marți, 9 iulie 2013

Puterea din menta:15 beneficii de sanatate dezvaluite

O planta medicinala favorita din vechime, frunzele de menta au fost gasite in piramidele egiptene, datate din 1000 i.C. Investigatii stiintifice moderne au confirmat acum ca aceasta remarcabila planta vindecatoare are peste o duzina de proprietati vindecatoare.
In efortul nostru continuu de a educa oamenii in legatura cu sirul vast de agenti vindecatori ce se gasesc in lumea naturii din jurul nostru, suntem entuziasmati sa prezentam menta, un membru al familiei cu acelasi nume, si pe care s-ar putea deja sa il fi dosit pe undeva prin dulap in bucatarie. In timp ce majoritatea dintre noi am experimentat menta ca agent aromatizant, sau poate pe o alinatoare ceasca de ceai, putini sunt constienti de gama larga de proprietati terapeutice ale mentei, si care au fost confirmate experimental.
Oamenii din antichitate cu siguranta erau constienti de valoarea medicinala a familie de plante a mentei, utilizand-o ca leac din ierburi in Egiptul, Grecia si Roma antica, cu mii de ani in urma [i]. Frunze uscate de menta au fost gasite in cateva piramide egiptene, datarea cu carbon fiind 1000 i.C.
Astazi investigatiile stiintifice moderne dezvaluie o abundenta de potentiale beneficii de sanatate asociate cu utilizarea diferitelor componente ale plantei de menta, inclusiv aplicatii aromaterapeutice, locale si interne.

Majoritatea cercetarilor asupra mentei realizata pana acum indica faptul ca menta are o mare valoare in tratarea tulburarilor gastrointestinale, incluzand:

Sindromul colonului iritabil – inca de la sfarsitul anilor ’90 s-a descoperit ca pastilele cu tinta intestinul si cu un strat de ulei de menta sunt sigure si eficiente in tratarea aceste tulburari tot mai raspandite [ii]. Acest efect binefacator se extinde asupra comunitatii pediatrice. Intr-un test clinic facut la copii, 75% dintre cei ce au primit ulei de menta au avut o reducere a severitatii durerilor asociate cu SCI pana in doua saptamani [iii]. Un alt test clinic din 2005 pe adulti a produs concluzia ca “luand in consideratie tratamentele medicamentoase disponibile in mod curent pentru SCI, uleiul de menta (1-2 capsule zilnic timp de 24 de saptamani) ar putea sa fie primul in ordinea alegeri la pacientii SCI cu constipatie lejera sau diaree, pentru a alina simptomele generale si a imbunatati calitatea vietii” [iv]. Intr-un alt test clinic din 2007, 75% dintre pacientii care au primit ulei de menta au constatat o impresionanta reducere cu 50% a “scorului general total al sindromului de colon iritabil” [v]. Mai recent, un studiu publicat in ianuarie anul acesta a gasit ca uleiul de menta este eficient in usurarea durerii abdominale in diareea predominanta la sindromul colonului iritabil [vi].
Spasmul colonic – uleiul de menta a fost studiat si considerat ca o alternativa eficienta si sigura la medicamentul Buscopan pentru capacitatea lui de a reduce spasmele in timpul clismelor cu bariu [vii], [viii].
Tulburari de golire gastrica – s-a descoperit ca menta amplifica golirea gastrica, sugerand potential de utilizare in situatiile clinice pentru pacientii cu tulburarimenta functionale gastrointestinale [ix].
Dispepsie (indigestie) functionala – Un studiu din 2000 publicat in jurnalul Farmacologia si Terapia Afectiunilor (Ailment Pharmacology and Therapy) a gasit ca 90 de mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimen au avut ca rezultat raportarea imbunatatirea “mare sau foarte mare” a simptomelor de dispepsie functionala la 67% dintre pacienti [x].
Colici infantile: Un studiu din 2013 a gasit ca menta este cel putin la fel de eficienta ca si simeticona chimica in tratamentul colicilor infantile [xi].
Alte aplicatii studiate includ:
Durerea si vatamarea sfarcului asociate alaptarii: Un studiu din 2007 a descoperit ca apa de menta a prevenit craparea sfarcului si durerile asociate alaptarii la mamele alaptand [xii].
Tuberculoza: Un studiu din 2009 a gasit ca inhalarea uleiului esential de menta a fost capabila sa faca sa regreseze rapid inflamatia tuberculoasa, facand autorii sa concluzioneze: “aceasta procedura ar putea fi utilizata la prevenirea revenirii bolii si a exacerbarii tuberculozei pulmonare” [xiii].
Rinita alergica (febra fanului): Un studiu preclinic din 2001 a gasit ca extractele din frunze de menta inhiba eliberarea histaminei, indicand ca ar putea fi eficienta clinic in alinarea simptomelor nazale ale rinitei alergice [xiv].
Durerile asociate cu zona zoster (nevralgia post-herpetica): Un studiu de caz din 2002 a gasit ca aplicarea locala a uleiului de menta a avut ca rezultat imbunatatirea imediata a simptomelor de durere neuropatica asociate zonei zoster: efectele terapeutice au persistat intreaga perioada de 2 luni de monitorizare a tratamentului [xv].
Probleme de memorie: Un studiu din 2006 a gasit ca aroma simpla de menta amplifica memoria si sporeste starea de alerta la subiectii umani [xvi].
Greata indusa de chimioterapie: Un studiu din 2013 a gasit ca uleiul de menta este eficient in reducerea starii de greata induse de chimioterapie, si la costuri reduse fata de tratamentul medicamentos standard [xvii].
Cancerul de prostata: Cercetari preclinice au indicat ca menta contine un compus cunoscut ca mentol, care inhiba cresterea cancerului de prostata [xviii], [xix].
Vatamarile cauzate de radiatii: Cercetari preclinice au indicat ca menta protejeaza impotriva vatamarii ADN indusa de radiatii si a mortii celulare. [xx] [xxi].
Virusul Herpes Simplex tip 1: Menta a fost gasita ca avand actiune inhibitorie impotriva virusului Herpes Simplex de tip 1 rezistent la aciclovir [xxii] [xxiii].
