O planta medicinala favorita din vechime, frunzele de menta au fost gasite in piramidele egiptene, datate din 1000 i.C. Investigatii stiintifice moderne au confirmat acum ca aceasta remarcabila planta vindecatoare are peste o duzina de proprietati vindecatoare.
In efortul nostru continuu de a educa oamenii in legatura cu sirul vast de agenti vindecatori ce se gasesc in lumea naturii din jurul nostru, suntem entuziasmati sa prezentam menta, un membru al familiei cu acelasi nume, si pe care s-ar putea deja sa il fi dosit pe undeva prin dulap in bucatarie. In timp ce majoritatea dintre noi am experimentat menta ca agent aromatizant, sau poate pe o alinatoare ceasca de ceai, putini sunt constienti de gama larga de proprietati terapeutice ale mentei, si care au fost confirmate experimental.
Oamenii din antichitate cu siguranta erau constienti de valoarea medicinala a familie de plante a mentei, utilizand-o ca leac din ierburi in Egiptul, Grecia si Roma antica, cu mii de ani in urma [i]. Frunze uscate de menta au fost gasite in cateva piramide egiptene, datarea cu carbon fiind 1000 i.C.
Astazi investigatiile stiintifice moderne dezvaluie o abundenta de potentiale beneficii de sanatate asociate cu utilizarea diferitelor componente ale plantei de menta, inclusiv aplicatii aromaterapeutice, locale si interne.
Majoritatea cercetarilor asupra mentei realizata pana acum indica faptul ca menta are o mare valoare in tratarea tulburarilor gastrointestinale, incluzand:
Sindromul colonului iritabil – inca de la sfarsitul anilor ’90 s-a descoperit ca pastilele cu tinta intestinul si cu un strat de ulei de menta sunt sigure si eficiente in tratarea aceste tulburari tot mai raspandite [ii]. Acest efect binefacator se extinde asupra comunitatii pediatrice. Intr-un test clinic facut la copii, 75% dintre cei ce au primit ulei de menta au avut o reducere a severitatii durerilor asociate cu SCI pana in doua saptamani [iii]. Un alt test clinic din 2005 pe adulti a produs concluzia ca “luand in consideratie tratamentele medicamentoase disponibile in mod curent pentru SCI, uleiul de menta (1-2 capsule zilnic timp de 24 de saptamani) ar putea sa fie primul in ordinea alegeri la pacientii SCI cu constipatie lejera sau diaree, pentru a alina simptomele generale si a imbunatati calitatea vietii” [iv]. Intr-un alt test clinic din 2007, 75% dintre pacientii care au primit ulei de menta au constatat o impresionanta reducere cu 50% a “scorului general total al sindromului de colon iritabil” [v]. Mai recent, un studiu publicat in ianuarie anul acesta a gasit ca uleiul de menta este eficient in usurarea durerii abdominale in diareea predominanta la sindromul colonului iritabil [vi].
Spasmul colonic – uleiul de menta a fost studiat si considerat ca o alternativa eficienta si sigura la medicamentul Buscopan pentru capacitatea lui de a reduce spasmele in timpul clismelor cu bariu [vii], [viii].
Tulburari de golire gastrica – s-a descoperit ca menta amplifica golirea gastrica, sugerand potential de utilizare in situatiile clinice pentru pacientii cu tulburari functionale gastrointestinale [ix].
Dispepsie (indigestie) functionala – Un studiu din 2000 publicat in jurnalul Farmacologia si Terapia Afectiunilor (Ailment Pharmacology and Therapy) a gasit ca 90 de mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimen au avut ca rezultat raportarea imbunatatirea “mare sau foarte mare” a simptomelor de dispepsie functionala la 67% dintre pacienti [x].
Colici infantile: Un studiu din 2013 a gasit ca menta este cel putin la fel de eficienta ca si simeticona chimica in tratamentul colicilor infantile [xi].
Alte aplicatii studiate includ:
Durerea si vatamarea sfarcului asociate alaptarii: Un studiu din 2007 a descoperit ca apa de menta a prevenit craparea sfarcului si durerile asociate alaptarii la mamele alaptand [xii].
Tuberculoza: Un studiu din 2009 a gasit ca inhalarea uleiului esential de menta a fost capabila sa faca sa regreseze rapid inflamatia tuberculoasa, facand autorii sa concluzioneze: “aceasta procedura ar putea fi utilizata la prevenirea revenirii bolii si a exacerbarii tuberculozei pulmonare” [xiii].
Rinita alergica (febra fanului): Un studiu preclinic din 2001 a gasit ca extractele din frunze de menta inhiba eliberarea histaminei, indicand ca ar putea fi eficienta clinic in alinarea simptomelor nazale ale rinitei alergice [xiv].
Durerile asociate cu zona zoster (nevralgia post-herpetica): Un studiu de caz din 2002 a gasit ca aplicarea locala a uleiului de menta a avut ca rezultat imbunatatirea imediata a simptomelor de durere neuropatica asociate zonei zoster: efectele terapeutice au persistat intreaga perioada de 2 luni de monitorizare a tratamentului [xv].
Probleme de memorie: Un studiu din 2006 a gasit ca aroma simpla de menta amplifica memoria si sporeste starea de alerta la subiectii umani [xvi].
Greata indusa de chimioterapie: Un studiu din 2013 a gasit ca uleiul de menta este eficient in reducerea starii de greata induse de chimioterapie, si la costuri reduse fata de tratamentul medicamentos standard [xvii].
Cancerul de prostata: Cercetari preclinice au indicat ca menta contine un compus cunoscut ca mentol, care inhiba cresterea cancerului de prostata [xviii], [xix].
Vatamarile cauzate de radiatii: Cercetari preclinice au indicat ca menta protejeaza impotriva vatamarii ADN indusa de radiatii si a mortii celulare. [xx] [xxi].
Virusul Herpes Simplex tip 1: Menta a fost gasita ca avand actiune inhibitorie impotriva virusului Herpes Simplex de tip 1 rezistent la aciclovir [xxii] [xxiii].
Carii dentare/respiratie urat mirositoare: Extractul din ulei de menta a fost gasit ca superior apei de gura/clorhexidinei in ce priveste inhibarea biofilmului cauzat de Streptococus mutans asociat cariilor dentare [xxiv], [xxv]. Aceasta ar putea explica de ce pudra din frunzele uscate de menta era utilizata in Evul Mediu pentru combaterea halitozei si albirea dintilor.
Menta este de fapt un hibrid provenind din incrucisarea mentei de apa (Mentha aquatica) si a mentei cretei (Mentha spicata), [xxvi], ultima fiind cercetata ca posedand si ea remarcabile proprietati terapeutice, precum capacitatea de a exercita efecte semnificative anti-androgenice in sindromul polichistic ovarian [xxvii] si ameliorarea afectiunii corelate a hirsutismului lejer, marcat prin cresterea excesiva a parului la femei [xxviii].
Ca la toate plantele medicinale, trebuie avuta mare grija atunci cand sunt utilizate extractele si in mod special uleiurile esentiale. De asemenea mai amintiti-va ca mai mult nu este intotdeauna mai bine. Un studiu recent asupra utilizarii rozmarinului in imbunatatirea performantelor cognitive la batrani a gasit o o doza “culinara” mai mica (750 mg) a fost nu doar mai eficienta in imbunatatirea cognitiei (masurata prin viteza memoriei) decat o doza mai mare, ci si ca doza cea mai mare (6000 mg), a avut un efect semnificativ de afectare a memoriei [xxix] Aceasta ilustreaza cat de bine mai putin poate insemna mai mult, si de ce o ceasca ocazionala de ceai de menta poate fi cu mult mai superioara ca strategie preventiva decat ingerarea de doze “eroice” dintr-o planta doar dupa ce se instaleaza o problema de sanatate serioasa.
Surse pentru acest articol cuprind :
[i] A. Sustrikova, I. Salamon, Essential oil of peppermint (Mentha x piperita L.) from fields in Eastern Slovakia., 2004: Zahradnictvi Horticultural Science 31(1): 31-36
[ii] J H Liu, G H Chen, H Z Yeh, C K Huang, S K Poon. Enteric-coated peppermint-oil capsules in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective, randomized trial. J Gastroenterol. 1997 Dec; 32(6):765-8. PMID: 9430014
[iii] R M Kline, J J Kline, Di Palma J, G J Barbero. Enteric-coated, pH-dependent peppermint oil capsules for the treatment of irritable bowel syndrome in children. J Pediatr. 2001 Jan; 138(1):125-8. PMID: 11148527
[iv] H G Grigoleit, P Grigoleit. Peppermint oil in irritable bowel syndrome. Phytomedicine. 2005 Aug; 12(8):601-6. PMID: 16121521
[v] G Cappello, M Spezzaferro, L Grossi, L Manzoli, L Marzio. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double bland placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun; 39(6):530-6. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159
[vi] M S Alam, P K Roy, A R Miah, S H Mollick, M R Khan, M C Mahmud, S Khatun. Efficacy of Peppermint Oil in Diarrhea Predominant IBS – A Double Bland Randomized Placebo – Controlled Study. Mymensingh Med J. 2013 Jan; 22(1):27-30. PMID: 23416804
[vii] M J Sparks, P O’Sullivan, A A Herrington, S K Morcos. Does peppermint oil relieve spasm during barium enema? Br J Radiol. 1995 Aug; 68(812):841-3. PMID: 7551780
[viii] T Asao, H Kuwano, M Ide, I Hirayama, J-I Nakamura, K-I Fujita, R Horiuti. Spasmolytic effect of peppermint oil in barium during double-contrast barium enema compared with Buscopan. Clin Radiol. 2003 Apr; 58(4):301-5. PMID: 12662951
[ix] Masahiko Inamori, Tomoyuki Akiyama, Keiko Akimoto, Koji Fujita, Hirokazu Takahashi, Masato Yoneda, Yasunobu Abe, Kensuke Kubota, Satoru Saito, Norio Ueno, Atsushi Nakajima. Early effects of peppermint oil on gastric emptying: a crossover study using a continuous real-time 13C breath test (BreathID system). J Gastroenterol. 2007 Jul; 42(7):539-42. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653649
[x] B May, S Köhler, B Schneider. Efficacy and tolerability of a fixed combination of peppermint oil and caraway oil in patients suffering from functional dyspepsia. Aliment Pharmacol Ther. 2000 Dec; 14(12):1671-7. PMID: 11121917
[xi] João Guilherme Bezerra Alves, Rita de Cássia Coelho Moraes de Brito, Telma Samila Cavalcanti. Effectiveness of Mentha piperita in the Treatment of Infantile Colic: A Crossover Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012:981352. Epub 2012 Jul 12. PMID: 22844342
[xii] Manizheh Sayyah Melli, Mohammad Reza Rashidi, Abbas Delazar, Elaheh Madarek, Mohammad Hassan Kargar Maher, Alieh Ghasemzadeh, Kamran Sadaghat, Zohreh Tahmasebi. Effect of peppermint water on prevention of nipple cracks in lactating primiparous women: a randomized controlled trial. Int Breastfeed J. 2007; 2:7. Epub 2007 Apr 19. PMID: 17442122
[xiii] V A Shkurupi?, O A Odintsova, N V Kazarinova, K G Tkrachenko. [Use of essential oil of peppermint (Mentha piperita) in the complex treatment of patients with infiltrative pulmonary tuberculosis]. Virol J. 2009 Jan 20; 6:8. PMID: 17128800
[xiv] T Inoue, Y Sugimoto, H Masuda, C Kamei. Effects of peppermint (Mentha piperita L.) extracts on experimental allergic rhinitis in rats. Biol Pharm Bull. 2001 Jan; 24(1):92-5. PMID: 11201253
[xv] Simon J Davies, Louise M Harding, Andrew P Baranowski. A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil. Clin J Pain. 2002 May-Jun; 18(3):200-2 PMID: 12048423
[xvi] Mark Moss, Steven Hewitt, Lucy Moss, Keith Wesnes. Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang. Nutr Cancer. 2006; 55(1):53-62. PMID: 18041606
[xvii] Z Tayarani-Najaran, E Talasaz-Firoozi, R Nasiri, N Jalali, Mk Hassanzadeh. Antiemetic activity of volatile oil from Mentha spicata and Mentha× piperita in chemotherapy-induced nausea and vomiting. Ecancermedicalscience. 2013; 7:290. Epub 2013 Jan 31. PMID: 23390455
[xviii] Eun-Jung Park, Su-Hwa Kim, Byung-Joo Kim, Sung-Young Kim, Insuk So, Ju-Hong Jeon. Menthol Enhances an Antiproliferative Activity of 1alpha, 25-Dihydroxyvitamin D (3) in LNCaP Cells. J Clin Biochem Nutr. 2009 Mar; 44(2):125-30. Epub 2009 Feb 28. PMID: 19308266
[xix] Su-Hwa Kim, Joo-Hyun Nam, Eun-Jung Park, Byung-Joo Kim, Sung-Joon Kim, Insuk So, Ju-Hong Jeon. Menthol regulates TRPM8-independent processes in PC-3 prostate cancer cells. Biochim Biophys Acta. 2007 Apr; 1770(4):659-65. Epub 2006 Nov 23. PMID: 18955132
[xx] Hanaa A Hassan, Hani S Hafez, Mona S Goda. Mentha piperita as a pivotal neuro-protective agent against gamma irradiation induced DNA fragmentation and apoptosis: Mentha extract as a neuroprotective against gamma irradiation. Cytotechnology. 2013 Jan; 65(1):145-56. Epub 2012 Sep 21. PMID: 23011739
[xxi] Ravindra M Samarth, Meenakshi Samarth. Protection against radiation-induced testicular damage in Swiss albino mice by Mentha piperita (Linn.). Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2009 Apr; 104(4):329-34. PMID: 19320637
[xxii] Silke Nolkemper, Jürgen Reichling, Florian C Stintzing, Reinhold Carle, Paul Schnitzler. Antiviral effect of aqueous extracts from species of the Lamiaceae family against Herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Planta Med. 2006 Dec; 72(15):1378-82. Epub 2006 Nov 7. PMID: 17091431
[xxiii] A Schuhmacher, J Reichling, P Schnitzler. Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedicine. 2003; 10(6-7):504-10. PMID: 13678235
[xxiv] Iraj Rasooli, Shojaedin Shayegh, Massoud Taghizadeh, Shakiba Darvish Alipoor Astaneh. Phytotherapeutic prevention of dental biofilm formation. Phytother Res. 2008 Sep; 22(9):1162-7. PMID: 18729251
[xxv] Shojaedin Shayegh, Iraj Rasooli, Massoud Taghizadeh, Shakiba Darvish Alipoor Astaneh. Phytotherapeutic inhibition of supragingival dental plaque. Nat Prod Res. 2008 Mar 20; 22(5):428-39. PMID: 18404563
[xxvi] The Complete Illustrated Book of Herbs, Alex Frampton, The Reader’s Digest Association, 2009
[xxvii] Paul Grant. Spearmint herbal tea has significant anti-androgen effects in polycystic ovarian syndrome. A randomized controlled trial. Phytother Res. 2009 Jul 7. PMID: 19585478
[xxviii] Mehmet Akdo?an, Mehmet Numan Tamer, Erkan Cüre, Medine Cumhur Cüre, Banu Kale Köro?lu, Namik Delibas. Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytother Res. 2007 May; 21(5):444-7. PMID: 17310494
[xxix] Andrew Pengelly, James Snow, Simon Y Mills, Andrew Scholey, Keith Wesnes, Leah Reeves Butler. Short-term study on the effects of rosemary on cognitive function in an elderly population. J Med Food. 2012 Jan; 15(1):10-7. Epub 2011 Aug 30. PMID: 21877951
www.greenmedinfo.com – menta