joi, 30 august 2012

Rusia va căuta viaţa pe satelitul planetei Jupiter


планета Юпитер спутник космос
© Foto: Flickr.com/TopTechWriter.US/cc-by-nc-sa 3.0
În 2020, Rusia planifică să trimită un aparat de coborâre pe Ganymede satelitul planetei Jupiter, pentru a găsi semne de viaţă, se menţionează în prezentarea Institutului Central de Inginerie Mecanică la Salonul Aerospaţial Internaţional de la Moscova.
Rusia intenţionează să atragă Agenţia Spaţială Europeană la realizarea acestui proiect, care în anul 2022 trebuie să trimită un aparat orbital la satelitul Ganymede. Un an mai târziu, către satelitul Ganymede va zbura o sondă de aterizare rusească, care va ajunge la ţintă după opt ani de zbor.

Române, daca vrei sa pleci, du-te!


M-am intors inapoi in patria mama acum 5 luni, dupa cei 5 ani pe care i-am petrecut imprastiati pe 3 continente. M-am intors acasa pentru ca am vrut, nu pentru ca a trebuit. Nu pentru ca nu mi-a fost bine pe unde am fost, ci pentru ca mi-a fost atat de bine incat am decis ca vreau sa-mi fie asa de bine si acasa.
M-am intors pentru ca dintre cele peste 40 de tari pe unde am calcat, pe canalele nicicareia nu curgea lapte indulcit cu miere si pe viza de intrare a nicicareia nu scria „Paradis”. Din cele peste 40 de tari pe unde am calcat, peste 40 dintre ele nu erau perfecte. Si atunci, mi-am zis, daca tot e sa traiesc intr-o tara imperfecta, de ce sa nu fie ea cea in care am vazut pentru prima data halatul galbui si peretii decojiti ai maternitatii?
In ultimele cinci luni de cand m-am intors, aud pana la ingretosare intrebarile sau exclamatiile din seria „de ce te-ai intors?”, „nu-ti pare rau ca te-ai intors?”, „da' tu esti proasta?”, insotite de omniprezentele „eu abia astept sa plec” si „eu as pleca de-aici maine”. Si imi vin in minte o serie de idei pe care daca nu le exprim aici acum in scris, s-ar putea sa-mi crape inima si sa mor.
In primul rand, cum spunea un prieten de-al meu, imi vine sa le raspund tuturor: „Dar du-te! Te rog, cat de repede, si sa nu te mai uiti inapoi!” Pentru ca ultimul lucru de care avem nevoie in acest moment este de indivizi ca tine, care isi petrec intreaga energie plangandu-se cat e de nasol aici si ce caini incovrigati populeaza strazile altor natiuni. Granita e deschisa, lumea e deschisa, so go planet go!
Marca unui om de exceptie este sa reuseasca acolo unde majoritatea s-au oprit, acolo unde e greu dar el alege sa nu dea bir cu fugitii.
Marca unui om exceptional este sa razbata intr-un loc plin de provocari, este sa puna mana si sa construiasca acolo unde e nevoie, nu acolo unde deja s-a construit de catre altii.
Marca unui om de exceptie este alegerea responsabilitatii in locul invinuirii si a scuzelor, este actiunea in locul vorbelor goale si stricate.
Marca unui om exceptional este a pune mana si a face, si a imparti mesaje ce construiesc, nu mesaje pline de acid si venin.
Dar daca tu vrei sa pleci, du-te!
Chiar daca asta imi vine sa le spun, nu le-as spune asta. Ci i-as intreba doar simplu:„Care e scopul tau in viata?”.
Care crezi tu ca e marca pe care poti si vrei sa o lasi in urma ta pe acest pamant? Sa fie doar urma de la Mercedes si coaja de la samanta, sau e posibil sa fie ceva pentru care cei din jurul sicriului tau sa incline capul si sa spuna „Iti multumim ca ai fost pe acest pamant. Lumea a fost mai buna datorita tie”. Nu stiu, se poate ca asta sa nu aiba nici o importanta pentu tine, dar te intreb: te-ai intrebat asta vreodata?
Teama mea e ca cei mai multi dintre cei care vreti sa plecati o faceti pentru ca fugiti de ceva.
Stii ca ceva nu iti place si vrei sa scapi de acel lucru. Stii ca nu esti fericit si vrei sa gasesti fericirea altundeva, pentru ca e clar ca ea nu salasluieste in tinutul acesta mirific in forma de peste. Sau buchet de flori. Sau orice alta bazaconie ti-a mai spus invatatoarea ta in clasa I. Sau a IIa.
Iti spun asta cu toata sinceritatea, mi-e teama ca daca pleci pentru ca fugi de ceva, sansele sunt ca nu vei gasi ceea ce cauti acolo unde mergi. Pentru ca nu stii ce cauti cu adevarat. Poate ca vrei „o viata mai buna”, dar ce inseamna asta pentru tine? Si, mai important, de ce vrei o viata mai buna? Majoritatea oamenilor o vor pentru ca li se pare ca astfel vor putea in sfarsit sa simta libertatea, implinirea si fericirea pe care o cauta. Daca si tu esti unul dintre ei, te invit sa mergi in oricare dintre tarile dezvoltate din lume, unde cred ca esti de acord ca se „traieste mai bine”, si sa vezi cum o mare parte din localnici nu mai sunt acolo, pentru ca au plecat in cautarea „libertatii, implinirii si fericirii”. Si asta pentru ca si-au dat seama ca aceste lucruri nu salasluiesc in tarile lor doar pentru ca mall-urile sunt smechere, soselele sunt negaurite si coruptia mai putin corupta. Unii si-au dat deja seama ca nu salasluiesc nici in tara vecina, nici aici in tara ta, nici pe continentul vecin, nici pe cel de la celalalt capat, si in nici o tara de pe pamant. Pentru ca ele nu stau in nimc din exterior, ci sunt mult mai aproape decat ti-ai putea imagina: sunt in inima ta. In locul unde poti sa le cauti oriunde te-ai afla, si sunt grozav de nerabdatoare sa ti se infatiseze. Asteapta doar sa le-o ceri.
Dar daca tu vrei sa pleci, du-te!
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar in momentele in care vei fi acumulat tot ce ti-ai dorit, si vei trai viata pe care acum crezi ca vrei sa o traiesti, ia-ti cateva secunde sa inchizi ochii si sa asculti cu toata sinceritatea de care esti in stare. Si daca vei auzi de acolo din strafundul inimii tale o voce stearsa strigand „Asta nu e tot. Mai e ceva, iti aduci aminte? Adu-ti aminte!”... poate vei dori atunci sa o asculti. M-as bucura sa o asculti. Am fi cu un om mai aproape de o lume mai buna.
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar daca vrei sa pleci doar pentru ca „Romania e de cacao”, sa dai bir cu fugitii in cautarea unui loc mai „civilizat”, asigura-te ca stii mai ales inspre ce te indrepti, nu doar de ce anume fugi. Asigura-te ca stii cine esti, si ce ai venit aici sa faci. Si daca afli ca scopul tau e acolo in afara granitelor, atunci de-te si implineste-l. Dar daca nu e acolo, si-ti vei da seama de asta dupa un an, sau trei, sau cinci, sa te intorci. Noi vom fi aici si te vom primi cu bratele deschise.
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar nu te uita la noi cei ramasi aici cu ura si dispret. Intr-un fel sau altul, ne curge aceeasi roseata prin vine. Nimeni nu-l apreciaza pe omul care-l vorbeste de rau pe altul, dar omul care arunca cu pietre in propriului neam... acela e dispretuit. Unii ar spune blestemat. Nu-ti face tie asta, tu meriti mai mult.
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar ia cu tine o atitudine de invingator, de vultur care isi ia viata in propriile maini si lupta pana la ultimul fulg. Nu te du acolo in lume ca sa te plangi, sa dai vina pe altii si sa gasesti scuze pentru nereusitele tale. Du-te ca sa reusesti prin integritate.
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar du-te ca sa ajuti sa cladesti acolo, nu doar ca sa iei; sa iei ceva care nu e al tau si la care tu nu ai contribuit nici o picatura de sudoare. Nu te du sa strici ceva ce altii si-au dat din viata pentru a construi. Meriti sa fii mandru de omul care esti. Du-te, dar du-te sa reusesti prin integritate.
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar du-te pentru ca esti fericit sa cunosti lumea de afara, nu pentru ca esti nefericit aici. Pentru ca atunci ma tem, sincer ma tem, ca nu vei scapa de nefericire. Si atunci ai plecat degeaba.
Daca vrei sa pleci, du-te. Dar du-te si fa-ne mandri. Du-te si raspandeste inima de roman, cea autentica, in lume. Du-te si fa-i pe cei de acolo sa te cunoasca drept romanul care iti doresti sa fii.
Daca vrei sa pleci, du-te. Si nu-ti fa griji pentru noi de aici, noi ne vom descurca. Sa-ti fie calea presarata cu flori, si sa gasesti ceea ce cauti. Mesaje de Suflet
Cu drag,
una dintre cei intorsi

