vineri, 4 octombrie 2013

Castelul Vieții Tale

A fost odată un Senior, care a hotărât să facă o excursie prin Europa. Ajungând în Marea Britanie, din aeroport a cumpărat un ghid de călătorie, ce cuprindea castelele care pot fi vizitate în M. Britanie, în el fiind menționate zilele și orele de vizită, uneori acestea fiind foarte limitate. Pe una dintre paginile ghidului, Seniorul a văzut o ofertă specială “Castelul Vieții Tale.” Din fotografiile prezentate, castelul nu este mai bun sau mai rău ca altele… Ghidul mai spune că, din motive care vor fi anunțate mai târziu, pentru vizitarea castelului nu se percepe taxa la intrare, ci la ieșire, iar coordonarea zilei și orei vizitei, urmează a se face individual, la numărul de telefon indicat.
Intrigat de oferta neobișnuită, de cum ajunge la hotel, domnul formează numărul de telefon și se înțelege cu proprietarul despre data călătoriei.Totul în lume decurge după anumite legi, era inscripționat la intrarea în castel, iar la ușă domnul a fost întâmpinat cu foarte multă amabilitate, de către un om îmbrăcat într-o fusta tipic scoțiană, în carouri.

- Ceilalți vizitatori au intrat deja?, se interesează turistul.
- Ceilalți vizitatori???, se miră omul. Nu, nu mai e nimeni, vizitele în Castelul nostru se efectuează individual.
Nespunând nimic cu referire la programul de lucru, el a început a-i povesti turistului istoria castelului și a făcut o trecere în revistă a tuturor lucrurilor notabile ce pot fi admirate acolo: tablourile de pe pereți, sala cu modele de armuri de lângă intrare, armele din cameră sub scări, catacombele și camera de tortură din temniță. Când a terminat povestirea, i-a înmânat o lingură și a cerut ca pe parcursul întregii călătorii să țină lingura cu partea concavă în sus.
- Și asta de ce?, a întrebat el, nedumerit.
- Astea sunt regulile noastre. Noi nu percepem o taxă de intrare, iar costul excursiei îl stabilim în felul următor: fiecărui vizitator îi dăm o lingură, umplută cu nisip fin, în aceasta fiind exact o sută de grame de nisip, iar fiecare om care intră trebuie să poarte această lingură cu el, pe tot parcursul vizitei. După finalul călătoriei, măsurăm nisipul rămas în lingură, iar pentru fiecare gram lipsă, se achită o Liră sterlină …

- Și dacă nu vărs nici un gram?
- O, în acest caz, vizita este gratuită.
Vizitatorul a fost surprins și amuzat de o astfel de condiție. Gazda primitoare a umplut lingura cu nisip și excursia Seniorului a început. Încrezător în puterea mâinilor sale, el a început să urce încet treptele, neluându-și privirea de la lingura. El a decis să nu meargă în partea de sus, lângă galeria de tablouri, pentru că vântul sufla puternic și ar putea vărsa nisipul. Coboară sub scări pentru a ajunge la sala cu arme, însă stând sub scară, își dă seama că, pentru a ajunge în acea sală, trebuie să sară peste o balustradă – lucru care nu i-ar fi pus viața în pericol, dar care cu siguranţă avea să ducă la vărsarea nisipului din lingură, așa că, s-a limitat să examineze camera, de la distanță. Pentru același motiv, Seniorul nu a coborât în temniță, deoarece trebuia să coboare pe niște scări foarte abrupte. Foarte mulțumit de faptul că a păstrat conținutul din lingură intact, a început să se îndrepte spre locul de unde și-a început turul.
Acolo era așteptat de persoana în fustă scoțiană, cu o balanță în mână. Seniorul a golit conținutul din lingură în balanță și a așteptat, nerăbdător ,rezultatul.
- Surprinzător, ați pierdut doar jumătate de gram, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătiți nimic pentru vizita efectuată, spune proprietarul.
- Mulțumesc.

- Ți-a plăcut vizita?, întrebă la sfârșit, omul în fustă.
Turistul, după un moment de ezitare, decide să fie sincer.
- De fapt, nu prea. Tot timpul m-am gândit la nisip și nu am reușit să văd ceea ce era în jur meu.
- Foarte regretabil!!… Știi, voi face o excepție pentru tine. Din nou îţi voi umple lingura, pentru că astea sunt regulile, dar de data asta uită de nisip, chiar dacă îl verși pe tot, nu vei plăti nimic pentru vizită. Singura condiție e că trebuie să reuşeşti în 12 minute, deoarece după asta trebuie să vină alt vizitator.
Fără a irosi nici un moment, domnul a luat lingura și a fugit spre sala de lângă antreu, pentru a arunca o privire rapidă la exponatele de armură. După asta, a coborâtrepede pe scări, în temniță. Nisipul era deja vărsat tot, dar asta nu mai conta. Acolo, el nu a petrecut nici un minut, pentru că timpul se scurgea destul de repede. A început să alerge spre camera de sub scări, unde erau depozitate armele, dar aruncând o privire la ceas, și – a dat seama că au trecut deja unsprezece minute.
 Timp pentru a vizita camera cu arme nu mai avea, de aceea s-a hotărât să plece spre ieșire, unde era așteptat de proprietar.
- Văd că nu aveți deloc nisip în lingură, lucru ce mă face să cred că, nefiind obligat să aveți grija nisipului, de data asta excursia v-a plăcut. Vizitatorul nu a răspuns imediat.
- De fapt, nu, a spus el, în cele din urmă
– Mă gândeam cum să nu întârzii, chiar dacă am vărsat tot nisipul, nu am avut nici o plăcere.
Omul în fustă își aprinde pipa și spune:
- Există oameni care trec prin ”Castelul Vieții” lor, încercând să nu plătească pentru nimic și nu se pot bucura de această călătorie. Mai sunt și alții, care întotdeauna sunt grăbiți, pierd repede totul și nu pot obține plăcere.
Puțini înțeleg știința vieții. Ei descoperă fiecare ungher și se bucură de fiecare moment. Ei știu că trebuie să plătească pentru tot, dar înțeleg că, în viață, sunt lucruri pentru care merită să plătești.Autor: necunoscut

Trei motive de a bea mai putin alcool


alcool

Scris de 

Consumul de alcool in exces duce atat la probleme emotionale, cat si fizice, cu totii stim acest lucru.  Pe langa acestea consumul de alcool este considerat printre cauzele principale de moarte la nivel global. De la violenta domestica, la boli cronice pana la condusul in stare de ebrietate, consumul de alcool poate fi cauza multor nenorociri si iti poate afecta chiar viata familiala si cariera. Iar ideea de baut ocazional, social, nu este altceva decat un mod de a deschide usa catre un inamic foarte periculos pentru sanatatea si calitatea vietii tale dar si a celor din jurul tau. De multe ori este acel pahar in plus care face diferenta si poate duce la dezastru si putini sunt aceia care pot si vor sa se opreasca la un  singur pahar.

Insa daca toate acestea nu sunt  suficiente, ai aici  alte trei motive valide de a consuma mai putin alcool:

Greutatea

Alcoolul, atunci cand este descompus de catre sistemul digestiv, se transforma in zahar, o gramada de zahar. Acest exces de zahar nu poate fi folosit cu totul pentru producerea de energie, de aceea este stocat sub forma de grasimi. Consumul regulat de alcool si zaharul impreuna cu caloriile suplimentare duc la un “castig” in greutate, depus in special in jurul taliei. Exista un motiv pentru care se numeste „burta de bere”. Pentru a obtine o perspectiva adecvata asupra problemei, o bere usoara are o medie de 99 calorii. Trei sau patru beri usoare sunt echivalentul unei mese mici. Daca mananci o masa suplimentara in fiecare zi, te-ai astepta sa iei in greutate. Acelasi lucru se aplica la alcool.

Emotiile
alcool

Alcoolul este un depresiv natural. Atunci cand este consumat, alcoolul afecteaza foarte mult starea de spirit si poate chiar produce schimbari rapide de dispozitie la anumiti oameni. Aceasta schimbare de stare traita in mod constant nu este sanatoasa, si nici nu este usor pentru oamenii care te inconjoara.

Relatiile

Atat acasa, cat si la munca, intretinerea relatiilor este un lucru important. Consumul de alcool pana la punctul schimbarii starii tale de spirit si a comportamentului poate avea consecinte negative pentru relatia cu partenerul de viata, copiii sau seful si colegii de serviciu. Mersul la munca dupa o noapte de bautura te face sa ai mintea incetosata, nefocalizata si mai putin productiva decat daca ai avea un cap limpede. Aceasta nu afecteaza doar procesul tau de luare a deciziilor; poate cauza resentimente din partea angajatilor si colegilor de serviciu, care trebuie sa munceasca suplimentar cand tu nu poti face fata sarcinilor de serviciu. Sotiile si copiii observa si ei schimbarea petrecuta asupra ta atunci cand bei. Schimbarea de atitudine si comportament ii si afecteaza negativ; ei incep sa te cunoasca in ipostaze diferite, ca pe doua persoane diferite, si asta poate distruge increderea si coeziunea dintre voi ca unitate familiala.
Daca ai nevoie de ajutor pentru a aduce bautul sub control, nu trebuie sa o faci singur. Sunt multe resurse care ofera sprijin pentru oamenii care doresc sa bea mai putin sau sa renunte complet la bautura. Insa una dintre metodele care functioneaza foarte bine este schimbarea catre o alimentatie sanatoasa bazata in primul rand pe alimente naturale neprocesate.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.elle.com
http://www.ehow.com

http://science.naturalnews.com - alcool
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro

Breaking News. Roșia Montană, se califică pentru statutul de patrimoniu universal. Lista UNESCO. Un asemenea raport nu are ce căuta în libertate!

 
De ce nu ajunge Roșia Montană pe lista UNESCO 
 
2010, 8 septembrie. În România aterizează un grup de trei experți britanici în arheologie romană. Așa cum citim într-un mail* primit de Hegedus Csilla, pe atunci consiliera ministrului Kelemen Hunor, aceștia au fost „dl Michael Dawson, prof. David Mattingley și prof. Andrew Wilson“. Wilson este directorul Institutului de Arheologie al Universității Oxford, Mattingley e profesor la Universitatea Leicester, iar Dawson – directorul unei firme (CgMs Consulting) care se ocupă de consultanță în domeniul construcțiilor și arheologiei și folosește experți de calibrul celor deja prezentați. 

Firma a fost angajată de Ministerul Culturii din România să evalueze valoarea arheologică a muntelui Cârnic din Roșia Montană, muntele în care există 70 de kilometri de galerii, dintre care șapte sunt din epoca romană. (adresa Dawson) Cei trei monștri sacri ai arheologiei au făcut o vizită la Roșia Montană în perioada 8 – 12 septembrie 2010, iar în urma vizitei au redactat Raportul de expertiză asupra semnificației sitului (Statement of significance, Carnic Massif, Rosia Montana). Conținutul raportului este secret și încă n-a fost câștigat procesul care să-i oblige pe miniștrii care i-au urmat lui Kelemen să-l facă public.

Englezii ar fi onești dacă i-ar lăsa miniștrii. Solicitat de Fundația „ProPatrimonio“, domnul Dawson a povestit că au făcut vizita în România, că au vizitat siturile arheologice din Roșia, că au avut acces la documente ale Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) și că au redactat Raportul folosind criteriile pe care le folosește și UNESCO pentru acordarea statutului de „patrimoniu universal“. Conținutul raportului – care a fost expediat pe 29 septembrie 2010 ministerului, în atenția doamnei Hegedus Csilla – este accesibil, explică englezul, doar cu acordul celui care l-a plătit, respectiv Ministerul Culturii. Acordul lipsește.

Iar miniștrii mint de rup. La solicitările făcute de „ProPatrimonio“ sub semnătura președintelui organizației, Șerban Cantacuzino, și de Centrul independent pentru dezvoltarea resurselor de mediu – președinte Dan Mercea –, răspunsurile miniștrilor, când au existat, sunt halucinante. Ultima probă este răspunsul expediat de ministerul condus de Daniel Barbu (Adresa raspuns solicitare CIDRM) pe 12 iulie 2013, adică acum câteva săptămâni: după ce sunt transmise solicitantului copii după un ordin al ministrului Kelemen și o notă redactată de doamna Hegedus Csilla – ambele dedicate finanțării și organizării deplasării englezilor și a directorului Mircea Angelescu din partea ministerului la Roșia –, ministerul afirmă cu seninătate că nu are știință de existența unui asemenea raport. Evident căRaportul este menționat fix în documentele pe care ministerul tocmai ce le pusese la dispoziția solicitanților.

Ce poate să conțină raportul? Faptul că toți miniștrii Culturii susținători ai mineritului au blocat accesul la raport ne permite să presupunem că e posibil ca britanicii să fi ajuns la concluzii inacceptabile pentru RMGC, de exemplu să spună că, după criteriile UNESCO, masivul Cârnic, Roșia Montană, se califică pentru statutul de patrimoniu universal. Un asemenea raport nu are ce căuta în libertate. De aceea credem că Daniel Barbu a ales soluția ministrului marilor contracte pierdute, Dan Șova.
Mircea Toma
* Corespondența privată e confidențială, mulțumiți-vă că am citit-o eu!
Sursa:
http://www.kmkz.ro/investigatii-2/rosia-verde/de-ce-nu-ajunge-rosia-montana-pe-lista-unesco/

Articol preluat de pe http://romaniamegalitica.blogspot.ro

Criza economică declanșează un nou fenomen demografic: remigraţia.Sute de copii din străinătate se întorc în școlile românești

copii_scoala_tara_04db39a92dSute de copii au revenit și în această toamnă, în şcolile din România, după ce şi-au început studiile în străinătate, unde munceau părinţii lor. Elevii au făcut cereri la inspectoratele şcolare, iar acum îşi echivalează studiile făcute în Europa. Numai la Braşov şi la Constanţa sunt peste 300 de copii care vor studia de acum în sistemul de învăţământ românesc.

La Brașov, 135 de copii s-au întors din Italia și Spania și au cerut echivalarea studiilor și înscrierea în clasele I-VIII la școli din județ. Cei mai mulți au revenit în România cu părinții după ce aceștia nu și-au mai găsit loc de muncă în străinătate.
Alții au fost trimiși acasă la bunici, fie pentru că nu s-au adaptat sistemului occidental de învățământ, fie pentru că părinții nu și-au mai permis să îi dea la școlile europene.
În Constanța, peste 150 de elevi au depus cereri pentru echivalarea studiilor. Dosarul trebuie să conţină printre altele, foaia matricolă, în original, de la şcoala unde a promovat elevul și situaţia la învăţătură pentru fiecare an în parte făcut în străinătate.
Remigrația, un nou fenomen demografic
După plecările masive la muncă în străinătate, înrăutăţirea condiţiilor economice din zonele alese ca destinaţie au determinat fenomenul invers – întoarcerea acasă, tot în număr semnificativ şi tot cu probleme specifice, de data aceasta, de readaptare.
„În mod evident, migraţia românilor a fost şi este una de natură preponderent economică”, subliniază prof. Stelian Victor Fedorca, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, comentând: „Pentru România, acest exod a însemnat o ameninţare demografică, dar şi o sursă de creştere economică. Şi ţările de destinaţie, în special Spania, Italia sau Franţa, au înregistrat beneficii în urma numeroasei imigraţii româneşti.
Criza economică din ultimii ani a accentuat, însă, tensiunile sociale şi a provocat dispariţia locurilor de muncă pe care românii din Spania şi Italia le ocupaseră. Mulţi dintre cei care au plecat în căutarea unui trai mai bun s-au confruntat cu eşecul şi cu sărăcia în ţara de destinaţie, nu au reuşit să se integreze şi au decis să revină în România. Începând cu anul 2008, fenomenul de repatriere s-a accentuat”.
Impactul fenomenului migraţiei este cercetat îndeosebi sub aspect economic. Există, însă, şi o dimensiune socială, cu manifestări în plan psihologic şi familial, ale cărei consecinţe îi afectează îndeosebi pe copii. Acestui aspect îi este consacrat studiul „Remigraţia copiilor români 2008-2012”, elaborat de Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi. Este una dintre primele cercetări cu acest subiect în domeniu, la scară internaţională. După cum precizează Cătălin Luca, directorul executiv al asociaţiei, migraţia pentru muncă a înregistrat, iniţial, cote ridicate mai ales dinspre Moldova. Din 2008, în condiţiile extinderii crizei economice, a devenit evident fenomenul invers.
Peste 21.000 de copii s-au întors în ultimii patru ani din Italia şi Spania în şcolile din România, aproximativ o treime dintre ei având dificultăţi de readaptare şi probleme psihologice şi emoţionale, potrivit unui studiu care a fost prezentat vineri, 9 noiembrie, de Asociaţia Alternative Sociale.
Astfel, studiul arată că un număr de 21.325 copii care au revenit din Italia şi Spania au solicitat în perioada ianuarie 2008 - mai 2012 echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc.
Cei mai mulţi dintre acetia au fost din judeţele Bacău (1.118), Neamţ (973), Iaşi (943) si Galaţi (913). Un vârf al remigraţiei a fost atins în anul 2009, atunci când peste 7.000 de copii au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc.
Potrivit estimărilor autorilor studiului, numărul copiilor care revin în ţara din Spania şi Italia reprezinta doua treimi din totalul celor care remigrează.
Cercetarea sociologica realizată in cadrul studiului a arătat ca aproximativ 10% dintre copiii reintorsi in România recunosc explicit ca au probleme de readaptare şi reintegrare socială. Restul copiilor investigati consideră că s-au învăţat din nou cu spaţiul social, şcolar şi cultural românesc.
Pentru majoritatea copiilor starea afectivă generală consecutivă remigratiei este una preponderant pozitiva. Totuşi, pentru 16-17% dintre copiii care au luat parte la studiu readaptarea este asociată cu stări negative moderate sau accentuate precum ruşine, tristeţe, teamă, sentiment de abandon, furie, recunoscute ca atare de aceştia.
Totodată, studiul arată că intre 20 şi 30% dintre copiii care revin în România prezintă un risc semnificativ sau major de a dezvoltă o anumită tulburare specifică din sfera prosocială: dificultăţi emoţionale, comportamentale, de atenţie sau relaţionale.
Printre efectele pozitive ale remigraţiei asupra copiilor constau în cunoaşterea unei limbi străine, precum şi în faptul ca aceştia sunt familiarizaţi cu un alt stil de viata, deşi sunt nostalgici dupa acesta. Totodată, copiii au fost apreciati in străinătate pentru performanţele şi bagajul lor de cunoştinţe şcolare.
În ceea ce priveşte efectele negative, studiul arată că aceşti copii au un grad de anxietate mediu sau ridicat, sunt temători, ezitanti in relaţiile cu adulţii, dar si cu cei de o vârstă apropiată.
La cercetarea sociologică inclusă în studiu au participat 245 copii din şase judeţe: Vrancea, Vaslui, Buzau, Dolj, Arad si Cluj.