Carii dentare/respiratie urat mirositoare: Extractul din ulei de menta a fost gasit ca superior apei de gura/clorhexidinei in ce priveste inhibarea biofilmului cauzat de Streptococus mutans asociat cariilor dentare [xxiv], [xxv]. Aceasta ar putea explica de ce pudra din frunzele uscate de menta era utilizata in Evul Mediu pentru combaterea halitozei si albirea dintilor.
Menta este de fapt un hibrid provenind din incrucisarea mentei de apa (Mentha aquatica) si a mentei cretei (Mentha spicata), [xxvi], ultima fiind cercetata ca posedand si ea remarcabile proprietati terapeutice, precum capacitatea de a exercita efecte semnificative anti-androgenice in sindromul polichistic ovarian [xxvii] si ameliorarea afectiunii corelate a hirsutismului lejer, marcat prin cresterea excesiva a parului la femei [xxviii].
Ca la toate plantele medicinale, trebuie avuta mare grija atunci cand sunt utilizate extractele si in mod special uleiurile esentiale. De asemenea mai amintiti-va ca mai mult nu este intotdeauna mai bine. Un studiu recent asupra utilizarii rozmarinului in imbunatatirea performantelor cognitive la batrani a gasit o o doza “culinara” mai mica (750 mg) a fost nu doar mai eficienta in imbunatatirea cognitiei (masurata prin viteza memoriei) decat o doza mai mare, ci si ca doza cea mai mare (6000 mg), a avut un efect semnificativ de afectare a memoriei [xxix] Aceasta ilustreaza cat de bine mai putin poate insemna mai mult, si de ce o ceasca ocazionala de ceai de menta poate fi cu mult mai superioara ca strategie preventiva decat ingerarea de doze “eroice” dintr-o planta doar dupa ce se instaleaza o problema de sanatate serioasa.
Surse pentru acest articol cuprind :
[i] A. Sustrikova, I. Salamon, Essential oil of peppermint (Mentha x piperita L.) from fields in Eastern Slovakia., 2004: Zahradnictvi Horticultural Science 31(1): 31-36
[ii] J H Liu, G H Chen, H Z Yeh, C K Huang, S K Poon. Enteric-coated peppermint-oil capsules in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective, randomized trial. J Gastroenterol. 1997 Dec; 32(6):765-8. PMID: 9430014
[iii] R M Kline, J J Kline, Di Palma J, G J Barbero. Enteric-coated, pH-dependent peppermint oil capsules for the treatment of irritable bowel syndrome in children. J Pediatr. 2001 Jan; 138(1):125-8. PMID: 11148527
[iv] H G Grigoleit, P Grigoleit. Peppermint oil in irritable bowel syndrome. Phytomedicine. 2005 Aug; 12(8):601-6. PMID: 16121521
[v] G Cappello, M Spezzaferro, L Grossi, L Manzoli, L Marzio. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double bland placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun; 39(6):530-6. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159
[vi] M S Alam, P K Roy, A R Miah, S H Mollick, M R Khan, M C Mahmud, S Khatun. Efficacy of Peppermint Oil in Diarrhea Predominant IBS – A Double Bland Randomized Placebo – Controlled Study. Mymensingh Med J. 2013 Jan; 22(1):27-30. PMID: 23416804
[vii] M J Sparks, P O’Sullivan, A A Herrington, S K Morcos. Does peppermint oil relieve spasm during barium enema? Br J Radiol. 1995 Aug; 68(812):841-3. PMID: 7551780
[viii] T Asao, H Kuwano, M Ide, I Hirayama, J-I Nakamura, K-I Fujita, R Horiuti. Spasmolytic effect of peppermint oil in barium during double-contrast barium enema compared with Buscopan. Clin Radiol. 2003 Apr; 58(4):301-5. PMID: 12662951
[ix] Masahiko Inamori, Tomoyuki Akiyama, Keiko Akimoto, Koji Fujita, Hirokazu Takahashi, Masato Yoneda, Yasunobu Abe, Kensuke Kubota, Satoru Saito, Norio Ueno, Atsushi Nakajima. Early effects of peppermint oil on gastric emptying: a crossover study using a continuous real-time 13C breath test (BreathID system). J Gastroenterol. 2007 Jul; 42(7):539-42. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653649
[x] B May, S Köhler, B Schneider. Efficacy and tolerability of a fixed combination of peppermint oil and caraway oil in patients suffering from functional dyspepsia. Aliment Pharmacol Ther. 2000 Dec; 14(12):1671-7. PMID: 11121917
[xi] João Guilherme Bezerra Alves, Rita de Cássia Coelho Moraes de Brito, Telma Samila Cavalcanti. Effectiveness of Mentha piperita in the Treatment of Infantile Colic: A Crossover Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012:981352. Epub 2012 Jul 12. PMID: 22844342
[xii] Manizheh Sayyah Melli, Mohammad Reza Rashidi, Abbas Delazar, Elaheh Madarek, Mohammad Hassan Kargar Maher, Alieh Ghasemzadeh, Kamran Sadaghat, Zohreh Tahmasebi. Effect of peppermint water on prevention of nipple cracks in lactating primiparous women: a randomized controlled trial. Int Breastfeed J. 2007; 2:7. Epub 2007 Apr 19. PMID: 17442122
[xiii] V A Shkurupi?, O A Odintsova, N V Kazarinova, K G Tkrachenko. [Use of essential oil of peppermint (Mentha piperita) in the complex treatment of patients with infiltrative pulmonary tuberculosis]. Virol J. 2009 Jan 20; 6:8. PMID: 17128800
[xiv] T Inoue, Y Sugimoto, H Masuda, C Kamei. Effects of peppermint (Mentha piperita L.) extracts on experimental allergic rhinitis in rats. Biol Pharm Bull. 2001 Jan; 24(1):92-5. PMID: 11201253
[xv] Simon J Davies, Louise M Harding, Andrew P Baranowski. A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil. Clin J Pain. 2002 May-Jun; 18(3):200-2 PMID: 12048423
[xvi] Mark Moss, Steven Hewitt, Lucy Moss, Keith Wesnes. Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang. Nutr Cancer. 2006; 55(1):53-62. PMID: 18041606
[xvii] Z Tayarani-Najaran, E Talasaz-Firoozi, R Nasiri, N Jalali, Mk Hassanzadeh. Antiemetic activity of volatile oil from Mentha spicata and Mentha× piperita in chemotherapy-induced nausea and vomiting. Ecancermedicalscience. 2013; 7:290. Epub 2013 Jan 31. PMID: 23390455
[xviii] Eun-Jung Park, Su-Hwa Kim, Byung-Joo Kim, Sung-Young Kim, Insuk So, Ju-Hong Jeon. Menthol Enhances an Antiproliferative Activity of 1alpha, 25-Dihydroxyvitamin D (3) in LNCaP Cells. J Clin Biochem Nutr. 2009 Mar; 44(2):125-30. Epub 2009 Feb 28. PMID: 19308266
[xix] Su-Hwa Kim, Joo-Hyun Nam, Eun-Jung Park, Byung-Joo Kim, Sung-Joon Kim, Insuk So, Ju-Hong Jeon. Menthol regulates TRPM8-independent processes in PC-3 prostate cancer cells. Biochim Biophys Acta. 2007 Apr; 1770(4):659-65. Epub 2006 Nov 23. PMID: 18955132
[xx] Hanaa A Hassan, Hani S Hafez, Mona S Goda. Mentha piperita as a pivotal neuro-protective agent against gamma irradiation induced DNA fragmentation and apoptosis: Mentha extract as a neuroprotective against gamma irradiation. Cytotechnology. 2013 Jan; 65(1):145-56. Epub 2012 Sep 21. PMID: 23011739
[xxi] Ravindra M Samarth, Meenakshi Samarth. Protection against radiation-induced testicular damage in Swiss albino mice by Mentha piperita (Linn.). Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2009 Apr; 104(4):329-34. PMID: 19320637
[xxii] Silke Nolkemper, Jürgen Reichling, Florian C Stintzing, Reinhold Carle, Paul Schnitzler. Antiviral effect of aqueous extracts from species of the Lamiaceae family against Herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Planta Med. 2006 Dec; 72(15):1378-82. Epub 2006 Nov 7. PMID: 17091431
[xxiii] A Schuhmacher, J Reichling, P Schnitzler. Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedicine. 2003; 10(6-7):504-10. PMID: 13678235
[xxiv] Iraj Rasooli, Shojaedin Shayegh, Massoud Taghizadeh, Shakiba Darvish Alipoor Astaneh. Phytotherapeutic prevention of dental biofilm formation. Phytother Res. 2008 Sep; 22(9):1162-7. PMID: 18729251
[xxv] Shojaedin Shayegh, Iraj Rasooli, Massoud Taghizadeh, Shakiba Darvish Alipoor Astaneh. Phytotherapeutic inhibition of supragingival dental plaque. Nat Prod Res. 2008 Mar 20; 22(5):428-39. PMID: 18404563
[xxvi] The Complete Illustrated Book of Herbs, Alex Frampton, The Reader’s Digest Association, 2009
[xxvii] Paul Grant. Spearmint herbal tea has significant anti-androgen effects in polycystic ovarian syndrome. A randomized controlled trial. Phytother Res. 2009 Jul 7. PMID: 19585478
[xxviii] Mehmet Akdo?an, Mehmet Numan Tamer, Erkan Cüre, Medine Cumhur Cüre, Banu Kale Köro?lu, Namik Delibas. Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytother Res. 2007 May; 21(5):444-7. PMID: 17310494
[xxix] Andrew Pengelly, James Snow, Simon Y Mills, Andrew Scholey, Keith Wesnes, Leah Reeves Butler. Short-term study on the effects of rosemary on cognitive function in an elderly population. J Med Food. 2012 Jan; 15(1):10-7. Epub 2011 Aug 30. PMID: 21877951
www.greenmedinfo.com – menta

Umanitatea a inviat! - Eroi! - Mesaj de la Ingeri primit de Sfatuitoarea
Acest film a devenit un hit pe partea rusă a YouTube, care arată modul în care oameni buni și grijulii pot fi în viața reală. Scopul filmului este de a cere privitorului: când a fost ultima dată când ai făcut ceva frumos pentru cineva sau a făcut cineva fericit?


Urmariti clipul aic:Acesti oameni ne fac sa speram ca UMANITATEA din noi incepe sa renasca sau in unii oameni nu a murit niciodata. Dar ar trebui sa ne gandim si sa ii cinstim pe EROII din Iasi, care nu s-au gandit nici o clipa la viata lor, ci doar cum sa il imobilizeze pe cel care le punea viata lor si a colegilor lor in pericol. 
Ei sunt adevarati Eroi! Ei sunt OAMENI! Ei ma fac sa trag nadejde, ca viitorul nostru se poate schimba si ca schimbarea incepe sa se vada. 
Din pacate nu am vazut in presa nici un material de lauda la adresa lor. Doar la posturile Tv de stiri am vazut interviuri cu ei,dar nu lauda, ci doar o narare a evenimentelor si interviuri cu ei. 
Daca acesti curajosi nu ar fi intervenit? Daca si ei ar fi iesit afara ca ceilalti si atacatorul ar fi avut timp sa isi  repare detonatorul si ar fi declansat bomba? Nu trebuie sa facem un efort prea mare pentru a ne inchipui ce s-ar fi intamplat. 
Asa incat, sa ii cinstim si sa le laudam curajul de a fi EROI! 
Sa invatam din exemplul lor si sa nu uitam ca un Erou poate fi oricine doreste sa faca bine, negandindu-se la securitatea vietii sale. 
Eroii sunt cei care au intors de multe ori cursul istoriei, iar Dumnezeu le-a intors actul de curaj daruindu-le lor fericirea vesnica si urmasilor lor ajutorul nemasurat in viata pamanteana. 
Frica nu vine de la Dumnezeu, ci din partea raului. Cine are curaj, nu cunoaste frica. Cine nu cunoaste frica, poate deveni Erou.
Sa ne gandim ca suntem urmasii dacilor si ca ei nu se temeau de moarte. Sa ne gandim la toti inaintasii nostri, la acei mari luptatori pentru dreptate si pentru neatarnarea tarii, care si-au jertfit tot, inclusiv viata pentru tara.
Sa nu uitam ca avem in ADN-ul nostru samanta curajului lor si atunci cand va fi nevoie sa ne demonstram noua si lor, ca putem fi Eroi!Urmariti clipul aici:


Exista un erou
Daca te uiti inauntrul inimii tale.
Nu trebuie sa-ti fie teama
De ceea ce esti.

Exista un raspuns
Daca patrunzi in sufletul tau.
Si amaraciunea pe care o cunosti
Se va topi.

apoi un erou apare
cu puterea de a merge mai departe
si-ti pui temerile la o parte
si afli ca poti sa supravietuiesti
deci cand simti ca speranta a disparut
uita-te inauntrul tau si fii puternic
si vei vedea in sfarsit adevarul
ca un erou se afla in tine

e un drum lung
cand parcurgi lumea singur.
nimeni nu-ti da o mana de ajutor
de care sa te tii.

poti gasi iubire
daca cercetezi inauntrul tau.
si golul pe care-l simteai
va disparea.

Refren:

Domnul stie
visurile sunt greu de urmat
dar nu lasa pe nimeni
sa ti le distruga
tine-te bine
va fi un maine
in timp

vei gasï caleaAcesta este mesajul pe care ni l-au trimis Ingerii in noaptea aceasta. 


Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Cu mult drag,
Sfatuitoarea

Nebănuite: MISTERELE CEAIULUI VERDE. Ce se poate întâmpla după doar două luni de tratamentEste una dintre cele mai apreciate plante din Asia. Camelia sinensis este planta căreia i se opreşte procesul natural de fermentaţie pentru a se obţine ceea ce cunoaştem: frunzele din care se prepară deliciosul ceai verde!

Dr. Katherine Crew de la Centrul Medical de la Universitatea Columbia din New York a realizat un studiu cu privire la extractul de ceai verde care conţine pigmenţi de plante şi antioxidanţi cu numele polifenol E. Aceşti pigmenţi nu doar că pot să oprească creşterea celulelor canceroase, ci şi să blocheze pătrunderea lor în ţesuturi.

Factor de protecţie

Compoziţia acestui ceai? Uleiuri esenţiale, teină, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor şi altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.

Studiul lui Katherine Crew a implicat 40 de femei cu aşa-numitul cancer mamar hormonal negativ. Unele femei au primit medicamentul care conţinea polifenoli E, în timp ce altele au primit un placebo (medicament inactiv). Nivelul de creştere a hepatocitelor la femeile care suferă de cancer mamar, este cel mai important indicator, care arată răspândirea cancerului. După doar două luni de tratament cu extract de ceai verde s-au constatat progrese enorme în rândul celor care luptă cu cancerul.

Doar câteva

Iată doar câteva dintre proprietăşile ceaiului verde: scade nivelul LDL al colesterolului (cel “rău”) şi creşte nivelul de HDL colesterol (cel “bun”) – cei care consumă extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fără să înregistreze creşteri ale nivelelor plasmatice de colesterol; limitează coagularea anormală a sângelui, care stă la baza apariţiei trombozelor; reduce valorile tensionale mari – prin reducerea nivelului de angiotensina II, o substanţă care produce vasoconstricţie; reduce glicemia şi riscul de diabet zaharat; protejează ficatul împotriva substanţelor toxice (alcool, substanţe chimice); menţine sănătoasă cavitatea bucală – inhibă formarea tartrului şi distruge bacteriile orale; stimulează funcţiile sistemului imun şi distruge radicalii liberi care participa la procesul de îmbătrânire.

Un lucru esenţial este faptul că ceaiul verde stimulează metabolismul, din acest fiind folosit şi în curele de slăbire.


Sursa: www.evz.ro/

Ce nu stiai despre lamai. 15 miracole pentru sanatatea ta

UKxdZQqBHYwT
Stiai ca egiptenii din antichitate credeau ca mancand lamai si band sucul de lamaie se tineau departe de orice forma de otravireiar studii recente au confirmat convingerea lorSunt foarte multe beneficii pentru sanatate pe care lamaile ni le aduc si pe care le stim de sute de aniCele mai cunoscute sunt acelea ca lamaile sunt antiviraleantibacteriene siimunostimulatoare si ca sunt folositoare in diete pentru ca sucul de lamaie este un ajutor digestiv si un detoxifiant pentru ficatLamaile contin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide, pectine, toate intaresc imunitatea si lupta impotriva infectiilor.

Dar sunt si foarte multe beneficii ale lamaii pe care multi dintre noi nu le cunoastem. Foloseste lamaia sub orice forma cu putinta: sub forma de suc, in ceai, in alte bauturi, ca dressing la salata, sub forma de cataplasma sau atunci cand faci baie. Vei avea numai de castigat.
Iata beneficiile nestiute ale acestui fruct miraculos, asa cum ne sunt ele dezvaluite de “The Lemon Juice Diet,” copyright 2008, de Theresa Cheung.

1. Vindeca acneea

Vitamina C din lamaie ajuta pielea sa fie stralucitoare si omoara bacteriile care cauzeaza acneea. Bea limonada dimineata dar in plus poti face si urmatoarele:
- Aplica cu degetul sau cu un tampon de vata suc proaspat de lamaie pe acnee si lasa asa peste noapte. Spala cu apa a doua zi dimineata. Se poate sa simti o usoara arsura dar dispare repede.
- Amesteca o parte zeama de lamaie proaspat stoarsa cu o parte apa cu miere. Pune acest amestec pe zonele afectate si lasa o jumatate de ora, apoi clateste. Repeta de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Evident ca in cazul unei acnee foarte severe, se recomanda consultarea unui medic specialist dermatolog, in paralel cu acest tratament natural.

2. Calmeaza anxietatea

Studiile arata ca lamaia are efect de calmare si ajuta la indepartarea oboselii, agitatiei, ametelii, nervozitatii si tensiunii. Inhalarea de ulei de lamaie creste capacitatea de concentrare si tine mintea in stare de alerta. Lamaia poate fi folosita si ca odorizant de camera in birouri, pentru a creste eficienta angajatilor. Daca te simti tensionat, pune pe o batista putin ulei delamaie si inhaleaza.

3. Vindeca aftele

Proprietatile dovedite antibacteriene si antivirale ale lamaii pot accelera procesul de vindecare in cazul aftelor. Amesteca sucul de lamaie cu apa calda si clateste gura cu aceasta combinatie de trei ori pe zi. Nu conteaza daca simti o senzatie de arsura in contactul dintre lamaie si afte, conteaza ca ea iti face mult bine, deci persevereaza in folosirea ei.


4. Scade febra

Cand ai febra din pricina racelilor, bea o cana de suc de la 1-2 lamai cu apa fierbinte si miere, bea-o toata o data, apoi la fel la fiecare 2 ore pana cand febra incepe sa cedeze.


5. Vindeca raceala si gripa
Cand ai racit, puterea vindecatoare a lamaii actioneaza atat intern, dand urgent vitamina C celulelor aflate in suferinta, cat si extern prin contactul dintre gatul afectat si sucul de lamaie. Cand iti curge nasul sau te doare gatul, consuma cat mai multa vitamina C, pentru ca aceasta impulsioneaza puternic sistemul imunitar punanand-ul la treaba ca sa lupte cat maieficient cu boala. Bea la fiecare doua o limonada calda facuta din sucul de la o lamaie, miere, si o cana de apa fierbinte, dar nu atat cat sa-ti oparesti gatul, pentru ca mai rau ii faci..
Daca te doare gatul, adauga in acea limonada, in loc de miere, o lingurita de sare marina. Fa gargara cu ea de trei ori 
pe zi. Poti inghiti sucul dupa aceea.6. Vindeca bataturile
Aplica o felie groasa de 5 mmpeste bataturi, impacheteaza si strange bine zona si lasa asa peste noapte. Ai grija doar ca lamaia sa fie in contact doar cu batatura pentru ca altfel este prea puternica pentru pielea normala si poate cauza arsura pielii.


7. Elimina eczemele
Daca suferi de infectii ale pielii cum ar fi eczema, o impachetare cu lamaie iti va face foarte bine. Pune 8 picaturi de ulei esential de lamaie in apa calda (250 ml) si o lingurita de miere. Mierea are si efect antiinflamator si intareste puterea de vindecare a lamaii.
Imbiba o bucata de bumbac in lichid, stoarce excesul si plaseaza bumbacul pe zona afectata, timp de 15 minute, de 2 sau 3 ori pe zi. Nu doar ca vindeca aceasta infectie, dar va reduce si mancarimea.


