joi, 30 august 2012

Energia de dincolo de cuvinte



Cuvinte frumoase :), cuvinte urâte :(.
Fiecare cuvânt pe care-l rosteşti are o anumită frecvență, pozitivă sau negativă. Tu ai libertatea de a alege cuvintele pe care dorești să folosești; benefice, care te fac să te simți bine, plăcute, sau cuvinte cu încărcătură negativă, ce vor acționa asupra ta și a celorlalți într-un mod neplăcut.
Pronunță acum de câteva ori cuvântulfrumos sau iubire ca pe o incantație și observă ce simți…iar acum pronunță urât sauură observă ceea ce simți și cum reacționează corpul tău la aceste cuvinte. Ai sesizat vreo diferenţă?
Este adevărat că realitatea se bazează pe percepții dar să nu uităm că suntem influențați de energiile din jurul nostru, trăim interconectați cu restul lumii iar gândurile și cuvintele fiecăruia au o anumită vibraţie care se propagă. Dacă cineva îți spune că ești frumoasă, că îți stă bine cu bluza respectivă sau pur și simplu îți adresează un compliment sincer, te va face să te simți bine, să zâmbești, pentru că energia din spatele cuvintelor este pozitivă. Dimpotrivă, dacă cineva te jignește sau îți adresează cuvinte grele te vei simţi prost, te va durea sufletul, te vei enerva sau îţi vor da lacrimile, aşa de mare este puterea cuvintelor!
”Ești proastă”,”ești tâmpită?”,”idioții”,”ce mama dr…ului”,”ești nebun!”,”mi-e rău”, ”oribil”, ”sunt terminat”, sunt doar câteva exemple de cuvinte care sunt foarte des utilizate și au ca rezultat o scădere a energiei.
Unii nu vor să te jignească, însă nefiind atenţi la ceea ce spun, îţi vor transmite vibraţia unor cuvinte negative cum ar fi: ”arăți foarte obosită”, ”îţi stătea mai bine…”, ”mie nu-mi place”, ”nuu ești normal”…
Cunoaștem cu toții persoane care au tendința de a face mereu aprecieri negative transmițându-ne emoții neplăcute. De aceea este foarte important să fim atenți la ceea ce gândim și la cuvintele pe care le rostim, în așa fel încât energia din spatele lor să aibă o vibrație înaltă. Vibraţiile înalte sunt acelea care ne fac să ne simţim bine. Odată ce devenim atenți la modul în care ne exprimăm, ne modificăm starea interioară de spirit și devenim mai conștienți de noi înșine. Oamenii consumă foarte multă energie folosind conștient sau inconștient cuvinte și gânduri care au încărcătură negativă, întrebându-se apoi ce nu este în regulă cu starea lor de spirit… Sunt şi persoane care folosesc cuvinte frumoase, un ton mieros, însă nu-ți pot transmite o emoție pozitivă pentru că ceea ce simt ele este în contrast cu vorbele, cuvintele nu sunt în armonie cu ceea ele ce simt de fapt sau pur și simplu nu reușesc să aibă reacții afective.
De ce râsul binedispune și este molipsitor? Pentru că radiază energie pozitivă, cu vibrație înaltă care se transmite rapid celorlalți; persoanele vesele care râd mai mult și sunt binedispuse îi atrag pe ceilalți ca un magnet. Cei care sunt răutăcioşi, se plâng mereu sau verbalizează numai critici, nemulțumiri, glume proaste la adresa altora au o aură de negativitate în jurul lor. Ideal este să încercăm să ne menţinem energia crescută, fiind atenţi la gândurile şi cuvintele pe care le emitem.
Aceste energii care ne susţin gândurile şi cuvintele se propagă, dar afectează în primul rând pe cel care le rosteşte. Corpul reacţioneză, răspunzând fidel frecvenţelor mentale pe care le emitem. Ce cuvinte obişnuiești să rostești? ”Sunt obosită”,”n-am chef”, ”ce faaaţă aaam”, ”naşpa rău de tot”, ”arăt ca naiba” sau „îmi stă bine”„am energie”, „mă simt excelent”, „sunt frumoasă”, „ce drăguţ”?
În completarea celor de menţionate în acest articol, doresc să-l amintesc pe Doctorul japonez Emoto Masaru care demonstrează modul în care apa are puterea de a reflecta cuvintele, gândurile, rugăciunile, sentimentele şi muzica, iar dacă ne gândim că suntem formaţi din peste 70% apă, este mai mult decât un argument faptul că prin vibraţia gândurilor şi cuvintelor emise ne influenţăm starea corpului fizic. Aşadar, depinde de noi să facem anumite schimbări pentru a duce o viaţă plăcută, pozitivă dezvoltând şi amplificând starea de bine, de armonie interioară.
”Noi suntem ceea ce gândim. Tot ceea ce suntem se naște din gândurile noastre. Prin aceste gânduri, noi ne creăm realitatea”- Buddha.
Cu alte cuvinte, chiar să fiu atentă la gândurile mele, să devin conştientă de ele, să fiu atentă la ceea scot pe gură şi să-mi dau seama care sunt principiile şi valorile pe baza cărora acţionez şi, în ansamblu, ce tip de energie creez.
”Gândul se manifestă prin cuvânt. Cuvântul se manifestă prin acțiune. Acțiunea se transformă în obișnuință. Obișnuința devine treptat caracter. De aceea, veghează-ți cu cea mai mare atenție gândurile. Urmărește ca acestea să derive numai din iubire, respectiv din grija ta pentru toate ființele.” – Buddha.
Pornind de la gânduri şi cuvinte, putem să extindem ideea, către convingerile şi credinţele pe care le avem. De cele mai multe ori, credinţele limitative ne blochează acţiunile şi ne ţin încorsetaţi iar dacă nu devenim conştienţi de ele, rămânem prinşi în capcana pe care singuri ne-am întins-o. Încearcă să identifici convingerile şi tiparele mentale care stau la baza acțiunilor tale; exemple: „oricum din asta nu se câştigă”, „nimic nu-mi iese”, „mereu greşesc”, „n-are cum să fie mai bine”,”e greu”, ”întotdeauna întârzii”,”niciodată nu-mi ajung banii”, ”m-am întors din drum și n-o să-mi meragă bine toată ziua”…etc. Aici mă refer la tiparele negative de gândire care sunt individuale, variate, cu impact în toate domeniile vieţii tale și te împiedică să ai rezultatele dorite şi să te simţi în armonie cu tine însăţi. Este bine ca, odată identificate, aceste convingeri să fie înlocuite cu opusul lor, în mod conştient. Restructurarea cognitivă se face în mod deliberat, este un proces de autocunoaştere şi evoluţie personală şi este de asemenea important ca ideile de mai sus să fie aplicate în viaţa de zi cu zi, pentru ca schimbările să înceapă să se producă.
Credinţele noastre ne dovedesc întotdeauna faptul că avem dreptate. Eu, de exemplu am convingerea că sunt norocoasă şi viaţa îmi arată că am dreptate.Cunosc pe cineva care are convingerea că este ghinionistă iar viaţa îi demonstrează că are dreptate. Alţii sunt convinşi că: „oamenii nu se schimbă”, „România e o ţară de hoţi”, „ungurii (sârbii sau alte naționalități) sunt de c…at”, „preoții sunt toți niște șarlatani”, ”în ziua de azi nu te ajută nimeni”, ”toți bărbații-s porci”, ”oamenii-s prefăcuți, ”toate femeile-s ….” sau glume de genul „zâmbeşte, mâine va fi mai rău L…chiar aşa ?Astfel de credințe te ghidează în viață? Enumerarea poate continua la nesfârşit, idei, viruși care se perpetuează chiar generații la rândul. Ba mai mult, oamenii pot să-ţi aducă o serie de argumente care însoțesc aceste credinţe sau motive prin care justifică ceea ce ei NU POT să facă. Cu cât credința/convingerea este mai puternică, cu atât mai multe situații ne va oferi viața pentru a ne demonstra că avem dreptate. Învață să aduci argumente pentru ceea cePOȚI să faci; lucruri, oameni, evenimente, exemple pozitive care îți sunt de ajutor, îți cresc nivelul energetic și entuziasmul.

Tu ce crezi? Ce convingeri ai? Identifică-le și eliberează-ți mintea. Înlocuiește convingerile limitative cu altele pozitive care-ți vor da putere și te vor face să privești viața cu alți ochi. Marele filosof Socrate este acela care ne interzice să gândim potrivit unor obișnuințe dobândite.
Dacă vei reuși să devii conștient de ceea ce spui și ce gândești vei putea să-ți schimbi deliberat vibrația pe care funcționezi, transformându-ți într-un mod pozitiv întreaga viață.

Articol scris de Lorena Luchian,
Psiholog.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu