Odinioara, maramuresencele nu au avut nevoie de coloranti chimici ca sa isi vopseasca ouale de Pasti, folosind plante pentru a obtine rosu, galben, verde sau albastru, utilizand aproape aceleasi tehnici pentru vopsirea lanii. Acestea fierbeau frunzele, florile, coaja sau tulpina plantelor impreuna cu ouale. Se foloseau coaja de ceapa rosie sau floarea de bujor pentru culoarea rosie, secara cruda de primavara, izma sau frunza de mesteacan pentru culoarea verde, coaja de mar sau galbenele pentru culoarea galbena si frunza de nuc pentru culoarea cafenie.
Culori care pot fi obtinute din plante: Rosu deschis: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata, floare de bujor
Portocaliu: coaja de ceapa alba, morcovi
Galben: morcovi, flori de galbenele, coaja de mar, coaja de portocale sau lamaie, morcovi
Verde: secara cruda de primavara, menta, frunze de mesteacan, foi de spanac
Albastru: frunze de varza rosie
Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea
Retete batranesti
Regula era aceea de folosire a unor oua cu coaja alba, pentru ca de acestea se prinde mai bine pigmentul. O alta indicatie ar fi ca ouale sa fie curate bine de grasime, prin urmare inainte de fierbere ouale este bine ca acestea sa fie spalate cu detergent de vase si clatite bine sub jet de apa.
Vopsitul oualor cu coji de ceapa
Pentru vopsitul a 15 oua e nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Se pun intr-o oala de 2 -3 l, care are interiorul inchis la culoare, pentru ca oala se poate pata. Se adauga doua linguri de otet (fixeaza culoarea) si se lasa la fiert vreo 15 min., la foc mic, ca sa nu crape. Ouale se scot pe o farfurie cu o lingura de lemn si se lasa la scurs si racit, fara sa se stearga. Dupa ce sunt uscate, se ung cu slanina sau ulei pentru luciu.
La o alta metoda de vopsit se folosesc cojile de la 1 kg. de ceapa rosie, care se lasa la inmuiat de pe o zi pe alta (aproximativ 12 ore) intr-un vas acoperit. A doua zi, se fierb ouale 10-15 minute impreuna cu cojile de ceapa si 1 lingura de otet pentru fixarea culorii, dupa care mai sunt lasate in lichid pana se obtine nuanta dorita.
Vopsitul oualor cu cafea
Cafea da o nuanta maronie oualor, iar pentru aceasta se fierb 5-6 linguri de cafea intr-un vas suficient de mare ca sa nu dea in foc. Se adauga ouale, care se fierb circa 10-15 minute. In functie de durata cat sunt tinute in apa, ouale se coloreaza mai mult, iar moroul devine mai intens. De asemenea, un trebuie uitata lingura de otet, ”ingredientul” nelipsit din retetele de vopsire pentru ouale de Paste.
Vopsitul oualor cu sfecla rosie Doua bucati de sfecla se taie cuburi si se pun intr-un litru de apa. Se adauga doua linguri de otet alb si se lasa la fiert 10-15 minute. Daca sfecla este lasata pera mult la fiert culoarea devine maronie. Se opreste focul cand apa capata o culoare rubinie, dupa care se strecoara. Ouale fierte in prealabil 5-7 minute se pun in zeama de sfecla si se lasa pana capata culoare dorita (uneori poate sa dureze si o noapte). Pentru o fixare mai rapida a culorii se pot fierbe ouale impreuna cu sflecla, dar exista riscul ca ele sa se sparga ori sa se crape. Important ca ouale sa fie verificate din cand in cand ca sa nu se inchida prea tare la culoare.
Vopsitul oualor cu varza rosie
O varza rosie mica se toaca si se pune la fiert intr-un litru si jumatate de apa cu doua linguri de otet si se fierbe 15-20 minute. Zeama se coloreaza in rosu inchis la inceput, pe urma capata o nuanta mov-violet, iar la final devine albastra. Ouale se pot pune la fiert si impreuna cu varza, caz in care se poate ca acestea sa un se coloreze uniform. In schimb, se pot prinde bucatele mici de varza, care pot sa creeze modele interesante pe ele. O alta metoda este aceea de a strecura zeama de varza si a pune in ea ouale fierte in prealabil. In cateva ore se poate obtine o culoare placuta albastra, aproape turcoaz, pe circa 10-15 oua.
Sfaturi pentru vopsirea oualor Pentru ca ouale sa fie vopsite perfect, batranele spuneau ca e bine sa aiba coaja neteda si curata. Mai nou, gospodinele obisnuiesc sa le spele cu detergent pentru vase inainte sa le puna la fiert. In apa, se pun 1-2 liguri de sare si 1-2 linguri de otet, iar cand da in clocot se lasa ouale la fiert circa 5 minute ori 7 minute pentru cele care le vor foarte tari. Daca ouale puse la fiert sunt bej - otetul le poate albi, dar acest lucru nu e un motiv de panica. Cand sunt gata, se scot cu o spumiera ori o lingura din lemn si se lasa sa se racoreasca un pic, dar nu prea mult, cel mai bine pe un cofrag.
Sursa: http://www.emaramures.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=12682