Buna funcţionare a creierului este elementul cheie al unei vieţi sănătoase şi fericite. Prin urmare, este foarte important să te implici în astfel de activităţi care îţi îmbunătăţesc funcţiile cerebrale şi îţi stimulează inteligenţa, relatează Gegeblog.com.
Lectura este o astfel de activitate. Recunoscută ca metodă de atenuare a nivelului stresului, lectura ajută celulele cerebrale să nu moară prea devreme.
Iată câteva moduri în care creierul nostru profită de acest exerciţiu plăcut şi uşor:
- Lectura îţi stimulează creierul
Cititul furnizează mai multă stimulare creierului decât atunci când te uiţi la televizor sau asculţi o casetă audio. Neuroştiinţa a dovedit că atunci când citeşti, creierul începe să proceseze cuvintele, conferindu-le un înţeles şi asociindu-le cu imagini.Ei bine, atunci când creierul este pus să muncească mai mult, acesta devine mai vigilent şi funcţionează la parametri mai buni.
- Stimulează memoria
Cititul stimulează creierul, deterimându-l să desfăşoare un proces de reamintire a înţelesului cuvintelor. Pe măsură ce continui să citeşti, creierul acumulează informaţiile noi şi îşi aduce aminte de cele deja “stocate”, astfel încât memoria devine o funcţie din ce în ce mai exersată.
- Capacitatea de concentrare se îmbunătăţeşte, la fel ca şi imaginaţia ta
Cititul este asemănător oricărei alte munci şi are nevoie de atenţie. Atunci când citeşti ceva, trebuie să te concentrezi pentru a înţelege ceea ce este scris. Prin urmare,capacitatea ta de concentrare se îmbunătăţeşte. Atunci când priveşti sau auzi ceva, informaţia îţi este servită pe tavă şi nu ai nevoie de prea multă imaginaţie.
Pe de altă parte, lectura unor materiale presupune că informaţia acumulată este căutată de creier în “baza cerebrală de date”. Creierul tău se luptă să extragă înţelesul cuvintelor şi propoziţiilor pentru a dezvolta informaţii semnificative. Atunci când nu reuşeşte să găsească aceste informaţii în materialul pe care îl posedă,creierul încearcă să construiască informaţia pentru a umple golurile din datele procesate. În consecinţă, pe măsură ce te gândeşti la probabilităţi, imaginaţia ta se îmbunătăţeşte.
- Încurajează gândirea şi procesarea informaţiilor
Lectura îţi permite să te cunoşti pe tine însuţi. Atunci când citeşti, este ca şi cum ai vorbi cu tine. Citeşti cuvintele, le înţelegi, construieşti informaţia şi abia apoi treci mai departe. Aştepţi până când înţelegi ceea ce citeşti. Puterea ta de a gândi devine din ce în ce mai puternică şi te face mult mai capabil să obţii informaţii utile în viaţa de zi cu zi. Astfel, devii mai abil şi mai perspicace, prin dezvoltarea inteligenţei.
Creierul are nevoie să fie îndemnat şi încurajat să proceseze informaţii pentru a se menţine tânăr. Exact acest lucru reuşeşte să facă lectura.
- Ce tip de lectură îmbunătăţeşte funcţionarea creierului?
Lectura la întâmplare nu va avea cele mai bune rezultate, aşa cum reuşeşte să facă lectura cu un scop şi o tehnică bine stabilită. În primul rând, indiferent ce alegi să citeşti, ar trebui să fie interesant pentru tine. În timp ce citeşti nu uita să iei pauze şi să procesezi ceea ce ai citit. Caută să descoperi înţelesul noilor cuvinte şi să le memorezi. Nu te grăbi să ajungi la următorul capitol. Înţelege şi dezvoltă propriile opinii în timpul procesului.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu