joi, 25 august 2011

Procesele de învăţare dificile stimulează creierul persoanelor în vârstă

Persoanele în vârstă asimilează mai bine informaţiile noi dacă le învaţă mai degrabă printr-o metodă "dură" (încercare/eroare) decât printr-o metodă "uşoară" (întrebare urmată de răspunsul corect), potrivit unui studiu canadian publicat miercuri în revista Psychology and Aging.
Specialiştii de la Institutul de cercetări Rotman, de la centrul Baycrest despre condiţia mintală a persoanelor în vârstă, afiliat Universităţii din Toronto, au demonstrat pentru prima dată faptul că persoanele în vârstă - mai precis creierul acestora - învaţă mai uşor decât persoanele tinere prin metoda încercare/eroare.
Concluziile acestui studiu i-au surprins pe educatorii şi medicii specializaţi în recuperarea cognitivă. Studiul contrazice astfel o serie de articole publicate în numeroase reviste ştiinţifice, potrivit cărora comiterea de erori în cursul procesului de învăţare prejudiciază memoria persoanelor în vârstă, iar metoda pasivă "fără eroare", prin memorare, cu răspunsul corect furnizat celui care învaţă, este mai bună pentru creier.
"Literatura ştiinţifică a promovat în mod tradiţional învăţarea fără greşeală pentru adulţii în vârstă. Totuşi, studiul nostru a arătat că, atunci când aceştia studiază o materie conceptuală, în care ei pot să stabilească o relaţie semnificativă între erorile lor şi informaţia corectă pe care trebuie să o reţină, erorile pot juca un rol cu adevărat pozitiv în procesul de învăţare", a declarat Andrée-Ann Cyr, principalul autor al studiului.

Imagini extraordinare cu momentul în care o supermasivă gaură neagră devorează o stea - VIDEO

Astronomii au reuşit să identifice sursa unei explozii de mare intensitate, descoperită în luna martie de satelitul Swift al NASA, ca fiind rezultatul unui eveniment cosmic cu adevărat extraordinar - devorarea unei stele de către o gaură neagră.
Imagini extraordinare cu momentul în care o supermasivă gaură neagră devorează o stea
Două studii publicate în 25 august în revista Nature oferă noi perspective în ceea ce priveşte această deflagraţie cosmică, informează NASA.

Satelitul Swift a localizat sursa acestei explozii, denumită Swift J1644 57, în constelaţia Dragonului, în centrul unei galaxii situate la 3,9 miliarde de ani lumină de Pământ.
Ţinând cont de caracteristicile strălucirii şi de evoluţia fenomenului, savanţii consideră că au fost pentru prima dată în istorie martori la dislocarea unei stele şi la naşterea unei lumini puternice rezultând din acumularea materiei stelare în jurul unei găuri negre uriaşe.
"Începutul unui astfel de eveniment (...) nu a mai fost observat niciodată până acum", a declarat David Burrows, de la Universitatea de Stat Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, care a analizat cu echipa lui radiaţiile X emise în timpul acestui fenomen.
Acestea s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai luminoase decât prevedea teoria, a explicat Davide Lazzati, de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud (SUA), ceea ce a reprezentat "o mare surpriză" pentru astronomi.
Echipa coordonată de Ashley Zauderer, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Statele Unite ale Americii, care a analizat undele radio emise, a ajuns la concluzia că sursa acestora coincide cu centrul galaxiei şi estimează că gaura neagră din centrul acesteia echivalează cu o valoare de 1 milion de ori mai mare decât masa Soarelui nostru.
Jetul de particule asociate acestor radiaţii se propagă cu viteze apropiate de cea a luminii. Emisia unui astfel de jet "nu a fost prevăzută în această situaţie", au afirmat savanţii americani, care consideră totuşi că dislocarea gravitaţională a unei stele "explică natural" proprietăţile radiaţiei observate.
Cele mai multe galaxii adăpostesc în centrul lor o gaură neagră ce poate avea masa unui milion sau chiar a unui miliard de stele asemănătoare Soarelui nostru.
Aceste găuri negre uriaşe pot capta în câmpul lor de gravitaţie o serie de stele, care sunt apoi distruse prin efectul de maree. Acea parte a stelei cea mai apropiată de gaura neagră este supusă unei forţe de gravitaţie mai mare decât partea cea mai îndepărtată de gaura neagră. Steaua este astfel alungită şi sfârşeşte prin a fi fărâmiţată şi consumată de gaura neagră.
Resturile nu cad însă direct în gaura neagră. Înainte de a fi înghiţite, ele orbitează în spirală, cu viteze mari, în jurul găurii negre, emiţând o lumină puternică. Emisiile reziduale ce rezultă din acest proces pot fi detectate în galaxii îndepărtate.
Astronomii de la NASA au realizat o simulare cu o stea de dimensiunea Soarelui care este devorată de o gaură neagră aflată în apropiere.

