sâmbătă, 12 noiembrie 2011

NASA alungă apocalipsa mayaşă: Sfârşitul lumii nu va fi anul viitor

Agenţia spaţială americană NASA a emis un comunicat de presă în care precizează că Pământul nu va distrus de o furtună solară de dimensiuni gigantice în 2012, informează USA Today.

Soarele nu are destulă energie ca să proiecteze un bulgăre de foc spre Pământ / FOTO: NASA
"SoarelePur şi simplu  nu are îndeajuns de multă energie ca să proiecteze un bulgăre de foc ucigaş spre Pământ, pe o distanţă de 93 de milioane de mile", precizează un expert al NASA în comunicat.

Potrivit NASA, deşi activitatea solară este în creştere, acest fenomen este unul natural şi se înscrie într-un ciclu standard de 11 ani care se repetă de milenii. Astfel, orice om de pe Pământ care a depăşit deja vârsta de 11 ani a trăit deja un astfel de punct maxim al activităţii solare, fără să i se întâmple ceva. În plus, comunicatul agenţiei spaţiale relevă că activitatea Soarelui va atinge punctul maxim nu anul viitor ci către sfârşitul anului 2013, dacă nu cumva chiar în 2014.

Precizările NASA vin într-o perioadă în care zvonurile şi teoriile despre iminenţa apocalipsei au devenit o modă, cum ar fi "predicţiile" calendarului Maya potrivit cărora lumea se va sfârşi în 2012 sau profeţiile lansate anul acesta de predicatorul american Harold Camping.
 Sursa: REALITATEA.NET

Un satelit rusesc a ratat Marte şi ameninţă Terra. VEZI LIVE EVOLUŢIA

Phobos-Grunt, satelitul care trebuia sa aduca Rusia inapoi in misiunile interplanetare dupa o inactivitate de 20 de ani a ramas captiv intr-o orbita in apropierea Pamantului. Separarea de racheta Zenit a avut loc corect insa modulul auxiliar de propulsie ce trebuia sa scoata satelitul de sub influenta gravitatiei terestre nu a executat manevrele pentru care fusese programat.

Phobos-Grunt
S-a dovedit astfel inca o data managementul prost practicat de agentia spatiala rusa si guvern in ultima decada, un management in urma caruia s-a pierdut foarte multa tehnologie. In aceste conditii este vizibil chiar si pentru observatorii mai putin avizati cat de greu este sa reincepi un program spatial de la zero, scrie spacealliance.ro.

URMĂREŞTE LIVE EVOLUŢIA

Inginerii nu au pierdut toate sperantele pentru ca rezerva de combustibil a modulului auxiliar de propulsie este neatinsa si deci, cel putin teoretic, manevrele se pot relua. Satelitul insa, neproiectat pentru acest tranzit prelungit in jurul Pamantului, are de suferit. Momentan se fac eforturi pentru reluarea comunicatiei, analiza datelor de la bord, stabilirea cauzelor si a unui nou scenariu de lucru- si in final daca se va putea fortarea satelitului de a intra pe o orbita de transfer catre Marte.
 Sursa: REALITATEA.NET

O furtună solară ar putea crea haos pe Terra VIDEO

Explozia solară care a lovit câmpul magnetic al Pământului sâmbătă ar putea produce un adevărat haos dacă ar fi să ne luăm după scenariile celor mai pesimiști specialiști, care susțin că furtunile magnetice care-i urmează pot da peste cap sateliţii, sistemele de comunicaţii şi reţelele electrice.

O furtună solară ar putea afecta Pământul
Reţelele de energie, navigaţia prin GPS, călătoriile cu avionul, serviciile financiare şi comunicaţii radio de urgenţă ar putea fi afectate. Trecerea sateliţilor în modul inactiv şi deconectarea transformatoarelor de la centralele electrice ar putea proteja aceste dispozitive de efectul distrugător al furtunii solare.
Specialiştii NASA susţin că 2012 va fi un vârf al acestor furtuni solare, dar au exclus că acestea ar putea aduce un pericol major pentru Terra.
Cea mai mare explozie solară din ultimii cinci ani a avut loc în august, fenomenul lansând în spaţiu un nor de zece miliarde de tone cu viteza de peste opt milioane de kilometri pe oră.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că exploziile solare ar putea avea efecte devastatoare pentru tehnologia umană peste aproximativ doi ani, când vor atinge punctul maxim.
Kathryn Sullivan, secretar la Administraţia Oceanică şi Atmosferică a SUA, a declarat că furtunile reprezintă o ameninţare în creştere pentru comunicările prin satelit, sistemele de navigaţie şi echipamentele de transmisie electrică. Furtunile solare eliberează particule care pot dezactiva temporar sau chiar distruge circuitele computerelor.
O furtună solară puternică ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decât cele produse de uraganul Katrina în 2005, a avertizat Academia americană de ştiinţe, într-un raport publicat în 2008. Costul acestor pagube ar putea ajunge la două trilioane de dolari în primul an după o astfel de catastrofă.

Acest raport a relevat în premieră vulnerabilitatea unor sectoare cheie: reţelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzacţiile financiare şi comunicaţiile prin radio.
Pe 13 martie 1989, o furtună magnetică provocată de un flux de particule solare încărcate cu sarcină electrică au provocat o pană a reţelei Hydro-Québec, privând de electricitate peste 6 milioane de canadieni vreme de nouă ore.
În 2003, o furtună magnetică a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privând de electricitate o mare parte din populaţia acestei ţări. Şi America de Nord a fost afectată serios de acea furtună.
În 1921, o furtună magnetică a generat o serie de curenţi la sol, de 10 ori mai puternici decât cei înregistraţi în 1989 în Québec


Sursa:  REALITATEA.NET

Cum se schimbă clima în următorii 100 de ani: Caniculă în Europa, secetă în Africa şi inundaţii în insule. Unele regiuni ar putea deveni de nelocuit

Episoadele de vreme extremă - valuri de căldură din ce în ce mai intense în Europa, secetă periodică în Africa, inundaţii din ce în ce mai devastoare pe insule - vor fi mult mai frecvente din cauza încălzirii climatice, iar diferenţele regionale se vor accentua, potrivit unui raport citat de AFP.
Cum se schimbă clima în următorii 100 de ani: Caniculă în Europa, secetă în Africa şi inundaţii în insule. Unele regiuni ar putea deveni de nelocuit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest raport al Grupului de experţi interguvernamental pentru evoluţia climatului (Giec), discutat în această săptămână în Uganda şi care urmează să fie publicat în zilele următoare, este munca cea mai completă desfăşurată până în prezent în eforturile de măsurare a impactului pe care îl poate avea încălzirea climei asupra intensităţii şi frecvenţei fenomenelor climatice extreme.
Potrivit celor mai pesimiste scenarii stabilite de acest organism ştiinţific de referinţă în ceea ce priveşte clima, unele regiuni ar putea deveni practic de nelocuit, avertizează versiunea provizorie a rezumatului raportului, obţinută de AFP.
"Dacă dezastrele vor surveni din ce în ce mai frecvent şi/sau cu o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni mai inadacvate ca zone de locuit sau de menţinere a activităţilor de subzistenţă", afirmă acesta.
"În unele cazuri, emigrarea va deveni permanentă şi va putea introduce noi presiuni în noile zone de primire, pentru regiuni ca atolii", adaugă documentul.
Versiunea definitivă a rezumatului va fi dezvăluită vineri la Kampala, la încheierea unei reuniuni care a început luni în capitala ugandeză, cu circa zece zile înaintea deschiderii conferinţei anuale a ONU privind clima, prevăzută pentru perioada 28 noiembrie - 9 decembrie la Durban, în Africa de Sud.
Pe un subiect sensibil, asupra căruia climatologii avansează prudent, analiza exhaustivă a mii de studii recente conchide că schimbarea climatică va creşte frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, a cicloanelor şi secetei.
Dar nu toate regiunile vor fi afectate cu aceeaşi intensitate sau în acelaşi mod, subliniază oamenii de ştiinţă.
În plus, aminteşte raportul, vulnerabilitatea zonelor populate depinde mai degrabă de gradul de pregătire şi de capacitatea de a acţiona, decât de evenimentele naturale extreme în sine.
Europa de vest pare să fie zonă de risc pentru valurile de căldură, mai ales pe ţărmurile Mediteranei. Vara lui 2003, când temperaturile caniculare au provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane pe tot continentul, ar putea să fie o vară obişnuită la jumătatea secolului XXI, apreciază Giec în document.
Temperatura medie a planetei a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius în secolul trecut. Oamenii de ştiinţă anticipează o creştere suplimentară de 1 până la 5 grade Celsius până în 2100, în funcţie de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).
Statele Unite şi Caraibii ar urma să se confrunte cu uragane cu potenţial mai devastator decât în prezent din cauza rafalelor puternice de vânt şi ploilor mai intense, arată raportul.
În micile state insulare, principala ameninţare o reprezintă creşterea nivelului mării, sursa eroziunii zonelor de coastă, poluarea apei, pierderea terenurilor agricole şi, în caz de furtună, creşterea riscului de inundaţii.
Deja măsurabile, aceste impacturi se vor înrăutăţi "foarte probabil" pe măsura trecerii timpului.
"În unele cazuri, ar putea fi necesar să se aibă în vedere o evacuare permanentă", apreciază rezumatul provizoriu al raportului.
În Africa de Vest, modelele climatice prevăd mai multă secetă în regiunile unde malnutriţia este deja răspândită.
În Asia de Sud şi Sud-Est, oamenii de ştiinţă se aşteaptă la o dublare a frecvenţei furtunilor violente. În estul continentului, canicula va fi din ce în ce mai intensă.
Acest raport urmează să contribuie la conţinutul celui de-al cincilea mare raport Giec privind schimbările climatice, aşteptat în 2014, în timp ce ultimul datează din 2007.
Sursa: mediafax.ro

O altă mare problemă a grecilor: Rămân fără petrol. Doar "dușmanul" americanilor le mai vinde

După ce că abia dacă-i mai împrumută cineva, grecii au acum încă o mare problemă: furnizorii se feresc până să le mai și vândă ceva, de frica faptului că nu-și vor mai primi banii.
Despre ce este vorba mai precis? Reuters scrie că Grecia nu mai poate importa petrol din Rusia, Azerbaijan și Kazakhstan, pentru că furnizorii tradiționali se tem de faptul că există pericolul ca Grecia să intre în incapacitate de plată sau să iasă din zona euro, ceea ce va afecta contractele expirmate în euro.

Cu toate acestea, o singură țară din Orientul Mijlociu s-a arătat dispusă să vândă petrol Greciei: Iranul. Numai că Iranul începe să sufere impuneri de sancțiuni din partea Uniunii Europene, scriu cei de la Financial Times, care citează agenția Reuters arătând că mai multe cargouri de petrol au fost văzute îndreptându-se spre Grecia din septembrie până în noiembrie.
Potrivit datelor obţinute de Reuters, patru tancuri petroliere au plecat din portul egiptean Sidi Kerir spre Grecia în luna septembrie iar trei în luna octombrie. Traderii susţin că toate navele au transportat ţiţei iranian şi că alte nave sunt aşteptate în luna noiembrie.
Grecia depinde în întregime de importurile petroliere iar anul trecut 46% din importurile sale de ţiţei au venit din Rusia, 16% din Iran, în timp ce Arabia Saudită şi Kazahstanul au asigurat fiecare 10%, Libia 9% iar Irakul 7%.
Americanii și UE vor sancțiuni pentru Iran
Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi urmează să facă presiuni pentru impunerea de sancţiuni şi mai dure împotriva Teheranului. 
Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Iranului Uniunea Europeană pregăteşte o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului iranian şi a controversatului său program nuclear, care ar putea fi aprobată în următoarele săptămâni, au declarat joi, la Bruxelles, mai multe surse diplomatice, citate de France Presse şi Reuters.

Informaţia survine în contextul în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis la începutul săptămânii 'serioase îngrijorări' privind programul nuclear iranian, bazându-se pe informaţii 'credibile' care ar indica faptul că Teheranul a lucrat la punerea la punct de bombe atomice.

Londra şi Parisul au pledat pentru 'sancţiuni noi şi puternice' după publicarea raportului AIEA privind posibila dimensiune militară a programului iranian, în timp ce Rusia şi China, membre cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au exclus această posibilitate.

Discuţiile preliminare între experţii statele membre asupra noilor sancţiuni au început, iar unele surse diplomatice citate de Reuters au precizat că noul pachet de măsuri ar putea fi oficializat printr-o întâlnire a miniştrilor de externe din UE care ar urma să aibă loc la 1 decembrie la Bruxelles.

