, starul de la Hollywood susţine că “versiunea oficială referitoare la 11 septembrie este o ficţiune, şi nu una foarte bună”.

Internetul prosperă în teorii, dar şi comemorează momentul

Pe Internet, aceste teorii au înflorit şi mai tare decât în zona de mainstream. Unul dintre cele mai de succes filme care circulă pe YouTube, Loose Change, descrie în 90 de minute, adevărul nespus despre 11 septembrie. Filmul a adunat până în acest moment peste 2,8 milioane de vizualizări.
Sursa: Fata nevazuta a lumii….

VIDEO: Parintele Arsenie Papacioc despre cele 6 feluri de ispitiri

TOP! Topul coincidentelor stranii din istorie

Ziarul digital „20 minutos” a publicat, pe site-ul său, o listă cu cele mai neobişnuite coincidenţe din toate timpurile. 
 
Abraham Lincoln şi John F. Kennedy

Cele două personaje importante din istoria Americii au fost asasinate într-o zi de vineri. Ambii preşedinţi au fost împuşcaţi în cap. Soţiile ambilor politcieni au pierdut câte un copil în timp ce locuiau la Casa Albă.
Cartea “Titanic” şi accidentul vaporului Titanic

După asemănarea dintre vieţile celor doi politicieni americani se află o stranie coincidenţă între cartea lui Morgan Robertson („Titanic” din 1898, în care se relatează povestea unui vapor de croazieră care se scufundă) şi evenimentele care au avut loc 14 ani mai târziu, când Titanicul a dispărut în apele oceanului.

World Trade Center

În cazul tragediei de la World Trade Center, ziariştii jurnalului spaniol au găsit peste 10 coincidenţe:
1.New York City este format din 11 litere; 2. Afghanistan are 11 litere; 3. Numele lui Ramsin Yuseb (teroristul care a ameninţat cu distrugerea turnurilor în 1993) este format din 11 litere; 4. George W Bush are 11 litere; 5. Primul avion care s-a lovit de turnuri a fost zborul cu numărul 11; 6. În avion călătoreau 92 de pasageri. 9+2=11; 7. Tragedia a avut loc la 11 septembrie; 8. Numărul total al victimelor a fost de 254. 2+5+4=11.
Fraţii care au avut acelaşi destin final

În 1975, în Bermudas, un bărbat a fost lovit şi ucis de un taximetrist, când mergea pe o bicicletă. Faptul a avut loc la un an după ce fratle său a murit, în timp ce conducea aceeaşi bicicletă, pe aceeaşi stradă şi a fost lovit de acelaşi taximetrist, care transporta acelaşi client ca la accidentul anterior.
Alte coincidențe s-au mai găsit pe internet:
1. Blestemul masinii lui James Dean

In septembrie 1955, James Dean murit intr-un teribil accident de masina. In urma incidentului, Porsche-ul a adus numai nenorociri.
a) Cand masina a fost ridicata de la locul accidentului pentru a fi transportata intr-un garaj, motorul a alunecat, strivindu-l pe mecanic.
b) Motorul a fost cumparat de un doctor, care l-a instalat in propria masina de curse. Acesta a murit in scurt timp, tot intr-un accident.
c) Cand Porsche-ul lui James Dean a fost reparat ulterior, garajul in care se afla a fost mistuit de flacari.
d) Mai tarziu, masina a fost expusa in Sacramento, dar a cazut de pe postament, ranind grav un adolescent.
e) In Oregon, trailer-ul cu care a fost mutata masina a distrus un magazin.
f) In sfarsit, in 1959, masina s-a dezmembrat intr-un mod misterios, in 11 bucati, in timp ce se sprijinea pe o structura de otel.
2. Un glont care si-a atins destinatarul dupa cativa ani

In 1883, Henry Ziegland s-a despartit de iubita sa. Indurerata, aceasta s-a sinucis. Fratele acesteia a hotarat sa o razbune, asa ca l-a urmarit pe Ziegland si l-a impuscat, apoi si-a pus capat zilelor. Numai ca Ziegland a supravietuit focului de arma. Glontul doar i-a zgariat fata, apoi s-a oprit intr-un copac. Ani mai tarziu, Ziegland a decis sa taie copacul in care se afla glontul. Incercarea s-a dovedit atat de dificila, incat a fost nevoie de dinamita ca sa-l puna la pamant. Explozia a propulsat glontul, care l-a strapus pe Ziegland, ucigandu-l.
3. Un bebelus cazut de la etaj, salvat de doua ori de acelasi barbat

In anii 30, Joseph Figlock mergea o strada din Detroit, cand s-a trezit cu un copilas in brate, care cazuse de la etaj. Un an mai tarziu, pe aceeasi strada, de la acelasi etaj, acelasi copil a cazut in mainile aceluiasi Joseph Figlock.
4. Gemeni identici, vieti identice

Doi gemeni din Ohio au fost separati la nastere, apoi adoptati de doua familii diferite. Amandoi au fost botezati James. Si coincidentele abia incepusera. Cei doi James au crescut nestiind nimic unul de celalalt, dar amandoi au dovedit abilitati deosebite in tamplarit si desen tehnic, apoi s-au casatorit cu doua femei, pe nume Linda. Au avut fiecare cate un baiat, pe care l-au botezat James Alan, respectiv James Allan. Au divortat de prima nevasta, recasatorindu-se cu alte femei, numite Betty. Si-au cumparat doi caini pe care i-au botezat Toy. Cand au implinit patruzeci de ani, cei doi s-au reintalnit intamplator. Cei doi au murit ucisi de un camion, in timp ce traversau aceeasi autostrada, pe bicicleta.

5. Mark Twain si cometa Halley
Mark Twain s-a nascut in 1835, in ziua in care a aparut cometa Halley si a murit in ziua in care a reaparaut, in 1910. In 1909, scriitorul chiar si-a prezis propria moarte, declarand: „Am venit odata cu cometa Halley, in 1935. Se intoarce anul viitor si ma astept sa ma ia cu ea.”
6. Dublura regelui Umberto I

In Monza, Italia, regele Umberto I a luat cina intr-un restaurant insotit de generalul Emilio Ponzia-Vaglia. Cand i s-a luat comanda, regele a remarcat ca arata izbitor cu proprietarul. Au inceput sa discute despre asemanarile dintre ei si au descoperit urmatoarele:
a) se nascusera in aceeasi zi a aceluiasi an (14 mai 1844);
b) se nascusera in acelasi oras;
c) nevestele lor se numeau Margherita;
d) proprietarul isi deschisese restaurantul fix in aceeasi zi in care regele fusese incoronat.
Pe 29 iulie 1900, regele Umberto a aflat ca proprietarul restaurantului a murit intr-un accident de vanatoare. Acesta a trimis condoleante familiei indoliate, apoi a fost asasinat de un anarhist din multime.

7. Scriitoarea care si-a regasit o carte din copilarie

Americanca Anne Parrish colinda anticariatele din Paris, in 1920, cand a descoperit una dintre cartile care i-au incantat copilaria. A luat-o de pe raft si i-a aratat-o sotului sau. Acesta a deschis-o si a citit pe prima pagina: „Anne Parrish, Strada Weber, nr 209, Colorado Springs.” Era chiar cartea lui Anne.
8. Budinca de prune 
In 1805, scriitorul francez Emile Deschamps a mancat pentru prima data budinca de prune de la un domn numit Fortgibu. Zece ani mai tarziu, a gasit budinca de prune intr-un restaurant din Paris si a dorit sa comande. Chelnerul l-a anuntat insa ca ultima portie fusese comandata de un alt client, care s-a dovedit a fi domnul Fortgibu. Peste ani, in 1832, Emile Deschamps se afla la o cina la care s-a servit budinca de prune. Si-a amintit incidentele precedente si le-a spus prietenilor ca doar Fortgibu mai lipseste ca sa fie totul complet. Nici n-a terminat bine, ca in incapere a intrat insusi Fortgibu.
9. 21, data fatala pentru Ludovic al XVI-lea

In copilarie, regele Frantei, Ludovic al XVI-lea fusese prevenit de un astrolog sa fie foarte atent pe data de 21 a fiecarei luni. Regele s-a speriat atat de tare, incat pe 21 n-a incheiat niciodata nici o afacere. Din pacate insa, pe 21 iunie 1791, in urma Revolutiei Franceze, Ludovic si regina sa au fost arestati la Varennes, in timp ce incercau sa fuga din Franta. Pe 21 septembrie, in acelasi an, Franta a abolit monarhia si proclamandu-se republica. Pe 21 ianuarie 1793, Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat.
Sursa: Fata nevazuta a lumii….

A fost demonstrat fără echivoc: călătoria în timp este imposibilă!

A fost demonstrat fără echivoc: călătoria în timp este imposibilă!
O echipă de fizicieni din Hong Kong a susţinut recent un experiment care a demonstrat că un singur foton respectă teoria lui Einstein, conform căreia nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii, confirmând astfel că o călătorie în timp este imposibilă.
O echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong, condusă de Du Shengwang, a demonstrat că o particulă elementară de radiaţie luminoasă (un foton) “respectă regulile de circulaţie ale universului”.
“Eistein a susţinut că viteza luminii constituie regula de bază a circulaţiei în univers, sau, mai simplu, că nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât lumina”, explică cercetătorii pe site-ul universităţii. “Studiul profesorului Du demonstrează că un singur foton, cuanta fundamentală a luminii, respectă la rândul său legile universului, la fel ca undele electromagnetice”, au adăugat aceştia.
Acum 10 ani a fost luată în considerarea posibilitatea de a călători în timp, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit o propagare superluminală (cu o viteză mai mare decât cea a luminii) a anumitor impulsuri optice în anumite medii. Mai târziu, însă, s-a descoperit că era vorba de un efect vizual, însă oamenii de ştiinţă au continuat să creadă că este posibil ca un foton să circule mai rapid decât viteza lumini.
Cercetătorul din Hong Kong a crezut că Einstein avea dreptate şi, pentru a încheia dezbaterea, a măsurat viteza maximă pe care o poate atinge un singur foton, lucru ce nu mai fusese făcut până acum.
“Studiul, ce a arătat că şi fotonii respectă limita de viteză c, confirmă cauzalitatea lui Einstein: adică, un efect nu se poate petrece înaintea cauzei sale. Arătând că fotonii nu pot circula cu o viteză mai mare decât viteza luminii, rezultatele obţinute de noi pun punct acestei dezbateri asupra vitezei reale a informaţiei purtate de un singur foton“, a afirmat Du pe site-ul universităţii din Hong Kong.
Sursa: AFP
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

„Tunelul de lumină” dintre viaţă şi moarte şi-a găsit explicaţia ştiinţifică


„Tunelul de lumină” dintre viaţă şi moarte şi-a găsit explicaţia ştiinţifică

Experienţele dintre viaţă şi moarte
Gillian MacKenzie îşi aminteşte că a fost îngrijorată de starea copilului său nenăscut atunci când lumea din jurul ei a fost înghiţită de întuneric, cu excepţia unui singur punct luminos. Era conştientă că sarcina avea probleme şi că pierdea mult sânge în timpul acesteia, dar se simţea confortabil în acea lumină.
“Iniţial a fost un singur punct, iar apoi am observat că am fost târâtă spre el, acesta mărindu-se din ce în ce mai mult. Luminozitatea era atât de puternică, încât aveam senzaţia că mă aflu într-un tunel” a susţinut aceasta.
“Nu am simţit nicio frică atunci când mă aflam în tunel şi mă cufundam în lumină. Nu era un sentiment prea plăcut. Îl pot descrie doar ca pe un sentiment de transă”, a continuat Gillian.
“Deodată am auzit o voce bărbătească ce striga: «Gill!». Era o voce foarte drăguţă şi m-am gândit: «O nu, mă aflu în faţa lui Dumnezeu şi eu nici măcar nu cred în El». M-a întrebat dacă ştiu cine este şi i-am răspuns: «Da, dar mi-e teamă că nu pot să îţi pronunţ numele». S-a dovedit că avea un simţ al umorului dezvoltat, deoarece a chicotit la auzul răspunsului meu” a reluat aceasta.
Experienţa lui Gillian s-a petrecut în urmă cu mulţi ani, înaintea apariţiei poveştilor despre experienţele dintre viaţă şi moarte. Şi în ziua de azi acea senzaţie pare reală pentru Gillian, care a suferit o hemoragie în timpul naşterii.
Nimeni nu poate şti cu siguranţă, dar cercetătorii consideră că aproximativ o persoană din zece va avea o experienţă între viaţă şi moarte, cel mai probabil în timpul unui stop cardiac.
În general vom vedea o lumină, vom merge printr-un tunel, ne vom întâlni cu o persoană dragă sau vom gravita deasupra corpului nostru, urmărind doctorii şi asistentele în încercarea de a ne resuscita.
Acele persoane care au trecut printr-o astfel de experienţă au descris acest eveniment ca pe o stare de bucurie şi cugetare ce i-a schimbat pentru tot restul vieţii.
Majoritatea persoanelor consideră că au avut o străfulgerare şi au aruncat o privire asupra vieţii de apoi. Deseori, această experienţă le întăreşte credinţa şi duce la dispariţia fricii faţă de moarte. Pentru aceşti oameni, întâmplările par reale, lucide şi preţioase.
Pentru ei ar putea veni ca un şoc vestea că un respectat neurolog american crede că poate explica în termeni fiziologici totate simptomele experienţelor dintre viaţă şi moarte. Aceste explicaţii vor infirma ideile conform cărora sufletele îşi părăsesc trupurile pentru a face o călătorie în viaţa de apoi şi pentru a se reîntoarce pe Pământ.
Un neurolog oferă explicaţia ştiinţifică
Kevin Nelson, profesor de neurologie la Universitatea din Kentucky, a studiat timp de 30 de ani experienţele dintre viaţă şi moarte.
În noua lui carte, acesta a explicat toate elementele unei experienţe dintre viaţă şi moarte, argumentul lui central implicând REM (mişcare rapidă a ochilor). În această fază a somnului se produc cele mai multe vise, în timp ce persoana care doarme are corpul paralizat, cu excepţia ochilor, a inimii şi a diafragmei – cea care controlează respiraţia.
Profesorul Nelson consideră că unii oameni sunt mai sensibili decât alţii la ceea ce se numeşte “intruziunea REM”, moment în care paralizia ce însoţeşte REM are loc atunci când o persoană se află în starea de veghe şi este adesea însoţită de halucinaţii ce par reale.
Studiul condus de profesorul Nelson a examinat 55 de cazuri ale oamenilor ce au pretins că au avut parte de o experienţă între viaţă şi moarte. Dintre aceştia 60% au experimentat episoade anterioare de intruziune a REM, comparativ cu 24% dintre participanţi care au fost aleşi întâmplător.
“În loc să treacă direct de la starea de REM la starea de veghe, creierul persoanelor care susţin că au experienţe între viaţă şi moarte, tinde să combine cele două stări”, explică profesorul. Acest fapt duce la poziţionarea subiectului într-o stare numită “la limita conştiinţei”.
“Multe persoane trec prin această stare pentru numai câteva secunde sau minute, până să treacă la starea de REM sau starea de veghe. Aflat «la limita conştiinţei», paralizia, luminile, halucinaţiile şi momentul de visare sunt absolut normale. În timpul unei crize precum stopul cardiac, această stare ar putea explica ceea ce se cunoaşte sub numele de experienţă dintre viaţă şi moarte” a continuat Nelson.
În studiul său, profesorul a subliniat faptul că astfel de experienţe sunt întâlnite în cazul unor situaţii aflate la limita dintre viaţă şi moarte (exemplu fiind traumele sau stopul cardiac). Aceste episoade au în comun întreruperea circulaţiei sângelui către creier.
“În mod normal, 20% din sângele pompat de inimă ajunge la creier. Dacă fluxul sangvin este redus şi ajunge la o treime din cantitatea obişnuită, creierul rămâne activ până la 10, maxim 20 de secunde, după care îşi pierde cunoştinţa. Creierul nu suferă leziuni, chiar dacă fluxul sângelui rămâne scăzut pentru ore întregi”, afirmă cercetătorul.
“Atunci când sângele este evacuat din zona capului, îmediat înainte de pierderea cunoştinţei, ţesutul care este cel mai afectat este retina, nu creierul. În momentul în care retina este afectată, apare senzaţia de întuneric care vine dinspre exterior spre interior, şi astfel se produce efectul de tunel” explică Nelson.
“Lumina de la capătul tunelului poate veni de la două surse diferite. Poate fi vorba de o lumină ambientală – lumina dintr-o cameră de spital, care ar putea fi singurul element recogniscibil în momentul în care sângele este drenat din creier. Ca alternativă, sistemul REM, care este cunoscut pentru activarea sistemului vizual, ar putea genera o lumină internă, care există doar în creier” a mai precizat profesorul.
“Partea creierului asociată cu experienţele din afara corpului, regiunea temporoparietală, se află lângă zona responsabilă cu senzatia de mişcare”. Acest lucru ar putea explica de ce oamenii au senzaţia că se mişcă în timpul acestor experienţe.
“În mod normal, această porţiune a creierului nu este implicată în procesul REM, dar, în unele cazuri, acest sistem nu funcţionează corespunzător, iar în timpul tranziţiei către starea de REM creierul poate avea parte de unele senzaţii de mişcare” a adăugat Nelson.
Pentru a explica senzaţiile de eliberare a sufletului şi de părăsire a trupului, profesorul Nelson a făcut referire la un studiu efectuat de neurologul elveţian Olaf Blanke. Acesta, împreună cu echipa sa, a făcut o descoperire uimitoare în timp ce pregătea o femeie de 43 de ani pentru operaţie. Această femeie a suferit convulsii, iar chirurgul i-a aplicat o serie de impulsuri electrice asupra creierului, pentru a depista de unde vine problema.
Deodată, femeia, care era conştientă în timpul procedurii, a mentionat că a avut parte de o experienţă de părăsire a trupului şi s-a uitat în jos către ea. Atunci când curentul electric a fost întrerupt, aceasta s-a “reîntors” în corp.
“Senzaţia femeii de a se afla în afara corpului sau în interiorul lui putea fi modificată la fel de simplu ca activarea unui întrerupător pentru aprinderea sau stingerea unui bec” a precizat profesorul Nelson.
Sentimentul de beatitudine ar putea fi explicat de sistemul de recompensare a creierului. În timpul unor momente de criză, corpul elimină o serie de substanţe chimice care provoacă un sentiment de relaxare şi bunăstare.
Dacă în timpul unei partide de vânătoare, grupul era încolţit de un animal de pradă, iar oamenii erau siguri că vor fi omorâţi, ar fi avut mai multe şanse dacă unul dintre aceştia ar fi rămas în urmă fără să se lupte, pentru a-i salva pe ceilalţi. Prădătorul ar petrece timpul şi energia pe un singur om, astfel fiind mai uşor pentru restul grupului să scape.
În timpul experienţei dintre viaţă şi moarte, Gillian MacKenzie şi-a întâlnit bunicul care murise în urmă cu doi ani. Aceasta i-a spus că a născut un băiat – lucru corect, dar pe care nu ar fi avut de unde să îl ştie – şi a avut senzaţia că îşi părăseşte corpul, că pluteşte deasupra lui şi că vede doctorii şi asistentele cum o operează.
De asemenea, aceasta a menţionat că a plutit şi deasupra soţului ei, Hamish, pe care l-a urmat pe coridoarele spitalului, văzând cum acesta îi dă un telefon mamei ei.
“Nu eram speriată, dar îmi doream să îl pot anunţa pe Hamish că totul va fi bine şi că voi reveni într-un fel înapoi în corp” a explicat Gillian.
“I-am spus bunicului că trebuie să îl părăsesc şi să mă reîntorc să am grijă de copil şi de soţ, dar el m-a avertizat că trebuie să am argumente puternice pentru a avea voie să mă întorc în corp”, a continuat Gillian.
În timpul acestui episod, Gillian a retrăit diferite momente din trecut, atât bune, cât şi rele, şi s-a reîntors cu o percepţie diferită asupra propriei vieţi. De exemplu, ea nu a iertat-o niciodată pe mama ei pentru faptul că a lăsat-o la internat şi îşi aduce aminte că a plâns atunci când aceasta a plecat.
“Retrăind aceste momente, am realizat că a fost foarte greu şi pentru ea să mă vadă plângând, dar nu i s-a permis să privească în urmă. Am înţeles mai bine această situaţie şi i-am spus bunicului că ar trebui să mă întorc pentru împărtăşi această nouă viziune asupra problemelor şi pentru a-i ajuta astfel şi pe ceilalţi. După care am revenit”, a explicat Gillian.
În anii care au urmat, Gillian a devenit consilier. “Înaintea aceastei experienţe eram intolerantă cu oamenii, dar m-am schimbat şi am devenit un alt om”.
“Poţi veni cu o explicaţie raţională legată de acest gen de experienţă, dar ar fi în zadar. Pentru noi aceste episoade sunt reale şi au un efect profund asupra noastră şi a modului în care ne trăim viaţa după aceea. În urma acestei experienţe mi-a dispărut orice frică pe care ar fi trebuit să o am în legătură cu moartea mea şi consider că acest fapt m-a transformat într-o persoană mai bună. Le poţi numi halucinaţii, dacă vrei, dar ele sunt parte din realitatea noastră” a precizat Gillian.
Este negată existenţa lui Dumnezeu de explicaţia ştiinţifică a acestui fenomen?
Profesorul Nelson a menţionat că nu intenţionează să nege existenţa lui Dumnezeu sau să diminueze importanţa experienţelor de acest gen.
“Există o schismă tot mai mare între persoanele care cred că Dumnezeu este un anacronism şi consideră că toate experienţele spirituale sunt o iluzie periculoasă, şi cei care spun că religia stă la baza vieţii lor” explică Nelson.
“Am considerat că ar fi indicat ca un neurolog să încerce să explice natura experienţelor spirituale, nu să aducă teorii false. Tratez cu foarte mare respect acest tip de experienţe, deoarece ele sunt foarte importante pentru cei care le-au avut. Acestea pot fi considerate cele mai influente experienţe pe care ar fi putut să le aibă vreodată” continuă profesorul.
“Aşadar trebuie să încerc să explic în termeni fiziologici cauzele şi modurile în care se produc aceste experienţe, dar aş putea demonstra că nu se află în contradicţie cu credinţa oamenilor în Dumnezeu, pentru cei religioşi” a declarat acesta.
“În fond, cine poate spune că acest mecanism nu a fost creat de Dumnezeu tocmai pentru a oferi oamenilor un confort atunci când aceştia au nevoie de el – momentul când se apropie de moarte?”, încheie profesorul neurolog Kevin Nelson.

Sursa: Daily Mail
Sursa: Blogu’ lu’ Florin

România nu trebuie salvată…

Una dintre vocile puternice ale contemporaneităţii este aceea a laureatului Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz. Atît el, cît şi acela căruia i se atribuie meritul de a fi prevăzut momentul declanşării actualei crize economice, Nouriel Roubini, au venit cu soluţii categorice pentru oamenii politici. Din păcate, în aroganţa şi în suficienţa lor, cei mai mulţi dintre aceştia, indiferent de faptul că a fost vorba de America sau de Europa, au întors spatele marilor specialişti.
De România să nici nu mai vorbim. La noi, clasa politică aflată la Putere nu e în stare să poarte un dialog civilizat şi rodnic cu Opoziţia, darmite cu ultimii oameni luminaţi care ne-au mai rămas. Încă din anii ’90, semnele erau rele, din moment ce o personalitate de talia lui Anghel Rugină era ignorată de diletanţii aduşi în frunte de valurile înşelătoare ale aşa-zisei revoluţii din decembrie 1989. Venerabilul economist, bine cunoscut în America şi în alte zone importante ale Planetei, a fost tratat acasă precum un neavenit. Parcă îi deranja pe pripăşiţii de prin guvernele instalate haotic după îndepărtarea brutală a lui Nicolae Ceauşescu. Fiul de ţărani din Scorniceşti îl adusese în ţară pe marele inventator Henry Coandă, părintele avionului cu reacţie, pe care l-a mutat în imensa locuinţă părintească de pe B-dul Ana Ipătescu şi i-a creat toate condiţiile de a-şi ajuta ţara. Coandă se comporta ca un copil răsfăţat. Din păcate, s-au găsit unii care au avut grijă să-l îndepărteze de Nicolae Ceauşescu. Pe vremea cînd era prim-ministru, Ilie Verdeţ îi invita frecvent la masă, acasă la el, pe profesorii Gheorghe Dolgu şi pe Costin Murgescu. Tare am fi curioşi să ştim cine sînt aceia care îi mai dau un sfat bun preşedintelui sau premierului. În primul rînd că somităţile acestei ţări au luat calea eternităţii, iar mari valori, indiferent de domeniul de activitate, nu prea mai vedem să se ridice în această ţară. Dacă am publica numele unor persoane despre care se spune că sînt sfătuitorii de taină ai celor de la Putere, n-am face decît să insultăm memoria celor care au dat cu adevărat strălucire acestei ţări în vremea socialismului, atît de blamată de semidocţii de astăzi.
Revenind la Joseph Stiglitz, amintim că, în ianuarie, după ce criza a lovit puternic Irlanda, acesta estima că există un mare pericol pentru zona euro. El le cerea liderilor europeni să modifice legislaţia în sistemul financiar, pentru a da o gură de oxigen monedei unice. Hotărîrea luată la Bruxelles, prin care Grecia va primi o finanţare externă de 109 miliarde euro de la UE şi FMI, la care se adaugă o contribuţie de cca. 50 miliarde euro a creditorilor privaţi ai statului elen, în perioada 2011-2014, este apreciată de Stiglitz drept un moment important pentru a opri extinderea crizei.
Cum spuneam, cei de la Bucureşti au preluat aprecierile legate de Grecia, sărind în sus de bucurie că am fi trecut şi noi peste furtună şi că Europa e salvată. Acum, cînd FMI vrea să „mărităm“ şi companiile de stat care au mai rămas, sau să aducem manageri de peste hotare, ar trebui să ne dăm seama că sîntem departe de a ne afla în situaţia Greciei, care nici în glumă nu a luat răutăţile Occidentului, care îi propunea să mai vîndă cîte o insulă pentru a scăpa de sărăcie. Grecia nu e deloc săracă, iar noul plan de ajutorare, întins pe o durată de 30 de ani, fapt fără precedent în istoria împrumuturilor făcute de marile organisme financiare internaţionale, ne vorbeşte clar despre solidaritatea zonei euro, despre faptul că va fi greu de acum încolo pentru amărîţii Europei să intre în acest club select, pentru care nu erau deloc pregătiţi.
Nu ar fi de mirare ca, nu peste mult timp, chiar dacă euro va rezista sau nu, Uniunea Europeană să retragă scaunele pe care le-a oferit, mai mult din calcul, noilor săi veniţi…
Sursa: News.ro Ştiri pe Blog

