joi, 24 mai 2012

Italia/cutremur: Noi replici, între care una de 4,3 grade şi noi daune


Două noi replici, între care una cu magnitudinea de 4,3 grade, au zdruncinat în noaptea de miercuri spre joi nord-estul Italiei, provocând noi distrugeri clădirilor deja avariate în urma seismului de duminică, soldat cu şapte morţi, au anunţat autorităţile locale, preluate de AFP.


Cele două mişcări telurice s-au produs aproape de miezul nopţii, ora locală (22hGMT), prima având magnitudinea de 4,3 grade, iar cea de-a doua de 3,2. Ambele au fost puternic resimţite întrucât au fost cutremure de suprafaţă, epicentrul lor fiind localizat la o adâncime de numai 4 kilometri. 

'Încercăm să-i convingem pe oameni să revină la casele lor, în cazul în care nu au fost avariate, dar dacă mişcările telurice vor continua, acest lucru va fi imposibil', a afirmat primarul Fernando Ferioli, din Finale Emilia, locul epicentrului seismului de duminică, adăugând că 'spaima a revenit' printre oameni. 

Potrivit edilului, noile replici au deteriorat grav clădirile avariate în urma seismului produs duminică, care a avut magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. Tehnicienii de la protecţia civilă au ieşit din zori la muncă pentru a stabili gradul şi amploarea noilor pagube. 

'Zona roşie' din centrul oraşului, interzisă accesului populaţiei din cauza riscului de prăbuşire a caselor deteriorate şi care a fost redusă miercuri, a fost din nou extinsă joi, a adăugat el. 

Potrivit media italiene, în total, 18 replici s-au înregistrat de-a lungul nopţii trecute, conform AFP, care şi-a axat ştirea pe primele două noi replici, întrucât intensitatea celorlalte a fost mai mică.AGERPRES

Bulgaria: Nouă replică a cutremurului de marţi, produsă în cursul nopţii

O replică seismică produsă la sud de Sofia a fost resimţită în toată regiunea, în noaptea de miercuri spre joi, fără a provoca noi pagube, au anunţat autorităţile bulgare joi.

Replica, având magnitudinea 4 pe scara Richter, s-a produs joi, la ora locală 00.59 (00.59 ora României), potrivit Institutului bulgar de seismologie.
Institutul american de geofizică a anunţat la rândul său o magnitudine de 4,5 iar Centrul seismologic europeano-mediteranean a estimat că replica a avut magnitudinea de 4,3.
Cele trei institute au localizat epicentrul cutremurului între oraşele Pernik şi Radomir, la 22 de kilometri sud de Sofia.
Seismul a fost resimţit uşor în toată regiunea până la Sofia. Acesta nu a provocat însă panică.
"Replica a fost puternică, dar mai puţin importantă şi mai scurtă decît seismul care ne-a afectat marţi", a explicat joi primarul din Pernik Rosiţa Ianakieva, pentru televiziunea publică bulgară BNT.
Ea a profitat de această intervenţie pentru a calma bulgarii, speriaţi de speculaţiile din presă cu privire la un eventual cutremur mai puternic în regiune, calificând aceste informaţii drept "absurde".
Sute de replici au fost înregistrate de institutele de seismologie din Bulgaria de la cutremurul cu magnitudinea de 5,8 produs în regiunea Sofia în noaptea de luni spre marţi, provocând scene de panică.
Numeroase clădiri au fost avaritate dar nu a fost înregistrată nicio victimă.

Actualități din lumea interioară a Pământului


De la Aghartieni…
(20 mai 2012; channeler: Greg Giles)
În prezent, la noi este o activitate febrilă, impusă de multele probleme conexe tranziției planetei și civilizației de la suprafață. Ființe din multe sisteme solare ale acestui univers vin si pleacă, ajutând sistemul nostru planetar cu cunoștințele pe care le-au acumulat cu ocazia propriei lor ascensiuni. Împreună cu ei, depunem eforturi susținute pentru a rezolva foarte multele și presantele situații legate de modificăriele care au loc în tectonica planetei sau în mediul înconjurător, pentru a evita evenimente catastrofale sau măcar a le diminua impactul. Facem tot ceea ce depinde de noi, și de cei care ne sprijină, pentru a păstra tot ceea ce este prețios pe această planetă.
Uneori, noi călătorim la suprafața planetei pentru a face unele teste, a preleva probe din diverse locuri, în vederea unor analize de laborator etc.
Am elaborat planuri de salvare a multor oameni de la suprafață, în cazul în care se vor produce mișcări seismice extreme. Noi dorim să vă ajutăm, căci sunteți frații și surorile noastre, cu care avem origini comune.Considerăm că viitorul va consfinți unificarea noastră ca civilizații despărțite cândva fortuit. Ne surprinde când constatăm că mulți dintre voi nici măcar nu cred că existăm. Comunicările făcute de trimișii noștri către populația de la suprafață fie nu sunt crezute fie sunt tratate cu neseriozitate. Există, desigur, și foarte mulți interesați de această problemă existențială, ființe care sunt preocupate să afle cât mai multe despre lumea subpământeană.
Existența unei civilizații în  interiorul planetei a fost unul dintre secrtetele cel mai bine păstrate de către diriguitorii vieții de la suprafață. Prin mușamalizări, diversiuni, abateri de la fapte reale, cei interesați au reușit să implanteze în mintea oamenilor credința că Pământul are o structură geologică precis conturată, formată din tot felul de straturi, unde nici gând să mai existe și spații în care să existe viață, mai ales una inteligentă. Doar prin poveștile și basmele populare a mai putut străbate câte un firicel de adevăr.
Majoritatea dintre voi nu sunt pregătiți să accepte că tărâmul interior al acestei planete este un loc de o mare frumusețe, culoare, lumină în care trăiesc ființe inteligente localnice sau venite de pe alte planete.
Ne gândim că a venit timpul pentru ca grupuri de oameni de la suprafață să fie acceptate să ne viziteze, pentru a se convinge cu ochii și simțurile lor că lumea interiară există. Așteptăm cu nerăbdare aceasta zi.
Deși nu mai este o noutate pentru foarte mulți dintre voi, confirmăm la rândul nostru că planeta noastră comună, Pământul, se află în procesul ascensionării în planuri superioare vibrațional. Atât pentru voi cît și pentru noi, lucrurile nu vor mai fi ca până acum, după ce planeta va tranzita în noua dimensiune.
Când ne veți vizita, vă vom conduce într-un tur de cunoaștere a palatelor, caselor noastre, al câmpiilor și zonelor împădurite. Veți vedea că și la noi există ape curgătoare, lacuri, izvoare cu apă cristalină extrem de curată. Greu de crezut, nu-i așa? Și totuși, ele există.
Cei care doresc să întreprindă în viitor asemenea călătorii de cunoaștere și agrment sunt invitați să se gândească și să dorească să se întâmple. Exprimați-vă în sinea voastră sau cu voce : “Eu doresc să vă întâlnesc! ”. Considerați că între noi și voi există doar  o pojghiță (crusta planetei), care are numeroase căi de acces.
Nu-i mai puțin adevărat că până la materializarea acestui proiect, sunt multe de realizat  (Nota C.M.: legate de ridicarea vibrației celor de la suprafață la un nivel acceptabil, creșterea conștiinței, renunțarea la orice sentiment de frică etc).
Noi ajutăm procesul tranziției sistemului planetar, așa cum, de altfel, din ce în ce mai mulți dintre voi o fac. În mesajele noastre viitoare ne propunem să vorbim mai aplicat despre ceea ce am întreprins și întreprindem pentru a sprijini și accelera procesul înălțării.
Cu titlul de exemplificare, vă spunem că noi monitorizăm majoritatea celor care au făcut rău planetei și civilizației umane și influențăm energetic organele voastre de anchetă și cercetare pentru accelerarea proceselor de culpabilizare a făptuitorilor. Deasemenea, intervenim energetic pentru a dejuca planurile de înfăptuire a unor acte de nedreptate socială sau de agresiune asupra naturii.
Vă rugăm să fiți convinși că acționăm, și avem planuri de acțiune de mai lungă durată, pentru anihilarea cabalei întunericului și trepădușilor acesteia, indiferent unde s-ar afla ei pe planetă. Acțiunile noastre nu vor înceta până când și ultimul întunecat sau slujitor al acestuia, nu-și va primi pedeapsa cuvenită pentru tot ceea ce a făcut rău pe acest pământ, în numele lacomiei și al setei de mai multă putere și control.
Noi ne-am confruntat cu ei de câteva ori înainte, de-a lungul istoriei noastre. Aceasta nu este prima dată când a fost necesar să acționăm împotriva lor. În trecutul vostru, au fost incidente între forțele întunericului și forțele noastre. Pentru majoritatea dintre voi, afirmația de mai sus poate fi surprinzătoare, deși o minoritate dintre pământeni au auzit sau au citit despre aceste începuturi de invazie. Acțiunile întreprinse de forțe armate de la suprafață, controlate de întunecați, vizau cotropirea tărâmului nostru interior.
În acele conflicte, noi am fost nevoiți să ne folosim de navele noastre spațiale, în majoritatea cazurilor imperceptibile oamenilor de la suprafață, atât din cauza înălțimii la care survolau spațiul cât și a vitezelor extrem de mari cu care se deplasau, viteze pe care puteați să le asimilați cu fulgere.
Vrem să cunoașteți că noi nu am acționat niciodată cu forța noastră militară pentru cucerirea cuiva. Am făcut-o doar atunci când un pericol iminent sau deja inițiat amenința ființa civilizației noastre. În acțiunile noastre represive am făcut tot ceea ce am putut pentru ca pierderile umane să fie minime, deoarece am știut că forțele combatante ale inamicului nu făceau decât să îndeplinească niște ordine ale întunecaților, prin slugile lor umane. Riposta noastră hotărâtă și rapidă a făcut inamicul să renunțe la intențiile lui de cotropire a lumii de sub scoarța planetei.Ulterior, noi am impus pacea prin tratative, la care cei învinși și-au asumat niște obligații clare de renunțare la intențiile lor agresive. Constatările noastre actuale ne confirmă că nu vor mai exista intervenții de cucerire, cel piuțin într-un viitor destul de îndelungat. Niciodată nu vom fi noi primii care să provoace un conflict.
Preocuparea noastră actuală este să ne folosim de toate mijloacele și capacitățile de care dispunem pentru a ajuta planeta și umanitatea de la suprafață să ascensioneze într-un plan superior.
Preconizăm zile mai bune și mai însorite atât pentru civilizația din interior cât și pentru cea de la suprafață. Viitorul va pune capăt suferinței îndelungate pe care civilizația voastră a trebuit s-o îndure mii de ani. Din păcate, ofertei noastre de sprijinire a umanității i s-a opus constant cabala întunericului, care a ținut lumea voastră într-o îndelungată suferință.
Foarte curând,  ordinea impusă de întunecați va cădea, toate armatele lumii voastre nu vor mai fi utilizate pentru oprimarea popoarelor. De fapt, este foarte probabil ca aceste efective să nu mai fie necesare. Speranțele noastre sunt justificate dacă ne gândim că în Noua Eră nu va mai exista dorință de îmbogățire, ură, egoisme, violență sau frică. Lumea viitorului va fi una a păcii, iubirii și înțelegerii.
Noi vom face tot ceea ce putem pentru a vedea această zi sosită; ne vom continua eforturile pentru ca această viziune să devină o realitate.
Vă rugăm să depuneți eforturile necesare pentru a spune lumii voastre necunoscătoare că  sub scoarța acestui pământ există o civilizație reală, plină de iubire și de bune intenții, o civilizație cu ființe inteligente care se trag din același arbore genealogic cu voi. Spuneți-le să aștepte cu nerăbdare întâlnirea cu noi și reunirea celor două mari civilizații pământene. Casa voastră a fost la suprafața planetei, casa noastră a fost interiorul aceleiași planete. A venit timpul să deschidem larg coridorul dintre cele două case, făcând din două case cu câte un nivel, una cu două nivele.
Cunoașteți, desigur, că evenimentele tragice care au avut loc cândva la suprafață au făcut ca o parte din oameni să-și caute salvarea sub pământ. În timp, ei s-au adaptat iar nevoia i-a determinat să caute soluții pentru a supraviețui. Și nu numai că le-au găsit, dar au progresat mult mai repede și mai frumos decît cei de deasupra, care, având din ce în ce mai mult, au început să se invidieze, să-și dorească bunurile celorlalți, să se exploateze, să se lupte etc. Știți mai bine ceea ce s-a întâmplat. Calea pe care a mers societatea voastră a fost una din ce în ce mai materialistă, în timp ce noi am pus accentul pe dezvoltrea spirituală.
Obesia unora dintre cei de deasupra de a avea cât mai mult, de a domina și de a-și impune dorințele, a despărțit lumea voastră și a polarizat-o din ce în ce mai accentuat. Polul sărăciei, umilinței și polul bogăției, îmbuibării. Relațiile dintre acești doi poli nu pot fi decât antagoniste. Între cei doi poli există un singur sens al valorilor: de la săraci la bogați. Este tatât de trist ceea ce s-a întâmplat la voi, încât preferăm să ne oprim aici, de această dată.
În ceea ce privește cunoașterea tectonicii, geologiei și geodeziei planetei, vrem să vă spunem că atunci când vom putea comunica cu voi, veți constata că extrem de multe și fundamentale aspecte nu sunt cunoscute de știința voastră.
Adevărata cunoaștere a istoriei, compoziției și nașterii planetei noastre comune este fascinantă și noi suntem siguri că toți veți fi foarte interesați să o aflați.
Greg
Veți afla, veți vedea și veți putea intra în contact direct cu ființe din alte lumi care vin pe tărâmul nostru cu anumite delegări, rezolvarea unor proiecte comune, schimuri de experiente sau, pur și simplu, pentru a ne cunoaște mai bine.
Și noi sunterm interesați să află cât mai multe despre viața voastră, istoria trăită de voi, educație, concepții etc. Suntem siguri că nu vor exista probleme insurmontabile între cele două civilizații. Vom putea lucra împreună, ne vom distra împreună, vom putea călători împreună (la suprafață, în lumea interioară sau în univers).
Noi suntem prietenii și familia voastră din Pământul interior.
Noi suntem Agarthienii.
Fiți în pace și rămâneți cu bine, prientenii noștri!SURSA:  http://ascensionearth2012.blogspot.com(http://spirituletern.blogspot.com/)

Ce s-a ales de predicţiile din 1900 (Partea a II-a)


Iată continuarea predicţiilor prezentate ieri, scrise acum 100 de ani de un fost inginer al Căilor Ferate Americane, John Elfreth Watkins, care a reuşit să anticipeze destul de bine cum vor evolua oamenii, din toate punctele de vedere.

Ce s-a ales de predicţiile din 1900 (Partea a II-a)

Ca să facem o recapitulare, în articolul precedent am prezentat un set de predicţii publicate de John Elfreth Watkins din domenii precum alimentaţie, transport sau evoluţie demografică.
Surprinzător, multe dintre aceste predicţii au fost adevărate, generaţia noastră trăind exact aşa cum şi-a imaginat un simplu om, acum peste 100 de ani.
Hai să parcurgem şi restul predicţiilor inginerului şi să vedem dacă şi acestea se apropie de adevăr sau nu.
Predicţia 16: Nu vor mai exista literele C, X sau Q în alfabetul american, deoarece nu vor mai fi necesare. Limba engleză va deveni o limbă din cuvinte condensate care la rândul lor vor descrie expresii comprimate şi va fi cea mai vorbită limbă din lume, urmată de limba rusă.
Adevăr: Dacă nu se înregistra creşterea demografică a popoarelor asiatice, limba engleză ar fi fost cea mai vorbită limbă de pe planetă, însă acum se află pe locul doi, sub dialectul mandarin (vorbit în China, Malaezia, Taiwan) iar limba rusă se află pe locul 5, sub hindi (Nordul şi centrul Indiei). Cu privire la literele C, X sau Q, acestea au rămas în continuare în alfabet.
Predicţia 17: Sistemul de învăţământ superior va fi gratuit pentru toată lumea. Vor exista mai multe universităţi naţionale. Copiii vor învăţa o variantă simplificată a alfabetului englez, nu cea copiată după alfabetul latin.
Studenţii mai săraci, dar ambiţioşi, vor primi cazare, materiale şi educaţie gratuit, inspecţiile medicale vor fi făcute periodic şi elevii vor avea parte de servicii de stomatologie sau ORL gratuite. De asemenea, cei foarte săraci vor fi ajutaţi şi cu transportul către casă şi înapoi, iar în vacanţe toţi copiii vor fi duşi în diverse locuri ale lumii.
Adevăr: Această predicţie este parţial adevărată în SUA, existând un sistem de învăţământ de stat gratuit şi burse de ajutor, pentru cei ambiţioşi. Dacă ar fi să luăm şi alte ţări în calcul, predicţia este complet adevărată, existând locuri precum Oman unde toţi cetăţenii au parte de învăţământ gratuit şi de servicii medicale gratuite.
Predicţia 18: Sisteme fără fir de telefonie vor acoperi întreaga planetă. Un bărbat aflat în mijlocul oceanului Atlantic va putea să vorbească cu soţia sa aflată în Chicago, la telefon. De asemenea, vor fi eliminate şi centralistele, care nu vor mai fi nevoite să facă legătura, datorită unui sistem automatizat al circuitelor.
Adevăr: Având în vedere că prima convorbire telefonică bidirecţională a fost realizată în 1876 de către Alexander Graham Bell şi asistentul său Thomas Watson, să îţi imaginezi deja tehnologia fără fir este ceva de domeniul SF-ului, dar iată că astăzi nici nu mai ştim cum să formăm un număr de telefon la disc, tehnologia wireless fiind deja o parte din viaţa noastră.
Afaceristă vorbind la telefon
Predicţia 19: Opera Mare va putea fi telefonată în casele oamenilor şi se va auzi la fel de armonios ca din sală. Instrumente speciale vor putea reproduce sunetele exact cum se aud pe scenă, iar artiştii se vor putea aduna într-un oraş precum New York, unde vor cânta la instrumente electrice, care vor putea fi auzite concomitent în alte oraşe precum San Francisco sau New Orleans.
Astfel, formaţiile de muzicieni vor putea susţine concerte la mare distanţă, iar pianul va putea fi acordat ca să sune de la trist la vesel. Multe alte dispozitive vor putea să adauge acest efect emoţional în muzică.
Adevăr: Privind aceste predicţii, nu am cum să nu mă întreb dacă oamenii de ştiinţă se folosesc de acestea ca de un catalog, bifând pe rând ceea ce trebuie făcut. Chiar aşa de evidente erau evoluţiile instrumentelor muzicale? Această predicţie este 100% corectă, omul de azi având posibilitatea de a asculta absolut orice sunet de pe Pământ la el în casă, cu un sistem audio performant care să fie capabil să redea exact sunetele ca şi cum ai fi acolo (tehnologia Dolby Surround). Legat de schimbarea tonurilor clapelor pianelor, mai are rost să menţionăm orgile electronice ?
Predicţia 20: Cărbunele nu va mai folosi la încălzire sau la gătit. Va mai exista pe alocuri, dar rar. Resursele de cărbune ale Pământului vor mai rezista până prin 2050 - 2100. Omul va descoperi cum să creeze electricitate din apă şi fiecare râu care va avea un prag mai ok de curgere va fi echipat cu motoare tip dinam alimentate de apă, care vor genera constant electricitate. De asemenea, şi de-a lungul coastelor vor fi rezervoare care vor fi umplute de valuri, care constant vor curge peste roţi imense. Astfel, omul va genera electricitate atât din apă dulce cât şi sărată.
Adevăr: Un singur cuvânt: hidrocentrale.
Predicţia 21: Apă caldă şi rece la robineţi. Temperatura apei va putea fi reglată din robineţii de apă caldă şi rece, astfel reglând temperatura unei case sau pur şi simplu a apei din cadă. Instalaţii centrale vor asigura un flux de aer cald sau rece în casele americanilor la fel cum este aprovizionare cu gaz sau electricitate. Casele nu vor mai avea şeminee, deoarece nu va mai fi nevoie să se facă focul în casă pentru încălzire.
Adevăr: În afară de câteva zone rurale mai izolate, mai toate casele din SUA sunt echipate cu apă caldă şi rece la robinet şi cu instalaţii de aer condiţionat, deci putem spune că predicţia a fost perfectă.
Predicţia 22: Magazinele vor face cumpărături cu ajutorul tuburilor. Tuburi pneumatice vor transporta diverse pachete sau colete. Tuburile vor fi folosite şi pentru coletăria poştală pe distanţe mari de câteva sute de kilometri chiar. La început ele vor fi conectate doar la casele celor bogaţi însă în curând vor fi disponibile tuturor.
Adevăr: Această tehnologie există (vezi casieriile hypermarket-urilor), însă ea nu a fost dezvoltată pe plan naţional, serviciile care apelează la transportul tubular al coletelor mici fiind destul de puţine, deşi predicţia este parţial corectă.
Sistem indian de tuburi pneumatice pentru servirea micului dejun intr-un spital
Predicţia 23: Mâncăruri gata gătite vor putea fi cumpărate de la magazine similare brutăriilor. Afaceriştii vor cumpăra ingredientele în cantităţi mari, la un preţ redus, şi vor vinde mâncarea gătită la un preţ mult mai mic decât gătitul individual. Mâncarea va fi servită rece sau caldă către casele americanilor prin tuburi pneumatice sau vagoane automatizate. Vesela va putea fi trimisă înapoi unde va fi curăţată şi refolosită. Astfel de gătit va fi făcut mai mult în laboratoare decât în restaurante unde bucătarii vor avea fel de fel de echipamente electrice pentru râşnit cafeaua, bătut ouăle, tăiat carnea, stors lămâile, spălat vasele, uscat vesela, pisat cartofii şi altele. Toate aceste ustensile vor fi spălate în substanţe chimice care vor ucide germenii sau microbii. A găti acasă va ajunge o extravaganţă şi foarte puţini oameni vor mai pierde vremea făcând acest lucru.
Adevăr: Având in vedere că vorbim de americani, paradisul fast-food-urilor şi a semi-preparatelor, putem spune că predicţia a fost una reală şi destul de precisă. Legat de firmele care gătesc în "laboratoare", să nu uităm de firmele de catering, care se încadrează perfect în descrierea făcută de John Elfreth Watkins.
Predicţia 24: Legume crescute cu electricitate. Iernile vor fi transformate în veri şi nopţile în zile, de către fermieri. Aceştia vor instala fire electrice conductoare de căldură sub nivelul solului şi îşi vor încălzi plantele. Astfel omul va putea creşte legume şi fructe sub un acoperiş de sticlă, iar noaptea va putea reproduce lumina soarelui cu lumină electrică extrem de puternică, care va determina plantele să crească mai repede şi mai mari.
Adevăr: Voi ce părere aveţi? Avea dreptate? Mai are rost să vorbim de sere şi de laboratoarele în care sunt crescute multe din legumele pe care le cumpărăm şi noi astăzi? Deşi omul a fost inginer la căi ferate se pare că a avut înspiraţie şi în domeniul agriculturii, anticipând nevoile fermierilor şi cum vor fi ele rezolvate.
Predicţia 25: Portocalele vor creşte în Philadelphia. Frigidere zburătoare vor putea aduce legume şi fructe proaspete din întreaga lume în doar câteva zile. Fermierii din America de Sud, Africa de Sud sau Australia, care au anotimpurile învers faţă de America Centrală vor putea să ne aprovizioneze iarna cu fructe proaspete, care nu cresc aici. Cercetătorii vor reuşi să descopere cum să planteze fel de fel de arbori care în mod normal necesită alte temperaturi şi condiţii de umiditate, astfel că delicioasele portocale vor putea creşte în curţile suburbiilor din Philadelphia.
Adevăr: Puteţi nega faptul că iarna găsiţi în piaţă portocale, banane, struguri sau chiar pepene? Evoluţia tehnologică a reuşit să îndeplinească această predicţie, chiar dacă fructele crescute artificial încă nu sunt identice la gust cu cele naturale.
Predicţia 26: Omul va înghiţi mult mai puţine pastile, medicina reuşind să evolueze astfel încât să existe pastile cu efect asupra unor organe interne anume. De exemplu, tratamentele pentru plămâni vor fi aplicate direct pe aceste organe, prin piele sau carne. Tratamentul va putea fi transportat în organism, fără durere. Microscoape puternice vor putea dezvălui organele vitale, iar corpul uman va fi transparent dispozitivelor de diagnosticare. Astfel, un doctor va putea direct bătăile inimii unui pacient, fără o intervenţie pe cord deschis, şi va putea să fotografieze orice parte a organelor interne. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor raze de lumină învizibilă.
Adevăr: Şi eu care credeam ca razele X sunt o mega invenţie, dar văd că cineva s-a gândit la ele acum 100 de ani, iar cu bătăile inimii şi cu fotografiatul unui organ intern trebuie să mulţumim celui care a dezvoltat tehnologia de vizualizare prin ecografiere.
Ecografie efectuată de un echipaj medical mobil de intervenţie
Predicţia 27: Nu vor mai exista animale sălbatice decât în spaţii restrânse şi controlate. Şoarecii şi şobolanii nu vor mai exista. Caii vor fi pe cale de dispariţie, numai câţiva de rasă se vor mai afla în proprietatea celor bogaţi, pasionaţi de curse, vânat sau sport. Vacile şi oile nu vor mai avea coarne şi nu vor putea să fugă mai repede decât porcii de azi. Acum un secol (n.r. anii 1800), mistreţul putea fugi mai repede decât un cal. Animalele crescute special pentru a fi consumate vor fi exploatate la maxim pentru carne, lapte, lână sau alte produse.
Adevăr: Legat de şoareci şi şobolani, americanii se confruntă cu probleme serioase din cauza numărului mare al acestor răzătoare, mai ales în centrele urbane aglomerate, care generează foarte mult gunoi. Caii încă nu au ajuns pe cale de dispariţie, deoarece există zone în care mai sunt folosiţi în scopuri agricole sau în zone de agrement, care încep să fie frecventate din ce în ce mai mult de turişti. Despre fermele cu animale crescute pentru consum, ştim foarte bine cât de bine exploatează animalele pentru a genera fel de fel de produse din carnea, laptele, oasele sau blana acestora.
Predicţia 28: Din America până în Anglia, în două zile! Nave electrice rapide vor traversa oceanul cu o viteză mai mare de 1,6 km pe minut, reuşind să facă drumul între New York şi Liverpool în două zile.
Corpurile acestor vase vor pluti deasupra apei, pe perne de aer, şi vor fi trase de motoare speciale, legate în faţa lor (similar animalelor care trag căruţa). Plutind pe o pernă de aer, vasele vor elimina forţa de încetinire, datorată frecării cu apa, iar cabinele vaselor vor fi echipate cu aer condiţionat şi vor fi ignifuge. În cazul furtunilor în larg, vasele se vor scufunda sub suprafaţa apei şi vor aştepta acolo ca furtuna să se termine.
Adevăr: În sfârşit o predicţie greşită, dar nu imposibil de realizat. Trecerea oceanelor se realizează în principal pe calea aerului, cei care preferă o plimbare pe apă făcând asta în scopuri de recreere. Legat de plutirea la suprafaţa apei, tehnologia există, amintind aici de Hovercraft-uri, dar care nu s-a dezvoltat aşa de mult încât să fie folosită la scară largă.
Cam acestea au fost predicţiile inginerului John Elfreth Watkins, de acum 100 de ani. Se pare că omul a avut o intuiţie genială, reuşind să îşi imagineze o societate complet diferită faţă de cea în care a trăit şi foarte interesant ar fi fost să cunoaştem firul logic pe care acesta l-a urmat pentru a anticipa cum vor evolua lucrurile pe toate laturile sociale ale omului.
Dacă am reuşi acest lucru, dacă am reuşi să identificăm care sunt nevoile omului modern, care nu pot fi satisfăcute cu tehnologia actuală, atunci am putea să ne imaginăm cum va fi planeta peste următorii 100 de ani şi să le lăsăm scris generaţiilor ce vor veni, cum ne-am imaginat noi viaţa lor.


Ce s-a ales de predicţiile din 1900 (Partea I)


Este uimitor cum predicţiile unor oameni perfect normali, făcute acum 100 de ani, reflectă realitatea zilelor noastre, la un nivel de detaliu înfricoşător.

Acum mai bine de un secol, John Elfreth Watkins, un fost inginer al Căilor Ferate ale Americii, contribuia la un articol pentru Ladies Home Journal, intitulat "Ce s-ar putea întâmpla în următoarea sută de ani", în anul 1900, în care acesta publica părerile centralizate ale mai multor persoane despre ce credeau ei că se va întâmpla un secol mai târziu.
Este interesant de observat cum considerau oamenii de ştiinţă că va evolua civilizaţia şi care dintre aceste lucruri s-au adeverit.
Predicţia 1: Vor fi între 350 şi 500 de milioane de cetăţeni americani. Nicaragua va dori să se integreze în SUA, după terminarea marelui canal. Mexic va fi urma şi el să se integreze în SUA.
Adevăr: În anul 2000, populaţia SUA era de peste 280 de milioane de cetăţeni, faţă de cei 76 de milioane din 1900, aşa că predicţiile au fost puţin peste valorile reale, însă prin 2050 ONU consideră că SUA va avea o populaţie de peste 400 de milioane de cetăţeni. Cu privire la aderarea statelor Nicaragua şi Mexic la SUA, acest lucru nu a avut loc şi nu credem că se va întâmpla în curând.
Predicţia 2: Americanii vor fi mai înalţi cu până la 5 cm. Acest lucru va fi datorat unei sănătăţi fizice mult mai bune, datorită reformelor industriilor medicale, sanitare, alimentare şi de sport. Durata de viaţă va creşte de la 35 de ani la 50, deoarece va locui în suburbii şi construirea blocurilor turn va fi interzisă.
Adevăr: Şi aici predicţiile au fost "pesimiste", speranţa de viaţă în SUA fiind de 78 de ani, cea mai proastă fiind în Angola, de 38,5 ani. Cu privire la creşterea în înălţime, predicţia a fost relativ corectă, faţă de media de 1,7m, în anii 1900, secolul 21 a înregistrat o medie a înălţimii a americanilor de aproximativ 1,77m. Cu suburbiile, predicţiile au fost pe jumătate adevărate. Acestea există şi sunt populate, însă în egală măsură oamenii locuiesc şi în blocuri turn extrem de înalte, în centrele marilor oraşe.
Predicţia 3: Gimnaştii vor începe antrenamentele încă din fragedă pruncie, unde jucăriile şi activităţile lor vor fi gândite special, pentru a le dezvolta organismul. Exerciţiile fizice vor fi obligatorii în şcoli. Fiecare şcoală va avea o sală de gimnastică. Toate oraşele vor avea săli de gimnastică publice. Cei care nu vor putea parcurge 15 km pe jos vor fi consideraţi slabi din punct de vedere fizic.
Reprezentantele SUA la maratoanele olimpice
Reprezentantele SUA la un maraton olimpic
Adevăr:Performanţele atleţilor s-au îmbunătăţit de la un an la altul, tehnicile de antrenament perfecţionându-se, deci putem spune că predicţia este oarecum adevărată. Cu privire la existenţa unei săli de gimnastică în fiecare şcoală şi cu obligativitatea exerciţiilor fizice la copii, predicţia a fost pe cât se poate de adevărată (la nivel global, chiar), însă cu mersul a 15 km pe jos este un pic cam exagerat.
Predicţia 4: Nu vor exista maşini pe străzile marilor oraşe. Tot traficul intens va fi subteran sau suprateran, în apropierea marilor oraşe, iar în marea majoritate a oraşelor vor exista tuneluri subterane largi, bine ventilate şi iluminate echipate cu "scări mişcătoare" care te vor duce sus. Aceste străzi subterane vor fi înţesate cu automobile cu vagoane de călători, cu roţi pe perniţe, sau cu transport marfar. Oraşele vor fi libere, astfel, de zgomot.
Adevăr: Interesantă predicţia şi oarecum, parţial, corectă: la intrările multor oraşe din SUA există sisteme complexe de autostrăzi suspendate care preiau şi distribuie traficul care întră în oraş şi să te gândeşti la metrou acum 100 de ani este remarcabil. Din păcate, oraşele mai au mult până când vor fi lipsite de zgomotul maşinilor blocate în trafic, atât în SUA, cât şi în alte ţări (deşi unele oraşe au început să le interzică accesul autovehiculelor în oraş - vezi Utrecht, Olanda).
Predicţia 5: Trenurile vor merge cu 3,2 km pe minut (adică ~190 de km/h) iar cele expres cu 240 km/h. Vor exista locomotive de forma trabucurilor, care vor remorca vagoane întregi cu maşini. Maşinile, ca şi casele, vor avea sisteme artificale de răcire. De-a lungul şinelor nu va mai exista fum şi nici tăciuni, deoarece cărbunii nu vor mai fi necesari la alimentarea locomotivelor. De asemenea, nu vor mai exista nici stopuri pentru alimentarea cu apă, iar pasagerii vor putea călători prin zone uscate sau fierbinţi cu geamul închis datorită sistemelor proprii de climatizare.
Adevăr: Wow! Asta da imaginaţie precisă! Se vede că autorul a lucrat ca inginer la căile ferate, deoarece acesta a anticipat corect modul în care vor evolua trenurile, deşi tehnologiile de azi nu existau în acea perioadă.
Predicţia 6: Automobilele vor costa mai puţin decât costă caii astăzi. Fermierii vor deţine tractoare, combine şi alte autovehicule agricole. Un motor de jumătate de kilogram va putea dezvolta mai multă putere decât doi cai sau mai mult. Copiii se vor da pe sănii automobile (snowmobilul din zilele noastre - n.r.), iarna. Maşinile vor înlocui toate vehiculele trase de cal, de azi, cum ar fi patrulele de poliţie, pompierii, ambulanţele, măturătoarele stradale, iar caii vor fi extrem de rar văzuţi în oraşe.
Adevăr: Sigur nu s-a întors cineva în timp şi i-a spus acest lucru? Într-adevăr, au fost înlocuit toate vehiculele trase de cal din anii 1900 şi fermierii au trecut şi ei la sistemele automatizate, renunţând uşor la exploatarea animală.
Multe maşini pe şosea
Multe maşini pe şosea, în ziua de azi...
Predicţia 7: Vor exista nave în aer, dar care nu vor concura cu maşinile şi cu transportoarele navale de pasageri, la volumul de călători. Vor avea mai mult rol de nave de război, controlate de armată. Unele vor transporta oameni şi bunuri, în timp ce altele for efectua măsurători ştiinţifice la altitudini mari.
Adevăr: Şi aici putem spune că le-a nimerit destul de bine. Într-adevăr, traficul aerian încă nu se apropie de numărul celor care călătoresc la sol, însă restul afirmaţiilor sunt perfecte.
Predicţia 8: În anii 2000 vor exista nave de război aeriene şi fortăreţe pe roţi, iar tunurile vor fi capabile să lanseze la peste 40 de km distanţă proiectile atât de puternice încât vor putea rade oraşe întregi de pe faţa pământului.
Grupuri mari de nave aeriene, care se vor camufla cu ceaţă densă, proiectată de ele, vor zbura deasupra oraşelor şi vor lua prin suprindere pe cei aflaţi la sol, cu tunete puternice aruncate asupra lor. Aceste fortăreţe zburătoare vor fi echipate cu plăci groase de oţel şi vor rezista exploziilor. Puştile vor folosi cartuşe silenţioase, iar unele nave maritime se vor putea scufunda pentru mai multe zile şi vor putea elimina o flotă întreagă de vase. Baloane de mare altitudine vor folosi telescoape cu rază de peste 160 de km, care vor putea fotografia inamicii. Aceste fotografii vor putea fi coborâte ofiţerilor aflaţi la conducerea trupelor la sol.
Adevăr: Cu câteva mici detalii greşite, cum ar fi ceaţa proiectată de grupurile de avioane, această predicţie a reuşit să descrie avioanele de luptă cu tehnologie stealth, submarinele, navetele suborbitale, submarinele şi sateliţii orbitali de azi, cu o precizie incredibilă.
Predicţia 9: Fotografiile vor putea fi telegrafiate, oriunde în lume. Dacă va avea loc o bătălie în China, imagini cu cele mai tari momente vor fi publicate în ziar, la câteva ore. Fotografiile vor putea reproduce toate culorile naturii.
Adevăr: Nici nu mai are rost să spunem cât de mult au evoluat camerele foto digitale şi rapididatea cu care o imagine circulă pe internet, dintr-un capăt în celălalt al lumii.
Predicţia 10: Omul va vedea oriunde în lume. Oameni şi obiecte vor fi prezentate în faţa unor camere legate electric la ecrane aflate la celălalt capăt al circuitului, mii de kilometri distanţă. Instrumentul care va aduce aceste scene în faţa americanilor va fi conectat la un aparat telefonic imens, care va reproduce toate sunetele acelui loc distant. Astfel, zgomotul unui tun din mijlocul unei bătălii va putea fi auzit ca şi cum explodează în sala de cinema.
Oameni aşezaţi într-o sală de cinema
Adevăr: Cu alte cuvinte, omul şi-a imaginat tot conceputul televiziunii, acum 100 de ani.
Predicţia 11: Nu vor mai exista ţânţari şi nici muşte. Plasele de insecte nu vor mai fi utile. Toate mediile propice dezvoltării acestor insecte vor fi curăţate şi dezinfectate. Exterminarea cailor şi a grajdurilor vor duce şi ele la dispariţia muştelor.
Adevăr: Se pare că şi acum 100 de ani ţânţarii şi muştele le făceau zile negre oamenilor. Din păcate, nu am scăpat de acestea şi nu ar fi nici o idee aşa bună să eliminăm din lanţul trofic mai multe specii de insecte.
Predicţia 12: Mazărea va avea bobul cât ridichea. Fasolea şi mazărea vor avea boabele de dimensiunea ridichilor. Se va produce de două ori mai multă trestie de zahăr decât sfeclă de zahăr. Arborele de cauciuc va fi şi el exploatat de maşinării, pe întreg teritoriul ţării. Plantele vor fi rezistente la boli şi viruşi, cum este omul la pojar. Solul va fi îmbogăţit cu plante care extrag fertilitate din aer şi o dau pământului.
Adevăr: Deşi nu toată producţia din SUA este pur genetică, astfel de grozăvii, precum mazărea cât ridichea, există doar în laboratoare. Legat de rezistenţa plantelor, predicţia este oarecum corectă, deoarece plantele rezistă la multe din bolile care le culcau în trecut, însă viruşi noi apar în fiecare zi şi soluţii de protecţie trebuie găsite de fiecare dată, pentru ca ele să nu moară. Despre fertilitatea luată din aer şi dată solului nu există o astfel de tehnologie, cel puţin nu la scară largă.
Predicţia 13: Căpşunile vor fi la fel de mari ca merele şi vor putea fi mâncate de stră-stră-strănepoţi, peste 100 de ani, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Zmeura şi murele vor fi şi ele la fel de mari. Căpşunile şi afinele vor fi cultivate pe tufe înalte. Afinele, coacăzele şi agrişele vor fi la fel de mari ca portocalele. Un pepene galben va fi suficient să sature o familie întreagă. Pepenii, cireşele, strugurii, prunele, merele, perele, piersicile şi toate fructele de pădure vor fi fără seminţe sau sâmburi. Smochinele vor fi cultivate pe întreg teritoriul SUA.
Adevăr: Chiar şi această predicţie este parţial adevărată, deoarece pepenii fără seminţe au fost inventaţi şi multe din cele enumerate mai sus au fost create în laboratoare, însă ele nu au ajuns pe tarabe şi în casele cetăţenilor.
Căpşună gigant
Predicţia 14: Vor exista trandafiri negri, albaştri şi verzi. Florile trandafirilor vor fi mari cât varza. Violetele vor creşte cât orhideele de mari, iar panseluţele vor fi cât floarea soarelui în diametru. Va fi posibil sa creşti orice floare în orice culoare şi să transferi parfumul unei flori la alta.
Adevăr: O predicţie care încă nu s-a adeverit, deoarece manipulaţiie genetice s-au concentrat mai mult pe legume/fructe, însă au fost făcute diverse experimente şi încrucişări şi în lumea florilor, dar în zone izolate.
Predicţia 15: Nicio mâncare nu va fi expusă de comercianţi aerului poluat al străzilor aglomerate, toate vor fi acoperite, iar cei care vor vinde alimente stricate vor fi arestaţi. Frigidere pe bază de lichid de răcire vor menţine mari cantităţi de mâncare proaspete, pentru perioade mult mai mari ca timp.
Adevăr: Totul este adevărat, mai puţin povestea cu alimentele care nu mai sunt expuse aerului poluat al oraşelor aglomerate (vezi pieţele de legume şi fructe), însă frigiderele există, iar alimentele se păstrează proaspete mult mai mult decât acum 100 de ani (dar şi datorită conservanţilor introduşi manual în ele).

Este aceasta descoperirea care va schimba lumea aşa cum o ştim?


O studentă de 19 ani din Egipt a inventat un sistem de propulsie futurist, care ar putea fi folosit pentru a trimite rachete în spaţiu, scrie Daily Mail.
Alsha Mustafa a găsit o nouă soluţie de propulsie în spaţiu, care să nu mai fie bazată pe motoarele obişnuite ale rachetelor. Concret, ea susţine că două obiecte plasate în vid, foarte aproape unul de celălalt, ar genera suficientă energie pentru a permite sateliţilor sau navetelor spaţiale să circule în vid.
Descoperirea tinerei se bazează pe efectul Casimir, care susţine că, între două obiecte plasate în vid, densitatea de radiaţii este mai mică, iar acest lucru determină apariţia unei forţe de atracţie între plăci.
Daily Mail scrie că noua invenţie, încercată la un moment dat şi de NASA, ar putea însemna că, în viitor, sateliţii, rachetele şi navetele spaţiale s-ar putea deplasa prin spaţiu fără combustibil.
Alsha Mustafa şi-a patentat deja invenţia şi spune că ar vrea să îşi testeze ideea în viitorul apropiat.

Rusia şi Japonia vor să amenajeze baze permanente pe Lună. "Considerăm că Luna este următoarea ţintă a noastră"


Cursa pentru cucerirea spaţiului s-a înteţit din nou, după ce agenţiile spaţiale din Rusia şi Japonia au anunţat, recent, că intenţionează să amenajeze baze permanente pe Lună, informează dailymail.co.uk.
"Nu vorbim aici despre repetarea succeselor realizate de omenire în urmă cu 40 de ani", a declarat Vladimir Popovkin, directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. "Vorbesc despre stabilirea unor baze permanente", a adăugat Popovkin.
Roscosmos declarase deja recent că intenţionează să trimită pe Lună o misiune cu echipaj uman la bord până în anul 2030.
Noua misiune a fost dezvăluită de Rusia la Conferinţa globală pentru explorarea spaţiului, o conferinţă internaţională pe teme spaţiale, de la care au absentat Statele Unite şi China.
Agenţia spaţială japoneză JAXA a dezvăluit la rândul ei faptul că intenţionează să trimită astronauţi pe Lună.
"Considerăm că Luna este următoarea ţintă a noastră în ceea ce priveşte explorarea spaţială", a declarat Yuichi Yamaura, unul dintre directorii JAXA.
Roscosmos are în spate o istorie destul de capricioasă, agenţia rusă anunţând adeseori planuri ambiţioase, pe care nu a reuşit întotdeauna să le îndeplinească. În ianuarie, în urma unei lansări defectuoase, sonda spaţială rusă Fobos Grunt s-a prăbuşit pe Terra, după două luni petrecute pe o orbită fluctuantă.
Săptămâna trecută, potrivit unor zvonuri provenind din interiorul Roscosmos, directorul agenţiei ruse, Vladimir Popovkin, ar fi suferit câteva răni în zona capului, în urma unei bătăi ce a avut loc în biroul său.
URSS şi Statele Unite s-au aflat umăr la umăr în cursa pentru cucerirea spaţiului în anii '1960, americanii impunându-se în cele din urmă, după ce astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe Lună.
După reuşita americanilor, ruşii şi-au anulat toate programele spaţiale lunare, dar au revenit în domeniul spaţial în urma unor oferte de cooperare internaţioanală. Rusia contribuie în prezent la aprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi este deocamdată singura naţiune care trimite astronauţi la bordul staţiei, prin capsulele sale Soyuz.
Vladimir Putin a declarat însă în 2011 că "Rusia nu ar trebui să se limiteze la rolul de cărăuş internaţional spaţial".

27 mai: Ziua Părinţilor de Îngeri


Si in acest an, copilasii plecati prea devreme dintre noi, vor avea parte de o zi numai a lor marcata de Organizatia E.M.M.A. prin Ziua Parintilor de Ingeri, singurul eveniment din Romania si cel mai mare din lume, de acest gen, dedicat memoriei copiilor plecati dintre noi.

Aflat la a cincea editie, evenimentul se va desfasura simultan in 15 orase din tara si 5 din strainatate (Londra si Harlow din Anglia, Jossigny si Bastia din Franta si Toledo din Spania), duminica, 27 mai, incepand cu 17.30.

Parintii, apropiatii acestora si sutinatorii E.M.M.A. care vor lua parte la eveniment vor aprinde lumanari in memoria copiilor care nu mai sunt printre noi si vor inalta simultan, in toate cele 20 de orase, baloane colorate, ca ritual simbolic de despartire.

„Ca in fiecare an, si anul acesta incercam sa oferim parintilor care au trecut prin drama pierderii unui copil, suportul emotional de care stim ca au nevoie. Acest eveniment are o semnificatie aparte, in mod special pentru parintii care au pierdut un copil inainte de nastere, momentul inaltarii baloanelor simbolizand despartirea de copilul pe care nu au apucat sa-l vada, sa-l tina in brate, sa-l cunoasca. Este un moment emotionant care alina la gandul ca pot face asta, pentru copilul plecat prea curand de langa ei”, a declarat Bianca Brad, fondatoarea Organizatiei E.M.M.A.
„Din proprie experienta stiu ca niciun om nu trebuie sa treaca singur prin asa ceva si ca o vorba buna, spusa cu sinceritate, poate face diferenta majora intre un suflet chinuit si un om pe cale sa accepte incercarile vietii", a completat Bianca Brad. 

Primul balon care se va inalta de la Bucuresti va fi dedicat micutei care si-a pierdut viata recent in Parcul IOR, chiar in apropierea locului in care se va desfasura evenimentul.

Locatiile de desfasurare a Zilei Parintilor de Ingeri, in orasele din Romania sunt: 

Bucuresti – Parcul IOR
Baia Mare - Campul Tineretului in fata Muzeului de Etnografie
Brasov – Pracul Central Titulescu
Buzau – Parcul Crang
Cluj Napoca – Parcul de la Belvedere
Constanta – Plaja Modern
Dej – Parcul mic din Piata Bobalna
Galati – Parcul Oraselul Copiilor
Iasi – Parcul de la Palatul Culturii
Oradea - Oraselul Copiilor – Parcul Rogerius
Pitesti - Parcul Primariei
Satu Mare – Piata Libertatii, in fata statuii Vasile Lucaciu
Sibiu – Parcul Sub Arini, la statuia lui Mihai Eminescu
Targu Jiu - Piata Prefecturii, la Catedrala
Timisoara – Str. Banatului nr.5 (continuarea B-dului Budai Deleanu)

Copiii născuţi prin cezariană sunt de două ori mai predispuşi să devină obezi


Cercetătorii americani de la Spitalul de pediatrie din Boston susţin că riscul de obezitate este considerabil mai mare la copiii născuţi prin cezariană, în comparaţie cei născuţi normal. În timpul studiului desfăşurat pe parcursul a trei ani au fost monitorizaţi 2.450 de subiecţi.


Studiul realizat de cercetătorii americani mai arată că aproximativ 7% din numărul total al acestor operaţii se fac fără nicio justificare medicală.Cercetătorii au urmărit evoluţia a 1.225 de perechi, mame şi copii, un sfert dintre bebeluşi fiind născuţi prin cezariană.Potrivit Daily Mail, medicii au descoperit că aproape 16% din copiii născuţi prin cezariană au devenit obezi până la vârsta de 3 ani, în timp ce în rândul pruncilor născuţi normal procentul a fost de aproape două ori mai mic, mai exact 7,5%.

O tragedie birocratică. Vezi unde a ascuns România comoara ştiinţifică lăsată de Henri Coandă


Campanie Jurnalul Naţional de reînfiinţare a Muzeului Naţional Henri Coandă
Autor: ROBERT VERESS
Patrimoniul pe care Henri Coandă l-a lăsat României este uriaş. Imobilul din centrul Capitalei, despre a cărui înstrăinare frauduloasă am vorbit în articolele anterioare (şi vom mai vorbi, pe măsura apariţiei informaţiilor relevante), este, evident, foarte important, dar reprezintă un obiectiv secundar, raportat la patrimoniul ştiinţific şi cultural moştenit de la omul de ştiinţă numărul unu al ţării.
Din păcate, soarta acestui patrimoniu nu este cu mult diferită de a Casei Coandă. Însă, dacă în cazul imobilului lucrurile pot fi complicate şi trenate de intervenţiile în Justiţie, normalizarea situaţiei patrimoniului ştiinţific şi cultural Henri Coandă ţine exclusiv de voinţa unor autorităţi. Voinţă pe care ne propunem să o activăm acum, înainte de a fi prea târziu, alăturându-ne eforturilor Asociaţiei Henri Coandă, care, prin membrii săi, face demersuri pentru reînfiinţarea Muzeului Coandă de 18 ani de zile!

Henri Coandă nu a fost „doar” un savant cu reputaţie internaţională, pionier al aviaţiei, inventator al motorului cu reacţie fizician şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. Henri Coandă este autorul a circa 250 de invenţii deosebite, pe care le-a certificat prin 707 de brevete internaţionale! Familia Coandă a donat României toată această comoară – brevetele de invenţie ale lui Henri Coandă, cu drept de exploatare a beneficiilor ce decurg din aplicarea invenţiilor respective. Au fost donate şi machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori, schiţe, planuri, lucrări, cărţi şi alte obiecte care aparţinuseră inventatorului.

Unde se află acum toate acestea?
Între anii ’70 şi ’77, s-a expus în Casa Coandă o parte din patrimoniul ştiinţific şi cultural al familiei Coandă. Savantul a locuit la parterul imobilului până la moartea sa, în noiembrie 1972. Ulterior, muzeul s-a extins în tot imobilul. Însă, după cutremurul din ’77, întregul imobil a fost preluat, de la Academia Română, de Ministerul Afacerilor Externe. Muzeul Coandă a fost desfiinţat, iar toate obiectele expuse acolo au fost transferate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida al Ministerului Energiei Electrice. Chiar dacă transferul a fost „provizoriu”, a rămas definitiv – obiectele sunt depozitate acolo şi în ziua de azi, nefiind expuse, din lipsă de spaţiu.

Dar asta nu e tot.
În anul 1974, la doi ani după decesul lui Henri Coandă, fiica sa din Franţa, Ileana Coandă, donează statului român „500-600 de kilograme” de brevete, schiţe, planuri, lucrări, cărţi, obiecte care aparţinuseră inventatorului. Acestea ajung la Institutul de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică, fiind, pur şi simplu, depozitate. În 1998, prăfuita încărcătură este preluată de Muzeul Aviaţiei şi, din nou, depozitată. Fără arhivare, fără protejare împotriva deteriorării, fără baremi o inventariere.

Lupta cu morile de vânt
Sorin Dinea, preşedintele Asociaţiei „Henri Coandă”, a fost în audienţă la toţi cei trei directori ai Muzeului Aviaţiei, în încercarea de a determina arhivarea preţioaselor documente: „Eu le-am văzut – multe sunt deja compromise, mâncate de acarieni. Ne-am oferit să facem noi arhivarea, fără costuri pentru Muzeul Aviaţiei. Am fost refuzaţi, invocându-se diverse motive. Ultimul director mi-a spus, verbal, că arhivarea nu este o prioritate a sa. Pe urmă, oficial, am primit o adresă în care se spune că noi, ca civili, nu putem face arhivarea, iar Muzeul este în curs de amenajare a unei încăperi adecvate, şi abia apoi va purcede la arhivare”.

După aceste răspunsuri în bătaie de joc, Dinea a fost în audienţe „mai sus”, la conducerea Statului Major al Forţelor Aeriene, şi Muzeul Aviaţiei a fost obligat să realizeze măcar inventarierea comorii.

„De unde părea să fie un mare secret militar la care noi nu aveam acces, acum inventarierea s-a făcut cu studenţi de la Politehnică. Neavând experienţă, ei au făcut inventarierea prost, s-au creat încurcături, va fi o muncă mai mare în momentul arhivării”, spune Dinea.

O altă problemă a inventarierii târzii şi cu personal necalificat este şi posibila dispariţie a unor documente importante: „Au început să apară diverse documente pe internet. Chiar eu am cumpărat, zilele astea, o fotografie inedită a lui Coandă de pe ebay”, afirmă preşedintele Asociaţiei „Henri Coandă”.