Planurile FMI pentru economia românească


18.05.2011 мвф здание мвф эмблема
Foto: EPA

Deşi în ultima lună criza economică a ieşit din vizorul presei şi nu a beneficiat de atenţia acordată crizei politice, acest lucru nu înseamnă că problemele economice au devenit mai puţin pregnante sau au fost rezolvate de la sine. Experţii FMI au prezentat în cadrul ultimei vizite în România o serie de riscuri la care este expusă economia naţională.

Toate aceste riscuri sunt destul de serioase şi pot afecta substanţial calitatea vieţii românului de rând. Totodată, unele dintre recomandările FMI sau evoluţiile pe care FMI le consideră pozitive să nu fie confortabile pentru bugetarul sau pensionarul de rând.
Este important de luat în calcul faptul că în cazul României, experţii FMI au posibilitatea de a impune o politică economică, indiferent de culoarea politică a guvernului. Creditorii instituţionali întotdeauna au un ascendent asupra debitorilor şi în ciuda declaraţiilor partidelor politice care susţin că gradul de îndatorare al României este mic, experienţa demonstrează că instituţiile financiare internaţionale, în speţă FMI, au votul decisiv în privinţa strategiilor economice aplicate de guvernul de la Bucureşti. 
Utilizând ca referinţă documentele oficiale ale FMI, vom încerca să prezentăm, într-o serie de articole, viitorul economiei româneşti aşa cum îl văd creditorii statului Român.
În cadrul documentului final al ultimei vizite de control al delegaţiei FMI, experţii fondului au făcut câteva afirmaţii interesante. Printre reuşitele guvernelor României, ei enumără acţiuni precum „reforma pieţei muncii”, „reforma sistemului de pensii” şi, cel mai important, progresul semnificativ în privinţa restrângerii cheltuielilor salariale în sectorul bugetar. În condiţiile în care se urmăreşte reducerea semnificativă a deficitului bugetar, este uşor de înţeles metodele prin care va fi implementată în viitor „disciplina fiscală” la care fac referire reprezentanţii FMI. 
Documentul conţine recomandări foarte interesante în privinţa gestiunii de către BNR a cursului euro-leu: „BNR ar trebui să evite intervenţiile excesive pentru suportul leului, permiţând o anumită depreciere faţă de nivelele actuale (nota autorului: textul este redactat pe 18 august, deci nivelul la care face referire FMI este de 4,4852 lei pentru un euro) atât timp cât inflaţia se aşteaptă a fi în limitele targetate şi efectele asupra situaţiei financiare ale băncilor rămân gestionabile.” Această recomandare a FMI, de fapt garantează că leul se va deprecia în continuare, iar principala grijă pe care o au reprezentanţii creditorilor instituţionali ai statului român este legată de băncile străine care nu ar trebui să sufere prea mult din cauza deprecierii monedei naţionale. 
Printre recomandările FMI se numără unele la care pot subscrie toţi cetăţenii de rând. În documentul elaborat de delegaţia fondului este menţionată necesitatea îmbunătăţirii climatului investiţional, reducerii corupţiei şi creşterii competitivităţii globale. În acelaşi timp, soluţiile oferite pentru atingerea acestor scopuri nobile par a ridica anumite semne de întrebare. Aceste soluţii ţin de liberalizarea preţurilor la energie şi gaz, privatizarea „întreprinderilor de stat ineficiente” în sectorul energiei şi transporturilor şi „continuarea reformelor structurale”. Este dificil de înţeles cum o liberalizare a preţurilor la energie şi gaz, adică o creştere a preţurilor pentru consumatorii casnici va ajuta la creşterea competitivităţii globale sau la reducerea corupţiei. Privatizarea rapidă a „întreprinderilor de stat ineficiente” rezolvă problema corupţiei în sensul în care toate beneficiile de pe urma exploatării activelor privatizate vor ajunge în buzunarul noilor proprietari, iar în aceste condiţii funcţionarii corupţi nu vor mai avea ce să fure, dar şi statul nu va mai avea acces la importante surse de venit. Mai mult, unele dintre companiile vizate de programul de privatizare sunt profitabile, ceea ce provoacă anumite dubii în privinţa raţionalităţii vânzării acestora, mai ales în perioadă de criză. 
În concluzie: indiferent de cine va fi la guvernare, cetăţeanul de rând se poate aştepta în perioada următoare la creşterea preţurilor la gaze şi energie, deprecierea leului şi privatizarea întreprinderilor de stat. Aşa au decis creditorii, iar opinia lor este cea care contează.

Fructe (F) sau dulciuri concentrate (DC) ?




  1. Creațiune și motivație
-          F : Au fost create de Dumnezeu încă de la început pentru întreținerea sănătății și a vigorii organismului
-          DC : Au fost create de om după căderea în păcat, special pentru a satisface capriciile gustului
  1. Problema gustului
F :  Prezintă un gust plăcut și nu dau o dependență înrobitoare
DC : Pervertesc gusturile în special la copii, cu risc major de dependență (ciocolata). Otravă / capcană gustativă
  1. Sațietatea
-          F :  Determină sațietate relativ rapidă, persistentă cu un număr (relativ) redus de calorii (excepție : clasa nucilor). Foamea reapare tardiv
-          DC : Determină sațietate abia după ce au fost consumate într-o cantitate mare, pentru o durată scurtă (1-3 ore), cu un număr considerabil de calorii (300-600 kcal/100 g produs). Foamea reapare curând
  1. Sănătate sau… boală ?
-          F : Alimente-medicament ; sucurile naturale de fructe (dar și cele de legume) sunt capabile să vindece numeroase boli degenerative
-          Previn / vindecă : reumatismul cronic degenerativ, bolile cardio-vasculare degenerative (ateroscleroza, HTA), ulcerul gastro-duodenal, cataracta, diabetul zaharat, cancerul, cariile dentare, constipația, colonul iritabil…
-          Efect antiinflamator => anti-agregant plachetar, anti-reumatic, anti-aterosclerotic…
-          Consumul lor determină menținerea / creșterea drastică a imunității generale a corpului, dar și a celei specifice anticancer
-          DC : Încet dar sigur aduc boală în organism. Nu vindecă nici o boală, însă pot cauza numeroase boli în funcție de cantitatea consumată pe unitatea de timp. Bombe calorice
-          Induc / agravează (toate cele menționate în coloana din stânga)
-          Efect pro-inflamator => pro-trombotic, pro-reumatic, pro-aterosclerotic
-          Consumul lor provoacă scăderea (adesea periculoasă) persistentă în timp (chiar paralizarea) imunității cu riscuri majore pentru sănătate : infecții cu diverse localizări, cancer… (preponderent la copii)
  1. S-ar putea trăi exclusiv având acest mod de alimentație ?
-          F : Se poate trăi doar cu fructe pe perioade lungi de timp, uneori tot restul vieții, punând drept condiție variația acestora
-          DC : Conduc la un dezastru pentru sănătate chiar la hrănirea pe perioade scurte în exces, ne mai vorbind de exclusivitate
  1. Durata și calitatea vieții
F : Cresc semnificativ durata de viață și calitatea acesteia
DC : Scad (uneori drastic) durata de viață și calitatea acesteia, în funcție de cantitatea și periodicitatea consumului
  1. Menținerea sau compromiterea tinereții
-          F : întineresc întregul organism și combat / previn apariția ridurilor
-          DC : îmbătrânesc organismul prin consumul lor repetat, favorizând (apariția) / agravând ridurile
  1. Greutatea corporală
-          F :  Ajută / contribuie decisiv la menținerea greutății corporale
-          DC : Determină / favorizează creșterea rapidă în greutate și provoacă probleme majore legate de menținerea acesteia
  1. Coloranți
-          F :  Coloranți conținuți (anti-oxidanții), întotdeauna cu efect anti-cancerigen / anti-degenerativ mediu spre pronunțat (NEGRU-ROȘU-GALBEN), protector cardio-vascular, regenerator hepatic…
-          DC : Coloranți sintetici adăugați cu risc pro- cancerigen, -alergizant, iritanți gastric, toxici hepatic, renal, cerebral
  1. Conservanți
-          F : Conservanți conținuți (anti-oxidanții) ce asigură o durată de valabilitate importantă, fiind formați din minerale, vitamine, bioflavonoide, coloranți. Unii dintre aceștia există și-n (alteori “mai ales”) coaja fructelor
-          DC : În lipsa conservanților sintetici adăugați, termenul de valabilitate al produselor din această categorie ar fi extrem de redus, ele fiind extrem de perisabile. În prezența conservanților sintetici le crește riscul toxic pentru organism : renal, hepatic, cerebral, cancerigen, alergic…
  1. Minerale și vitamine
-          F :  Conțin o combinație echilibrată de minerale, vitamine și principii alimentare proprii organismului și sursă pentru acesta
-          DC : Reprezintă o combinație dezechilibrată formată din zahăr (+/-îndulcitori artificiali : zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam…) +/- lapte +/- ouă, determinând fermentație încă din stomac. Rar conțin cantități minime de vitamine, adesea au în componență colesterol și acid miristic „ascunse”. CONSUMĂ mineralele, vitaminele și anti-oxidanții organismului pentru a putea fi digerate => carențe
  1. Anti-oxidanții
F :  Surse majore de anti-oxidanți, de departe sursa nr. 1 pentru organism
DC : Consumatori notorii ai anti-oxidanților organismului
  1. PH-ul lor și cel indus
-          F :  Induc / ajută la menținerea BAZICITĂÅ¢II organismului
-          DC : Induc / contribuie la apariția ACIDITĂÅ¢II în sistem, iar ca o consecință reprezintă eliminatori notorii de Ca, Cu, Zn, Mn, Mg din organism
  1. Cantitatea de apă
-          F :  Conțin cantități importante de apă, contribuind la hidratarea organismului
-          DC : Conțin cantități minime de apă, ce deshidratează organismul (creier, ochi, articulații, rinichi…)
  1. Glucide
-          F :  Conțin zaharuri simple și complexe < 60% (excepție confiatele), cu un bogat “baraj” fibros, ce determină o absorbție lentă, persistentă și parțială. Efect anti-constipant
-          DC : Conțin doar zahăr, uneori > 95% (bomboanele…), care în absența fibrelor provoacă o absorbție rapidă și cvasitotală. Efect pro-constipant
  1. Calorii furnizate
-          F :  < 200 kcal% (exceție confiatele)
-          DC : 300 ”“ 600 kcal% (ciocolata)
  1. Efecte pe pancreas și secundar pe metabolismul lipidic
-          F :  Protejează pancreasul de eventuale șocuri insulinice, având un indice glicemic < 70. Nu provoacă secundar creșterea trigliceridelor
-          DC : Provoacă șocuri insulinice repetate cu risc major de diabet (în special la copii), determinând și creșterea secundară a trigliceridelor (ateroscleroză, obezitate…)
  1. Toleranța la efort
-          F :  Cresc semnificativ toleranța la efort a celor ce le consumă
-          DC : Scad toleranța la efort a celor ce le consumă (efect legat de doză și frecvența prizelor)
  1. Calitatea somnului
-          F :  unele fructe conțin melatonină pură (strugurii negri, alte fructe, verdețuri, cerealele integrale…), dar consumul tuturor determină o bună calitate a somnului, reconfortant
-          DC : Au proprietatea de a inhiba producția de melatonină epifizară, parțial sau total. Dacă dulciurile concentrate mai conțin și baze xantice (cafeină, teobromină) efectul negativ va fi garantat, materializat prin reducerea semnificativă atât a duratei, cât și a calității somnului
  1. Starea psihică a consumatorilor
-          F : Produc o stare de confort psihic, de bine, liniște și pace
-          DC : Provoacă creșterea frecvenței stărilor de agitație, nervozitate, iritabilitate, neliniște etc., mai ales (dar nu numai) la copii

Semintele de chia, miracolul aflat intr-o samanta


Semintele de chia sunt printre cele mai marunte seminte din lume dar care au proprietati exceptional de complexe: sunt bogate in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe. Semintele fac parte din familia salviei si au fost mentionate inca din secolul 16 in documentele aztece, Codex Mendoza, afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere.
Vin in doua culori, bej si negre, insa ambele variante sunt extraordinare. Consumati zilnic 2 linguri sub diferite forme precum smoothies, budinci, in painici raw, in salate, presarati-le in cerealele de dimineata etc. si nu veti regreta.
  1. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
  2. Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
  3. Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
  4. Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
  5. Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
  6. Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
  7. Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc.
  8. Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
  9. Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
  10. Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic,  in timpul sarcinii dar si dupa nastere, doarece ajuta la regenerarea membranei.
  11. Creste lactatia si este o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
  12. Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
  13. Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
  14. Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
  15. Consumul de seminte de chia ajuta la echilibrarea zaharului din sange.
Asa cum am zis, se pot consuma sub diferite forme insa eu una o prefer sub forma de vestita reteta de budinca sau“icre”.
Budinca de chia
Laptele de migdale se prepara ca si aici iar pasta de curmale este foarte simplu de facut: 5-6 curmale fara samburi se blenduiesc cu laptele de migdale/susan sau cu apa. Toate ingredientele se adauga intr-o cana si se mesteca timp de 1-2 minute, pana devin gelatinoase. Se mai lasa 5 minute si sunt gata de consum. Se pot adauga fructe proaspete sau uscate precum zmeure, caise, piersici, banane, kiwi, mango etc.
Sursa: ligiapop.com

DORESTE-TI CU TARIE


“Aminteşte-ţi că viaţa este un proces continuu de creaţie. În fiecare clipă tu îţi creezi realitatea. Dacă alegi ceva, alege-l cu toată puterea, din toată inima. Fii concentrat pe un singur gând. Axează-te pe ceea ce hotărăşti. Mergi înainte! Fii hotărât! Păstrează o singură părere şi un singur scop, atunci când e vorba de ceva – şi nu îţi îndepărta gândul de la aceasta până când nu l-ai făcut să devină realitate.
Când încontinuu te răzgândeşti, tu faci ca lucrurile să fie foarte dificile pentru tine. Când “te hotărăşti” într-o privinţă, pui Universul în mişcare. Forţe care sunt dincolo de capacitatea ta de înţelegere – mult mai subtile şi mai complexe decât ţi-ai putea imagina – sunt angajate într-un proces cu o complicată dinamică, ce face parte dintr-o reţea extraordinară de energii interactive, care cuprinde totalitatea existenţei pe care tu o numeşti viaţa însăşi. Ele sunt, în esenţă, EU.” 
Neale Donald Walsch

Energia de dincolo de cuvinte



Cuvinte frumoase :), cuvinte urâte :(.
Fiecare cuvânt pe care-l rosteşti are o anumită frecvență, pozitivă sau negativă. Tu ai libertatea de a alege cuvintele pe care dorești să folosești; benefice, care te fac să te simți bine, plăcute, sau cuvinte cu încărcătură negativă, ce vor acționa asupra ta și a celorlalți într-un mod neplăcut.
Pronunță acum de câteva ori cuvântulfrumos sau iubire ca pe o incantație și observă ce simți…iar acum pronunță urât sauură observă ceea ce simți și cum reacționează corpul tău la aceste cuvinte. Ai sesizat vreo diferenţă?
Este adevărat că realitatea se bazează pe percepții dar să nu uităm că suntem influențați de energiile din jurul nostru, trăim interconectați cu restul lumii iar gândurile și cuvintele fiecăruia au o anumită vibraţie care se propagă. Dacă cineva îți spune că ești frumoasă, că îți stă bine cu bluza respectivă sau pur și simplu îți adresează un compliment sincer, te va face să te simți bine, să zâmbești, pentru că energia din spatele cuvintelor este pozitivă. Dimpotrivă, dacă cineva te jignește sau îți adresează cuvinte grele te vei simţi prost, te va durea sufletul, te vei enerva sau îţi vor da lacrimile, aşa de mare este puterea cuvintelor!
”Ești proastă”,”ești tâmpită?”,”idioții”,”ce mama dr…ului”,”ești nebun!”,”mi-e rău”, ”oribil”, ”sunt terminat”, sunt doar câteva exemple de cuvinte care sunt foarte des utilizate și au ca rezultat o scădere a energiei.
Unii nu vor să te jignească, însă nefiind atenţi la ceea ce spun, îţi vor transmite vibraţia unor cuvinte negative cum ar fi: ”arăți foarte obosită”, ”îţi stătea mai bine…”, ”mie nu-mi place”, ”nuu ești normal”…
Cunoaștem cu toții persoane care au tendința de a face mereu aprecieri negative transmițându-ne emoții neplăcute. De aceea este foarte important să fim atenți la ceea ce gândim și la cuvintele pe care le rostim, în așa fel încât energia din spatele lor să aibă o vibrație înaltă. Vibraţiile înalte sunt acelea care ne fac să ne simţim bine. Odată ce devenim atenți la modul în care ne exprimăm, ne modificăm starea interioară de spirit și devenim mai conștienți de noi înșine. Oamenii consumă foarte multă energie folosind conștient sau inconștient cuvinte și gânduri care au încărcătură negativă, întrebându-se apoi ce nu este în regulă cu starea lor de spirit… Sunt şi persoane care folosesc cuvinte frumoase, un ton mieros, însă nu-ți pot transmite o emoție pozitivă pentru că ceea ce simt ele este în contrast cu vorbele, cuvintele nu sunt în armonie cu ceea ele ce simt de fapt sau pur și simplu nu reușesc să aibă reacții afective.
De ce râsul binedispune și este molipsitor? Pentru că radiază energie pozitivă, cu vibrație înaltă care se transmite rapid celorlalți; persoanele vesele care râd mai mult și sunt binedispuse îi atrag pe ceilalți ca un magnet. Cei care sunt răutăcioşi, se plâng mereu sau verbalizează numai critici, nemulțumiri, glume proaste la adresa altora au o aură de negativitate în jurul lor. Ideal este să încercăm să ne menţinem energia crescută, fiind atenţi la gândurile şi cuvintele pe care le emitem.
Aceste energii care ne susţin gândurile şi cuvintele se propagă, dar afectează în primul rând pe cel care le rosteşte. Corpul reacţioneză, răspunzând fidel frecvenţelor mentale pe care le emitem. Ce cuvinte obişnuiești să rostești? ”Sunt obosită”,”n-am chef”, ”ce faaaţă aaam”, ”naşpa rău de tot”, ”arăt ca naiba” sau „îmi stă bine”„am energie”, „mă simt excelent”, „sunt frumoasă”, „ce drăguţ”?
În completarea celor de menţionate în acest articol, doresc să-l amintesc pe Doctorul japonez Emoto Masaru care demonstrează modul în care apa are puterea de a reflecta cuvintele, gândurile, rugăciunile, sentimentele şi muzica, iar dacă ne gândim că suntem formaţi din peste 70% apă, este mai mult decât un argument faptul că prin vibraţia gândurilor şi cuvintelor emise ne influenţăm starea corpului fizic. Aşadar, depinde de noi să facem anumite schimbări pentru a duce o viaţă plăcută, pozitivă dezvoltând şi amplificând starea de bine, de armonie interioară.
”Noi suntem ceea ce gândim. Tot ceea ce suntem se naște din gândurile noastre. Prin aceste gânduri, noi ne creăm realitatea”- Buddha.
Cu alte cuvinte, chiar să fiu atentă la gândurile mele, să devin conştientă de ele, să fiu atentă la ceea scot pe gură şi să-mi dau seama care sunt principiile şi valorile pe baza cărora acţionez şi, în ansamblu, ce tip de energie creez.
”Gândul se manifestă prin cuvânt. Cuvântul se manifestă prin acțiune. Acțiunea se transformă în obișnuință. Obișnuința devine treptat caracter. De aceea, veghează-ți cu cea mai mare atenție gândurile. Urmărește ca acestea să derive numai din iubire, respectiv din grija ta pentru toate ființele.” – Buddha.
Pornind de la gânduri şi cuvinte, putem să extindem ideea, către convingerile şi credinţele pe care le avem. De cele mai multe ori, credinţele limitative ne blochează acţiunile şi ne ţin încorsetaţi iar dacă nu devenim conştienţi de ele, rămânem prinşi în capcana pe care singuri ne-am întins-o. Încearcă să identifici convingerile şi tiparele mentale care stau la baza acțiunilor tale; exemple: „oricum din asta nu se câştigă”, „nimic nu-mi iese”, „mereu greşesc”, „n-are cum să fie mai bine”,”e greu”, ”întotdeauna întârzii”,”niciodată nu-mi ajung banii”, ”m-am întors din drum și n-o să-mi meragă bine toată ziua”…etc. Aici mă refer la tiparele negative de gândire care sunt individuale, variate, cu impact în toate domeniile vieţii tale și te împiedică să ai rezultatele dorite şi să te simţi în armonie cu tine însăţi. Este bine ca, odată identificate, aceste convingeri să fie înlocuite cu opusul lor, în mod conştient. Restructurarea cognitivă se face în mod deliberat, este un proces de autocunoaştere şi evoluţie personală şi este de asemenea important ca ideile de mai sus să fie aplicate în viaţa de zi cu zi, pentru ca schimbările să înceapă să se producă.
Credinţele noastre ne dovedesc întotdeauna faptul că avem dreptate. Eu, de exemplu am convingerea că sunt norocoasă şi viaţa îmi arată că am dreptate.Cunosc pe cineva care are convingerea că este ghinionistă iar viaţa îi demonstrează că are dreptate. Alţii sunt convinşi că: „oamenii nu se schimbă”, „România e o ţară de hoţi”, „ungurii (sârbii sau alte naționalități) sunt de c…at”, „preoții sunt toți niște șarlatani”, ”în ziua de azi nu te ajută nimeni”, ”toți bărbații-s porci”, ”oamenii-s prefăcuți, ”toate femeile-s ….” sau glume de genul „zâmbeşte, mâine va fi mai rău L…chiar aşa ?Astfel de credințe te ghidează în viață? Enumerarea poate continua la nesfârşit, idei, viruși care se perpetuează chiar generații la rândul. Ba mai mult, oamenii pot să-ţi aducă o serie de argumente care însoțesc aceste credinţe sau motive prin care justifică ceea ce ei NU POT să facă. Cu cât credința/convingerea este mai puternică, cu atât mai multe situații ne va oferi viața pentru a ne demonstra că avem dreptate. Învață să aduci argumente pentru ceea cePOȚI să faci; lucruri, oameni, evenimente, exemple pozitive care îți sunt de ajutor, îți cresc nivelul energetic și entuziasmul.

Tu ce crezi? Ce convingeri ai? Identifică-le și eliberează-ți mintea. Înlocuiește convingerile limitative cu altele pozitive care-ți vor da putere și te vor face să privești viața cu alți ochi. Marele filosof Socrate este acela care ne interzice să gândim potrivit unor obișnuințe dobândite.
Dacă vei reuși să devii conștient de ceea ce spui și ce gândești vei putea să-ți schimbi deliberat vibrația pe care funcționezi, transformându-ți într-un mod pozitiv întreaga viață.

Articol scris de Lorena Luchian,
Psiholog.



Securitate şi insecuritate


Insecuritatea ţării. Securitatea statului. Insecuritatea vieţii de zi cu zi. Securitatea la frâiele economiei. Insecuritatea locului de muncă. Securitatea în mediul de afaceri. Insecuritatea financiară. Securitatea în bănci. Insecuritatea alimentară. Securitatea între oligopoluri. Insecuritatea pe drumurile publice. Securitatea asfaltangiilor. Insecuritatea investiţiilor de portofoliu. Securitatea pe piaţa de capital. Insecuritatea banului. Securitatea în sistemul financiar. Insecuritatea banului dat. Securitatea la Fisc. Insecuritatea banului public. Securitatea în administraţia publică.

Insecuritatea în faţa legii. Securitatea în Justiţie. Insecuritatea votului. Securitatea la birourile electorale. Insecuritatea votului exprimat. Securitatea la Curtea Constituţională. Insecuritatea pe uliţele satului. Securitatea în rândul procurorilor.
Insecuritatea la un pas de noi. Securitatea pe mâna străinilor. Insecuritatea trupelor din Afganistan. Securitatea în diplomaţie. Insecuritatea românilor peste graniţă. Securitatea în reprezentanţele diplomatice ale României. Insecuritatea naţională. Securitatea americanilor. Insecuritatea deasupra noastră. Securitatea la picioarele altora.

Insecuritatea mandatului democratic. Securitatea în politică. Insecuritatea de ordin legislativ. Securitatea în Parlament. Insecuritatea deciziei publice. Securitatea în ministere. Insecuritatea drepturilor cetăţeneşti. Securitatea în asociaţiile civice. Insecuritatea în faţa Cezarului. Securitatea în Biserică.
Insecuritatea libertăţii cuvântului. Securitatea în presă. Insecuritatea în faţa imposturii. Securitatea în mediul academic. Insecuritatea viitorului. Securitatea prezentului. Insecuritatea vieţii private. Securitatea la telefon. Insecuritatea noastră. Securitatea printre noi…
Adrian Panaite
sursa: curierulnational.ro
Sursa: gandeste.org