Cercetătorii de la CERN şi cei din SUA se întrec în a anunţa descoperirea bosonului Higgs

Cercetătorii de la CERN şi cei din SUA se întrec în a anunţa descoperirea bosonului Higgs
Oamenii de ştiinţă din SUA au anunţat că este posibil să fi descoperit bosonul Higgs, numită şi “particula lui Dumnezeu”, la doar două zile după ce rivalii din Elveţia semnalaseră că şi ei au găsit primele indicii ce sugerează existenţa acesteia.
Bosonul Higgs este este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare.
Fizicienii care lucrează la centrul Fermilab din Illinois nu sunt la fel de cunoscuţi precum rivalii lor de la Institutul CERN de lângă Geneva, care a atras atenţia mass-media mondiale atunci când au inaugurat Large Hadron Collider (Mare Accelerator de Hadroni) în 2008.
În ciuda acestui fapt, cei de la Fermilab au propria variantă de accelerator de particule, care a costat în jur de 10 milioane de dolari şi al cărui nume este Tevatron.
Ambele echipe accelerează particule de protoni şi antiprotoni în tuneluri lungi de zeci de kilometri pentru a crea coliziuni între particule cu scopul descoperirii “particulei lui Dumnezeu”.
Acest obiect subatomic reprezintă veriga lipsă din teoria Modelului Standard a fizicii particulelor. Dacă existenţa sa va putea fi dovedită, atunci s-ar putea explica de ce unele elemente ale universului nostru au o masă, în timp ce altele, precum lumina, nu au.
Acum oamenii de ştiinţă cred că problema nu stă în crearea bosonului, ci în observarea sa.
Pe 22 iulie, cercetătorii de la CERN au anunţat că au observat primele “umflături” în datele colectate în urma coliziunilor unor particule. Declaraţii similare au fost făcute pe 24 iulie de către cercetătorii de la Fermilab.
Deşi au existat emoţii la anunţurile de la conferinţa Europhysics din Grenoble, sud-estul Franţei, verificare acestor informaţii ar putea dura mai mult de o lună. Pentru moment, cercetatorii spun că descoperirile lor sunt pur şi simplu “indicii”, care ar putea fi eliminate în urma verificării.
Concurenţa dintre cele două echipe de cercetători este de înţeles, ţinând cont că descoperirea bosonului Higgs ar duce aproape sigur la câştigarea Premiului Nobel pentru Fizică, cea mai mare realizare din acest domeniu.
Datele similare oferite de ambele centre în aproape acelaşi timp, le dau cercetătorilor spernaţe legate de corectitudinea teoriei Modelului Standard şi arată că miliardele de dolari investite în aceste proiecte sunt aproape de a-şi atinge scopul.
Sursa: The Independent
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Vulcanii care ameninta Europa

Desi vulcanismul e un fenomen complex, imaginea care ne apare cel mai adesea in minte camd auzim cuvantul vulcan este cea a unui munte conic care scuipa, prin craterul din varf, cenusa, lava si pietre incinse. Noi, europenii, privim eruptiile vulcanice mai degraba ca pe un fenomen exotic: vulcani activi exista in Hawaii, in Filipine, in Indonezia… locuri dintr-astea departate, nu? Da, dar exista si in Europa, si unii sunt nelinistitor de vioi.
 Cu toate ca cei mai multi dintre vulcanii Europei sunt astazi stinsi, epuizati de indelungata fierbere si framantare in urma carora s-au format cateva dintre lanturile muntoase ale Batranului Continent, pe ici, pe colo mai exista cate unul activ, a carui misiune “eruptiva” pe acesta lume inca nu s-a incheiat  si care dovedeste ca vulcanismul in Europa e inca un fenomen natural contemporan. Unii dintre ei sunt destul de agitati pentru a da de lucru vulcanologilor si motive de ingrijorare tuturor.
Trei tari europene mai au azi vulcani activi: Italia, Grecia si Islanda. In fiecare dintre ele, au avut loc, in ultimele cateva decenii, eruptii importante si in fiecare exista vulcani capabili sa produca necazuri in viitor.

Varfurile de foc ale Italiei 
ETNA: inaltandu-se deasupra Cataniei (al doilea oras ca marime din Sicilia), Etna e cel mai inalt si mai voluminos vulcan al Italiei, caracteristica datorata curgerilor de lava care, de-a lungul vremii, l-au tot imbracat succesiv. Eruptiile vulcanului Etna sunt mai ales de tip efuziv – adica manifestate prin revarsarea unei mari cantitati de lava, fara a implica neaparat un scenariu zgomotos, cu bubuituri si ploi de pietre si cenusa, asa cum se intampla in cazul eruptiilor numite explozive.
  • Intr-un top al celor mai activi vulcani ai lumii, in ceea ce priveste cantitatea de lava adusa la suprafata, Etna ocupa locul al doilea – dupa vulcanul Kilauea din Hawaii, tocmai datorita acestei masive “productii”. De cel putin 2000 de ani, Etna erupe aproape continuu, lava iesind la suprafata nu numai prin cele 4 cratere din varf, ci si prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui. Ultimele eruptii au avut loc in 2005.
 


STROMBOLI: si el e in activitate de cateva milenii, scuipand, prin crater, pietre si “bombe” de lava, in eruptii explozive care, de obicei, sunt de mica amploare. Vulcanul e una dintre atractiile fermecatoarei insule Stromboli si e faimos prin spectacolul sau de lumini, impresionant mai cu seama in timpul noptii. Jerbe incandescente tasnesc din craterul lui, ca niste focuri de artificii si, ca o incantare suplimentara, pot fi admirate de aproape: la mica departare de Stromboli, exista craterul unui alt vulcan, astazi stins, iar de pe marginea acestuia poti privi, in relativa siguranta, de la o departare de cca. 200 de metri, magnifica reprezentatie.
  • Ocazional, Stromboli mai face si niste demonstratii de forta mai brutale, cum s-a intamplat in 1919, 1930 si 2003; totusi, in general, e considerat mai mult spectaculos decat periculos, de la el provenind numele de eruptii stromboliene dat acestor eruptii explozive slabe, care ii sunt caracteristice.
 


VEZUVIU: si-a castigat de multa vreme faima de vulcan periculos, faima cladita mai ales de eruptia din anul 79, cea mai distrugatoare din cate a consemnat istoria. In doua zile, doua orase romane infloritoare - Pompeii si Herculaneum - si alte doua asezari mai mici - Stabiae si Oplontis - au fost distruse, iar locuitorii care mai ramasesera in ele au pierit cu totii. Ne-a ramas o descriere a intamplarii (in doua scrisori adresate istoricului Tacit) de catre un martor ocular, Pliniu cel Tanar, la vremea aceea in varsta de 17 ani. Printre victime s-a numarat si propriul sau unchi, binecunoscutul scriitor, filosof si naturalist antic Pliniu cel Batran. Eruptia a fost precedata de semne de avertizare, dar nimeni nu a crezut ca acestea ar putea prevesti o asemenea catastrofa. La inceputul lunii august a anului 79, multe fantani si izvoare din tinut au secat brusc. La 20 august, a inceput un sir de mici cutremure pe care, insa, romanii nu le-a luat in seama. In regiunea Campania asemenea cutremure erau destul de obisnuite si nimeni n-a facut vreo legatuara intre ele si Vezuviu. Dar o legatura exista – cutremurele fusesera provocate de framantarile din maruntaiele muntelui. In dupa amiaza zilei de 24 august 79, a inceput eruptia.
  • Catastrofa s-a petrecut in doua faze: mai intai, peste orase a cazut o ploaie de pietre. Unii dintre locuitori au fugit, altii s-a adapostit in case, nestiind ca ceea ce era mai rau abia urma sa vina. In cea de-a doua zi a eruptiei, un val piroclastic - un nor de gaze fierbinti si pietre, calatorind cu o viteza uriasa - s-a napustit peste asezari si a inabusit, ars si ucis tot ce mai ramasese viu in ele.
  • S-a calculat ca peste 4 kilometri cubi (!) de pietre si cenusa au cazut peste nefericitele orase, ingropand totul - constructii, oameni, animale - sub un strat de material eruptiv a carui grosime a ajuns pana la aproape trei metri.
  • Cu doua milenii inaintea acestei eruptii, o alta, numita de specialisti eruptia Avellino, petrecuta in jurul anului 1660 i. Hr., distrusese mai multe asezari din Epoca Bronzului, aflate in apropierea muntelui. Dupa eruptia din anul 79, n-a mai avut loc nici una la fel de violenta.
  • Totusi, de-a lungul vremii, Vezuviul a facut de multe ori dovada puterii sale primejdioase. Din secolul I si pana in secolul al XVI-lea, a erupt de cel putin 15 ori. A erupt de 6 ori in secolul al XVIII, de opt ori in secolul al XIX-lea si de trei ori in secolul XX: in 1906, 1929 si 1944.
De atunci, pare sa fi luat o pauza – cat de lunga, nu stie nimeni. Un institut specializat, Osservatorio Vesuvio, monitorizeaza permanent zona, pandind orice semn care ar putea arata ca muntele se pregateste sa erupa. Ultimele cercetari nu au detectat prezenta magmei la adancimi mai mici de 10 km. Totusi, Vezuviul e inca vazut ca o mare amenintare, pentru ca se  gaseste intr-o regiune dens populata, iar o eruptie de amploarea celei din anul 79 ar putea ucide astazi milioane de oameni. In jurul Vezuviului, a fost infiintat un parc national; nu se elibereaza autorizatii de constructie pe terenuri aflate in apropierea muntelui, autoritatile ofera stimulente financiare celor care doresc sa se mute din zona si demoleaza constructiile ramase goale. Totul face parte din planul de masuri menit sa asigure evacuarea rapida a populatiei in caz de eruptie, obiectivul autoritatilor fiind acela de a ajunge sa poata evacua pe toata lumea in 2-3 zile.Grecia: patru puncte fierbinti 
METHANA si golful Saronic. Methana e o peninsula, in intregime de origine vulcanica, in care se gasesc peste 30 de centre de eruptie. Scriitori antici precum Ovidiu, Pausanis si Strabon au lasat marturii asupra puternicei eruptii petrecute aici in anul 230, iar in anul 1700, in acesta regiune a erupt violent un vulcan submarin. Geologii spun ca ne putem astepta ca, in viitor, aici sa mai aiba loc astfel de intamplari.


MILOS: pe insula n-au mai avut loc de multa vreme eruptii (nici una in timpurile istorice), dar dedesubtul ei exista un sistem hidrotermal in care temperaturile depasesc 300 de grade C, ceea ce ar putea indica faptul ca acolo se gaseste o camera magmatica (o “punga de lava”) activa. Sute de fumarole – deschideri in scoarta terestra, prin care ies la suprafata aburi si gaze fierbinti – impanzesc insula, demonstrand ca in adancurile ei exista o intensa activitate geotermala. In viitor, spun specialistii, aceasta activitate s-ar putea manifesta si in forme mai violente.


NISYROS: o insulita foarte nelinistitoare, cel putin pentru cercetatori. Studiile geologice au aratat ca exista o camera magmatica la o adancime de numai 3-4 km si care continua sa urce spre suprafata. Zona e tinuta sub supraveghere stricta de catre vulcanologi, in cadrul unui program numit GEOWARN. Mai multe cutremure au zguduit insula in ultimii ani, iar din 2000 si pana in 2004, temperatura fumarolelor a crescut de la 980 C la 1030 C. Atentie, acolo se intampla ceva….


SANTORINI: azi o insula cu mare faima turistica, Santorini mai are si o altfel de faima, una infricosatoare, caci vulcanul cu acelasi nume este “raspunzator” de distrugerea unei intregi civilizatii, cea minoica, una dintre cele mai infloritoare culturi ale preistoriei.

  • Eruptia devastatoare care i-a pus capat a avut loc in jurul anului 1640 i.Hr. Depozite de piatra ponce - o roca vulcanica - cu grosimi de zeci de metri, amintesc de trecutul violent al acestei insule. Legendele asociaza vulcanismul din Santorini si cu distrugerea Atlantidei, poate pentru ca eruptia din 1640 i. Hr. a fost atat de cumplita, incat a schimbat forma insulei: portiuni din ea s-au rupt si s-au scufundat in mare.
  • Desi cercetarile arhelogice par sa arate ca multi dintre locuitorii insulei au reusit sa plece si sa se salveze, civilizatia lor a apus, totusi, definitiv, odata cu distrugerea asezarilor de catre ploaia de pietre si cenusa. Eruptia minoica - asa cum e cunoscuta in istorie – a avut un impact urias asupra intregii regiuni est-mediteraneene, influentand, probabil, mersul istoriei intr-o masura pe care inca nu o putem inca estima.
  • Ultima eruptie in Santorini a avut loc in 1950; in prezent, vulcanul se odihneste, activitatea geotermala manifestandu-se doar prin fumarolele si izvoarele fierbinti care impanzesc insula.

Cat despre Islanda… 
Insula vulcanica, ea se afla asezata deasupra unei dorsale oceanice, in locul unde doua placi tectonice – cea americana si cea eurasiatica - se intanesc. Prin spatiul ingust dintre ele, magma iese la suprafata (la suprafata e un fel de-a spune; iese, de fapt, pe fundul oceanului unde, solidificandu-se, formeaza acea “creasta” - dorsala oceanica, practic un lant muntos submarin).
Islanda e un paradis pentru vulcanologi. Aici exista peste 30 de vulcani, ca sa nu mai vorbim de fumarole si gheizere – izvoare din care tasneste, uneori la mari inaltimi apa fierbinte, toate dovezi ale intensei activitati geotermale din maruntaiele insulei.

Zeci de eruptii mari au avut loc de la colonizarea Islandei de catre vikingi, in secolul al IX-lea. Recent, in 2000, a erupt spectaculos vulcanul Hekla, aflat in partea de sud a insulei. Cel mai activ vulcan din Islanda - ca frecventa a eruptiilor - este Grímsvötn. Este acoperit, in cea mai mare parte, de ghetarul Vatnajökull (cel mai mare ghetar din Europa), iar adesea, in perioadele de activitate geotermala intensa, gheata se topeste si apa rezultata se scurge la vale, provocand mari inundatii. Cea mai recenta “activare” s-a petrecut in 2004, din fericire fara a provoca temutele viituri.
In urma cu doar cinci decenii, Islanda s-a imbogatit cu o noua insula: Surtsey, una dintre cele mai tinere insule ale lumii, rasarita din mare in urma unui sir de eruptii ale sistemului vulcanic Vestmannaeyjar (care e, in cea mai mare parte, submarin) intre noiembrie 1963 si 1967.

Asadar, desi Europa parea sa-si fi trait de mult traiul sau vulcanic si sa se fi potolit acum, iata ca marginile ei se mai zguduie uneori, ca o nelinistitoare amintire a activitatii vulcanice care a modelat  continentul.

Sursa: descopera.ro

Campi Flegrei – vulcanul care daca ar erupe ar sterge Europa de pe harta!

In urma cu 2000 de ani, Vezuviul a distrus in intregime orasul Pompei. Astazi insa, un vulcan mult mai mare si mai periculos pandeste de cealalta parte a orasului italian Napoli. Daca ar erupe, Campi Flegrei ar putea sterge de pe harta intreaga Europa.
Cercetatorii si-au indreptat atentia asupra acestui vulcan dupa cateva mici cutremure produse in Napoli (sud-vestul Italiei).
Seisme au daramat aparatele de aer conditionat asezate pe laturile blocurilor si au trezit suspiciunea oamenilor de stiinta de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie. Pe ecranele si calculatoarele de la centrul de control, acestia au descoperit cu stupoare ca nu Vezuviul trimite semnale ca s-a trezit, ci un alt vulcan, mult mai mare si mai periculos. Este vorba de craterul vulcanic Campi Flegrei.
Vezuviul, care a distrus orasul roman Pompei si a provocat moartea a mii de oameni, este un mic “spin” pe spatele “dragonului” Campi Flegrei.
Astfel, alertati de aceasta “trezire” nedorita, Apararea Nationala si Ministerul Afacerilor Interne din Italia s-au gandit ca, pentru a evita o tragedie, ar trebui sa evacueze cat mai repede orasul.
O echipa de cercetatori italieni, care include si specialisti din Marea Britanie, va fora un put in vulcanul activ de langa Napoli pentru a afla cat de periculoasa ar fi o eventuala eruptie a acestuia pentru orasul din apropiere.
“Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Si daca asa stau lucrurile, atunci ne putem astepta la inca 60 de ani de neliniste, posibile cutremure si eruptii vulcanice. In aceste conditii trebuie sa aflam cat mai multe detalii despre acest vulcan”, a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei de cercetatori.
Cercetarile echipei ar putea fi cruciale pentru populatia din Napoli, dar si pentru restul Europei. Oamenii de stiinta ar putea evita o repetare a istoriei orasului Pompei.
La polul opus insa, un alt om de stiinta, Benedette De Vivo, se opune proiectului. El este de parere ca forarea unui put ar putea duce la o catastrofa. Sapaturile ar putea provoca o explozie si o activitate seismica in regiune.
De teama unei reactii de panica in randul populatiei, primarul orasului a decis sa opreasca proiectul.
Cercetatorii spun insa ca proiectul reprezinta singura posibilitate de a afla daca orasul Napoli este intr-adevar in pericol de a fi distrus de o eruptie vulcanica.
Pe de alta parte, echipa care se ocupa de cercetari ar dori sa sape putul in doua etape, urmand sa introduca apoi o sonda speciala, la adancimea de 4.000 de metri, pentru a afla mai multe informatii despre evolutia vulcanului.
Vulcanul activ Campi Flegrei are 24 de fisuri vulcanice si mai multe cratere. Centrul vulcanului este situat sub apele Golfului Napoli, langa localitatea Pozzuoli.
Cercetatorii de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie din Napoli monitorizeaza in permanenta activitatea vulcanului.
“Exista posibilitatea unei eruptii. Principala problema e faptul ca doar putini stiu de existenta lui. Vezuviul este mult mai mic in comparatie cu acest crater”, este de parere Giuseppe De Natale, specialist in volcanologie.
“Putul pe care urmeaza sa-l foram ar avea un diametru foarte mic si nu ar reprezenta niciun pericol. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa aflam cat mai multe despre acest vulcan pentru a evita o tragedie. Riscul major nu este proiectul, ci cele doua vulcane, Vezuviul si Campi Flegrei. Trebuie sa aflam mai multe despre pericolul care se afla sub noi. Populatia din Pompei nu a avut aceasta oportunitate”, a precizat De Natale.

IN 2011 EUROPA AR PUTEA FI DISTRUSA


click pe poza pentru galerie
FOTO (1)
Europa se afla in pericol. Intensificarea activitatilor vulcanice si a celor seismice din ultimul timp arata ca ceva se intampla acolo, in adancul pamantului. Indiferent de speculatiile care se fac sau se pot face, evidenta nu poate fi ignorata. Din anul 2007 , o serie de vulcani tacuti au revenit la viata .Anul 2010 a marcat o intensificare a acestor activitati iar 2011 nu poate decat sa ii urmeze si sa se amplifice, pentru ca activitatile incepute in 2010 nu au incetat.

In intreaga lume de altfel, activitatile seismice si vulcanilce s-au intensificat in ultimii ani, anuntand miscari majore, generalizate la nivel continental si planetar.Si au fost cutremure in Peru, Islanda ,China,Indonezia, Thailanda, Ecuador, Turcia, ca sa amintesc numai pe cele mai mediatizate. Edgar Cayce, unul din ultimii profeti, contestat de unii, dar ale carui profetii au fost deja confirmate in parte, a prevazut ca 2010 va incepe cu o eruptie vulcanica in Islanda si cutremure masive in America de Sud. Acesta a prezis ca dupa eruptiile vulcanice din Islanda, vor avea loc tot mai multe cutremure si eruptii vulcanice, iar urmatoarele locuri in care vor avea loc eruptii vulcanice vor fi Italia si Grecia.

“Asa-zisul sfarsit al lumii va incepe cu un mare cutremur in America de Sud si cu o eruptie vulcanica in Islanda. Daca vor exista mari activitati ale vulcanilor in Islanda, Italia sau Grecia, atunci in coasta de sud a Californiei, si toate zonele cuprinse intre Salt Lake si sudul Nevadei vor fi cuprinse in urmatoarele luni de inundatii si cutremure”.

Iata deci ca inceputul a fost confirmat. Ce urmeaza ? Italia ? Se pare ca da, sau Grecia. In Italia pericolul cel mare nu il prezinta Vezuviul, care desi a dat ceva semne de viata in ultimii ani, pare “ obosit” dupa ce a distrus Pompeiul. Vezuviul este se pare, doar un cerculet mic inchis in alt cerc mai mare inchis la randul lui in alt cerc mai mare, pentru ca acolo, se afla un crater in alt crater care la randul lui se gaseste in alt crater. Bomba care ar putea exploda si rade nu numai Italia dar si o buna parte din Europa, se numeste Campi Flegrei si pe langa ea, Vezuviul este copil de mingi.

Cand in urma unor miscari in adancuri au inceput sa cada aparatele de aer conditionat de pe case in Napoli, oamenii de stiinta au crezut ca e vorba de Vezuviu, dar nu mica le-a fost mirarea cand au vazut pe aparatura de control ca cel care le provocase pagube era fratele mai mare, Campi Flegrei. O dezlantuire a acestuia ar schimba harta Europei. Aceste nu a mai erupt din 1538, dar este inca activ.

In Europa, nu numai Italia este amenintata ci si tarile scandinave ale caror vulcani stau pe o punga de lava ce abia asteapta sa erupa.

Sa nu uitam Romania, care numai in Noiembrie 2010 a avut 8 cutremure intr-o zi pe data de 24 si a sfarsit anul 2010 si inceput anul 2011 cu cutremure de magnitudinea 3,1 grade pe Richter, la o adancime intre 120 si 130 km la 43-52 km Vest de Focsani.

O alta catastrofa este asteptata in zona deja cunoscuta sub denumirea falia San-Andreas, care este o crapatura din scoarta terestra cu o lungime de 1.100 km, care marcheaza linia de granita dintre placa continentala americana si placa tectonica a Pacificului. Aceasta crapatura fiind cauza cutremurelor din regiunile din golful San Francisco.In caz de cutremur mai mare, aceasta falie se asteapta sa se scufunde si acest lucru a fost de asemenea prezis de mult timp.

Unii pun intensificarea activitatii din interiorul pamantului pe apropierea planetei Nibiru, sau a planetei ce a fost observata la marginea sistemului solar, legandu-le de previziunile privind inversarea polilor magnetici, de calendarul Mayas sau previziunile Vangai sau ale indienilor Hopi. Indiferent care sunt cauzele, faptele exista.

Surse .
http://news.corect.com/social/eveniment/europa-pericol-din-cauza-unei-posibile-eruptii-vulcanului-campi-flegrei-de-langa-na
http://www.ziuaonline.ro/eveniment/8-eveniment/8504-posibila-eruptie-a-unui-vulcan-de-langa-napoli-ar-putea-sterge-europa-de-pe-harta.html
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/56551/Cutremur-foarte-puternic-in-Romania-dupa-2010.html
http://www.agentia.org/anchete/vulcanii-din-europa-stau-sa-erupa-7859.html
http://www.antena3.ro/romania/cutremure-in-vrancea-in-ultima-zi-din-2010-si-in-prima-zi-din-2011-116048.html
http://www.alamongordo.com/prophecies_for_2010.html
http://www.lovendal.net/wp52/eruptia-vulcanului-din-islanda-si-cutremurele-din-america-anunta-inceputul-apocalipsei-conform-profetiilor-lui-edgar-cayce/
Autor:    Neacsu Marin
Sursa:   news.corect.com