sâmbătă, 27 august 2011

URAGANUL IRENE- CINE ESTE VINOVAT ?

Nu stiu daca in anii trecuti, voua vi s-a parut ciudat faptul, ca uraganele mari se abateau cu furie asupra Cubei, Mexicului, etc., neafectand aproape de loc S.U.A. Cel din New Orleans nu se pune, pentru ca si acolo au fost interese, care au vizat terenuri si paturi sociale.
Dar acum, e ciudat, foarte ciudat! Cum asa, deodata, au inceput sa se abata asupra Americii toate nenorocirile. De fapt ce vor, cei care cred ca il pot inlocui pe Dumnezeu? Vor o repetitie in caz de evacuare. Vor bani, cat mai multi bani, pe care sa-i obtina din asigurari. O sa va convingeti singuri, cand veti vedea cum in zonele cu birouri si cu industrie nu vor fi pagube extraordinare, pentru ca economia Americii, cata mai functioneza, trebuie sa produca si dupa. Vor fi pagube materiale la anumite cladiri, unde au interes si in zonele de locuinte, care vor fi puternic afectate. Nu e de mirare ca societatile de asigurari sa nu poate onora politele de asigurari exact pentru " amarasteni". Dar , asta e "riscul meseriei". In schimb vor plati politele super mari, pentru ca investitorii trebuie sa isi recupereze banii.
Au incercat probabil "sa produca" doua cutremure "distrugatoare", dar se pare ca mai au "de lucrat" sau le-a fost frica de daune prea mari, adica nu au putut sa produca doar acele distrugeri pe care le doreau. E, ce sa-i faci, se pare ca nu sunt chiar Dumnezeu!
De ce se chinuie atat de mult, in afara de interesul personal al anumitor persoane? Pentru ca trebuie sa acopere "catastrofa" financiara pe care nu o pot controla. Probabil e atat de mare aceasta "catastrofa'', incat nici macar petrolul libian nu o mai poate opri si sigur nu o poate acoperi.
Ce sa-i faci, se pare ca America este acum " un animal ranit" si fiecare din noi stim, ca asta este foarte periculos pentru toti cei care stau in preajma, dar mai ales in calea lui.
Pentru cei care locuiesc in America, indiferent de locatie, sa isi intrebe sincer de tot subconstientul sau ingerii protectori sau chiar pe Dumnezeu, ce anume au de facut mai departe. Sunt sigura ca marea majoritate stiti la ce anume ma refer , asa cum sunt sigura ca ati cautat si v-ati informat si asupra a ceea ce o sa urmeze.

God bless America!

Cu toata sinceritatea si compasiunea,
Sfatuitoarea

Cum ne vom petrece sfarsitul lumii?

Pentru unii numaratoarea inversa a Apocalipsei a inceput deja! Va fi oare 21.12.2012 ultima zi a Umanitatii si a intregului Pamant, dupa cum au prezis anticii mayasi? Vom trai si vom vedea. Intre timp, pentru ca asteptarea sa fie mai usoara, iata ce prevad scenariile Sfarsitului Lumii:
1. Waterworld: Lumile scufundate 
2012. Ghetarii continentali s-au topit, apa a inghitit intregul Pamant, iar cei cativa supravietuitori – refugiati pe mici insule artificiale –, sunt la mana noilor pirati. Tot ceea ce a mai ramas din continente ar putea fi, in cel mai bun caz, o imensa laguna tropicala,  undeva in nord. Sau in sud.

Realitatea este ca nu prea avem multe motive de veselie. In documentarul An Inconvenient Truth, Al Gore, fostul vicepresedinte SUA si laureat al Premiului Nobel, a ilustrat riscurile topirii gheturilor din Antarctica si Groenlanda. Unul printre multe altele: apele oceanice vor creste cu circa 6 m si 100 de milioane de persoane vor fi constranse sa abandoneze zonele de coasta. Solutia? Aplicarea integrala a Protocolului de la Kyoto, dar si a altor masuri draconice in masura sa taxeze industriile si prin urmare intregul notru stil de viata actual. Desi mare parte dintre oamenii de stiinta sunt de acord asupra celor mai pesimiste diagnostice legate de starea de sanatate a planetei, nu multi ii impartasesc lui Gore profetiile din documentar si nici solutiile propuse. La polul opus fata de pozitia acestuia se afla, printre altii, profesorul danez Bjørn Lomborg, in opinia caruia pagubele provocate de CO2 si de incalzirea globala nu vor fi nici pe departe atat de extinse. In plus, Lomborg sustine ca exista prea multa "presiune politica" asupra chestiunii Kyoto, in dauna rezolvarii unor probleme globale mult mai urgente, precum malaria, SIDA, lipsa apei. Disputate intre apocaliptici si sceptici, dezbaterile in interiorul comunitatii stiintifice sunt din ce in ce mai aprinse. Pana si autoritatea “suprema” in acest domeniu, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), a propus mai multe scenarii divergente cu privire la incalzirea globala si a consecintelor acesteia, toate perfect justificate de riguroase formule statistice.


Citeste pe aceeasi tema: Calota glaciara este in pericol

2. Marele Frig: Supravietuirea printre gheturi 
Mai dramatica decat orice alta glaciatiune precedenta: poate si pentru faptul ca resursele alimentare sunt de-acum putine, iar noi nu mai suntem demult vanatori… Curentul Golfului s-a oprit si peste Pamant s-a abatut pe neasteptate Marele Inghet.

Un echilibru chimic precar: iata pe ce se bazeaza Curentul Golfului, marele "uscator" natural care imblanzeste clima tarilor udate de Atlantic. Pacat ca acest curent s-ar putea bloca, iar cand acest lucru se va intampla, enorma cantitate de apa dulce eliberata de topirea gheturilor va modifica raportul dintre apa dulce si sarata (motorul beneficului flux) si Terra va fi cuprinsa pe neasteptate de Marele Frig. Nu-i deloc SF, s-a intamplat deja. Cu mai bine de 11.000 ani in urma, calota glaciara care acoperea America de Nord s-a topit, Curentul s-a “defectat”, iar temperaturile in Europa au scazut cu 5 °C pe parcursul unui singur deceniu. S-ar putea intampla din nou? Marile glaciatiuni sunt cauzate de factori atat climatici, cat si astronomici, si este putin probabil ca doar cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera sa provoace o noua Era Glaciara cu aceeasi rapiditate. Si totusi, potrivit studiilor mai multor specialisti in climatologie, ne apropiem cu pasi repezi de o noua glaciatiune. Intr-o noua Era Glaciara, unicele tari inca locuibile vor fi cele ale Lumii A Treia. Cum ne vor primi oare cei de-acolo?
Citeste pe aceeasi tema: Pamantul se afla in pragul unei noi ere glaciare

3. Capriciile Terrei: inversarea polilor 
Peste 30 de purtatori de pacemaker, altfel sanatosi, au murit pe neasteptate, toti deodata. Ceilalti alearga terorizati prin orase, fugariti de carduri de pasari ingrozite care si-au pierdut simtul orientarii. Cei care n-au cazut prada panicii se pot totusi bucura de spectacolul aurorelor boreale la latitudini neobisnuite.

Drame si splendori provocate de  alterarea polurilor magnetice terestre. Multe legende antice par a face aluzie la schimbari repetate de directie a axei terestre. Un eveniment care, potrivit anumitor predictii, s-ar putea repeta. Unii geologi preocupati de trecutul planetei noastre au descoperit ca schimbarile climatice au coincis aproape intotdeauna cu modificarile campului magnetic al Terrei. Ce legatura ar putea fi intre cele doua fenomene nu este deocamdata prea clar; dar spun ei, disparitia brusca a unor intregi specii, survenita de mai multe ori in trecut, ar coincide cu brustele modificari ale campului magnetic. Si nu este vorba de evenimente intamplate in ere geologice indepartate: se zice ca, in timpuri relativ recente (acum mii de ani), pozitia polurilor era foarte diferita de cea actuala. (Unii vorbesc chiar de o inversare a Polului Nord cu Polul Sud). Si ca o noua rasturnare ar provoca cutremure devastatoare de-a lungul faliilor scoartei terestre si maree gigantice, generate de miscarile de pe fundul oceanelor. O perspectiva demna de un diluviu universal in toata puterea cuvantului. In cele din urma, cu instabilitatea geologica a Pamantului nu te poti pune: adica, atunci cand planeta isi pierde “cumpatul” nu prea poti face mare lucru pentru a “dezamorsa” catastrofele. Expertilor, prin urmare, nu le ramane decat sa exploreze diferitele straturi de sub scoarta terestra pentru a incerca sa inteleaga cat mai multe despre natura planetei noastre.

Citeste pe aceeasi tema: Inversarea polilor va transforma planeta intr-o uriasa Hiroshima

4. 2022. Suntem prea multi! Supravietuitorii marilor orase 
Dupa inutile si tardive tentative de control demografic, punctul critic a fost depasit: Pamantul seamana cu un furnicar, iar poluarea a creat o manta irespirabila care condamna planeta la o eterna si torida vara. Verdele si natura sunt o amintire palida, nu ploua de ani de zile, mancarea si apa constituie de-acum un un lux pentru cei cativa privilegiati.
Nu se va intampla probabil in 2022, dar in 2030 populatia urbana va reprezenta cu siguranta aproximativ doua treimi din cea mondiala. Afirmatia nu provine dintr-un roman SF, ci din cel mai recent World Water Development Report al UNESCO, publicat in urma cu doi ani. In consecinta, aceasta progresiva expansiune a oraselor va provoca o crestere vertiginoasa a cererii de apa si hrana in zonele metropolitane. Pe baza acestui scenariu, dar si din cauza poluarii, a schimbarilor climatice si a despaduririi, unii cercetatori de la Cornell University au prevazut ca economia agricola va intra in criza in jurul anului 2050. Exista si un "new entry": asa-numitul colony collapse disorder; adica, epidemia progresiva  – cauzata cel mai probabil de utilizarea la scara larga a pesticidelor – care decimeaza albinele polenizatoare si le ameninta cu disparitia. Nu tu albine, nu tu flori, nu tu mancare.

Citeste pe aceeasi tema: Pamantul va avea de suportat 9 miliarde de oameni

5. Singur acasa: “Ingineriile” mortii 
Intr-o dimineata te trezesti intr-un pat de spital. Cum vei fi ajuns acolo? Te ridici cu greu si ratacesti pe coridoare, intr-o tacere ireala: toate geamurile sunt sparte, paturile rasturnate, nimeni in jur sa-ti explice ce se intampla. Nici afara, in oras, nu-i tipenie. Mergi printre masinile abandonate pana cand gasesti primul raspuns intr-o bucata de ziar vechi: intreaga tara a fost contaminata de un virus letal transmis la om de animale de laborator care au luat-o razna. Cei sanatosi au fugit de frica celor infectati, agresivi si insetati de sange, iar intreaga natiune se afla in carantina.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conditiile aflate la baza unei pandemii sunt in numar de trei: aparitia unui virus nou, agresivitatea lui si… “rabdarea”de care este capabil sa dea dovada.  Tocmai aceasta din urma ne pune la adapost de un atac la scara planetara cu un virus de talia fiorosului Ebola, letal in 70% din cazuri. Dupa nasterea ingineriei genetice, posibilitatea ca cineva sa dezvolte un virus capabil sa respecte “regulile de aur” ale OMS reprezinta pentru multi un adevarat cosmar. Totusi, nu-i nevoie sa privim atat de departe: ne ajung “pandemiile” noastre seculare: foamea si setea, de exemplu.  
6. Bioterorismul: Rezident Evil 
Ascunsi de multa vreme in bunkerele lor, nimeni nu stia la ce lucrau bioteroristii. Pana in ziua incidentului. Cine putea sa prevada ca acea micuta capsula sparta in mii de bucati continea un virus atat de letal?
Daca razboiul biologic se va dovedi o afacere pentru industria farmaceutica, n-ar fi de mirare ca cineva sa-si piarda controlul. Poate ca nu riscam sa devenim toti zombi din cauza unui T-Virus precum cel din Resident Evil, dar de "amenintare terorista” auzim vorbindu-se aproape in fiecare zi. Nu si despre moduri mai originale de a o combate.  Un exemplu? Cateva parti dintr-un telescop de la NASA scos la pensie in 2000, Compton Gamma Ray Observatory, au fost utilizate pentru constructia unui detector capabil sa recunoasca surse radioactive. O vreme, acest telescop a identificat razele gamma emise de corpurile celeste, in prezent le repereaza pe cele emanate de plutoniu, cesiu si uraniu, ce pot fi utilizate in confectionarea armelor de distrugere in masa. 

Citeste pe aceeasi tema: TOP 10 Cele mai temute arme bacteriologice

7. Matrix: Revolta masinilor 
In opinia unora, revolta masinilor a inceput deja, numai ca noi ne vom da seama de acest lucru de-abia cand va fi prea tarziu.

Cine comanda? Daca traim de fapt intr-un software? Ceea ce numim “realitate” este de fapt un ansamblu de semnale si perceptii; iar Realitatea ar putea sa nu fie compusa din atomi, ci dintr-o serie de stimuli electici creati artificial. In definitiv, am putea fi in mod inconstient sclavii masinariilor. Potrivit futurologilor, pana in 2084 strazile noastre vor fi patrulate de roboti-politisti, dar pentru romanticii care mai au inca incredere in rasa umana iata si o veste buna: a fost deja pus la punct Heart, robotul caruia ii place sa fie alintat. La fiecare mangaiere, bataile lui cardiace se accelereaza. Pentru creatorii lui Heart si al armatei de pseudo-umanoizi care il insotesc, aceste “fiinte” sunt un exemplu al felului in care masinile vor cuceri in timp emotii tot mai asemanatoare cu cele umane.


Citeste pe aceeasi tema: Noi teste exploreaza inteligenta robotilor

8. De la fantezie la realitate: ziua cand Soarele s-a stins 
Curajosii sunt pregatiti deja sa plece intr-o misiune care va decide soarta umanitatii. Soarele se stinge. Dar daca am reusi sa-i prelungim putin viata? Planul prevede detonarea unei enorme bombe nucleare in inima stelei noastre, pentru a o reactiva si a o trezi din letargie. Cel putin pentru o vreme. Ori la bal ori la spital, una din doua… Iar pentru fabricarea bombei au fost utilizate toate materialele radioactive de pe Pamant.

Mai mult sau mai putin peste 5 miliarde de ani, cand isi va fi epuizat toate rezervele de hidrogen din nucleul sau, Soarele va deveni o stea de dimensiuni colosale (aproape de 100 de ori mai mare decat este in prezent): un gigant rosu. Straturile aflate la exteriorul astrului se vor extinde, iar “atmosfera” lui va inghiti pe nerasuflate planete precum Venus, Mercur si poate chiar Terra. Sa ne transferam pe Marte nu ne va fi de mare folos, iar deocamdata, o tehnologie care sa ne permita sa calatorim dincolo de Sistemul Solar, in timpi rezonabili, este doar un vis. Dar stati linistiti, nu vom ajunge vii la fatidica scadenta: cam cu un miliard de ani inainte, luminozitatea Soarelui va creste cu circa 10%. Putin cam prea fierbinte pentru apa din care suntem facuti si pentru cea care ocupa buna parte din Pamant.

Citeste pe aceeasi tema: In viitor, Soarele va inghiti Pamantul

9. Cronica unei distrugeri amanate: la ce ora vine sfarsitul lumii? 
Cine a spus ca trebuie neaparat sa sfarsim la fel ca dinozaurii? De cand l-au reperat pentru prima oara, in 2004, astronomii nu-si mai iau ochii de la el. Este un asteroid cu un diametru de circa 350 metri, botezat Apophis (dupa Apòfì, zeul egiptean al Distrugerii), care in urmatorul ciclu de rotatie ar putea ajunge foarte aproape de Terra.

Oamenii de stiinta au indicat ca impactul ar putea avea loc pe 13 aprilie 2029, in Oceanul Pacific, la 500 km vest de Santa Monica. In eventualitatea in care totusi asteroidul va ocoli la data respectiva atat Pamantul, cat si Luna, nu va fi decat o amanare: sapte ani mai tarziu, in data de 13 aprile 2036, daca Apophis va lovi Pamantul, deflagratia va fi 110.000 ori mai puternica decat cea de la  Hiroshima. Este intrebarea pe care si-au pus-o in 1947 cercetatorii de la Bulletin of the Atomic Scientists din cadrul Universitatii din Chicago. Pentru a raspunde, ei au imaginat un orologiu simbolic, Doomsday Clock (ceasul Apocalipsei), in care miezul noptii simbolizeaza sfarsitul lumii cauzat de un razboi atomic. Acele virtuale ale acestui dispozitiv infricosator sunt miscate inainte si inapoi in functie de tensiunile politice internationale. Cand a fost creat orologiul, in plin Razboi Rece, s-a decis ca doar 7 minute ne mai desparteau de “miezul noptii”. Ultimele proiectii, cele din 2007, au deplasat acele ceasornicului cu doua minute inainte. Cat e ceasul? Este 12 fara 5.

Citeste pe aceeasi tema: Asteroidul Apophis ar putea lovi Pamantul in aprilie 2029

 Sursa: descopera.ro

Arheologic, Romania este centrul geometric al preistoriei civilizatiei europene

Ralph M. Rowlett este profesor la Facultatea de Antropologie a Universitatii Missouri, Columbia, SUA si participa, de 15 ani, la cercetari pe diverse situri arheologice din Romania
Studiile mele de arheologie neconventionala vizeaza, in special, preistoria europeana, deoarece acest segment al culturii umanitatii prezinta, la ora actuala, cele mai multe necunoscute. Paradoxal, civilizatiile clasice, a Egiptului antic si a Orientului Mijlociu, ba chiar civilizatiile azteca si incasa sunt mai accesibile decat civilizatia Europei preistorice. Totusi este clar ca cea mai mare parte a fundamentelor civilizatiei occidentale isi are obarsia in vechile culturi tribale, iar nu in civilizatiile Antichitatii, desi acestea din urma ne-au lasat mostenire vestigii arheologice impresionante.

La randul lor, studentii mei s-au aratat a fi foarte interesati de civilizatia Europei preistorice, deoarece studiul acesteia poate acoperi un gol in cunoasterea inventarului solutiilor umane legate de modul de a trai. Institutiile din America de Nord fac ca accesul la acest tip de informatii sa fie foarte dificil. De pilda, literatura de specialitate ofera, in engleza si in franceza, o multime de lucrari referitoare la provinciile romane de pe Valea Nilului si din Orientul Mijlociu; in schimb, despre provincii romane precum Iliria, Panonia si Moesia, din regiunea Balcanilor, nu se gaseste mai nimic.

Arheologia romana este in mod special interesanta deoarece contine elemente ce se regasesc in aproape toate partile Europei. Pe teritoriul Romaniei poti afla, prin intermediul arheologiei, informatii despre cea mai mare parte a preistoriei europene. Teritoriul Romaniei, situat in centrul geometric al continentului, a servit deseori drept pod intre Europa de est si cea de vest, intre Europa de nord si cea de sud. Teritoriul Romaniei actuale a fost, inca acum mai bine de 6.000 de ani, unul dintre primele locuri propice pentru expansiunea culturilor indo-europene, intemeiate pe migratii ample, explicabile prin folosirea cailor si a carutelor si care aveau o cultura ceramica bine dezvoltata. De aici, respectivele culturi s-au raspandit inspre Europa de Vest, spre Marea Mediterana, Orientul Mijlociu si Asia de Sud.

Legendara Atlantida a fost distrusă de un tsunami?

Legendara Atlantida a fost distrusă de un tsunami?
După opinia unui grup de cercetători americani, străvechiul oraş ar fi putut fi inecat de un val gigantic, iar vestigiile sale s-ar găsi undeva în sudul Spaniei, în apropiere de Cadiz.
Cercetătorii de la Universitatea Hartford, SUA, au folosit o combinaţie de tehnici performante - fotografii din satelit, cartare digitală, radar de mare adâncime şi metode de cercetare subacvatică - pentru a investiga întinsele mlaştini ale Parcului Naţional Donana, unde cred că ar fi existat oraşul legendar.
Speranţele sunt alimentate de descoperirea, în interiorul Spaniei, a vestigiilor unor aşezări numite de specialiştii implicaţi "oraşe memoriale": se crede că acestea ar fi fost construite de locuitorii supravieţuitori ai catastrofei ce a distrus Atlantida, în amintirea cetăţii lor dispărute.
În decursul vremii, au fost propuse multe locuri în care s-ar fi putut afla cetatea (foto). Filosoful grec Platon a scris despre Atlantida, în urmă cu 2.600 de ani, descriind-o ca pe "o insulă aşezată în dreptul strâmtorii numite Coloanele lui Hercule" (Strâmtoarea Gibraltar).
În regiune s-au produs, de-a lungul timpului, seisme şi tsunami, dintre care unele ar fi putut fi îndeajuns de violente pentru a distruge un oraş, dovadă marele cutremur de la Lisabona (1755).
Acesta a avut epicentrul în Oceanul Atlantic, la aproximativ 200 km de ţărm; magnitudinea sa a fost estimată de seismologii contemporani la cca. 9 grade. Cutremurul a produs un val seismic enorm, care a distrus aproape în totalitate oraşul Lisabona şi mai multe aşezări din jur.
Sursa: Reuters

O descoperire arheologică reînvie o veche legendă: ce este acestă "structură circulară"?

Articol de Ramona LOZNIANU
O descoperite spectaculoasă
Arheologii au descoperit o "structură circulară" sub terasamentul din fostele grădini regale ale castelului Stirling din Scoţia, cunoscut sub numele de King's Knot. Primul gând al arheologilor a fost că descoperirea lor ar putea fi legendara Masa Rotundă a regelui Arthur.
Terasamentul, învăluit în mister de sute de ani, a fost legat de legenda regelui Arthur, a cărui autenticitate istorică este încă disputată de specialişti. Arheologii de Universitatea din Glasgow, în colaborare cu Societatea de Istorie şi de Arheologie din Stirling, au realizat în lunile mai şi iunie primul studiu non-invaziv al locului, folosind cele mai noi tehnici ştiinţifice, în încercarea de a dezlega acest mister, potrivit The Telegraph.
Măsurătorile atestă faptul că la un metru sub terasament se află, într-adevăr, o structură rotundă mai veche decât King's Knot (care datează din 1620), şi altele mai mici împrejurul acesteia. Structura are aspectul unei "mese" de pământ, mărginită de un şanţ.
"Arheologii au găsit rămăşiţele unui şanţ circular şi alte structuri sub King's Knot. Descoperirile lor arată că actuala movilă a fost creată pe un loc mai vechi, ceea ce aruncă o nouă lumină asupra tradiţiei care a legat acest loc de Masa Rotundă a regelui Arthur", a declarat istoricul John Harrison, care a condus proiectul.
Acesta a precizat că nu se poate spune cu exactitate că aceasta este într-adevăr Masa Rotundă a regelui Arthur, dar noile descoperiri pot explica poveştile şi credinţele oamenilor.
Echipa de arheologi urmează să reia cercetările în luna septembrie.
De mai bine de şase secole, scriitori au legat acest loc de legenda regelui Arthur. Astfel, încă din anului 1375, poetul scoţian John Barbour spunea că "masa rotundă" se afla la sud de castelul Stirling, iar în 1478, cronicarul englez William of Worcester susţinea că "regele Arthur ţinea Masa Rotundă la castelul Stirling".

Uraganul Irene, care ameninţă coasta de est a SUA, a scăzut în intensitate, retrogradând la categoria 1 - VIDEO

Uraganul Irene, care ameninţă coasta de est a Statelor Unite, a scăzut în intensitate sâmbătă, retrogradând la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci niveluri, a anunţat Centrul naţional pentru uragane (NHC).
Uraganul Irene, care ameninţă coasta de est a SUA, a scăzut în intensitate, retrogradând la categoria 1
La ora 09.00 GMT (12.00 ora României), centrul uraganului Irene se afla la 55 de kilometri de Cap Lookout, în North Carolina, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteza de 150 de kilometri pe oră, potrivit NHC, cu sediul la Miami.
Aeroporturile din New York vor fi închise sâmbătă începând de la prânz (19.00 ora României) pentru toate avioanele care urmau să sosească în acest oraş, au anunţat vineri seara autorităţile aeroportuare.
Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea a peste 250.000 de persoane care locuiesc în zona inundabilă a oraşului, o decizie fără precedent.Toate transporturile în comun vor fi suspendate la New York începând de sâmbătă, ora 12.00 (19.00 ora României).
Autorităţile statelor din North Carolina până în Massachussetts au decretat stare de urgenţă sau alerte de uragan, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se îndepărta de coaste.

Laureat al premiului Nobel pentru economie: probabilitatea unei noi recesiuni globale este de 50%

Economia mondială are o probabilitate de 50% să intre din nou în recesiune, susţine Michael Spence, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg.
"Sunt destul de îngrijorat", a declarat Spence. "O scădere (a economiei, n.r.) în Europa şi S.U.A., care reprezintă o parte importantă a economiilor puternic industrializate, sunt sigur că va duce la încetinirea creşterea economiei chineze, fenomen care mai apoi se va transmite la celelalte economii în curs de dezvoltare", explică el, cu precizarea că un asemenea scenariu are o probabilitate de 50%.
Declaraţiile laureatului premiului Nobel pentru economie vin la scurt timp după ce mai multe instituţii financiare, printre care Citigroup şi UBS, au redus estimările privind creşterea economică globală. Spre diferenţă de situaţia imediată izbucnirii crizei din 2008, când China a putut să amortizeze şocul cu ajutorul unui plan costisitor de stimulare a consumului, China nu va putea acum decât să protejeze parţial creşterea economică, este de părere Spence.
China "nu poate să compenseze scăderea cererii care va rezulta din scăderea celor mai puternice economii", a precizat el. În momentul în care inflaţia, oficială, este de 6,5% în China, puterea de la Beijing ar fi aproape "nebună" să încerce să compenseze această scădere a cererii prin stimularea creditării.
De cealaltă parte, nici banca centrală a S.U.A., Fed, nu se află într-o poziţie mai confortabilă, pentru că "are o putere limitată de a preveni o economie fragilă şi un sistem financiar fragil de la scădere". Banca centrală americană ar putea însă, spune Spence, să se concentreze mai mult pe încurajarea sectorului construcţiilor rezidenţiale, care este în acest moment o "ancoră" ce ţine în loc economia.

Marele cutremur se apropie

Pe 4 Martie 2011 se implinesc 34 ani de la devastatorul seism care  a luat mii de vietii. Acesta a  avut loc la  adancime de 93 kilometri, dar a fost un cutremur multisoc, antrenand mai multe focare. Orientarea efectelor a fost catre Sud-Vest, zona care a facilitat si intensificarea lor. Desi cutremurul din 1940 a fost mai puternic, efectele celui din 1977 au fost mult mai mari.
Dupa analiza astrologica a celor mai puternice cutremure de pamant care au avut loc pe teritorul Romaniei, am indetificat configuratia astrala care poate declansa unul  asemanator. Se intrevede in viitorul apropiat un seism care va depasi 7 grade, pe scara Ricther, urmat de multe  pierderi de vietii omenesti si pagube materiale.
Chiar daca seismologii  spun ca nu vom avea un cutremul decat prin 2016, noi trebuie sa fim pregatiti pentru a face fata cutremurului catrastrofal care va avea loc mai repede decat data estimata oficial.
In luna Noiembrie 2011, va apare pe cer o combinatie planetara, care se va configura  pana in martie 2012, aproape identic cu anii:1940 si 1977. Pentru ca sunt astrolog, nu am dreptul sa  public data  exacta a curemurului, ci doar sa avertizez ca astrele ne indica apropierea acestuia.

Geolocalizarea conflictelor şi tulburărilor planetare se face pe site-ul CrowdVoice.org

Noul site Crowdvoice.org, creat de un grup de tineri voluntari de la Mid East Youth, care si-au propus sa geolocalizeze conflictele inregistrate pe toate meridianele lumii, pare sa se bucure de un real succes.
 In contextul numeroaselor tulburari sociale care au loc in ultima perioada, Crowd voice invita utilizatorii la semnalarea de evenimente conflictuale si „zone fierbinti”, care sunt ulterior pozitionate pe o harta interactiva.
 Oricine are posibilitatea de a comenta stirile, imaginile si continuturile video postate – aceasta fiind unica posibilitate de a stabili masura in care informatiile sunt ancorate in realitate si reflecta situatia de pe teren.
Ca mai toate site-urile ce nu beneficiaza de o echipa specializata, dedicata verificarii directe a informatiilor, Crowd voice prezinta dezavantajul unei credibilitati discutabile, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa fie nominalizat la premiul pentru inovatie in domeniu jurnalistic, acordat de Google.
O astfel de colectare a marturiilor celor ce participa direct sau este martor la evenimente tensionate lipsea de pe internet, astfel incat prezenta unei matrici bogate in articole si rapoarte ale organismelor internationale asupra fenomenelor de protest la scara mondiala este mai mult decat binevenita.

Sursa: BLOG CREȘTIN ORTODOX

De ce as vrea sa fiu americanca saptamana viitoare

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Astazi am fost la doctor. Mai exact in anticamera, ca doctorul nu era. Media de varsta a pacientilor era de 70 de ani. Eu, avand sub jumatatea mediei, ma simteam in largul meu. Cum am intrat in sala de asteptare am fost luata in primire de o pacienta: pe dr X o cautati? N-a venit. Vine mai tarziu. Da’ ce problema aveti? Noi asteptam de la 7, 7:30 si 8 (de mentionat ca mai erau inca 2 victime in sala). Am balmajit niste chestii si m-am lasat pe un scaun. Doamna a continuat sa incerce sa dialogheze, asa cum fac romanii la orice coada. Unde coada e formata din minim 2 persoane. Daca se aduna mai multi… se poate pune chiar de-o revolutie. Au urmat multe informatii nesolicitate de mine, dar oferite cu larghete de doamna. Pentru spargerea discursului am decis sa-mi fac loc spre toaleta- doar acolo puteam avea liniste. Nu insa si curatenie, dat fiind faptul ca altcineva vizitase inaintea mea locatia. Si, dupa urmele lasate, nu cred ca era invatata cu avansul civilizatiei concretizat in butonasul care trage apa cand il gadili cu degetul. La intoarcerea in sala de asteptare o noua bolnava a aparut. Doamna s-a intors cu spatele la mine si a luat-o in primire. Astfel am aflat cu totii ca vorbareata avea 82 de ani. Si ca bunica (a ei, nu a mea!) a murit la 106 ani. Ea se asteapta sa dea ortul mai devreme. Cu 4 ani mai devreme. Si ca Becali a facut … aici volumul a scazut ingrijorator, asa ca n-am reusit sa inteleg despre ce se barfea. Iar masinile au fost daramate. Fara legatura cu Becali, asta era deja alt subiect. Ha? Daaa, de copaci. Care presupun ca aveau crestere orizontala, daca daramau autoturismele cetatenilor nebanuitori. S-aor fi rasculat copacii, stiu eu? Dupa 20 de minute de taca-taca (credeam ca numai eu pot vorbi non-stop!) si nervi din ce in ce mai fragili… maica-mea a decis sa plecam. Nerezolvate. Pacat! Tocmai cand incepuse sa-mi placa. Va dati seama ce revista a presei facea doamna? Nici n-aveam nevoie sa mai citesc stirile de pe agentiile de presa. Dar, cu ocazia asta, mi s-a deschis apetitul pentru barfa.
Si am citit ca DSK va face o vizita – in scop personal- la FMI, cel mai probabil saptamana viitoare. Vrea sa-si  intalneasca fostii colegi. Oare de ce? Simt parfum de Lapusneanu: “de ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu”. Nu ca m-as fi indoit. Va dati seama ce paruiala va fi acolo? De ce nu m-ai facut mama americanca???
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
 

Sursa: Digerate

29 AUGUST- TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL, CEL DIN URMA PROOROC. ZI DE POST

Marcu VI, 14-30
14. Şi a auzit regele Irod, căci numele lui Iisus se făcuse cunoscut, şi zicea că Ioan Botezătorul s-a sculat din morţi şi de aceea se fac minuni prin el.
15. Alţii însă ziceau că este Ilie şi alţii că este prooroc, ca unul din prooroci.
16. Iar Irod, auzind zicea: Este Ioan căruia eu am pus să-i taie capul; el s-a sculat din morţi.
17. Căci Irod, trimiţând, l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie.
18. Căci Ioan îi zicea lui Irod: Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău.
19. Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea,
20. Căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Şi ascultându-l, multe făcea şi cu drag îl asculta.
21. Şi fiind o zi cu bun prilej, când Irod, de ziua sa de naştere, a făcut ospăţ dregătorilor lui şi căpeteniilor oştirii şi fruntaşilor din Galileea,
22. Şi fiica Irodiadei, intrând şi jucând, a plăcut lui Irod şi celor ce şedeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi şi îţi voi da.
23. Şi s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îţi voi da, până la jumătate din regatul meu.
24. Şi ea, ieşind, a zis mamei sale: Ce să cer? Iar Irodiada i-a zis: Capul lui Ioan Botezătorul.
25. Şi intrând îndată, cu grabă, la rege, i-a cerut, zicând: Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul.
26. Şi regele s-a mâhnit adânc, dar pentru jurământ şi pentru cei ce şedeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze.
27. Şi îndată trimiţând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul.
28. Şi acela, mergând, i-a tăiat capul în temniţă, l-a adus pe tipsie şi l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale.
29. Şi auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan şi l-au pus în mormânt.
30. Şi s-au adunat apostolii la Iisus şi I-au spus Lui toate câte au făcut şi au învăţat.
Acest sfânt a fost marturisit de Hristos ca este mai presus decât toti cei nascuti din femeie si mai mult decât proorocii. Acesta este cel care mai înainte a saltat în pântecele maicii sale si a propovaduit pe Hristos si celor de pe pamânt si celor din iad. A fost fecior lui Zaharia arhiereul si al Elisabetei, nascut fiind din fagaduinta lui Gavriil; i s-a taiat cinstitul cap de Irod Antipa, pentru împreunarea fara de lege cu Irodiada. Acesta care din pântece era îmbracat cu sfintenie si avea în sine salasluita curatia, a iubit întelepciunea, nu s a îngrijit de hrana, ci, departat de toata amestecatura si vorba omeneasca, a locuit în pustie ca în cer. A petrecut cu fiarele, acoperit cu par de camila si încins cu brâu de curea; si hrana lui era ca a pasarilor. Pururea cugeta în Legea lui Dumnezeu si toate cele de jos mai mici le socotea decât paza Legii dumnezeiesti. El a trecut peste hotarele firii, si a botezat pe Hristos cel neîntinat si mai presus decât toata firea.
Dar Irod, cel lipsit de minte si neastâmparat, biruitor fiind peste a patra parte de Iudeea, si-a luat lui femeie pe sotia fratelui sau Filip. Pentru aceasta pornindu-se Proorocul din dumnezeiasca râvna si întemeindu-se cu armele adevarului, a zis catre tiranul: “Nu-ti este iertat a tine pe femeia lui Filip fratele tau”. Din cauza aceasta a pornit împotriva sa pe acea femeie turbata si pe îndragitorul sau, care l-a bagat legat în temnita. Deci facându-se veselie pentru ziua nasterii lui Irod, si pornind bautura multa si împletita cu dragoste desfrânata spre nebunie si tulburare pe mai-marele ospatului, a venit si fata Irodiadei si a jucat înaintea împaratului. Iar ca plata pentru necinstitul ei joc i s-a dat, vai! moartea Proorocului. Si numaidecât a fost adus capul Proorocului pe tipsie si l-a dat acelei necurate si mult desfrânatei femei, înca sângele curgând. Si s-au facut acesteia în cetatea Sevastiei ce este departe de Ierusalim cale de o zi, unde si case împaratesti a facut al IV-lea biruitor ce a domnit dupa acesta, si s-a facut ospatul cel ucigator de prooroc, acolo acoperindu-se proorocescul si sfântul acel trup, de ucenicii lui s-a ascuns.
Sursa: LUPTA PENTRU ORTODOXIE

Supernova surprinsa ”aproape” de pamant

Supernova surprinsă zilele
trecute a avut loc mai aproape de Pământ, la „doar” 21 milioane ani
lumină distanţă, decât oricare alta din generaţia sa. Astronomii susţin
că au prins supernova la câteva ore de la producere, cu ajutorul unei
telescop special de supraveghere şi al unor supercomputere.

Surprinderea unei supernove atât de rapid după producere a agitat lumea astronomică, specialiştii încercând să o observe şi cu alte telescoape, inclusiv cu Telescopul Spaţial Hubble.
Joshua Bloom, profesor de astronomie în cadrul Universităţii Berkley, California, a numit-o „supernova unei generaţii”.
Colegii săi de catedră, alături de astronomii de la Laboratorul
Naţional Berkley, care au făcut descoperirea, consideră că va fi una
dintre cele mai studiate supernove din istorie.
Potrivit specialiştilor de la Berkley, supernova, numită PTF 11kly,
a fost surprinsă aproape imediat după ce a avut loc, devenind din ce în
ce mai luminoasă cu trecerea timpului. Deja este de 20 de ori mai
luminoasă decât cu o zi în urmă, susţine Peter Nugent, din echipa de
astronomi.
Supernova a avut loc în Galaxia spiralată Messier 101,
localizată în constelaţia Ursa Mare. A fost descoperită cu ajutorul
telescopului Palomar (PTF), din sudul Californiei, specializat în
observarea şi relevarea evenimentelor astronomice.
Imediat după
ce acesta „observă” un eveniment, informaţiile preluate sunt transmise
pe o distanţă de 640 km, către reţeaua NERSC, unde supercomputerele
indentifică şi analizează evenimentul. Astfel, la câteva ore după
identificarea supernovei PTF 11kly, sistemul automatizat a transmis
coordonatele acesteia către telescoape din lumea întreagă. După alte
câteva ore, Observatorul Lick (California) şi Observatorul Keck (Hawaii)
au stabilit că supernova este una de tip Ia.
Potrivit
lui Mark Sullivan, de la Universitatea Oxford, supernovele din tipul Ia
sunt cele folosite la măsurarea expansiunii Universului, iar observarea
uneia atât de apropiate permite studierea sa mai în detaliu decât până
acum.
Sursa: ……Astro……

Nebuloasă “Colier”

Recent Telescopul Spaţial
Hubble al NASA a descoperit o nebuloasă strălucind în nuanţe de
albastru, verde şi roşu  – culorile provin de la gazele emanate:
hidrogen, oxigen şi azot.
Obiectul astronomic descoperit, denumit, datorită aspectului său, Nebuloasa “Colier”, reprezintă o nebuloasă planetară,
formată din rămăşiţele strălucitoare ale unei stele asemănătoare
Soarelui. Este compusă dintr-un inel luminos, de 12.000 de miliarde de
mile diametru, punctat de noduri gazoase strălucitoare, cu aspectul unor
diamante dintr-un colier.
Nebuloasa este localizată la o
distanţă de 15.000 de ani lumină de Terra, în constelaţia Sagitta. A
fost formată de orbitarea a două stele apropiate şi are, pe lângă
denumirea de colier şi pe cea ştiinţifică de PNG054.2-03.4.
În
urmă cu 10.000 de ani, una dintre stele s-a dilatat până la punctul în
care aproape a înglobat-o pe cealaltă. Aceasta din urmă a continuat să
orbiteze înăuntrul celei mari, accelerând astfel mişcarea de rotaţie a
nou-formatului corp ceresc gigant. Ca urmare a acestei accelerări, o
parte din învelişul gazos al stelei s-a extins în spaţiu. Datorită
forţei centrifuge, cea mai mare parte a gazului a fost eliminată de-a
lungul ecuatorului stelei, producând astfel un “inel”. “Diamantele” sunt
de fapt acumulari de gaze din cadrul acestuia.
Cele două stele
sunt atât de apropiate încât apar ca un singur punct luminos în centrul
nebuloasei. Se învârt atât de tare una în jurul celeilalte, încât îşi
finalizează orbita în mai puţin de o zi.
Sursa: ……Astro……