9. Invinge oboseala
Lamaia este ajutorul inestimabil pentru toti cei ce se confrunta cu oboseala cronica data de munca lor. Bea o lamaie stoarsa ori de cate ori te simti prea obosit sau suge o jumatate de lamaie. Exploratorii, aventurierii, infig un pai in capatul unei lamai intregi cand sunt epuizati si se revigoreaza sugand zeama direct din fruct.
Uleiul de lamaie stimuleaza si activitatea cerebrala asa ca de indata ce te simti foarte obosit si nu te poti concentra, pune 4 picaturi de ulei esential de lamaie intr-un vas mic de aromoterapie cu putina apa si bea si un pahar cu apa si lamaie la cateva ore.

10. Rezolva problema halenei
Lamaile te ajuta sa ai respiratia proaspata daca ai aceasta problema dupa consumul de alcool, tigari sau dupa ce ai mancat diverse alimente condimentate cum ar fi ceapa si usturoiul. Ca sa iti mentii proaspata respiratia, clateste gura cu sucul de la lamaia proaspat stoarsa combinat cu apa calduta. Te ajuta si daca mesteci o felie de lamaie dupa fiecare masa.
11. Lupta cu hipertensiunea

Se stie ca usturoiul si ceapa au efecte foarte bune in lupta impotriva hipertensiunii arteriale dar ele sunt ajutate mult si de lamaie. Combina 3 catei de usturoi pisati cu lapte  degresat sau lapte de soia. Adu la fierbere acest amestec si lasa-l 5 minute. Dupa racire, adauga in el sucul de la 3 lamai proaspat stoarse. Bea peste zi aceasta bautura minune.
Iar daca ai colesterolul marit, nu uita ca pectinele din lamai contribuie la accelerarea metabolismului si la scaderea colesterolului.

12. Vindeca dupa intepatura de viespe

Daca te-a intepat viespea, scoate acul din piele si maseaza locul cu 2 picaturi de lamaie proaspat stoarsa amestecata cu o lingurita de miere.
Ca sa tii insectele neplacute la distanta, pune in pulverizator 250 ml de apa si 20 picaturi de ulei esential de lamaie si pulverizeaza prin camera. Miroase excelent si tine si tantarii sau mustele la distanta. Mai poti sa lasi in dormitor pe noptiera o bucata de vata imbibata cu ulei de lamaie ca sa tina la distanta in serile de vara tantarii.


13. Indeparteaza durerea din corp
Chiar daca are gust extrem de acru, sucul de lamaie are un efect alcalin deosebit de puternic si deci este un agent natural impotriva excesului de aciditate care este responsabil de multe boli, printre care si reumatismul. Bea dimineata o lamaie stoarsa cu un pahar de apa calduta si repeta acest lucru de 2-3 ori pezi daca ai dureri articulare.
Daca ai zone inflamate si dureroase, maseaza-le cu ulei de lamaie amestecat cu o lingurita de ulei de jojoba sau cu o crema pe care o ai in casa. Face minuni.

14. Iti salveaza stomacul
Bea sucul de la o lamaie proaspat stoarsa cu un pahar de apa calduta dupa fiecare masa. Acidul din lamaie va stimula producerea in stomac a acidului gastric si deci si activitatea muschilor stomacului.

15. Spune adio varicelor
Uleiul de lamaie are proprietati terapeutice considerabile asupra vaselor de sange si ajuta in lupta impotriva varicelor. Amesteca 6 picaturi de ulei de lamaie cu ulei de migdale sau de avocado sau de jojoba si maseaza zona afectata.
Revigoreaza-ti corpul si picioarele obosite cu varice printr-o baie in care pui 10 picaturi de ulei de lamaie, o lingura de miere si 4 picaturi de ulei de chiparos. Stai in acea apa pentru 15 minute si cand iesi din ea nu freca pielea, ci doar tamponeaz-o cu blandete.