Argumentele Academiei Romane impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana

images
Academia Română şi-a exprimat punctul de vedere în legatură cu proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, dorind să prevină o eroare cu efecte negative asupra comunităţii, mediului şi vestigiilor arheologice din zonă şi să semnaleze consecinţele riscante pentru Statul Român, înca din anul 2003, (apoi reactualizat si aprobat de Prezidiul Academiei Române în 03.11.2009 si în 27.07.2011).
Analiza proiectului de exploatare minieră actualizat prezentat in Comisia de Analiză Tehnică a Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice în luna iunie 2013, efectuată de specialişti din institutele de cercetare ale Academiei, a condus la decizia Academiei Române de a-şi păstra poziţia exprimata anterior.
Argumentele pe care se bazează poziţia Academiei Române sunt următoarele:

 • Exploatarea proiectată pentru o perioadă de 17-20 ani nu este în interesul naţional (prevedere constituţională), nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă şi nu rezolvă problemele sociale şi economice ale zonei, care se vor agrava după încheierea lucrărilor.
 • Distrugerea comunităţii Roşia Montană, veche de peste 2000 ani, prin strămutarea populaţiei, demolarea unor clădiri (inclusiv monumente istorice), biserici şi mutarea unor cimitire, este inacceptabilă.
 • Exploatarea preconizată periclitează grav zona arheologică Alburnus Maior, unică în lume şi de mare valoare istorică şi culturală.
 • Exploatarea proiectată s-ar face în lipsa unei analize a institutelor de specialitate în domeniu (Institutul Geologic al Romaniei) pentru examinarea valabilităţii cadrului geologic invocat.
 • Desfăşurarea procesului de extracţie şi procesare este dezavantajos planificat.
 • Valorificarea zăcământului va fi incomplete si inacceptabilă datorita imposibilitatii extragerii ulterioare a elementelor valoroase însoţitoare.
 • Există şi alte riscuri colaterale care pot apărea pe parcursul lucrărilor de extracţie: riscul de propagare a microseismelor cauzate de procesul de extracţie, care afectează stabilitatea construcţiilor din vecinătatea carierei din Dealul Cârnic, si riscul determinat de seismicitatea indusă pe seama volumelor imense de steril acumulate în spatele barajului proiectat la gura Văii Corna cu pericol de rupere a barajului si efecte catastrofice asupra localităţilor din aval.
 • Barajul preconizat, construit din rocă sterilă (in apropierea orasului Abrud), nu prezintă garanţii în situaţii extreme. Geologii romani au invocat de mai multe ori proasta alegere a locului acestui baraj, permeabilitatea fundaţiei şi a unor zone ale bazinului de acumulare a reziduurilor toxice.
 • Exploatarea la suprafaţă în patru cariere deschise şi crearea unor bazine de acumulare a reziduurilor cu baraje uriase ar produce o mutilare gravă a peisajului (pentru durate de zeci, poate sute, de ani).
 • Folosirea unor cantităţi uriaşe de cianură de sodiu în procesul tehnologic şi depozitarea în bazin deschis a reziduurilor, conţinând resturi de cianură, produşi de “neutralizare” a cianurii (de asemenea potenţial toxici) şi mai ales metale grele, creează motive serioase de îngrijorare, chiar dacă “neutralizarea cianurii” promisă de proiect s-ar realiza într-un grad avansat.
 • Planul de gestionare a deşeurilor, cu detalierea activităţilor ce se vor desfăşura pe Platforma tehnologică după închiderea investiţiei, trebuie sa se completeze nu numai cu activităţi de monitorizare, dar şi cu activităţi curente de operare (de ex.,gestiunea apelor acide), întreţinere, intervenţii de grade diferite, monitorizare continuă şi periodică, raportare la autorităţi etc. Investitorul apreciază că, la finalul proiectului, costurile totale actuale de închidere şi reabilitare a amplasamentului minier sunt estimate la 146 milioane USD. Nu este dată nicio explicaţie cu privire la această valoare şi nici cum s-a ajuns la ea.
 • Planul de gestionare a deşeurilor nu insistă asupra potenţialului poluant al apei reziduale separate din iazul de decantare şi care este pompată în concavitatea unei cariere. Este vorba de 2,750 milioane mc apă reziduală care conţine 66 substanţe chimice ne-biodegradabile, cele mai multe dintre ele fiind toxice.
 • Falimentarea investiţiei – din varii motive – crează un potenţial activ de poluare imens, ieşit de sub control, care ar trebui detaliat ca un Scenariu de risc major în Planul de gestionare a deşeurilor.
 • In legatură cu garanţia privind răspunderea faţă de mediu, investitorul afirmă că va acoperi costurile oricărui eveniment neprevăzut, aşa cum prevăd Directiva UE şi legislaţia română in vigoare. Trebuie arătat că nici în acest caz nu se explică cum au fost făcute calculele, care sunt costurile unitare, cantităţile de materiale, energie, muncă vie etc. Calculele dau impresia că sunt foarte precise, dar la un proiect atât de complex trebuia luată în considerare o abordare stohastică şi nu una simplista, strict deterministă.
 • Beneficiile economice directe ale Statului Român, rezultate din redevenţele de 4 % asupra exploatării şi diverse impozite, sunt nesemnificative în raport cu consecinţele negative ale proiectului.
 • Consideram ca Statul Roman ar putea sau va putea sa exploateze aceste resurse nationale de interes national strategic, prin promovarea capitalului autohton si PSA, intr-o forma Europeana moderna si cu un control al riscurilor de mediu pe termen scurt si lung.
 • Nu există garanţia că, la terminarea lucrărilor şi închiderea exploatării, firma investitoare va putea asigura costurile de refacere a mediului, de monitorizare şi de operare în zona calamitată.
 • Se constată lipsuri mari în legătură cu documentele cerute proiectului RMGC. Lipsesc numeroase rapoarte şi studii legate de analiza cost-beneficiu facuta pe baza documentelor UE.
 • Proiectul încalcă o serie de convenţii şi alte elemente ale legislaţiei europene, semnalate anterior. Tările vecine si-au exprimat ingrijorarea şi dezacordul cu aceasta exploatare, care ar putea periclita, in viziunea lor, participarea României la unul dintre programele majore ale Europei 2020, „Dunăre-Delta-Marea Neagra”.
 • Academia Româna consideră că nu pot fi ignorate numeroasele proteste individuale şi colective ale societăţii civile, ale unor instituţii ştiinţifice, religioase (inclusiv Biserica Ortodoxa Română si Biserica Romano-Catolica), culturale din ţară şi străinătate, ale unor personalităţi şi oameni de ştiinţa şi cultură fata de acest proiect.
Recent, principala organizaţie europeană de patrimoniu, Europa Nostra, si Institutul Băncii Europene de Investiţii au introdus situl minier istoric de la Roşia Montană pe lista „Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa”, alături de alte şase monumente din Albania, Cipru, Franţa, Italia, Portugalia, Turcia si vor incepe imediat misiuni de salvare la aceste situri de patrimoniu.

AFACEREA ROȘIA MONTANĂ: EXCURSII ÎN LAS VEGAS ȘI LA RIO PENTRU FUNCȚIONARII STATULUI

rosia1Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a sponsorizat deplasări în Las Vegas și în Rio de Janeiro pentru șefi din Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituția statului care a aprobat proiectul. Unul dintre funcționarii agenției care a mers în capitala mondială a jocurilor de noroc, pe banii firmei private, a fost investigat în România pentru modul în care RMGC a obținut dreptul de exploatare a zăcământului de aur.

București, zona Izvor, iulie 2003. Mihail Ianăș, fostul șef al ANRM, stă disciplinat la coadă în fața unui ghișeu bancar cu zece milioane de lei vechi în mână. Sunt banii pentru înființarea unei noi firme la București – Regal Petroleum SRL- companie ce își propunea să intre pe piața gazelor din România.

Omul pentru care Ianăș stă la coadă în acea zi este Vasile Frank Timiș, nimeni altul decât fondatorul afacerii Roșia Montană.
Timiș era, de aproape un an, președintele executiv al nou înființatei firme Regal Petroleum PLC, Londra. Cu patru ani mai devreme, în 1999, tot Mihail Ianăș semnase, în calitate de președinte ANRM, licența pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană în favoarea lui Timiș și a companiei de la Roșia Montană.
La câteva zile după ce Regal Petroleum și-a deschis filiala la București, Ianăș a fost numit administratorul filialei Regal Petroleum din București, pe care a condus-o aproape zece ani, până în 2012.
GAZELE DE ȘIST
În 2004, Regal Petroleum a concesionat de la ANRM importante suprafețe de teren în Suceava și Bârlad. Sunt aceleași arealuri din Moldova sub care Chevron caută astăzi gaze de șist. Ambele afaceri, Roșia Montană și gazele de șist, au stârnit protestele din ultima perioadă la care participă zeci de mii de oameni. Între timp, subsidiara din România a Regal Petroleum și-a schimbat numele în Zeta Petroleum și îl numără printre acționari pe Ovidiu Tender.
Tender este partenerul tradițional de afaceri al lui Vasile Frank Timiș și este și nașul de cununie al acestuia. De altfel, Tender a făcut parte, la sfârșitul anilor ’90 și din Gabriel Resources, firma care deține RMGC.
Mihail Ianăș a fost unul dintre oamenii cheie din România pentru Vasile Frank Timiș. Fostul șef al ANRM a deschis multe uși pentru controversatul afacerist româno – australian atât în calitate de președinte al ANRM dar și ca administrator al firmei lui Timiș în România.
În fapt, Timiș, firmele sale și asociații săi ajunseseră la începutul anilor 2000 să dețină licențe de explorare sau exploatare pentru aur sau gaze naturale pe suprafețe imense din teritoriul României. În afară de Roșia Montană, Suceava și Bârlad, ei controlau perimetrele de la Certej dar și o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați, între orașele Deva, Lugoj și Oțelul Roșu.
„AM O ANUMITĂ MORALĂ”
București, 8 mai 2000. Trei persoane își pun semnătura pe un document de două pagini – înregistrat în acea zi la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Prima semnătură din stânga jos este chiar a lui Mihail Ianaș, șeful ANRM – instituția statului cu rol de arbitru pe piața zăcămintelor. Actul modifică licența de exploatare acordată cu un an în urmă pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană. Ca și licența, actul adițional este confidențial, nefiind publicat până acum.
Ceilalați doi semnatari sunt reprezentanții firmelor din proiect- Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC) și compania statului, Minvest- adică titularul și compania afiliată din licența de exploatare.
RMGC decidea ce șefi din ANRM puteau pleca în vizite
Întreaga operațiune poartă denumirea de „transfer de tehnologie” și, conform documentului, lista persoanelor din Guvern și din ANRM care pleacă la conferințe sau forumuri internaționale este aprobată de compania privată – RMGC. Conform documentului, plățile secrete trebuie acordate anual pe întreaga durată a proiectului. Ele sunt în vigoare și astăzi.
Cele două pagini arată cum compania privată RMGC trebuie să suporte anual cheltuieli pentru deplasările în țară și străinătate ale unor persoane din Guvern și ANRM – instituțiile care au aprobat licența de exploatare și apoi transferul ei către RMGC. Anual, RMGC s-a obligat să suporte minim 5000 de dolari pentru deplasările intene sau externe ale funcționarilor guvernamentali. Mai mult, compania privată trebuia să aprobe și listele cu funcționarii care urmau să plece în astfel de vizite.
Mihail Ianăș a negociat și semnat din partea statului sponsorizările, cuprinse în actul adițional al licenței de exploare din anul 2000. Astăzi, Mihail Ianăș este un specialist venerabil, în vârstă de 74 de ani.
Contactat de RISE Project, Mihail Ianăș confirmă plățile din document, dar susține că ele au fost legale și ne trimite la legea minelor.
Fostul oficial al statului revine apoi și citește din normele de aplicare ale legii minelor din 2003, pentru că pe cea din 1998 nu o găsește, dă exemplul Kazahstanului, unde se aplică aceleași proceduri și ne menționează că prin transfer de tehnologie trebuie să înțelegem și „echipamente, calculatoare etc.”
În documentul semnat de Ianăș nu figurează nici calculatoare, nici alte echipamente. Doar programe de instruire, în țară și în străinătătate, pentru funcționarii ANRM și pentru oameni din Guvern.
Articolul din normele de aplicare ale legii minelor în baza căruia a fost semnat documentul confidențial prevede doar: „Transferul de tehnologie obţinut de la parteneri străini se reglementează prin licența de concesiune”.
Prin urmare, legea ne trimite înapoi la Ianăș – tot el a semnat licența de concesiune pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană. Și, același document ne trimite și mai înapoi la Vasile Frank Timiș care, într-un CV înmânat personal unui reporter RISE, se laudă cu faptul că a contribuit la crearea legii minelor din 1998.
Frank Timiș se laudă că a contribuit la legea minelor din România
Iată însă ce are de spus Mihail Ianăș despre sponsorizările specificate în actul adițional:
Reporter: Domnule Ianăș, dumneavoastră, personal, ca președinte al agenției statului, ați participat la astfel de programe de instruire pe banii RMGC?
Mihail Ianăș: Nu, niciodată! Niciodată!
Alți factori de decizie din ANRM, în perioada în care dvs. ați condus agenția, au participat la astfel de vizite externe decontate de compania privată?
Nu mai țin minte, pentru ca erau foarte multe plecări. E posibil să fi fost astfel de persoane.
Vi se pare pare normal ca un director din ANRM să participe la un proces de instruire plătit de o companie privată pe care o supravegheză?
Legea nu interzice, dacă vreți ca o părere personală. Eu nu am acceptat niciodată să fac parte dintr-o delegație sponsorizată de companie…
De ce nu ați participat?
Eu am o anumită morală…
Poftim?
Pentru că eu am o anumită morală…
Asta înseamnă că nici dumneavoastră nu credeți că sunt în regulă astfel de sponsorizări…
E legal, dar mă rog e discutabil. Eu nu am participat, niciodată. Este exact ca și cum la ora actuală un primar sau mai știu eu ce oficial ar fi membru în consiliul de administrație la diverse companii…Poate nu e atât de grav, dar e o anumită incompatibilitate.
Alexandru Pătruți, fost președinte ANRM între octombrie 2009 și mai 2012, ne-a declarat: „În perioada mandatului meu nu a plecat nimeni în deplasări pe banii RMGC-ului. Din cauză că formulările legislative pentru utilizarea acestor bani nu sunt explicite am preferat să nu utilizăm acești bani”.
De cealaltă parte, Dragoș Tănase , directorul general al RMGC, ne-a spus: „Nu știu despre ce este vorba. Reveniți în scris și vă răspund în scris”. Biroul de presă al companiei RMGC nu a răspuns nici după trei săptămâni întrebărilor trimise de către RISE Project.
LAS VEGAS ȘI RIO
ANRM confirmă faptul că mai mulți funcționari ai agenției statului au participat la o expoziție minieră la Las Vegas pe banii companiei private Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), într-un răspuns oficial către RISE Project. Trei membri din conducerea agenției au petrecut opt zile în toamna anului 2000 în capitala mondială a jocurilor de noroc : Sorin Horia Rădulescu, vicepreședintele ANRM, Gicu Boroși și Laurențiu Bogatu, ambii directori generali în ANRM.
Contactat telefonic, Laurențiu Bogatu ne-a spus: “Nu-mi aduc aminte. Cine v-a dat această informație? ANRM? Dacă spun ei așa să fie sănătoși. (…) Îmi amintesc că am fost acolo la o expoziție mondială de echipamente pentru minerit. Nu-mi amintesc exact ce am făcut acolo, dar a fost un ordin al președintelui cu ce trebuia făcut, cu participarea la expoziție”. Întrebat despre programul ”transfer de tehnologie”, Bogatu a declarat: “Asta este lege. Este în lege asta. În lege scrie de program. Nu numai RMGC, toată lumea”.
După care Bogatu ne-a închis telefonul și nu a mai răspuns până la ora publicării materialului.
Numele lui Laurențiu Bogatu și al altor funcționari ANRM figurează și într-o lucrare penală de la începutul deceniului trecut privind modul în Vasile Frank Timiș și RMGC au obținut dreptul de exploatare a zăcământului.
Mihail Ianăș susține și el că toate companiile care au licență de exploatare în minerit sau petrol contribuie cu bani la acest program.
Potrivit agenției, RMGC a plătit transportul, cazarea și diurna pentru cei trei oficiali ai ANRM. În același an, o altă persoană, Marian Munteanu, căreia ANRM nu-i divulgă funcția, a mers la Congresul Mondial de Minerit din Rio de Janeiro, timp de 11 zile, iar RMGC a suportat, la fel, costurile cu cazarea, transportul și diurna. În total, conducerea ANRM susține că RMGC a decontat 5000 de dolari pentru vizitele externe ale celor patru funcționari ai statului. Adică suma minimă pe care RMGC trebuia să o suporte într-un singur an. Răspunsul ANRM arată că doar vizitele celor patru funcționari au fost sponsorizate de către RMGC în cei treisprezece ani de la angajamentul semnat de Mihail Ianăș – aganjament aflat în vigoare și astăzi.
Conform documentului confidențial, compania privată are ultimul cuvânt în selectarea funcționarilor care plecau în deplasări pe banii ei. Mihai Ianăș afirmă că în document este o exprimare nefericită și că președintele ANRM aprobă cine pleacă în astfel de vizite.
Ianăș mai susține că banii necheltuiți într-un an nu se pierd: „Ce nu nu se cheltuia într-un an se raporta automat pentru anul următor. Au fost și 5000 de dolari într-un an și 15.000 de dolari cred. Oricum, după 2003, când a fost promulgată noua lege a minelor, banii erau virați într-un cont special în cadrul programului de transfer de tehnologie”.
Ianăș susține că au fost multe plecări în timpul mandatului său și că nu-și mai amintește numele celor care au participat la astfel de vizite externe.
Ceilalți funcționari ai ANRM care au fost în deplasările externe pe banii RMGC nu au putut fi contactați.
Pe lângă vizitele celor patru funcționari, ANRM mai susține că RMGC a mai plătit încă 4.498 de dolari pentru ca agenția să cumpere „servicii pentru denominarea monetară a bazei de date existente”.
Ștefan Marincea (foto), directorul general al Institutului Geologic al României, tot o instituție cheie a statului pe piața resurselor naturale, are o poziție tranșantă: „Este evident că suntem în situația unui conflict de interese, fiindcă ANRM are rol direct în acordarea licențelor și a unor avize necesare RMGC, neputând sa aibă nici un tip de relație contractuală directă cu RMGC pe perioada în care este implicată în acordarea licențelor și avizelor. Transferul tehnologic este prevăzut în multe acte de licență, dar se referă la momentul când, de exemplu, o companie transferă statului o parte dintre suporturile electronice si mediile de redare (ex.: servere pentru bazele de date stocate), sau aparatura specifică care a fost folosită si pe care compania o donează statului printr-un organism al sau (ANRM) la retragerea dintr-un perimetru. În mod cu totul eronat și ilegal în toata Europa și probabil și la noi (nu sunt jurist) transferul tehnologic a fost cuantificat și extins la deplasări controlate de RMGC ale staff-ului ANRM și din Guvern. Cred sincer că această problemă este de competența Parchetului, fiindcă în multe state ale lumii, chiar și de prin America de Sud, este considerată act de corupție.”
Avocatul Gheorghe Piperea are o opinie similară: „Cred că este vorba de mai mult decât un simplu conflict de interese sau de o incompabilitate. E un caz de corupție. De regulă, astfel de „sponsorizări” se fac de societățile din producția de medicamente, cu doctorii care fac studii clinice sau cu funcționarii care trebuie să asiste sau verifice procesele de producție si studiile clinice, dar și aceste sponsorizari sunt calificate ca fiind ilegale, chiar penale în ultima vreme”.
ANCHETA PENALĂ
Laurențiu Bogatu figurează într-o anchetă penală privind modul în care afaceristul Frank Timiș a obținut drepturile de explorare asupra zăcământului de la Roșia Montană. RISE Project a obținut o notă a Parchetului privind dosarele penale în care Frank Timiș era acuzat de fapte grave: lezarea siguranței naționale prin coruperea mai multor oficiali ai statului român în scopul obținerii dreptului de a exploata zăcământul de la Roșia Montană și din alte perimetre aurifere.
Conform documentului, a existat un dosar cu numărul 3/P/2002, întocmit de procurori pe baza unor sesizări ale SRI privind modul în care a fost încheiat primul acord între Regia statului din Deva și firma lui Frank Timiș. Documentul confirmă ceea ce a publicat RISE Project recent că asocierea s-a făcut fără licitație, iar scopul ei inițial a fost deturnat nelegal prin mai multe acte adiționale secrete.
Într-un răspuns transmis RISE Project, Parchetul General arată traseul sinuos pe care l-a parcurs acest dosar penal în ultimii zece ani: „Menţionăm că dosarul nr. 3/P/2002 al fostei Secţii de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţiei a fost declinat în anul 2004 la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la data de 10 iulie 2009, cauza a fost declinată în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.
Autori: Romana Puiuleț, Daniel Bojin, Paul Radu (RISE Project)
Sursa: Vice.com

