joi, 30 august 2012

Fructe (F) sau dulciuri concentrate (DC) ?




  1. Creațiune și motivație
-          F : Au fost create de Dumnezeu încă de la început pentru întreținerea sănătății și a vigorii organismului
-          DC : Au fost create de om după căderea în păcat, special pentru a satisface capriciile gustului
  1. Problema gustului
F :  Prezintă un gust plăcut și nu dau o dependență înrobitoare
DC : Pervertesc gusturile în special la copii, cu risc major de dependență (ciocolata). Otravă / capcană gustativă
  1. Sațietatea
-          F :  Determină sațietate relativ rapidă, persistentă cu un număr (relativ) redus de calorii (excepție : clasa nucilor). Foamea reapare tardiv
-          DC : Determină sațietate abia după ce au fost consumate într-o cantitate mare, pentru o durată scurtă (1-3 ore), cu un număr considerabil de calorii (300-600 kcal/100 g produs). Foamea reapare curând
  1. Sănătate sau… boală ?
-          F : Alimente-medicament ; sucurile naturale de fructe (dar și cele de legume) sunt capabile să vindece numeroase boli degenerative
-          Previn / vindecă : reumatismul cronic degenerativ, bolile cardio-vasculare degenerative (ateroscleroza, HTA), ulcerul gastro-duodenal, cataracta, diabetul zaharat, cancerul, cariile dentare, constipația, colonul iritabil…
-          Efect antiinflamator => anti-agregant plachetar, anti-reumatic, anti-aterosclerotic…
-          Consumul lor determină menținerea / creșterea drastică a imunității generale a corpului, dar și a celei specifice anticancer
-          DC : Încet dar sigur aduc boală în organism. Nu vindecă nici o boală, însă pot cauza numeroase boli în funcție de cantitatea consumată pe unitatea de timp. Bombe calorice
-          Induc / agravează (toate cele menționate în coloana din stânga)
-          Efect pro-inflamator => pro-trombotic, pro-reumatic, pro-aterosclerotic
-          Consumul lor provoacă scăderea (adesea periculoasă) persistentă în timp (chiar paralizarea) imunității cu riscuri majore pentru sănătate : infecții cu diverse localizări, cancer… (preponderent la copii)
  1. S-ar putea trăi exclusiv având acest mod de alimentație ?
-          F : Se poate trăi doar cu fructe pe perioade lungi de timp, uneori tot restul vieții, punând drept condiție variația acestora
-          DC : Conduc la un dezastru pentru sănătate chiar la hrănirea pe perioade scurte în exces, ne mai vorbind de exclusivitate
  1. Durata și calitatea vieții
F : Cresc semnificativ durata de viață și calitatea acesteia
DC : Scad (uneori drastic) durata de viață și calitatea acesteia, în funcție de cantitatea și periodicitatea consumului
  1. Menținerea sau compromiterea tinereții
-          F : întineresc întregul organism și combat / previn apariția ridurilor
-          DC : îmbătrânesc organismul prin consumul lor repetat, favorizând (apariția) / agravând ridurile
  1. Greutatea corporală
-          F :  Ajută / contribuie decisiv la menținerea greutății corporale
-          DC : Determină / favorizează creșterea rapidă în greutate și provoacă probleme majore legate de menținerea acesteia
  1. Coloranți
-          F :  Coloranți conținuți (anti-oxidanții), întotdeauna cu efect anti-cancerigen / anti-degenerativ mediu spre pronunțat (NEGRU-ROȘU-GALBEN), protector cardio-vascular, regenerator hepatic…
-          DC : Coloranți sintetici adăugați cu risc pro- cancerigen, -alergizant, iritanți gastric, toxici hepatic, renal, cerebral
  1. Conservanți
-          F : Conservanți conținuți (anti-oxidanții) ce asigură o durată de valabilitate importantă, fiind formați din minerale, vitamine, bioflavonoide, coloranți. Unii dintre aceștia există și-n (alteori “mai ales”) coaja fructelor
-          DC : În lipsa conservanților sintetici adăugați, termenul de valabilitate al produselor din această categorie ar fi extrem de redus, ele fiind extrem de perisabile. În prezența conservanților sintetici le crește riscul toxic pentru organism : renal, hepatic, cerebral, cancerigen, alergic…
  1. Minerale și vitamine
-          F :  Conțin o combinație echilibrată de minerale, vitamine și principii alimentare proprii organismului și sursă pentru acesta
-          DC : Reprezintă o combinație dezechilibrată formată din zahăr (+/-îndulcitori artificiali : zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam…) +/- lapte +/- ouă, determinând fermentație încă din stomac. Rar conțin cantități minime de vitamine, adesea au în componență colesterol și acid miristic „ascunse”. CONSUMĂ mineralele, vitaminele și anti-oxidanții organismului pentru a putea fi digerate => carențe
  1. Anti-oxidanții
F :  Surse majore de anti-oxidanți, de departe sursa nr. 1 pentru organism
DC : Consumatori notorii ai anti-oxidanților organismului
  1. PH-ul lor și cel indus
-          F :  Induc / ajută la menținerea BAZICITĂÅ¢II organismului
-          DC : Induc / contribuie la apariția ACIDITĂÅ¢II în sistem, iar ca o consecință reprezintă eliminatori notorii de Ca, Cu, Zn, Mn, Mg din organism
  1. Cantitatea de apă
-          F :  Conțin cantități importante de apă, contribuind la hidratarea organismului
-          DC : Conțin cantități minime de apă, ce deshidratează organismul (creier, ochi, articulații, rinichi…)
  1. Glucide
-          F :  Conțin zaharuri simple și complexe < 60% (excepție confiatele), cu un bogat “baraj” fibros, ce determină o absorbție lentă, persistentă și parțială. Efect anti-constipant
-          DC : Conțin doar zahăr, uneori > 95% (bomboanele…), care în absența fibrelor provoacă o absorbție rapidă și cvasitotală. Efect pro-constipant
  1. Calorii furnizate
-          F :  < 200 kcal% (exceție confiatele)
-          DC : 300 ”“ 600 kcal% (ciocolata)
  1. Efecte pe pancreas și secundar pe metabolismul lipidic
-          F :  Protejează pancreasul de eventuale șocuri insulinice, având un indice glicemic < 70. Nu provoacă secundar creșterea trigliceridelor
-          DC : Provoacă șocuri insulinice repetate cu risc major de diabet (în special la copii), determinând și creșterea secundară a trigliceridelor (ateroscleroză, obezitate…)
  1. Toleranța la efort
-          F :  Cresc semnificativ toleranța la efort a celor ce le consumă
-          DC : Scad toleranța la efort a celor ce le consumă (efect legat de doză și frecvența prizelor)
  1. Calitatea somnului
-          F :  unele fructe conțin melatonină pură (strugurii negri, alte fructe, verdețuri, cerealele integrale…), dar consumul tuturor determină o bună calitate a somnului, reconfortant
-          DC : Au proprietatea de a inhiba producția de melatonină epifizară, parțial sau total. Dacă dulciurile concentrate mai conțin și baze xantice (cafeină, teobromină) efectul negativ va fi garantat, materializat prin reducerea semnificativă atât a duratei, cât și a calității somnului
  1. Starea psihică a consumatorilor
-          F : Produc o stare de confort psihic, de bine, liniște și pace
-          DC : Provoacă creșterea frecvenței stărilor de agitație, nervozitate, iritabilitate, neliniște etc., mai ales (dar nu numai) la copii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu