vineri, 16 septembrie 2011

Se cutremură Pământul: Seism cu magnitudinea de 7.2 în Asia, de 3.5 în Vrancea

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2 s-a produs vineri dimineaţă în Pacific, în zona insulelor Fiji, a anunţat institutul american de geofizică USGS, dar acesta nu a declanşat o alertă de tsunami şi nici nu a provocat pagube materiale. Un cutremur de 3.5 a fost înregistrat şi în Vrancea în această dimineaţă.

Un cutremur major a zguduit Fiji
Cutremurul s-a produs la ora 07.30 (22.30 ora României), la 593 de kilometri adâncime, la aproximativ 120 de kilometri de insula Ndoi din Fiji şi la 421 de kilometri de capitala insulei Tonga, Nuku'alofa, potrivit USGS.
Acest cutremur nu a declanşat însă o alertă de tsunami, potrivit informaţiilor oferite de Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific.
Această zonă este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se produc în mod frecvent cutremure şi erupţii vulcanice.
Pământul se cutremură: Japonia, Cuba şi Noua Zeelandă, afectate de seisme puternice

Un cutremur cu magnitudinea 6.0 a fost resimţit în Cuba joi dimineaţă, la ora locală 4.43, potrivit USGS.

Epicentrul a fost situat la 122 kilometri nord de Montego Bay şi aproape 600 de kilometri sud-est de Havana.

Cu 43 de minute înainte, un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în largul coastelor de est ale Japoniei, însă autorităţile nu au emis avertizare de tsunami.

Potrivit USGS, cu şapte minute înaintea seismului din Japonia, în largul coastelor Noii Zeelande fusese înregistrat un alt cutremur cu magnitudinea 6.0. Epicentrul seismului a fost localizat la 680 de kilometri de Auckland şi la peste 900 de kilometri de Wellington.

Un seisn de 3.5 a zgâlţâit şi Vrancea, dar la o adâncime de peste 150 de kilometri. "Este o normalitate.  Avem şi în Balcani şi Japonia. Deci este o situaţie actuală cu timpurile de acum.  Au mai fost şi câte 7 cutremure. Toate au cam aceeaşi adâncime. Noi suntem obligaţi să vă anunţăm după 4 pe Richter. Cred că urmează o pauză. De obicei sunt nişte roiuri, aşa. Sistemul, undeva acolo jos, lucrează", a declarat recent  la Realitatea TV seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Sursa:  REALITATEA.NET

Cutremur de 6,6 grade în Japonia

Un seism de 6,6 pe scara Richter s-a produs în estul Japoniei.

Cutremur în Japonia / FOTO: jurnaluldebuzau.ro
Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în Japonia. Nu a fost emisă alertă de tsunami.


 REALITATEA.NET

România va fi perfectă pentru vizionarea unui uriaş curent de meteori, susţine un specialist francez

Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul Institutului Mecanică Cerească şi Calcul Efemeride (IMCCE) Paris, a declarat, la Sibiu, că în 8 octombrie va putea fi observat pe cer un "uriaş" curent de meteori, România fiind "perfectă" pentru vizionarea acestui "fenomen unic în viaţă".

Ploaie de stele căzătoare unică în viaţă / FOTO: niculae-vladut-raul.blogspot.com
Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul IMCCE Paris, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că în 8 octombrie, între orele 19.00 şi 21.00, se va putea observa "un curent de meteori uriaş, numit «Draconide»".
Potrivit acestuia, curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele căzătoare", cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.
"Ca să vă dau un exemplu, toată lumea ştie că în luna august sunt foarte multe stele căzătoare şi toată lumea le poate vedea, fără un mare telescop. E foarte uşor: te duci afară, deschizi ochii şi le vezi. În octombrie, vor fi de două ori sau chiar de şase ori mai multe stele căzătoare decât în august. Este momentul perfect pentru a fi văzute. Dacă vreţi să scăpaţi de oraş, vă duceţi în afară, vă întindeţi sau vă aşezeţi pe un scaun şi le veţi putea vedea. Vă încurajez puternic să mergeţi să le vedeţi", a declarat Jeremie Vauboillon.
Potrivit acestuia, ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.
"Este ceva foarte rar, este excepţional şi vă rog să nu rataţi această ocazie. Dacă aveţi bunici care au văzut curentul din 1946 sau din 1933 vă vor spune că este un eveniment unic în viaţă. Chiar trebuie să-l vedeţi, că este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat specialistul în predicţii.
Potrivit lui Vauboillon, "Draconidele” vor putea fi văzute din întrega Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, România fiind "perfectă pentru observarea acestui eveniment".
Jeremie Vauboillon, alături de alţi specialişti din domeniul astronomiei, participă, la Sibiu, la o conferinţă internaţională despre meteori.
Conferinţa dezbate aspecte practice ale existenţei meteorilor, cum ar fi evitarea coliziunilor cu staţiile spaţiale sau programarea zborurilor spaţiale, dar şi aspecte ştiinţifice legate de observarea şi studierea acestora

Sursa: Mediafax
Sursa: REALITATEA.NET
 

 

Specialist NASA: Niciun asteroid de mari dimensiuni nu va lovi Pământul în următoarele sute de ani

William J. Cooke, specialist NASA, a declarat, vineri, la Sibiu, că nu a fost detectat niciun asteriod de proporţii care ar putea lovi Pâmântul în următoarele câteva sute de ani şi a susţinut că nu se teme că sfârşitul lumii ar putea fi aproape şi că doarme foarte liniştit noaptea.

Pământul nu e ameninţat de asteroizi / FOTO: renne.ro
William J. Cooke, specialist NASA, a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă există informaţii referitoare la o posibilă coliziune a Pământului cu un asteroid uriaş.
"NASA nu a detectat nimic de proporţii care să lovească Pământul în următoarele câteva sute de ani. Nu sunt asteroizi de mari dimensiuni în următoarele câteva sute de ani. Pot fi mici asteriozi, de mărimea unei case, dar nimic de dimensiuni kilometrice nu este proiectat către Pământ în următoarele câteva sute de ani", a declarat William J. Cooke.
Întrebat dacă este sau nu aproape sfârşitul lumii, specialistul NASA a răspuns râzând: "Cred că suntem în siguranţă! Eu dorm foarte bine şi liniştit noaptea!".
Detlef Koschny, specialist din cadrul Staţiei Spaţiale Europene, a declarat, la rândul său, că efectele sunt mici în cazul unei coliziuni cu un asteroid de dimensiunea unei case.
"O astfel de explozie a fost în Siberia, în 1908, cam acum o sută de ani. Acolo a fost un asteroid cu diametrul de 40 de metri, deci cam ca o casă mare. A explodat complet în atmosferă. Astfel de evenimente se produc, de obicei, cam la 300 - 400 de ani. Obiectele cu care ne-am putea ciocni sunt mici, deci vor produce efecte mici. Nu avem de ce să ne temem", a declarat Detlef Koschny.
Cei doi specialişti se află la Sibiu pentru a participa la cea de-a 30-a Conferinţă Internaţională de Meteori, în care se discută aspecte practice şi ştiinţifice ale existenţei meteorilor în Univers.


 Sursa: REALITATEA.NET

O minge de foc care a calatorit 400 km deasupa SUA a starnit panica. Explicatia specialistilor.VIDEO

OZN - 2
Mingea de foc a fost vazuta din Phoenix pana in Las Vegas si Los Angeles. Autoritatile americane au fost suprasolicitate de apeluri ale americanilor panicati la vederea straniului fenomen.
"Era imens. De o stralucire verde si cu partea din spate alba. Arata ca si cum un foc de artificii verzi ar fi strabatut vazduhul", a povestit un martor.
OZN - 4
Martorii la fenomenul neobisnuit au fost ferm convinsi ca au vazut un OZN. Insa explicatiile expertilor in domeniul astronomiei le contrazic banuielile. Cel mai probabil, spun acestia, este vorba despre un asteroid intrat in atmosfera pamantului.
OZN - 1
"Nu putem sa fim siguri in proportie de 100%, insa suntem aproape siguri ca este vorba despre un asteroid de marimea unei mingi de baschet, care s-a dezintegrat inainte de a lovi suprafata Pamantului", a declarat specialistul NASA Don Yeomans.
OZN - 3
Fenomenul a creat panica si pe Twitter.

Planeta noastră este «urmărită» de un asteroid

Planeta noastră este «urmărită» de un asteroid
Un asteroid cu diametrul de 300 de metri “urmăreşte” Pământul. Roca spaţială este considerată primul asteroid „troian” al Terrei.
Acest asteroid poartă numele de "troian" pentru că îşi menţine poziţia într-un punct stabil în raport cu Terra. Pentru că asteroidul şi Pământul se află pe aceeaşi orbită, cele două corpuri nu se pot ciocni.
În cosmos există un număr foarte mari de troieni, numai Jupiter având în jur de 5.000. Şi planetele Neptun şi Marte prezintă fiecare propriile colecţii de astfel de asteroizi. Cu toate acestea, descoperirea primului troian al planetei Terra a fost dificilă, deoarece punctele Lagrange (unde un obiect poate fi staţionar în raport cu Terra) se întind spre Soare. De aceea, obiectul este vizibil doar înante să răsară Soarele sau după ce acesta apune, iar până acum strălucirea astrului a umbrit lumina slabă reflectată de rocă.
Martin Connors şi colegii săi de la Universitatea Athabasca din Alberta, Canada au folosit un senzor de căldură pentru a purtea vedea dincolo de crepuscul. Folosind datele înregistrate de telescopul satelitului WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), ei au identificat Troianul pe care l-au botezat 2010 TK7.
Calculele efectuate de cercetători indică faptul că asteroidul va rămâne pe orbită pentru cel puţin 10.000 de ani de acum încolo, la o distanţă între 20 şi 300 de milioane de kilometri de noi.
Connors susţine că la fel ca în cazul majorităţii troienilor, de unde vine şi din ce este alcătuit 2010 TK7 rămâne un mister.
Ar putea fi un asteroid rătăcitor capturat de gravitaţia Terrei sau o rocă ce datează de la începuturile sistemului nostru solar, acum 4.5 miliarde de ani. Dacă aceasta ar fi explicaţia, atunci asteroidul ar fi identic cu rocile care au format planeta noastră, iar o analiză a sa ne-ar putea explica structura Terrei la începutul existenţei sale.

Descoperire revoluţionară: o planetă ce orbitează în jurul a două stele! (VIDEO)

Descoperire revoluţionară: o planetă ce orbitează în jurul a două stele! (VIDEO)
În premieră absolută, cercetătorii NASA au detectat la 200 de ani-lumină de Terra o planetă care orbitează două stele. Oamenii de ştiinţă au fost surprinşi de această descoperire, crezându-se până acum că este imposibil ca o planetă să se găsească atât de aproape de un sistem solar binar.
Cercetătorii bănuiau că există planete ce orbitează în jurul sistemelor binare (ce sunt alcătuite din două stele ce orbitează în jurul centrului comun de masă), însă teoriile enunţate până acum estimau că, pentru ca planeta să poată avea o orbită stabilă, este nevoie ca aceasta să se găsească la o distanţă de cel puţin 7 ori mai mare decât cea ce desparte cele 2 stele. Kepler-16b, aşa cum a fost numită planeta, reprezintă o surpriză pentru oamenii de ştiinţă, deoarece este amplasată la jumătate din distanţa minimă postulată de cercetători. Aceasta orbitează la 104,6 milioane de km de cele două stele, o distanţă similară cu cea dintre Venus şi Soare.
Planeta a fost descoperită de naveta Kepler, care cercetează Calea Lactee pentru a găsi planete similare Pământului, ce ar putea găzdui forme de viaţă.
Kepler 16-b este o planetă-gigant, având dimensiunile şi masa similare cu cele ale planetei Saturn. Cele două stele în jurul cărora planeta orbitează au culori şi dimensiuni diferite, schimbându-şi poziţia la fiecare 41 de zile. Un an pe această planetă - durata unei orbite în jurul celor două stele - durează 229 de zile.
Un observator aflat pe planetă ar vedea steaua mai mare ca fiind de culoare portocalie, iar pe cea mai mică ca fiind de culoare roşie. Niciun apus de "sori" nu este la fel - uneori steaua roşie apune prima, urmată de cea portocalie, alteori ordinea este inversă. În fiecare lună, un observator situat pe această planetă ar putea observa două eclipse.
Pentru că stelele în jurul cărora planeta orbitează sunt mai mici şi mai reci decât Soarele din sistemul nostru solar, temperatura de la suprafaţa planetei Kepler 16-b este scăzută, oscilând între -73 şi -101 grade Celsius.
Cercetătorii estimează că în următoarele luni este posibil să fie descoperite noi planete ce orbitează în jurul sistemelor binare.
Surse: NYT şi CNN

Trei cutremure mai mari de 6 pe Richter s-au produs în decurs de o oră în lume

Trei cutremure mai mari de 6 pe Richter s-au produs în decurs de o oră în lume
Foto: Intact Images
Trei cutremure cu magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter s-au produs în decurs de o oră în lume, potrivit Institutului american de geofizică, USGS.

Un cutremur cu magnitudinea de 6 s-a produs în Cuba, joi dimineaţă. la ora locală 4.43. Epicentrul a fost situat la 122 kilometri nord de Montego Bay şi aproape 600 de kilometri sud-est de Havana.

Cu circa 45 de minute înainte, un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în largul coastelor de est ale Japoniei, însă autorităţile nu au emis avertizare de tsunami.

Potrivit USGS, cu şapte minute înaintea seismului din Japonia, în largul coastelor Noii Zeelande fusese înregistrat un alt cutremur cu magnitudinea 6. Epicentrul seismului a fost localizat la 680 de kilometri de Auckland şi la peste 900 de kilometri de Wellington.

Sursa: antena3.ro