“ARMATA DE OCUPATIE” A INCEPUT EXPERIMENTELE PE NATIUNEA ROMANA


Intreaga clasa politica, incluzind, bineinteles, opozitia tacuta si speriata, in frunte cu Presedintele Jucaus si Premierul Pisicut, EI toti la un loc conduc Romania pe ultimul drum. Televiziunile si ziarele LOR sint deja pregatite sa transmita inmormintarea si parastasul, sint specialiste!

Groparul Sef este chiar SRI, o institutie care scrie rapoarte cit n-au scris la un loc Balzac, Tolstoi si toti clasicii lumii, in timp ce Romania este jefuita de peste 23 de ani! Mai nou aflam ca, asa in coma cum ne gasim, ne paste un pericol mortal din partea “eco-anarhistilor” care pot deturna zecile de mii de romani care protesteaza in strada, fie ploaie, fie vint, fie ultima clipa pe pamint!

Totusi, ca sa se pastreze “impresia artistica” de “democratie”, au lasat lantisorul Justitiei usor mai lung, cit sa scape “democratic” de baietii care nu s-au aliniat “patriotic”, gen Vintu, Becali, etc. Sau ca sa-i pedepseasca pe “baietii” gen Nastase si citiva gugustiuci care n-au stiu sa aplice tabla “impartirii” precum au stiut “inmultirea” propriilor averi!

Justitia este “ultima vopsea” pe gardul dictaturii cleptocratice iar gitul ei subtire va fi rupt in curind, dupa metoda “Daniel Morar”!

Cine sint sponsorii acestei “armate de ocupatie”?!?

In primul rind, e clar ca sponsorii sint cei care ii pot santaja, atit cu materiale video si audio compromitatoare, sau cu “unguenturile” cu care i-au tratat in ultimii 23 de ani. In rest, ca material de santaj, mai exista toate dosarele intocmite de Securitate, 2 si-un sfert, SIPA, Armata, SIE, SRI, SPP, ETC, dosare care au fost traficate bine in anii de mizerabila tranzitie si au ajuns tot in miinile sponsorilor.

E adevarat si sponsorii au avut grija, in toti acesti ani, sa-si sprijine “clientii” sa ajunga in virful Piramidei.

Dar cine sint totusi sponsorii?!?

Primii sponsori sint cei care au ordonat asasinarea lui Ceausescu si apoi i-au pus pe “santajabilii” romani de dincoace si de dincolo de Prut sa arunce in aer, de 23 de ani, orice incercare a acestui neam de a se regasi impreuna!

Vazind cit de santajabili si corupti sint toti politicienii romani din fruntea bucatelor, indiferent de partid, au aparut in ultima vreme si ceilalti sponsori, de peste mari, tari si oceane! In cei 23 de ani de MARE TRADARE SI JAF, sponsorii de toate neamurile si-au dat mina peste Romania si peste coruptii lor, privind cu ochi lacomi la potentialul urias al tarii noastre: resurse, pamint, ape, oameni!

Sa ai in sclavie o asemenea tara a devenit cea mai tare afacere a acestor sponsori, o afacere atit de mare incit sponsorii s-au rupt de Statele si Guvernele lor si au “privatizat” in beneficiul propriu acest TUN pe care il pregatesc Romaniei! NU PUTIN, NU OBAMA, NU MERKEL, NU REGINA Marii Britanii! EI, EI si SANTAJABILII LOR vor sclavia Romaniei! Pindesc de 23 de ani si niciodata nu au fost atit de aproape ca acum!

Acum sint in ultima faza, a EXPERIMENTELOR FINALE!

1. Sa vedem cum reactioneaza romanii daca sint bombardati cu taxe, impozite, amenzi uriase, controale la singe sub comanda militarizata…

2. Sa vedem cum reactioneaza romanii cind li se iau toate resursele uriase prin simplu vot politic, aur, metale rare, petrol, gaze, cu repercusiuni ecologice nemaintilnite pe aceasta planeta…

3. Sa vedem cum reactioneaza romanii cind li se expropriaza intreg teritoriul national, cu uriase resurse de pamint bun si ape minerale nemaintilnite in Europa…

4. Sa vedem cum reactioneaza romanii cind li se zguduie casele si paminturile in urma unor explorari, deocamdata “psihologice”…

5. Sa vedem cum reactioneaza si daca mai reactioneaza vreo elita intelectuala sau vreun politician ratacit…

6. In sfirsit, sa vedem cum reactioneaza, daca mai reactioneaza vreun ziar sau vreo televiziune, ca poate mai trebuie cumparate niste constiinte…

Experimente…ultimele inainte de primul pumn de pamint aruncat peste cosciugul unui neam care n-a apucat nici macar sa-si cunoasca istoria…

De ce sint sponsorii si sclavii lor santajabili speriati?! Pai pe drumul fara intoarcere “MORTUL” s-a ridicat in capul oaselor si ii intreaba “INCOTRO?!”
A dracului descumpanire! Nu erau pregatiti pentru una ca asta…

Mai departe nu stiu ce se va intimpla dar ma gasiti aici, reporter de front…

Sa fiti iubiti!
Radu Moraru

Sursa: http://www.nasul.tv/2013/10/02/armata-de-ocupatie-a-inceput-experimentele-pe-natiunea-romana/

http://danielroxin.blogspot.ro