Dincolo de proprietăţile deosebite pe care le au din punct de vedere alimentar, lămâile au sute de aplicaţii practice prin jurul casei, de la lustruirea aparatelor din oţel inoxidabil şi până la înălbirea rufelor. Acidul citric din lămâi oferă acestor fructe abilităţi naturale puternice de curăţare, fiind utile şi pentru sănătatea şi pentru frumuseţea naturală, relatează Mnn.com.
Iată zece utilizări pentru lămâi, foarte folositoare atunci când vine vorba de curăţenia casei, economii la cumpărături şi eliminarea substanţelor chimice cu care se “spală” de obicei diverse suprafeţe.
1. Împrospătează casa
De la frigider şi până la cutia cu nisip a pisicii, lămâile pot elimina toate tipurile de mirosuri neplăcute, din întreaga casă. Înmoaie un burete în suc de lămâie şi aşează-l în frigider pentru a absorbi mirosurile. Fierbeţi la foc mic, într-o oală cu apă, coajă de lămâie, pentru a emana un miros proaspăt şi plăcut în toată casa. Doar câteva felii de lămâie aşezate lângă cutia cu nisip a pisicii va ajuta la neutralizarea mirosurilor neplăcute.
2. Îndepărtează murdăria
Îndepărtează murdăria care împiedică alama, cuprul şi oţelul inoxidabil să strălucească cu ajutorul unei paste făcute din suc de lămâie şi sare, care se aplică pe suprafaţa afectată. Lasă pasta să acţioneze timp de cinci minute, apoi clăteşte cu apă călduţă şi şterge cu o cârpă uscată.
3. Lustruieşte suprafeţele metalice
Nu este nevoie să achiziţionezi o soluţie specială de lustruire a oţelului inoxidabil, aluminiului şi cromului. Pur şi simplu taie o lămâie în jumătate şi freacă lămâia de suprafaţa afectată pentru a îndepărta urmele şi murdăria. Pentru o putere de curăţare mai mare, amestecă sucul de lămâie cu sare, bicarbonat de sodiu sau cremă de tartru. Ultimele două opţiuni sunt suficient de blânde pentru a lustrui suprafeţele metalice, fără a lăsa urme de zgârietură în urmă.
4. Elimină petele
Transpiraţie, iarbă, vin, roşii şi multe alte pete, pot fi îndepărtate imediat cu puţin suc de lămâie. Şterge cât mai mult din suprafaţa afectată, iar la sfârşit adaugă sucul de lămâie. Presară puţină sare şi apoi freacă sarea, până pătrunde în interior. În cele din urmă, spălaţi obiectul de îmbrăcăminte în maşina de spălat.
5. Înălbeşte rufele fără a avea nevoie de o soluţie specială
Nu ai nevoie de înălbitor pentru a albi hainele care s-au îngălbenit. Adaugă un sfert de cană de suc de lămâie la ciclul de clătire al maşinii de spălat, iar apoi agaţă hainele la uscat pe o sârmă, la Soare. Combinaţia dintre lămâi şi lumina Soarelui va face ca rufele albe să arate ca şi cum ar fi noi.
6. Împiedică fructele şi legumele să devină maronii
Merele, cartofii, avocado şi alte fructe şi legume care au tendinţa de a deveni maronii atunci când sunt tăiate, pot fi conservate cu ajutorul sucului de lămâie. Adaugă o linguriţă de suc de lămâie la apa în care fierbi cartofii şi presară puţin peste salata de fructe.
7. Ajută la atenuarea durerilor din gât
Indiferent care este aroma sa, siropul de tuse nu are niciodată un gust bun. Următoarea dată când ai dureri în gât atât de mari încât abia mai poţi respira, încearcă următorul truc: amestecă o linguriţă de suc de lămâie şi o linguriţă de miere într-un pahar cu apă şi încălzeşte băutura (nu trebuie să fie prea fierbinte). Lămâia elimină senzaţia de congestie, în timp ce mierea vindecă ţesutul inflamat.
8. Curăţa vasele unsuroase
Sucul de lămâie este extrem de eficient împotriva grăsimii. Stoarce o lămâie pe mizeriile dificile, inclusiv pe cruste şi pe resturile de la alimentele coapte, şi lasă să acţioneze câteva minute. Apoi, fă o pastă cu puţin bucarbonat de sodiu şi puţin mai mult suc de lămânie, şi îndepărtează cu un burete substanţa lipicioasă.
9. Luptă împotriva insectelor, fără a folosi pesticide
Furnici, muşte, molii, gândaci şi alte insecte sunt îndepărtate cu ajutorul mirosului puternic şi aromat al lămâilor. Agaţă în dulapul tău un săculeţ cu găuri plin cu coji uscate de lămâie, în locul naftalinei şi stoarce suc de lămâie proaspătă pe pervaz şi pe la uşi, pe unde paraziţii pătrund de obicei în casa ta. De asemenea poţi pulveriza suc de lămâie în zonele unde ajungi cu greu, cum ar fi crăpăturile dintre electrocasnice şi cele din pereţi.
10. Albeşte unghiile galbene
Oferă unghiilor tale un aspect mai sănătos şi mai tineresc cu ajutorul sucului de lămâie. Îndepărtează orice urmă de ojă de unghii, spală-te pe mâini, iar apoi înmoaie degetele în suc de lămâie concentrat, timp de un minut sau două. Apoi, hidratează unghiile pentru a preveni o uscare excesivă.
Sursa: www.financiarul.ro