ÎN PLINĂ CRIZĂ, MAI MULT CA ORICÎND, INFORMAŢIILE DETERMINĂ ACŢIUNEA DIRECTĂ

În Franţa, Grecia şi Spania, tinerii îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia lor, la Londra ei dau foc la cartiere. Orientul Mijlociu e în fierbere, Polul Nord devine obiect de dispută, iar bursele din întreaga lume se află pe tobogan.Toate ţările europene au trăit cu mult peste nivelul lor şi vor trebui fără excepţie să-şi strîngă cureaua. Ceea ce va însemna sfîrşitul uneia dintre iluziile prăfuite ale Uniunii: ideea că, într-o Europă prosperă, totul se aranjează întotdeauna fără prea mult efort. Pacea din ultimii 66 de ani a avut un cost: creşterea generozităţii statului social. Astăzi, s-a terminat! În Italia şi Spania, rata şomajului a atins recorduri: orizontul tinerilor este din ce în e mai mărginit, viitorul e ceva mic, negru şi urît, iar politicienii nu se mai bucură de nici un dram de încredere! Pe negîndite, Noua Criză şi Noua Recesiune globală au afectat grav chiar măduva spinării societăţii globale, mult prea ocupate de binele imediat. Dar, oare, chiar pe negîndite? Înclin să cred că nu! Numeroase agenţii, companii şi laboratoare de intelligence din întreaga lume au analizat situaţia economică globală care prevestea haosul ce pare că îl trăim în aceste zile. Unele au emis avertismente, însă, acelaşi DECIDENT POLITIC preocupat doar de binele unui ciclu electoral, de 4 sau 5 ani, nu le–a luat în seamă. Potrivit unui raport realizat de Oxford Research Group, criza financiară globală şi recesiunile economice, provocate de aceasta, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii mondiale. Autorul raportului, Paul Rogers, profesor la Universitatea Bradford, detaliind consecinţele acestor crize, susţine că deciziile viitoare luate la nivel mondial vor fi decisive în ceea ce priveşte securitatea internaţională. El mai precizează că alegerea pe care o vom face acum, în cîteva luni, va determina dacă lumea devine mai paşnică sau mai beligerantă în următorii zece ani. Pe de altă parte, la 12 februarie 2009, în faţa Comisiei Senatului pentru Informaţii a Congresului Statelor Unite, Directorul Informaţiilor Internaţionale, Dennis C. Blair, a prezentat, pentru prima oară, un document provenind din analiza tuturor celor 16 servicii de informaţii şi securitate ale SUA, precum şi din informaţiile furnizate de companii private de intelligence care lucrează pentru Guvernul Statelor Unite. Potrivit unui raport din 2008, 70% din informaţiile prezentate în sinteza din fiecare dimineaţă preşedintelui SUA provin de la Companiile Private de Intelligence! Blair s-a referit la cele mai importante ameninţări de securitate cu care se confruntă, în prezent, societatea americană, menţionînd, în principal: -criza economică globală şi impactul său destabilizator asupra aliaţilor şi adversarilor, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea scăderii capacităţilor aliaţilor de a-şi asigura apărarea şi obligaţiile de asistenţă umanitară; -impactul intern şi internaţional al schimbărilor climatice globale; -accesul la resurse energetice în deplină securitate şi asigurarea managementului aprovizionării cu alimente şi apă, mai ales în condiţiile unei previziuni de creştere a populaţiei globului cu 1 miliard de locuitori pînă în anul 2025; -securitatea informatică şi ameninţările la structura informatică a SUA, atît din partea unor actori statali cît şi nestatali. Dacă privim atent cele patru tipuri de ameninţări expuse, ele sînt valabile la nivelul întregului Bloc NATO, deci, şi România!
Referindu-se la criza economică globală, începută în SUA şi răspîndită rapid în alte ţări, Blair a spus: “Timpul este probabil cea mai mare amenintare pentru noi. Cu cît trece mai mult timp pînă la începerea redresării, cu atît devin mai periculoase eventualele efecte negative asupra intereselor strategice ale SUA. Analizele noastre arată că această criză economică duce la creşterea riscului de instabilitate a regimurilor politice, dacă ea continuă pentru o perioadă de înca 1-2 ani… instabilitatea poate duce la pierderea echilibrului fragil pe care multe state în curs de dezvoltare îl au în domeniile justiţiei şi ordinii interne de drept… fără a imprima o notă alarmistă, apreciez că, mult timp de acum înainte, abordările cu privire la securitate – naţională şi mondială – trebuie făcute numai în contextul crezei financiare globale şi a recesiunilor economice generate de aceasta”. Era 2009, dar, la Bucureşti “nu sosise criza”, iar România se pregătea de alegeri!
Într-un context firesc, neviciat de bruiaje electorale, o analiză de detaliu a situaţiei actuale, şi a evoluţiei ei probabile, pe palierele economic, financiar, politic şi social al României, dar şi al oricărei ţări europene, aflată în criză, scoate în evidenţă o serie de vulnerabilităţi, riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale şi internaţionale, asociate crizei financiare globale şi recesiunii economice. O asemenea construcţie poate fi realizată de pe poziţia analistului de securitate, conform căreia, aprecierea gradului de periculozitate al unei ameninţări începe de la valoarea maximă şi se diminuează apoi, pe măsura obţinerii de noi informaţii! Sînt ferm convins că intelligence-ul românesc are o astfel de analiză, cum la fel de convins sînt că DECIDENTUL POLITIC a luat la cunoştinţă concluziile acesteia, dar veşnica politică gregară românească împiedică actuala putere să ia măsurile ce se impun. Ce ar trebui luat în calcul?
- accentuarea sărăciei, ca urmare a desfiinţării unui număr mare de locuri de muncă, ce duce, inevitabil, la creşterea numărului de persoane care nu se pot hrăni în mod adecvat, în consecinţă – sporirea numărului de îmbolnăviri. Amploarea unui asemenea fenomen va influenţa negativ sistemul de securitate socială, care şi aşa nu mai face faţă; -fragmentarea politică internă, apariţia de “partide miracol”, sau “adevăratele partide”, ce determină migraţia politică, urmare a inabilităţii şi eşecului unor politici guvernamentale de estompare sau ieşire din criză. Aceasta ar putea duce la radicalizarea unor forţe politice, ce ar putea afecta sistemul democratic şi ar deschide drumul spre autoritarism şi dictatură. Ca orice organism, primul pas spre vindecare este recunoaşterea faptului că eşti bolnav, iar punerea în discuţie, tot mai vocal, a sistemului democratic, în special în ţări europene, mă face să cred că politicienii, de pe Dîmboviţa, Sena sau Rhin, nu-şi recunosc boala; -extinderea sărăciei care, după estimări “optimiste” loveşte zeci de milioane de oameni!, ar putea determina apariţia unor mişcări sociale extrem de radicale şi violente, în faţa cărora o parte a puterii politice ar putea fi tentată să recurgă la forţă; -reînvierea şi extinderea naţionalismului extremist, xenofobiei şi rasismului pe fondul instabilităţii sociale şi politice interne şi externe, reprezintă realitatea contemporană în Uniunea Europeană; -diminuarea drastică sau, în cel mai fericit caz, limitarea bugetelor destinate securităţii naţionale, alocate dintr-un buget de stat foarte mic, ca urmare a falimentării unui număr mare de firme, a disponibilizărilor masive de angajaţi, sau acolectării submediocre a taxelor şi impozitelor de la contribuabili, sufocţindu-i cu creşteri aberante de cote pe puţinii plătitori care vor sfîrşi, la rîndul lor, în incapacitate de plată! Este, din nou, imaginea României, în plin proces de diminuare a aparatului securităţii interne, prin disponibilizări masive de pompieri, jandarmi şi poliţişti, la care se mai adaugă discreditarea publică concertată a structurilor specializate în domeniul securităţii naţionale de către o parte a media şi a formatorilor de opinie, sau, mai rău, chiar de propriul ministru! Acest comportament duce la scăderea accentuată a încrederii populaţiei în aceste structuri şi diminuarea severă a atracţiei tineretului valoros pentru aceste profesii.
La toate aceste riscuri şi vulnerabilităţi, desprinse din realitatea românească, aş mai aminti şi posibilitatea extinderii restricţiilor în domeniul cheltuielilor militare şi angajamentelor din cadrul alianţelor politico – militare internaţionale, soldate cu diminuarea prezenţei sau cu retragerea completă a forţelor multinaţionale din zone de conflict, posibila re-amorsare a unor conflicte latente şi chiar creşterea riscurilor de acţiuni teroriste. După cum am mai scris pe acest blog, insecuritatea socială şi alienarea culturală crează premise favorabile pentru producerea de atentate teroriste de mare amploare. Să nu uităm de creşterea riscului apariţiei războaielor civile ca urmare a posibilelor falimente statale, pe plan mondial!
Aceste vulnerabilităţi, riscuri şi ameninţări sînt, mai mult ipotetice şi oarecum alarmante. Dar ele sunt posibile! În primul rînd, pentru că sînt specifice şi asociate unei crize globale. În al doilea rînd, pentru că sîntem contemporani cu ele, s-au declanşat deja în cele mai dezvoltate ţări economice şi în forme extrem de violente. Această criză este aproape unanim apreciată ca fiind fără precedent care va crea o transformare atît de complexă în întreaga lume, cum nu a mai fost cunoscută de la al Doilea Război Mondial şi pînă acum. Evoluţia ei este imprevizibilă şi obligă serviciile de intelligence să identifice permanent noi riscuri şi ameninţări. De aceea, eu cred, că mai mult ca oricînd, zilele acestea sînt ale informaţiilor, mai mult decît ale acţiunii directe. Determinată de acestea! Sigur, asta doar dacă nu eşti preocupat EXCLUSIV de un nou mandat în 2012. La Bucureşti, Paris, Berlin, Washington sau, aiurea!
Sursa: MERKAVA

VIDEO: Sunete ciudate la Kiev


   Vad ca nu se agita lumea pe la geamuri. Asta inseamna ca ori e o facatura, ori s-au obisnuit cu zgomotul. Care zgomot poate fi de la vreo hala, santier, fabrica sau ceva de genul. Sau poate fi incadrat in aceeasi categorie cu:
„ZUMZETUL” – Un sunet bizar creeaza panica in mai multe zone ale lumii 
Sursa: Saccsiv’s Weblog

Cutremurele si El Nino au distrus prima cultura preincasa

Cutremurele si El Nino au distrus prima cultura preincasa
Mai intai cutremurele si apoi ploile torentiale provocate de un fenomen de tip El Niño, deosebit de intens, au dus la distrugerea primelor populatii sudamericane, disparute cu aproximativ 3.600 de ani in urma, in decurs de doar cateva generatii, dupa 2.000 de ani de prosperitate.
Este concluzia la care a ajuns un grup de antropologi si arheologi de la Universitatea din Florida si Caral-Supe Special Archaeological Project, care s-a ocupat de studierea resturilor unui sit din centrul Perù-ului, unde exista vestigii ale primelor mari monumente de pe acest continent, cu mult mai vechi decat cele apartinute civilizatiei Maya. Potrivit lui Mike Mosele, coordonatorul studiului, citat de publicatia Le Scienze, inceputul sfarsitului pentru primele popoare din aceasta zona a fost marcat de unul sau doua cutremure teribile ce au devastat o suprafata de circa 5.500 km patrati. 
SURSA: Le Scienze
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Stare de urgenţă în SUA. Mai multe cartiere din New York trebuie evacuate

Peste 250.000 de persoane din New York urmau să fie evacuate în mod obligatoriu începând de vineri seara, printr-o decizie a primarului Michael Bloomberg din faţa uraganului Irene.  "Pericolul este major", a avertizat primarul. Alte regiuni au luat aceeaşi decizie. Uraganul va ajunge sâmbătă pe Coasta de Est, iar duminică în New York.  Şase state sunt în stare de alertă. Preşedintele Obama îşi întrerupe vacanţa.

Stare de urgenţă în SUA. Uraganul Irene îi întrerupe vacanţa lui Obama
Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea obligatorie a mai multor cartiere, în contextul apropierii Uraganului Irene.
Evacuarea vizează aproximativ 250.000 de persoane.
Primarul a anunţat că sistemul public de transport nu va funcţiona începând de sâmbătă seara. Zonele vizate de evacuare sunt Coney Island şi Manhattan Beach, în Brooklyn, Far Rockaway şi Broad Channel, în Queens, şi sectoare situate pe coastă în Staten Island, informează MEDIAFAX.


 



Preşedintele SUA, Barack Obama, urma la rânduşl său să părăsească vineri reşedinţa de vacanţă din insula Martha's Vineyard, cu o zi mai devreme decât era programat, din cauza uraganului Irene, anunţă Casa Albă, citată de AFP.
Barack Obama a apreciat că este mai prudent să revină la Casa Albă în condiţiile în care uraganul Irene urmează să atingă sâmbătă Coasta de Est a SUA, a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Josh Earnest.
De altfel, Obama le-a adresat un mesaj americanilor. În care le-a cerut să fie vigilenţi.
"Dacă vă aflaţi pe traiectoria prevăzută a uraganului, este necesar să luaţi măsuri de precauţie, începând chiar din această clipă", a declarat Obama de la reşedinţa sa de vacanţă din Massachusetts (nord-est). Iar "dacă primiţi ordinul de evacuare, vă rog să-i daţi ascultare", a adăugat şeful statului american.
Uraganul Irene a fost retrogradat vineri la categoria a doua pe scara Safir-Simpson, cu cinci trepte, prezentând rafale de vânt cu o intensitate de 175 de kilometri pe oră, dar Centrul Naţional american al Uraganelor (NHC) cu sediul la Miami (Florida), prevede o nouă intensificare a acestuia, până sâmbătă.
Statele Virginia, New Jersey, Maryland, Delaware şi New York au decretat starea de urgenţă şi au dat ordin de evacuare pentru mai multe comunităţi.


Vineri ochiul ciclonului se afla în largul Floridei, la aproximativ 675 de kilometri de Cap Hatteras (North Carolina) şi înainta cu viteza de 22 de kilometri pe oră către nord, potrivit ultimului buletin NHC.
Această traiectorie îl aduce direct spre Coasta de Est a Statelor Unite, pe care urmează să o atingă sâmbătă dimineaţa. Uraganul se va îndrepta duminică, spre New York. Aici, "o furtună extrem de periculoasă", cu rafale de vânt de 153 de kilometri pe oră potrivit serviciilor meteorologice americane, ar putea provoca o creştere a nivelului apelor cu trei-patru metri.


Sursa: Mediafax
Sursa:  REALITATEA.NET