'Experţii discută un număr de opţiuni, însă este dificil de anticipat rezultatul dezbaterii', a afirmat un oficial UE, care a adăugat că nu se ştie când va putea fi găsit un consens. Un alt diplomat UE citat de Reuters a precizat că se aşteaptă să se ajungă la o decizie finală la 1 decembrie.
Sursa: capital.ro

Avionul chinezesc invizibil. Galerie FOTO

După ce la începutul acestui an a avut loc primul test al avionului "invizibil" construit de chinezi, arma care a pus pe jar americanii, acum a ieșit la iveală un nou set de fotografii cu avioanele J-20.

GALERIE MULTIMEDIA

 
În luna agust a acestui an, Reuters informa că pentru noul prototip al chinezilor s-a folosit tehnologie rusească.

Experţii spuneau acum câteva luni că a cincea generaţie de avioane chineze invizibile J-20, care a avut zborul inaugural în luna ianuarie a acestui an, în timpul unei vizite a secretarului american pentru apărare, ar putea avea originile din avionul rusesc Mikoyan 1.44 care nu a fost niciodată produs.

Ceea ce ar putea fi adevărat. O sursă apropiată industriei de apărare ruseşti, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că similarităţile dintre cele două avioane arată că tehnologia Mikoyan a trecut în mâinile chinezilor.“Se pare că au avut acces...la documente ce fac referire la Mikoyan”. Aceasta a mai adăugat că nu este clar dacă acest transfer de tehnologie este sau nu legal.

Evident că, autoritățile chineze, dar și compania rusească care a supravegheat producția avioanelor Mikoyan au negat trasferul de tehnologie.

Analiştii spun că astfel Moscova ar putea fi cu ochii pe abilităţile de apărare ale vecinului din est. Analistul independent Adil Mukashev spune că la mijloc ar putea fi vorba de o tranzacţie financiară. “China a cumpărat tehnologia pe bucăţi, inclusiv coada avionului”, a declarat acesta.

Sursa: Money.ro

Cutremur cu magnitudinea de 3,1 în Buzău

Foto: informatiazilei.ro
Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 s-a petrecut vineri în România, la ora 14:23. Seismul de intensitate mică a avut loc la 50 de km distanță de Buzău, la o adâncime de 147 km.

Potrivit Institutului European de Geofizică nu au fost raportate pagube materiale.

Sursa: b1.ro

Cutremur în România, cu câteva minute înainte de „fatidicul” 11:11. Coincidenţă, avertisment sau firesc?

În ultima perioadă, predicţiile apocaliptice apar din ce în ce mai des şi capătă amploare în preajma momentului despre care superstiţioşii sau chiar unii oameni de ştiinţă vorbesc ca fiind ultimul pe care omenirea îl va experimenta în viaţă. Unul dintre acestea a avut loc astăzi, 11.11.2011, la ora 11.11, când se credea că întreaga populaţie va fi martora unei “treziri” pe plan global, ba chiar se va deschide un portal care ne va transporta într-o altă dimensiune. Momentul a trecut (cel puţin pentru ţara noastră), omenirea nu a dispărut, însă aşa-zisele dovezi privind efectele acestei zile nu întârzie să apară. Evident, nici România nu este ocolită.

Cu câteva minute înainte de ora 11:11, pe teritoriul ţării noastre s-a produs un cutremur de intensitate uşoară. Seismul, cu o magnitudine de 2,2 pe scara Richter, a fost înregistrat la ora locală 10:48, la 35 kilometri Nord-Vest de Ploieşti şi 12 kilometri Sud-Vest de Maneciu, la o adâncime de 12 kilometri. Astfel de cutremure au loc relativ frecvent în România, lucru care, însă, nu îi va opri pe cei care cred în predicţii apocaliptice să susţină că ţara noastră a fost, practic, la un pas să fie rasă de pe faţa Pământului.

În ultimele luni, în România au avut loc zeci de astfel de cutremure uşoare, care nu se soldează cu victime sau pagube materiale însemnate şi nici nu sunt resimţite pe distanţe mai mari de câţiva kilometri [...]
Sursa: b1.ro