Principalele ingrijorari ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea ca la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale si de presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale, a declarat luni Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, intr-o intalnire cu cativa reprezentanti ai presei.
Gordon a insistat, dupa ce s-a intalnit cu principalii actori politici din Romania, asupra procesului de reactualizare a listelor cu precizarea ca nu este firesc intr-o democratie ca rezultatul votului sa fie schimbat prin renumararea alegatorilor dupa ce referendumul s-a incheiat. Oficialul american spune ca a primit “raspunsuri corecte” din partea premierului Ponta si presedintelui interimar, Crin Antonescu.
Mesajele importante transmise de Philip Gordon:
Gordon a insistat, dupa ce s-a intalnit cu principalii actori politici din Romania, asupra procesului de reactualizare a listelor cu precizarea ca nu este firesc intr-o democratie ca rezultatul votului sa fie schimbat prin renumararea alegatorilor dupa ce referendumul s-a incheiat. Oficialul american spune ca a primit “raspunsuri corecte” din partea premierului Ponta si presedintelui interimar, Crin Antonescu.
Mesajele importante transmise de Philip Gordon:
- Am venit pentru a intilni liderii-cheie din Romania si pentru a impartasi citeva mesaje de la Washington
- Am venit pentru ca urmarim evenimentele de aici foarte atent
- Datorita faptului ca ne pasa de Romania sintem ingrijorati in legatura cu anumite dezvoltari legate de referendum si de procesul prin care este revizuit rezultatul
- Afirmatii credibile despre votarea ilegala pe scara larga la referendum, incercarile de a schimba listele electorale si aparentele incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale in privinta validarii referendumului
- Toate aceste lucruri ridica intrebari despre legitimitatea verdictului, oricare ar fi acela
- Toate aceste tentative ar fi contrare valorilor care unesc UE si SUA si nu vrem sa le vedem intr-o tara care e membru NATO si UE
- Sustinem pe deplin cele 11 cereri ale UE
- Ambasadorul Gitenstein a sustinut punctele noastre de vedere atit in mod public, cit si privat. Subliniez ca el vorbeste in numele Administratiei SUA
- Vreau sa fie foarte clar: nu luam partea nimanui
- Le-am cerut liderilor romani sa respecte statul de drept si independenta institutiilor
- Cerem respect pentru institutiile independente
- Asteptam ca acuzatiile credibile de frauda si interfente sa fie anchetate
- Plasam Romania intr-un context strategic mai larg, Romania e un membru NATO pozitionat strategic. Ne pasa de sanatatea democratiei intr-un stat-cheie al NATO nu doar prin prisma oamenilor, dar si prin prisma Parteneriatului Strategic
- Mesajul meu a fost: respect pentru democratie si institutii. Liderii cu care am vorbit si-au exprimat sustinerea pentru aceleasi valori. Ce fac oamenii e mai important decit ce spun oamenii
- Daca legitimitatea e pusa in discutie, nu va fi bine pentru liderii tarii si pentru tara: pietele financiare vor fi speriate, investitorii vor gasi alte locuri in care sa mearga, aliatii vor fi mai putin confortabili cu continuarea proiectelor comune.
- Preocuparile noastre au crescut. Initial, ne-am exprimat ingrijorarea ca reactie la unele idei despre schimbarea componentei Curtii Constitutionale si despre punerea la indoiala a deciziei CCR ca este nevoie de un cvorum de 50% plus unul pentru validarea referendumului. Am avut ingrijorari si le-am exprimat; unele au fost luate in calcul, ceea ce este un lucru pozitiv. Dar ingrijorarile noastre au crescut odata cu intrebarile legate de rolul CCR in validarea referendumului. Am auzit afirmatii legate de interferente in deciziile Curtii Constitutionale, acuzatii legate de fraude la vot, intrebari legate de renumararea care ar duce la schimbarea cvorumului. Da, ingrijorarile noastre au crescut.
- Mi-am exprimat ingrijorarea in legatura cu procesul care ar pune la indoiala listele electorale folosite. Am inteles ca CCR a cerut livrarea listelor electorale originale; asta a comunicat dl Barroso intr-o scrisoare pe care noi o sustinem si asta e ceea ce am exprimat azi: examinarea de catre CCR a listelor initiale ca parte a procesului de validare.
- Depinde de Curtea Constitutionala sa spuna ce liste electorale vrea sa vada. Inteleg ca CCR a cerut listele electorale care au fost utilizate la referendum. Aceste liste trebuie puse la dispozitie si nimeni nu ar trebui sa permita nici o ambiguitate legata de listele care trebuie luate in calcul.
- Nu este un lucru normal sa revizuiesti listele electorale dupa aflarea rezultatului alegerilor.
- Cred ca CCR ar trebui sa raspunda la intrebarea legata de renumararea listelor electorale. Schimbarea listelor initiale si schimbarea rezultatului reprezinta intrebari serioase despre legitimitatea votului pentru un observator din afara. Nu e calea tipica pentru un referendum.
- Le-am spus acest mesaj liderilor cu care m-am intilnit. Ei si-au exprimat atasamentul fata de statul de drept. Am auzit lucrurile corecte. Vrem sa vedem rezultatele.
Intrebat de HotNews.ro daca SUA au pus in discutie Parteneriatul Strategic cu Romania in lumina ultimelor evenimente, Philip Gordon a spus:
- SUA vor sa vada un Parteneriat Strategic de durata intre tarile noastre. Am agreat de curind formalizarea acestui Parteneriat Strategic… E greu sa continue daca exista semne de intrebare legate de legitimitatea procesului democratic. Vrem un Parteneriat Strategic cu un stat NATO si am spus clar ca atunci cind exista intrebari legate de practicile si valorile pe care se bazeaza Parteneriatul e dificil de continuat. De aceea sper si astept ca liderii din Romania sa respect valorile si principiile comune, astfel incit sa continuam acest Parteneriat Strategic.
Intrebat daca SUA iau in calcul renuntarea la amplasarea elementelor scutului antiracheta in Romania, Philip Gordon a spus:
- Nu am discutat acest subiect astazi. Intentionam sa urmam planul agreat. Liderii pe care i-am intilnit astazi au exprimat acelasi punct de vedere.
sursa: hotnews.ro
Sursa:saccsiv.wordpress.com
Sursa: gandeste.org