Corpul uman se adaptează la radiaţii? Un nou studiu sugerează că este posibil

Corpul uman se adaptează la radiaţii? Un nou studiu sugerează că este posibil
Medicii care sunt expuşi frecvent la raze X ar putea suferi modificări ale celulelor care îi protejează de radiaţiile cu care se confruntă, sugerează un nou studiu.
Aceşti medici au în hematii (globulele roşii din sânge) un nivel mai ridicat al unui antioxidant numit glutation, comparativ cu medicii care nu utilizează în mod regulat razele X. În plus, aceste celule ar putea fi capabile să se autodistrugă în măsură mai mare, ceea ce ar conferi o protecţie mai bună în cazul în care acestea s-ar transforma în celule canceroase.

Nu s-a clarificat încă dacă aceste schimbări ar putea fi benefice pe termen lung sau dacă ar putea reduce riscul medicilor de a avea cancer, susţine dr. Gian Luigi Russo, un cercetător de la Consiliul Naţional de Cercetare din Pisa, Italia.

Între timp, doctorii care lucrează în mod frecvent cu raze X ar trebui să fie atenţi la reducerea riscului de expunere la radiaţii, susţin cercetătorii.

Astfel, unii chirurgi cardiologi efectuează operaţii minim invazive asupra inimii şi folosesc razele X pentru a-i ghida în cursul intervenţiei. În timp ce pacientul primeşte cea mai mare doză de radiaţii, doctorul primeşte radiaţiile care au fost reflectate de corpul pacientului şi de pereţi.

Doza de radiaţii primită în cursul unei singure operaţii este mică, dar toate se adună. De-a lungul unui an de zile, un astfel de chirurg cardiolog este expus la o cantitate de radiaţii echivalentă cu 250 de radiografii toracice.

Russo şi colegii săi au analizat mostre de sânge de la 10 chirurgi cardiologi şi de la 10 asistenţi de laborator care nu au fost expuşi la radiaţii la locul lor de muncă.

În medie, chirurgii cardiologi au fost expuşi la 4 milisievert (mSV) de radiaţii ionizante annual; au fost întâlnite şi cazuri de expunere la 8 mSv, sau chiar mai mult. O persoană care trăieşte în Statele Unite primeşte aproximativ 3 mSv de radiaţii anual, provenite de la surse naturale.

Cercetătorii au concluzionat că aceşti medici s-ar fi adaptat la expunerea la radiaţii, explicându-se astfel nivelul ridicat al moleculelor numite specii reactive de oxigen (ROS). Aceste molecule pot deteriora ADN-ul doar dacă ajung în interiorul celulelor.

Chirurgii cardiologi au un nivel ridicat al moleculelor de ROS în plasma care înconjoară celulele sangvine, dar în interiorul celulelor, au niveluri normale de ROS - fenomen explicat prin faptul că celulele acestor medici produc mai mult glutation, care neutralizează ROS.

Studii suplimentare care să includă o gamă mai largă de persoane sunt necesare pentru a determina efectele pe termen lung a expunerii la radiaţii. Purtarea unor echipamente de protecţie, precum şorţuri căptuşite cu plumb, poate reduce doza de radiaţii pe care un medic o primeşte în timpul unei operaţii.

Sursa: Live Science

Încălzirea globală goneşte plantele şi animalele spre poli

Încălzirea globală goneşte plantele şi animalele spre poli
Plantele şi animale migrează spre regiunile circumpolare arctice şi antarctice cu o rată de deplasare de trei ori mai mare decât cea estimată anterior de specialişti. În cel mai mare studiu de profil demarat până în prezent, cercetătorii britanici au analizat efectele creşterii temperaturii globale asupra a peste 2.000 specii de plante şi animale.
Rezultatul studiului a evidenţiat încă o dată legătura dintre schimbările climatice produse de activitatea omului şi modificarea arealelor de răspândire a vieţuitoarelor din zonele tropicală şi temperate. Din acest motiv, cercetătorii din cadrul Universităţii din York, susţin că trebuie să ne aşteptăm la cele mai mari migraţii ale speciilor animale şi vegetale, determinate strict de accelerarea fenomenului de încălzire globală, migraţii forţate de nevoia de a trăi în medii mai reci decât cele originare.
Specii de insecte precum fluturii s-au deplasat cu circa 220 km. spre nord, din arealelelor iniţiale din sudul Scoţiei şi centrul Europei, în intervalul ultimilor 20 ani.
Continuarea studiului a scos la iveală faptul că organisme diverse din America de Nord şi de Sud, Europa şi Malaezia, se deplasează spre zonele circumpolare cu o rată medie de 17 kilometri la 10 ani.

Sursa: BBC News

PREVIZIUNI ROMANIA 2011, 2012 - ROMÂNI , NAVIGAŢI CU " S P E R A N Ţ A " în VIITOR...!!!

După sfârşitul lumii, Capitala va avea 7 km diametru!Cel puţin asta arată astrograma ţării noastre pentru catastrofa
despre care mulţi spun că va avea loc în 2012.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
''Sfarşitul lumii va incepe cu un mare cutremur in America de
Sud şi cu o erupţie vulcanică în Islanda''. Aşa a prezis, în
1940, clarvăzătorul american Edgar Cayce (1877 - 1945).
Ținând cont şi de prezicerile străvechi privind sfârşitul lumii
în 21 decembrie 2012, am cerut părerea unui astrolog. Răspunsul
pe care l-am primit este uluitor: în timp ce pentru toată lumea
va fi rău, pentru România va fi, în mod miraculos, bine!
Desigur, toţi cei care au prezis până acum sfârşitul lumii, fie
> la anul 1000, fie în 2000, la eclipsă etc., s-au înşelat. Dar e
> suficient ca ei să aibă dreptate o singură dată... Celebrul
> astrolog român Stavrou ne-a explicat la ce ar trebui să ne
> aşteptăm în anii 2010, 2011 şi 2012.
> Anul viitor: liniştea de dinaintea furtunii Anul acesta este al
> tigrului, după zodiacul chinezesc, şi este unul al nesiguranţei,
> al schimbărilor bruşte, al descărcărilor emoţionale violente.
> Suntem abia la început şi au avut loc deja câteva cutremure
> catastrofale, o tragedie aviatică în care a murit elita Poloniei
> şi erupţia unui vulcan islandez ai cărui nori de cenuşă ameninţă
> să provoace în Europa o iarnă vulcanică aşa cum a fost cea din
> 1816, numit şi anul fără vară. Răcirea puternică a climei a dus
> atunci la distrugerea aproape totală a culturilor. Urmarea a
> fost sinistră: 80.000 de europeni au murit de foame. De-abia
> anul viitor, anul iepurelui, va fi unul liniştit, un an al
> păcii, al armoniei spirituale. Dar nu va fi decât liniştea de
> dinaintea furtunii, pentru că 2012, anul dragonului de apă, este
> unul al catastrofei. Din punct de vedere astrologic, deci, nu e bine.
> România, centrul spiritual al omenirii Aceste date se suprapun
> peste prezicerile vechi, ale mayaşilor, ale chinezilor şi ale
> lui Nostradamus, care dau cu exactitate data de 21 decembrie
> 2012 drept sfârşitul lumii sau sfârşitul modului de viaţă pe
> care îl avem acum. Dincolo de preziceri, astronomii ştiu cu
> certitudine că în 2012 planul sistemului nostru solar se va
> alinia peste planul galaxiei Calea Lactee, din care facem parte.
> Oamenii de ştiinţă spun că evenimentul ar putea modifica ADN-ul
> uman. “Pentru România, anul 2012 arată, din punct de vedere
> astrologic, un Soare în progresie suprapus peste Ascendent. Este
> unul din cele mai importante puncte de realizare materială şi
> spirituală. Asta înseamnă că, în timp ce pentru restul lumii
> vine sfârşitul, pentru România vin vremuri bune. Foarte
> interesant e faptul că aceste date se suprapun perfect peste
> profeţiile indianului Sundar Singh. El a spus, cu o sută de ani în
> urmă, că la sfârşitul lumii România va deveni cel mai
> important centru spiritual al omenirii, iar Bucureştiul va
> deveni «Noul Ierusalim». Oraşul va avea 7 kilometri, faţă de 22
> de kilometri cât are acum. Astrologic, asta se poate întâmpla
> doar în 2012”, ne-a spus astrologul Stavrou.
> Sundar: «România va trece prin multe transformări»
> “În acele timpuri de mari schimbări, un sfert din omenire va
> dispărea fulgerător, iar după aceasta, la a doua încercare, din
> cei rămaşi în viaţă şi îngroziţi se vor suprima încă aproape un
> sfert, restul se vor orienta trup şi suflet către Dumnezeu - de
> la cel aflat la sânul mamei şi până la cel mai îndârjit tiran ce
> păşeşte pe scoarţa pământului. România va trece prin mai multe
> faze de transformări fundamentale, devenind, în cele din urmă,
> graţie spiritualizării ei exemplare, un veritabil focar
> spiritual, ce va putea fi comparat cu miticul «Nou Cannan », iar
> Bucureştiul se va transforma într- un centru esenţial al acestui
> foc. Capitala, polul spiritual al planetei, va fi aproape în
> întregime reconstruită, rămânând în cele din urmă o aranjare de
> construcţii, în formă inelară, având 7 kilometri în diametru şi
> va fi considerată de toate popoarele drept un veritabil «Nou
> Ierusalim» pământesc”.
> Sundar Singh (1889- 1929) a fost un sfânt hindus, convertit la
> creştinism. El a făcut o călătorie în Europa. Profeţiile lui,
> realizate în jurul anului 1920, au uimit lumea la vremea
> respectivă pentru că făceau referiri precise la o ţară puţin
> cunoscută: România

22 Aprilie 2010
Articol semnat de Sorin Golea